Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання (фінанси модуль 1).doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

99.Склад і структура бюджетної системи України.

БС України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована наормами прав

БС складається з:

Цетрального бюджету – Держ. бюджету України на поточний рік

Централізованих бюджетів – бюджетів, що включають ланки інших бюджетів – бюджет АРК, областей, м. Києва та Севастополя, інш міст з рай поділом, районів

Децентралізованих бюджетів – бюджетів місцевого самовряд – селищ, сел., міст без районів, районів у містах

Показники державного бюджету і місцевого бюджетів у своїй сукупності є показниками зведеного бюджету України. Зведений бюджет України як фінанс. план не затвердж. і використовується для аналізу та прогн. екон. та соціального розвитку держави.

Зведений бюджет України складається з:

-показник ДБУ

-пок. звед. бюджету АРК (5 показників АРК, показник зведених бюджетів міст республіканського значення, показники зведених бюджетів районів АРК)

-пок.звед.бюджетів м.Києва та Севастоволя (показн. міських бюджетів, бюджетів районів)

-показ.звед.бюджетів областей (пок.обласного бюджету,міст обласн.значення)

-показ. звед.бюджетів районів (показн.районних бюджетів, показники бюджетів міст районного призначення, показники бюджетів селищ, сіл)

Структура (за складом показників є сукупністю бюджетів у зведеному бюджетів й відображає стан екон. та соціального розвитку держави, рівень централізації в країні) .

а)кількісна:

1 централізований бюджет,

24 обласних бюджети,

176 міст обл..знач. в т.ч.:

-з районним поділом26

-без 150

2 міста Київ та Севастополь

490 районних бюдж.

279 міст районного знач.

1500 бюдж.селищ

32000 сільських бюджетів

б)кількісна

узагальнений коефіцієнт децентралізації 2009р. – 27%, вт.ч.:

-області – 14%

-міста респ.значення – 12%

- районні бюджети – 5%

-бюдж.місцевого самоврядування – 1%

100.Засади і принципи розмеж. Видатків між бюджетами.

Розрізняють такі види видатків держави на здійснення функціональних повноважень:

видатки на здійснення неделегованих державних повноважень — це видатки на забезпечення конституційного ладу держави, державного суверенітету та інші видатки, які не можуть бути передані на виконання місцевому самоврядуванню. Такі видатки здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України. До видатків на виконання неделегованих державних повноважень належать видатки на державне управління, законодавчу і виконавчу владу, утримання Адміністрації Президента України, судову владу, міжнародну діяльність, фундам. та прикладні дослідження, національну оборону, правоох. діяльність і т.д.

видатки на здійснення делегованих державних повноважень — це видатки, які визначаються функціями держави та можуть бути передані на виконання місцевому самоврядуванню з метою забезпечення найефективнішого їх використання. Такі видатки здійснюються за рахунок коштів місц. бюдж.і бюдж. трансфертів. Розмежування видів видатків за делегованими державними повноваженнями між місцевими бюджетами відбувається на основі принципу субсидіарності з урахуванням критеріїв повноти надан. послуг і наближ. їх до безпосереднього споживача;

видатки на здійснення власних повноважень — це видатки на реалізацію прав, обов’язків та функцій місцевого самоврядування, які мають місцевий характер. Такі видатки виконуються за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Розподіл видатків може ґрунтуватися на двох принципах: відомчій підпор. і терит. розташуванні об’єк­тів фінансування.

Принцип відомчої підпорядкованості означає, що суб’єкт бюджетного фінансування отримує кошти з того бюджету, який відповідає рівню органу управління цим суб’єктом (наприклад, КНЕУ фінансується з Державного бюджету України, оскільки університет підпорядкований Міністерству освіти України).

Принцип територіального розташування означає, що фінансування здійснюється з бюджету тієї адміністративної одиниці, на території якої знаходиться суб’єкт фінансування.

На даний час у розподілі видатків склались такі пропорції:

*з Державного бюджету фінансуються видатки на оборону (практично повністю), народне господарство (переважна частина), на утримання органів загальнодержавної влади та управління, прокуратури, судової влади, митних і податкових органів, окремі видатки на соціальний захист населення і незначна частина видатків на соціально-культурну сферу;

*з місцевих бюджетів фінансується переважна частина видатків на соціально-культурну сферу, утримання місцевої інфраструктури, місцевих органів влади та управління.