Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
374.27 Кб
Скачать

2.5.2. Перелік завдань та форми організації самостійної роботи студентів при вивченні теоретичного матеріалу дисципліни

Тема 1

Для роботи на цією темою студенту потрібно:

  • самостійно опрацювати теоретичні аспекти теми відповідно до питань, виділених у розділі 3 ”Зміст дисципліни за темами: Тема 1”;

  • дати розгорнуті відповіді на поставлені запитання.

  1. Охарактеризуйте рекламу у системі комунікацій.

  2. Що являє собою теорія рекламного впливу на аудиторію.

  3. Розкрийте основні принципи рекламної діяльності.

  4. У чому принципова різниця між творчістю загалом і рекламним креативом? Чи можна ототожнювати рекламну творчість і рекламний креатив?

  5. На яких принципах базується рекламний креатив і які функції він виконує?

  6. З якими проблемами нині зіштовхується рекламний креатив? З чим це пов’язано? Чи є шляхи їх розв’язання?

  7. Які завдання має вирішувати рекламний креатив?

  8. Що називається творчим процесом у рекламі? На чому він ґрунтується? Охарактеризуйте кожен із компонентів.

  9. Як здійснюється матеріалізація ідеї рекламного звернення?

  10. Які види реклами можна виділити з позицій рекламного креативу? Охарактеризуйте кожен із них. Підберіть невелику колекцію рекламних звернень різних видів для кожного типу рекламоносіїв: друкованих, радіо та телебачення. Зверніть увагу на особливості подання і побудови одного і того самого виду реклами залежно від носіїв.

  11. Оберіть кілька варіантів товару і зробіть схематичні замальовки рекламних звернень, що відповідатимуть кожному виду з позицій рекламного креативу. Що вийшло? Всі обрані варіанти товару можна було представити усіма видами реклами? Якщо ні – то чому?

Тема 2

Для роботи на цією темою студенту потрібно:

  • самостійно опрацювати теоретичні аспекти теми відповідно до питань, виділених у розділі 3 ”Зміст дисципліни за темами: Тема 2”;

  • дати розгорнуті відповіді на поставлені запитання.

  1. Хто керує креативними процесами у рекламі? Що входить у обов’язки цієї людини? Які вимоги пред’являються сьогодні до фахівців такого класу?

  2. Із яких етапів складається управління креативними процесами у рекламі? Охарактеризуйте кожен із них.

  3. У чому сутність креативних досліджень у рекламі? Навіщо вони потрібні? З яких етапів складається процес проведення таких досліджень?

  4. За якими напрямами збирається інформація під час проведення креативних досліджень? Детально охарактеризуйте кожен із них.

  5. Як здійснюється аналіз зібраної інформації? Що входить до аналізу зовнішнього контексту рекламного звернення і його внутрішньої структури?

  6. Що таке креативний бриф і навіщо він потрібний? Які основні принципи та правила його створення? З яких основних розділів він має складатися? Які проблеми часто виникають між креаторами та замовниками під час творчого процесу?

  7. Оберіть 2 варіанти продукції (бажано того підприємства, з діяльністю якого Ви найкраще ознайомлені) і створіть креативні брифи.

  8. На чому ґрунтується розробка стратегій у рекламному креативі?

  9. Які теоретичні моделі лежать в основі розробки креативних стратегій?

  10. Для обраного Вами продукту визначить емоційні та раціональні винагороди, які має отримати споживач у процесі використання, після використання та додаткові.

  11. Для одного із добре відомих Вам продуктів розробіть ряд креативних стратегій з використанням кожної із теоретичних моделей. Яка модель більше підходить? Чому? Обґрунтуйте Ваші відповіді.

  12. Які чинники впливають на виникнення ідеї у рекламі?

  13. Які існують методи розробки рекламної ідеї? Які із них відносяться до методів індивідуальної, які до колективної творчості? Охарактеризуйте кожен із них. Визначить сильні та слабкі сторони.

  14. Оберіть кілька видів добре знайомої Вам продукції, визначить мету та завдання реклами і разом із своїми колегами, друзями спробуйте створити ідею рекламного звернення, використовуючи різні методи колективної творчості. При цьому кожним методом Ви маєте розробляти ідеї для різних продуктів, якщо команда постійна. У разі, якщо є можливість роботи у різних командах – продукт може бути одним. Який метод Вам і Вашим колегам сподобався найбільше? Став результативнішим? Чому?

  15. За якими критеріями оцінюється якість реклами? Які види тестування використовуються під час оцінки художньої частини реклами? Охарактеризуйте методики тестування, які використовуються в оцінці якості реклами залежно від обраних рекламоносіїв.

Тема 3

Для роботи на цією темою студенту потрібно:

  • самостійно опрацювати теоретичні аспекти теми відповідно до питань, виділених у розділі 3 ”Зміст дисципліни за темами: Тема 3”;

  • дати розгорнуті відповіді на поставлені запитання.

  1. Що являють собою комунікативні технології? Які із них використовуються у рекламі?

  2. Що таке комунікативні коди? Яких видів вони бувають?

    1. Що називається знаком у рекламі? Яких рівнів та видів вони бувають?

    2. Підберіть 5-6 рекламних звернень і охарактеризуйте значення знаків, які використані у їх створенні.

    3. З чого складається структурна основа рекламного знаку?

  3. Як враховуються психологічні закони сприйняття інформації у створенні рекламних звернень.

  4. Які види психологічних комунікативних технологій використовуються у рекламному креативі? У чому особливості використання кожної із них?

  5. У чому принципова різниця між методами лінгвістичного маніпулювання та нейролінгвістичного програмування? Які методи лінгвістичного маніпулювання Вам знайомі? Охарактеризуйте кожен із них. Наведіть приклади.

  6. На чому ґрунтується теорія нейролінгвістичного програмування? Які напрями впливу на людину мають методи, що використовуються у нейролінгвістичному програмуванні?

  7. Які методи використовуються під час застосування техніки еріксонівського гіпнозу у рекламі? Наведіть приклади.

  8. Для одного із відомих Вам товарів створіть кілька рекламних звернень з використанням різних психологічних технологій. Які із таких технологій не можна використовувати у рекламі обраних товарів? Чому? Обґрунтуйте свої відповіді.

  9. Які соціально-комунікативні технології використовуються у рекламному креативі?

  10. У чому суть технології символізму? Яким чином вона пов’язана з технологіями містифікації та міфологізації?

  11. З чого складається міф? Пригадайте, будь ласка, відому казку “Гуси-лебеді”, у якій розповідається про те, як у дівчинки гуси-лебеді забрали брата і віднесли його до Баби Яги. Дівчинка довго шукала брата, по дорозі зустріла Піч, Яблуню, Річку... Які архетипи та ритуали використані у побудові даного міфу?

  12. Які елементи міфологічного сюжетоскладання є найпоширенішими? Оберіть одну із відомих вам торгових марок і створіть рекламні звернення з використанням різних елементів міфологічного сюжетоскладання.

  13. Охарактеризуйте технології тоталізації та демократизації у рекламному креативі. Наведіть приклади їх використання.

  14. Які прийоми використовуються у технології гуморитизації? Зробіть підбір рекламних матеріалів з використанням кожного із прийомів. Охарактеризуйте їх, зробіть висновки.

Тема 4

Для роботи на цією темою студенту потрібно:

  • самостійно опрацювати теоретичні аспекти теми відповідно до питань, виділених у розділі 3 ”Зміст дисципліни за темами: Тема 4”;

  • дати розгорнуті відповіді на поставлені запитання.

    1. Що називається стилем? Як можна класифікувати стилі залежно від обраних ознак?

    2. Які стилі використовуються у рекламі? Охарактеризуйте кожен із них. Який стиль чи група стилів підходить до реклами яких товарів?

    3. Зберіть невелику колекцію рекламних звернень, які виконані у різних стилях.

    4. Оберіть 2-3 види товарів і створіть для них рекламні звернення у різних стилях. Чи всі стилі можна використати? Якщо ні, то чому? Обґрунтуйте Ваші відповіді.

    5. Що називається структуралізмом у рекламному креативі? Які креативні напрями у структуралізмі є найпоширенішими? Охарактеризуйте кожен із них. Підберіть рекламні звернення, які будуть відповідати кожному із напрямів структуралізму у рекламному креативі. Дайте пояснення.

    6. З чого складається структура творчої концепції рекламного звернення?

    7. Які функціонально-морфологічні трансформації використовуються у структурній побудові рекламного звернення відповідно до його творчої концепції? Підберіть колекцію з відповідними рекламними повідомленнями. Зробіть висновки.

    8. Від чого залежить структура творчої концепції рекламного звернення? Охарактеризуйте правила структурного компонування рекламних звернень залежно від видів реклами. Наведіть приклади.

    9. Які види цитат використовують у рекламі? Наведіть приклади.

Тема 5

Для роботи на цією темою студенту потрібно:

  • самостійно опрацювати теоретичні аспекти теми відповідно до питань, виділених у розділі 3 ”Зміст дисципліни за темами: Тема 5”;

  • дати розгорнуті відповіді на поставлені запитання.

  1. Навіщо потрібні рекламні тексти?

  2. З чого складається структура рекламного тексту?

  3. Які основні психологічні прийоми використовуються для забезпечення основних функцій рекламного тексту? Охарактеризуйте кожен із них, наведіть приклади.

  4. Як класифікуються рекламні тексти?

  5. Наведіть приклади вдалого та невдалого подання основної та додаткової інформації різних типів. До яких висновків Ви дійшли?

  6. Підберіть 10-15 слоганів з реклами різних торгових марок та проаналізуйте їх на предмет граматичної структури, стилістичних особливостей, асоціативного ряду, креативності (образного потенціалу, інформативності, характеру апеляції узгодження з загальною ідеєю бренда). Особливу увагу приділіть аналізу зв’язку слогана та рекламного тексту у цілому.

  7. Об’єктом аналізу оберіть концертну афішу або, наприклад, запрошення на які-небудь масові заходи. Зверніть увагу на логотипи інформаційних та фінансових спонсорів, розшифруйте їх імена, визначить асоціативний зміст, естетичні та комунікативні особливості цих знаків.

  8. Які стильові принципи побудови рекламних текстів Вам запам’яталися? Подумайте, чи можуть вони бути однаковими у розробленні текстів з основною інформацією, заголовків та слоганів? Оберіть один вид добре відомої Вам продукції і спробуйте створити текст для її рекламування з використанням різних стильових прийомів.

  9. Із чого складаються цінності рекламного тексту?

  10. Показ чого забезпечують маркетингово-значимі одиниці рекламного тексту? Які вони бувають? Подумайте, чи обов’язково у рекламних текстах показувати основні і допоміжні маркетингово-значимі одиниці разом? Якщо ні – наведіть приклади текстів з їх окремим використанням.

  11. Навіщо у створенні рекламних текстів використовують художні прийоми філології? Як вони класифікуються?

  12. Побудуйте рекламні тексти з використанням фонетичних прийомів: фонотеки, співзвучності, ритму та рими.

  13. Підберіть невелику колекцію рекламних текстів, які побудовані з використанням лексичних прийомів та проаналізуйте кожен із них на предмет художнього виконання.

  14. Які художні прийоми створення рекламних текстів називаються синтаксичними? Охарактеризуйте кожен із них. Наведіть приклади.

  15. Вважається, що телевізійний рекламний текст має зберігати силу впливу навіть без зображення. Проведіть експеримент: під час перегляду рекламного блоку виключить екран і проаналізуйте тільки озвучений текст. Зробіть висновки, чи збереглася за текстом можливість впливу на людину? Якщо ні – знайдіть помилку та спробуйте її усунути.

  16. Як оцінюється якість рекламних текстів? Оберіть 6 різних рекламних текстів і зробіть оцінку їх якості з допомогою метода, що базується на стратегії ФОКС та метода Смирнова. Зробіть висновки. Розробіть пропозиції з поліпшення якості обраних текстів.

Тема 6

Для роботи на цією темою студенту потрібно:

  • самостійно опрацювати теоретичні аспекти теми відповідно до питань, виділених у розділі 3 ”Зміст дисципліни за темами: Тема 6”;

  • дати розгорнуті відповіді на поставлені запитання.

  1. У чому суть дизайну реклами? Які його мета та завдання?

  2. На яких основних принципах ґрунтується дизайн реклами?

  3. Які основні елементи візуальної комунікації використовуються у рекламному дизайні?

  4. Які типи та види ілюстрацій використовуються у дизайні реклами? Підберіть невелику колекцію різних видів рекламних ілюстрацій. Охарактеризуйте кожен із них.

  5. За якими основними законами психологічного сприйняття інформації людиною має бути створене рекламне звернення?

  6. Що називається макетом (форматом) реклами? Які види макетів Вам знайомі? Наведіть приклади.

  7. Оберіть одну торгову марку, яка найбільше Вам знайома і створіть для неї різні макети рекламних звернень. Поясніть, чому деякі види макетів Вам не підійшли, а деякі Ви вимушені були поєднати.

  8. На які аспекти варто звертати увагу при компонуванні ілюстративного та текстового матеріалів?

  9. Що розуміють під “композицією” рекламного звернення? На яких принципах вона ґрунтується?

  10. Яка специфіка балансування рекламного звернення?

  11. Якими засобами забезпечується цілісність і гармонійність рекламного повідомлення?

  12. Підберіть ряд рекламних звернень і охарактеризуйте їх з позицій забезпечення цілісності та гармонійності рекламного звернення.

  13. Охарактеризуйте символіку кольорів, які використовуються у рекламному дизайні. Підберіть ряд рекламних звернень, у побудові яких використані різні кольори. Розкрийте основні підходи. Визначте особливості впливу кожного із кольорів. Зробіть висновки. Розробіть заходи щодо удосконалення кольорової гами у обраних рекламних зверненнях.

  14. Які зустрічаються об’єкти ілюстративного матеріалу?

  15. Яких персонажів і коли варто використовувати у рекламі?

  16. Подумайте, чи є відмінності у візуально-графічних образах реклами, зробленої в Україні, Росії та в країнах Західної Європи.

  17. Наведіть приклади використання мови міміки та жестів у рекламних зверненнях. Яку комунікативну роль вони виконують?

  18. Наведіть приклади комунікативно-виправданих та невиправданих шрифтів, які використовуються у рекламі різних типів (телевізійній, друкованій, зовнішній). Обґрунтуйте свою позицію.

  19. За якими групами можна розділити шрифти, що використовуються в оформленні рекламних текстів? Які шрифти і коли варто використовувати?

  20. Створіть кілька рекламних текстів з використанням різних шрифтів.

  21. Які чинники впливають на читабельність рекламного тексту?

  22. Які властивості притаманні звуковому оформленню реклами? На яких принципах воно ґрунтується? Яких видів бувають звуки?

  23. Які функції виконує музика у рекламі? Які функції виконують шуми?

  24. Які характеристики має голос людини? Назвіть особливості голосового озвучування текстів у рекламі різних товарів.

  25. Візьміть кілька рекламних текстів і озвучте їх з максимально широким спектром інтонацій, темпу. Чим обмежена свобода Вашого вибору? Чи всі запропоновані варіанти мають практичне значення? Обґрунтуйте відповідь.

  26. Які найпоширеніші комп’ютерні програми використовуються у рекламному дизайні?

Тема 7

Для роботи на цією темою студенту потрібно:

  • самостійно опрацювати теоретичні аспекти теми відповідно до питань, виділених у розділі 3 ”Зміст дисципліни за темами: Тема 7”;

  • дати розгорнуті відповіді на поставлені запитання.

  1. Які функціональні обов’язки є у кліпмейкерів у рекламі?

  2. Як класифікується радіореклама?

  3. За якими принципами класифікується телереклама? Наведіть приклади.

  4. Із яких етапів складається процес створення рекламного телевізійного чи радіопродукту?

  5. Які закони лежать в основі побудови літературного сценарію для рекламного ролика?

  6. За якими правилами, на основі чого і навіщо створюється режисерський сценарій?

  7. Що мається на увазі під поняттям “розкадровка”?

  8. Оберіть 2 добре відомі Вам торгові марки (види продукту) та створіть для їх реклами літературний і режисерський сценарії. Зробіть розкадровку.

  9. Якими засобами забезпечується масштаб зображення у операторстві?

  10. Чим забезпечується композиція кадру в операторстві?

  11. Якими засобами можна посилити ефект перспективи під час зйомки?

  12. Які основні жанри забезпечують особливості роботи оператора?

  13. Які типи освітлення існують у природі?

  14. Які види освітлення використовує оператор у своїй роботі?

  15. Як взаємодіють оператор і режисер? Які прийоми вони використовують під час зйомки і в яких ситуаціях?

  16. Що називається монтажем? Які завдання він вирішує та які функції виконує?

  17. Які прийоми монтажу використовуються під час створення рекламних роликів? Наведіть приклади використання таких прийомів. Які основні правила забезпечення плавних переходів усередині однієї сцени під час монтажу окремих кадрів?

  18. Як здійснюється робота над звуком під час створення рекламних роликів?

  19. Зробіть невелику колекцію із різних рекламних телероликів і охарактеризуйте кожен із них з позицій сценаристки, режисури, операторства і монтажу. Зробіть висновки, наскільки професійно створені зібрані Вами матеріали, як вони допомагають вирішити завдання рекламодавців і яким чином вони впливають на цільову аудиторію.

Тема 8

Для роботи на цією темою студенту потрібно:

  • самостійно опрацювати теоретичні аспекти теми відповідно до питань, виділених у розділі 3 ”Зміст дисципліни за темами: Тема 8”;

  • дати розгорнуті відповіді на поставлені запитання.

  1. Що називається рекламною кампанією?

  2. Які особливості планування творчого процесу у підготовці рекламної кампанії?

  3. Які прийоми проведення рекламних кампаній Ви помітили на території України? Які прийоми, відмінні від наведених, можливо не в Україні, Ви помітили ще? Охарактеризуйте їх, обсудіть із колегами.

  4. Оберіть торгову марку, яку Ви знаєте найкраще і розробіть для неї ряд рекламних кампаній з використанням різних прийомів. Всі прийоми Ви використали? Якщо ні – то чому? Обґрунтуйте свої відповіді.

6. Наведіть приклади використання у рекламних кампаніях різних прийомів поєднання рекламних звернень та характеристик каналу.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr