Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
374.27 Кб
Скачать

Тема 5. Креатив рекламних текстів

Рекламні тексти у рекламних зверненнях. Види та форми рекламних текстів. Специфіка рекламних текстів аудіальної, візуальної та друкованої реклами. Значення заголовків у рекламному зверненні. Функції та види заголовків. Слоган як рекламна константа. Класифікація слоганів. Інформаційний текст у рекламному зверненні, його значення, зміст, структура та види. Сутність та значення додаткової інформації у рекламних повідомленнях, її структура.

Система підбору слів у рекламний текст. Структура рекламного тексту: зачин, основний рекламний текст, ехо-фраза.

Стилі рекламних текстів. Стильові прийоми створення рекламних текстів: техніки оповідання, припущення, контрасту, ефективних зв’язок і слів, заборони, діалогу, техніки запитування, доброго слова.

Цінності рекламного тексту: маркетингова та художня. Основні маркетингово-значимі одиниці рекламного тексту: бренд, унікальна торговельна пропозиція. Допоміжні маркетингово-значимі одиниці рекламного тексту: форми застосування товарної категорії, описовий вираз товарної категорії, цільова аудиторія, формальні особливості товару, виробник, Номінантний та контекстуальний підходи до показу основних і допоміжних маркетингово-значимих одиниць у рекламному тексті.

Художні прийоми української філології у створенні рекламних текстів. Фонетичні прийоми: фонотека, співзвучність, ритм, рима. Лексичні прийоми: абстракціонізм і реалізм, тропи і фігури, метафори, метонімія, гіпербола та літотта, словотворчість (каламбур, матрьошки, запрограмовані помилки, неологізми, фразеологізми. Синтаксичні прийоми: модальності (антитези, градації, парцеляції, спонукальних конструкцій, риторичних звернень та запитань, сегментованих конструкцій, замовчування), симетрія, відкриті конструкції.

Оцінка якості рекламного тексту. Модель ФОКС для креативної оцінки рекламних текстів. Методики обробки результатів оцінки рекламних текстів.

Тема 6. Дизайн реклами

Мета, завдання та функції дизайну реклами. Основні елементи візуальної комунікації у дизайні реклами.

Ілюстрації у рекламі: типи та види, правила їх підготовки до роботи. Розміщення ілюстративного і текстового матеріалу. Макетування. Види макетів та особливості їх використання у рекламі різних товарів. Визначення оптимальної частки рекламної площі (ефірного часу) для ілюстративного та текстового матеріалу залежно від видів товарів та цілей рекламодавця. Форма рекламного звернення та особливості її сприйняття аудиторією.

Композиція у дизайні реклами: основні правила та принципи. Структура площинних композицій. Композиційні форми рекламних звернень. Закони композиції: цілісності та головного в цілому, збалансованості, спрямованості погляду, гармонійності, типізації.

Засоби дотримування композиційних законів: динаміка та статика; симетрія та асиметрія; ритм; пропорція; контраст і нюанс; ієрархія.

Кольорова гама ілюстрування. Функції кольорів у рекламі. Емоційна характеристика кольорів. Теплі та холодні кольори. Хроматичні та ахроматичні кольори. Властивості кольору. Семантика кольорів у рекламі. Кольорове коло. Забезпечення кольорової гармонії у рекламі. Висовування та приховування предметів з допомогою кольорів. Об’єм та колір. Поєднання геометричних форм та кольорів. Забезпечення асоціативного впливу кольорокомбінацій.

Змістовне навантаження ілюстрацій у рекламі. Візуальна компоновка рекламного звернення: люди, предмети, символи та їх поєднання. Візуальні способи акцентування уваги цільової аудиторії. Лаконічність ілюстративного матеріалу у рекламі та її забезпечення. Застосування традиційної української символіки у дизайні вітчизняної реклами.

Підбір персонажів для рекламного звернення. Типохарактеристика персонажів та умови їх застосування. Компонування персонажів у рекламі: за кількістю, за атрибутами і аксесуарами, за емоціями і жестами, за позами.

Шрифти у рекламному дизайні. Види, розміри шрифтів у рекламному дизайні: для текстової основи, для заголовків. Основні вимоги до шрифтів в оформленні реклами. Правила забезпечення читабельності рекламного тексту. Креативне оформлення тексту залежно від завдань реклами. Забезпечення гармонічності рекламного повідомлення. Змістовне акцентування уваги з допомогою шрифту. Використання шрифтів для виклику психологічних асоціацій.

Природа, функції, завдання звуку у рекламі. Музика у різних видах реклами. Функції та завдання музики у рекламі. Звукові інформаційні коди у рекламі: інформаційні, інтонаційні, інтонаційні, жанрово-стильові. Голос у рекламі та його характеристики.

Комп’ютерні програми у рекламному дизайні: програми растрової, векторної, тривимірної графіки, програми для верстання і веб-дизайну, програми для анімації та додаткові.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr