Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
54
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
401.41 Кб
Скачать

9.2 Організація контролю знань з дисципліни

9.2.1 Організація поточного контролю знань з дисципліни:

Об’єктами поточного контролю знань студентів є:

  • систематичність та активність роботи на семінарських заняттях;

  • виконання завдань для самостійного опрацювання, в т.ч. участь у науково-пошуковій та творчій роботі;

  • виконання модульних завдань.

При контролі систематичності та активності роботи на практичних та індивідуальних заняттях оцінці підлягають:

рівень знань, продемонстрований у відповідях і виступах на семінарських заняттях;

активність при обговоренні (дискусії) проблемних питань, що винесені на практичні заняття (консультації);

конструктивна участь у рольовій грі або мозковому штурмі з питань поставленої проблеми.

При контролі виконання завдань для самостійного опрацювання оцінці підлягають:

  • рівень підготовки індивідуального завдання;

  • рівень підготовки інтелект-карти;

  • рівень підготовки та презентація кейсу і аналітичної записки.

У студентів денної форми навчання завдання поточного контролю оцінюються в діапазоні від 0 до 100 балів.

У студентів вечірньої форми навчання проводиться поточний контроль, за яким студенти набирають максимально 50 балів, і підсумковий контроль у формі іспиту, який максимально оцінюється у 60 балів, але підсумкова оцінка за результатами вивчення дисципліни не може перевищувати 100 балів.

Студенти заочної форми навчання мають право отримати до 20 балів поточного контролю та пройти підсумковий контроль у формі письмового іспиту, який максимально оцінюється у 100 балів, але підсумкова оцінка за результатами вивчення дисципліни не може перевищувати 100 балів.

Індивідуально-консультативна робота з дисципліни „Макрофінансове бюджетування проводиться для денної форми навчання.

За складеним на початку семестру графіком індивідуально-консультативної роботи викладачем проводяться:

- обов'язкові консультації з самостійної роботи, на яких відбуваються перевірка ходу виконання індивідуальних завдань та захист завдань, що винесені на поточний контроль;

- цільові консультації перед виконанням письмової роботи в аудиторії, їх призначення у тому, щоб скоригувати роботу студентів при підготовці до написання письмової роботи у потрібному напрямку.

На розсуд викладача можуть проводитися активні консультації з метою підготовки та проведення рольової гри, роботи в малих групах або презентації вирішених студентами кейсів.

Наступною формою індивідуально-консультативної роботи з дисципліни є перевірка виконання індивідуальних завдань, яка виконується у двотижневий термін після їх подання на кафедру у терміни, встановлені викладачем на початку семестру згідно з навчальним розкладом.

Поточний контроль знань з дисципліни „Макрофінансове бюджетування” здійснюється викладачем за допомогою перевірки правильності та своєчасності виконання обов'язкових та вибіркових видів самостійної роботи студентів, контролю за систематичністю та результативністю роботи студента упродовж семестру. У процесі контролю проводиться перевірка рівня засвоєння знань шляхом співбесід, виконання передбачених у карті роботи студента завдань, захист індивідуальних практичних завдань та підсумковий модуль.

Обов'язкові завдання включають підготовку індивідуального практичного завдання (для студентів денної та вечірньої форм навчання) та виконання письмової роботи в аудиторії.

Обов'язкове до виконання індивідуальне практичне завдання виконується у строки, визначені на початку семестру та оцінюється за результатами захисту. Індивідуальне завдання оформлюється у вигляді письмової роботи. Вона має бути виконана на 15–25 аркушах А4, 14 шрифтом Times New Roman, з полями не більше 2 см та акуратно скріпленою. Обов'язковим для індивідуального завдання є список літератури, включаючи Інтернет-ресурси, яку використовував студент.

Разом з індивідуальним письмовим завданням оформлюється інтелект-карта, спрямована на вирішення проблеми за темою завдання. Інтелект-карта виконується на аркуші формату А3 і прикріплюється до письмової роботи як додаток.

Оцінка враховує своєчасність виконання завдання, повноту виконаної роботи, наявність практичного матеріалу, доцільність і правильність розрахунків, виконаних у завданні. За результатами перевірки робота може повертатися студентові на доопрацювання, але не більше одного разу. Терміни повернення на доопрацювання враховуються у графіку виконання індивідуальних практичних завдань на початку семестру. За результатами захисту індивідуального практичного завдання викладачеві студент стаціонару отримує від 0 до 20-ти балів поточного контролю, а студент вечірньої форми навчання – від 0 до 10-ти балів поточного контролю.

Письмова робота є однією із форм модульного контролю і проводиться на індивідуально-консультативному занятті у денної форми навчання, або на практичному занятті – для вечірньої форми навчання. Для заочної форми навчання письмовий модульний контроль проводиться згідно з розкладом екзаменаційної сесії Обов'язковий письмовий модульний контроль виконується за білетами, складеними викладачем. Викладач попередньо доводить до відома студентів структуру білету та види завдань у ньому.

При контролі виконання модульних завдань оцінці підлягають теоретичні знання, яких набули студенти після опанування тем, що виносяться на модульний контроль. Модульний контроль проводиться у вигляді відповідей на теоретичні та тестові питання, вирішення задач з курсу «Макрофінансове бюджетування».

Максимальна сума балів поточного контролю – 100 балів для денної форми навчання та 50 балів – для вечірньої форми навчання, в тому числі систематичність та активність роботи на семінарських заняттях – не менше 50 балів для денної форми навчання та не менше 30 балів для вечірньої форми навчання.

Оцінки можуть виставлятися з кратністю до 1 бала.

(1) Система оцінювання систематичності та активності роботи на заняттях:

а) Відповідь на практичному занятті – 1-5 балів.

б) Змістовні доповнення при обговоренні проблемних питань – 1-3 бали.

в) Конструктивна участь у мозковому штурмі – 1-5 балів.

г) Активна участь у рольовій грі – 1-5 балів.

д) презентація кейсу (в тому числі ситуаційної задачі) – 0-5 балів.

е) презентація інтелект-карти – 0-5 балів.

(2) Письмовий модульний контроль здійснюється у вигляді контрольної роботи. Викладач, що проводить проміжний контроль, формує варіанти завдань. До модульного контролю можуть включатися питання, які винесені для самостійного опрацювання. Тривалість одного модуля – 1–1,2 астрономічні години. Максимальні оцінки за модуль вказані у картах самостійної роботи студента. Оцінки виставляються з кратністю до 1 бала. За використання недозволених джерел і підказок студент отримує 0 балів. Критерії оцінювання доводяться до студентів перед модульним контролем. Письмові роботи зберігаються на кафедрі до закінчення семестру.

В разі невиконання завдань поточного контролю з об’єктивних причин(бажано надати документальне підтвердження), студент має право, за дозволом декана, скласти їх до останнього семінарського заняття. Час та порядок складання визначає викладач.

Результати поточного контролю знань студентів оформлюються під час останнього семінарського заняття та вносяться до заліково-екзаменаційної відомості без переведення їх у 4-х бальну шкалу.

Особливості поточного контролю студентів заочної форми навчання

Для студентів заочної форми навчання поточний контроль здійснюється шляхом перевірки виконаного індивідуального завдання та складеної за його темою інтелект-карти або виконання завдань дистанційного курсу (за рішенням викладача). За необхідності викладач може провести співбесіду із студентом за темою виконаного завдання у аудиторії під час занять згідно із розкладом сесії.

Індивідуальне завдання має включати теоретико-проблемну частину, фактичний матеріал за темою, та, як підсумок і систематизацію матеріалу за обраною темою – інтелект-карту із вирішенням (описанням) проблеми за темою індивідуального завдання.

Обов'язкове до виконання індивідуальне практичне завдання виконується у строки, визначені на початку семестру та оцінюється за результатами представленої письмової роботи та співбесіди. Індивідуальне завдання оформлюється у вигляді письмової роботи. Вона має бути виконана на 15–25 аркушах А4, 14 шрифтом Times New Roman, з полями не більше 2 см та акуратно скріпленою. Обов'язковим для індивідуального завдання є список літератури, включаючи Інтернет-ресурси, яку використовував студент.

Вибіркові завдання виконуються за графіком, розробленим викладачем дисципліни та узгодженим із студентами.

Контролю підлягає рівень засвоєння теоретичних знань, який здійснюється у формі співбесіди з викладачем під час індивідуально-консультаційної роботи або практичних (семінарських) занять. Систематична участь у обговореннях та надання студентом змістовних доповнень до матеріалу, який опрацьовується під час індивідуально-консультативної роботи, також є підставою для оцінювання його рівня знань.

Проблемні лекції готуються відповідно до питань, що стосуються програми дисципліни та у послідовності, визначеній викладачем.

Робота із задачами та кейсами передбачає застосування студентами отриманих теоретичних вмінь для вирішення практичних завдань. Упродовж семестру на основі вивчених тем дисципліни студенти під наглядом викладача можуть складати ситуаційні задачі стосовно як окремих етапів бюджетування, так і цього процесу в цілому, і показувати шляхи їх вирішення.

На основі ситуаційних задач та вирішення кейсів викладач може організовувати рольові ігри, де студенти мають змогу працювати в малих групах. Така методика активізації навчання дозволяє закріпити практичні навички операцій з бюджетними показниками, розмежувати функції і завдання суб'єктів бюджетування.

Для студентів вечірньої форми навчання критерії оцінювання та структура завдання доводяться перед модульним контролем. Письмові роботи зберігаються на кафедрі до закінчення семестру. Білети побудовані на основі питань, що охоплюють зміст дисципліни і містяться в цих матеріалах.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr