Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання (фінанси модуль 1).doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

136.Державне субсидіювання спд.

У процесі виконання бюджетів основними є зовнішні бюджетні потоки — вхідні і вихідні. Разом з тим існують і взаємовідносини між окремими ланками бюджетної системи — внутрішніми бюджетними потоками, які відображають перерозподіл доходів і видатків між бюджетами. Існують такі форми взаємовідносин. Бюджетне субсидіювання — передача коштів з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня з метою надання фінансової допомоги. Існує три види бюджетного субсидіювання: бюджетні субсидії, бюджетні субвенції, бюджетні дотації. Бюджетна субсидія може бути цільовою (на конкретні видатки) і знеособленою. Вона не пов’язується безпосередньо з фінансовим станом бюджету, який її отримує. Бюджетна субвенція — різновид цільової субсидії, яка передбачає участь у фінансуванні певних заходів і програм бюджету, що її видає, та бюджету, що її отримує. Бюджетна дотація — цільова фінансова допомога на покриття дефіциту відповідного бюджету. Залежно від можливостей бюджету, що її видає, покриття може бути повним або частковим.Особливим видом субсидіювання є встановлена Бюджетним кодексом України дотація вирівнювання. Вона визначається за спеціальними формулами як різниця між обсягом видатків бюджету, визначеним на основі встановлених державних стандартів соціальної забезпеченості, та наявними у даного бюджету доходами.

Держ себсид-я суб-ів підпр-ї д-ті з б-ту вкл-є такі види: держ субс-ї – всі невідпл-і поточ-і виплати п-ам та громад-м, які не передб-ть компенс-ї у вигляді спец обумовл-х виплат або товарів і послуг в обмін на пров-і платежі, а також вид-ки, повяз-і з відшк-ям збитків держ п-в. Обсяг субс-й на покр-я збитків п-в визн-я як різн-я між виручкою від реал-ї прод-ї (робіт, послуг) та с/в. У разі встан-я Д-ю або ч/з ін обєкт-і прич-и цін на рпрод-ю (послуги, роботи) нижчих від с/в, Д-а в межах встан-х нею обсягів реал-ї зобов-а покр-ти цю різн-ю відп-и субс-ми; держ субв-ї – цільове виділ-я коштів з б-ту суб-ам підпр-ї д-ті на фін-я певних програм і проектів на засадах пайової участі б-ту та отр-ча коштів; держ дот-ї – явл-ь собою виділ-я коштів на покр-я збитків суб-ів госп-я в тому вип-у, коли збитк-ть визн-я певною фін-ю підпр-ю д-тю Д-и в сфері ціноутв-я (як правило, обмеж-я р-ня цін). Може над-сь у сумі, що повн-ю вівдшк-є збитки чи покр-є їх частково, що визн-я станом б-ту. Обсяг дот-ї встан-я як різн-я між витр-ми і дох-ми п-в. Виділ-я коштів м/провод-ь на підставі планових чи фактич-х розрах-в

138.Бюджетне фінансування соціальних закладів.

БФ - надання в безповоротному порядку грошового забезпечення на видатки, пов’язані зі здійсненням державних замовлень, виконанням державних та бюджетних програм, утриманням державних та бюджетних установ.

За рахунок бюджетних коштів, які виділяються на соціальний захист і соціальне забезпечення, також фінансується ціла низка установ, зокрема: будинки-інтернати для старих та інвалідів, притулки для неповнолітніх, центри соціальних служб для молоді, територіальні центри і відділення соціальної допомоги та інші. Ці заклади фінансуються в межах сум, затверджених у кошторисах. Витрати на заробітну плату обслуговуючого персоналу (код 1111) визначаються за штатними розписами, типовими штатами та ставками заробітної плати згідно з тарифікаційними списками. Витрати на медикаменти та перев'язувальні матеріали (код 1132), продукти харчування (код 1133) тощо визначаються в багатьох соціальних закладах так само, як і в закладах охорони здоров'я (наприклад, у будинках-інтернатах для старих та інвалідів, у дитячих закладах-інтернатах для малолітніх інвалідів тощо).

Якщо 70% і більше дітей дитячих будинків належать до даної територ. громади, то фінансування відбувається за рахунок місцевих бюджетів, якщо менше – з державного.