Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
54
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
401.41 Кб
Скачать

5. Плани семінарських та практичних занять

Для денної та заочної форм навчання з дисципліни „Макрофінансове бюджетування” передбачена самостійна робота студентів, тому викладач проводить індивідуально-консультаційну роботу зі студентами.

Семінарські та практичні заняття передбачені для вечірньої форми навчання, проводяться згідно навчального плану та розкладу. Метою семінарського заняття є організація обговорення зі студентами тих тем дисципліни, які винесені на семінарські заняття. Семінарські заняття з дисципліни „Макрофінансове бюджетування” проводяться у формі співбесіди студентів з викладачем, рецензування та обговорення їх наукових доповідей.

При підготовці до практичного заняття використовується підхід, оснований на використанні технології колективної „миследіяльності”. Однак, враховуючи регламентацію навчального процесу робочою програмою дисципліни, мета вивчення дисципліни студентами визначається самостійно у рамках робочої програми дисципліни. Практичні заняття мають на меті організацію викладачем детального розгляду студентами окремих теоретичних положень дисципліни „Макрофінансове бюджетування” та формування навичок їх практичного застосування шляхом виконання практичних завдань у вигляді вирішення ситуаційних задач та розгляду їх результатів, роботи з кейсами, підготовки аналітичних записок тощо.

Семінарське заняття 1

Тема: Поняття і необхідність макрофінансового бюджетування, його складові та запровадження в Україні.

План.

  1. Суб'єкти, об'єкт і предмет дисципліни „Макрофінансове бюджетування”.

  2. Інструменти та методи сучасного бюджетування.

  3. Етапи бюджетування за програмно-цільовим методом.

  4. Особливості впровадження бюджетування в Україні.

  5. Етапи бюджетування.

  6. Бюджетування на рівні місцевих бюджетів.

Література: [1, 2, 3, 7,13,14, 15, 16, 19]

Практичне заняття 2

Тема: Критерії економічної ефективності та соціальної результативності видатків бюджетів.

План.

  1. Доцільність видатків бюджетів та поняття бюджетної послуги.

  2. Вибір форм і методів фінансування з бюджетів.

  3. Критерії ефективності та результативності видатків бюджетів.

  4. Державні стандарти надання послуг.

Вирішення ситуаційних задач, кейсів. Проведення рольової гри.

Література: [12,13,16]

Практичне заняття 3

Тема: Стратегічне планування як ключовий компонент макрофінансового бюджетування.

План.

  1. Вплив довгострокового планування державної політики на складання бюджету.

  2. Організація стратегічного планування на макрорівні в Україні.

  3. Стратегічний план головного розпорядника бюджетних коштів та його виконання.

Вирішення ситуаційних задач, кейсів. Проведення рольової гри.

Література: [2,7,12,16]

Семінарське заняття 4

Тема: Середньострокове бюджетування.

План.

  1. Проведення середньострокового бюджетування.

  2. Прогнозування бюджетних показників.

  3. Перспективи запровадження середньострокового бюджетування в Україні.

Література: [1,2,7,12,16]

Практичне заняття 5

Тема: Бюджетна програма як інструмент бюджетування.

План.

  1. Призначення бюджетних програм.

  2. Структура бюджетних програм.

  3. Реалізація бюджетних програм в Україні.

Вирішення ситуаційних задач, кейсів. Робота в малих групах.

Література: [1,5,9,12,16,17,21]

Практичне заняття 6

Тема: Результативні показники у бюджетуванні.

План.

  1. Поняття результативних показників бюджетування та їх класифікація.

  2. Показники, що характеризують виконання бюджетних програм.

  3. Попередня оцінка бюджетних програм.

Вирішення ситуаційних задач, кейсів. Робота в малих групах.

Література: [5,12,13,16]

Практичне заняття 7

Тема: Моніторинг, оцінка та забезпечення прозорості бюджетування.

План.

  1. Суть і призначення моніторингу.

  2. Оцінка показників бюджетних програм та її види.

  3. Використання результатів оцінки бюджетних програм.

  4. Забезпечення прозорості бюджетування.

  5. Основні інструменти забезпечення зворотного зв`язку при бюджетуванні.

Вирішення ситуаційних задач, кейсів. Робота в малих групах.

Література: [1, 12, 16]

6. САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

Самостійна робота студентів з дисципліни „Макрофінансове бюджетування” проводиться в таких формах:

6.1 опрацювання теоретичних основ, прослуханого лекційного матеріалу;

6.2 вирішення і письмове оформлення ситуаційних задач, в тому числі із використанням інтелект-карт;

6.3 аналіз конкретної виробничої ситуації та підготовка аналітичної записки (Case study), участь у рольових іграх;

6.4 виконання індивідуального завдання з дисципліни (в тому числі на основі матеріалів бази практики);

6.5 систематизація вивченого матеріалу перед написанням письмової роботи.

6.1. Опрацювання теоретичних основ здійснюється студентами самостійно шляхом роботи з науковою літературою за темами робочої програми дисципліни. Окремо студенти вибирають, систематизують та опрацьовують нормативні документи, що регламентують запровадження та проведення бюджетування в Україні. На основі прослуханого лекційного матеріалу студенти визначають пріоритетні напрями вивчення дисципліни, проблеми, на які варто звернути увагу в першу чергу. Також лекції слугують допомогою при систематизації навчального матеріалу. Відвідування та вивчення лекцій дає студентам можливість отримати більш глибокі та різнобічні знання з дисципліни „Макрофінансове бюджетування”.

6.2. Вирішення і письмове оформлення ситуаційних задач, підготовка проблемних ситуацій є формою самостійної роботи студентів, що здійснюється ними на основі матеріалів бази практики та/або матеріалів, які їм надає викладач дисципліни. За результатами опрацювання теоретичних основ та прослуханого лекційного матеріалу студенти мають змогу складати, вирішувати ситуаційні задачі та проблемні ситуації (кейси) стосовно бюджетування бюджетів різних рівнів.

Ситуаційна задача – це вид завдання, яке імітує ситуацію прийняття управлінського рішення, оцінку результативних показників, що характеризують виконання бюджетної програми тощо. При її складанні студенти повинні знати зміст даного етапу бюджетування, його учасників, сформулювати всі вихідні дані та умови для ситуації, яку потрібно розв'язати. При постановці завдання обов'язкові розрахунки, наприклад, використання методів бюджетного планування. Оцінюється повнота і достовірність постановки завдання, максимальне врахування та опис внутрішніх і зовнішніх факторів, що вплинуть на його вирішення. При роботі з ситуаційною задачею оцінюється виваженість, ефективність та реалістичність її вирішення.

Складання інтелект-карт – це інструмент активізації мислення та розширення рамок засвоєння навчального матеріалу. Інтелект-карти можуть використовуватися для побудови дерева цілей, оцінки результатів діяльності установи тощо.

6.3. Аналіз конкретної виробничої ситуації та підготовка аналітичної записки (Case study), участь у рольових іграх проводиться студентами самостійно. Результати вирішення кейсів студентами денної форми навчання оформлюються у вигляді аналітичних записок, їх презентація та обговорення може відбуватися на індивідуальних консультаціях під керівництвом викладача.

Проблемна ситуація (кейс) – це вид завдання, який передбачає оцінку певної заданої ситуації та підготовку аналітичної записки з приводу цієї оцінки. Кейс відрізняється від ситуаційної задачі кількістю альтернативних варіантів вирішення. Мета вирішення цього завдання – створити для студента умови, максимально близькі до реальної практичної діяльності спеціалістів.

Також викладач за необхідності або за вибором студентів організовує рольові ігри на основі розглянутих кейсів та/або вирішених ситуаційних задач. Мета рольової гри – розглянути та закріпити на основі аналізу функцій та рішень суб'єктів бюджетування знання, отримані в результаті засвоєння матеріалу дисципліни. Під час рольової гри також виявляються дискусійні питання, з'являється можливість більш чітко розташувати пріоритети при прийнятті управлінських рішень під час бюджетування.

6.4. Виконання індивідуального практичного завдання з дисципліни проводиться студентом самостійно у вільний від обов'язкових занять час. Теми індивідуальних завдань визначаються викладачем на початку кожного семестру, при цьому слід врахувати можливість використання даних, які студент отримує на базі практики. За бажанням студента, тема завдання може бути скоригованою. Також можливе виконання комплексних індивідуальних завдань групою студентів за погодженням із викладачем. Обов’язковою частиною індивідуального завдання є складання за його темою чи окремим питанням інтелект-карти.

Індивідуальне завдання оцінюється за результатами захисту письмової роботи. Під час захисту оцінюється вміння студента розкрити поставлену в завданні проблему, глибина висновків та обґрунтованість результатів дослідження. Важливим для результатів захисту є самостійні висновки студента.

Для денної та вечірньої форм навчання захист робіт проводиться на консультації, яка призначається викладачем згідно розкладу та графіку індивідуально-консультаційної роботи на початку семестру.

Студентами вечірньої та заочної форм навчання письмові індивідуальні роботи можуть залишатися на кафедрі для наступної перевірки викладачем у терміни, встановлені графіком індивідуально-консультативної роботи. Захист індивідуальних робіт проводиться згідно розкладу консультацій упродовж семестру, а для заочної форми навчання – у період екзаменаційної сесії.

6.5. Підготовка до написання письмового завдання (проведення письмового модульного контролю) в аудиторії полягає у систематизації знань з дисципліни, виявленні та опрацюванні проблемних питань. Результатом цієї форми роботи є засвоєні знання, що дають змогу виконати письмову контрольну роботу за білетами, затвердженими кафедрою.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr