Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
54
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
401.41 Кб
Скачать

Тема 2. Критерії економічної ефективності та соціальної результативності видатків бюджетів.

Критерії результативності бюджетних видатків та бюджетний ефект. Необхідність визначення економічної ефективності бюджетного фінансування або підтримки реального сектору економіки. Дві мети державної допомоги підприємствам: збільшення податкових надходжень та забезпечення надання бюджетних послуг.

Поняття «бюджетної послуги»: двозначність погляду і відповідальність за якість послуги. Взаємозв’язок між стратегічними цілями держави і наданням конкретних бюджетних послуг – досвід зарубіжних країн. Оптимальні інструменти визначення потреби у бюджетних послугах для України.

Встановлення критеріїв щодо вибору напрямів і видів фінансування з бюджету. Критерії бюджетної результативності та ефективності. Групи критеріїв економічної результативності і ефективності видатків бюджету. Необхідність визначення соціальної ефективності бюджетного фінансування галузей та окремих бюджетних підприємств і установ. Оцінка поточних витрат бюджетної установи (утримання установи) та її критерії. Визначення ефективності бюджетного фінансування послуги з точки зору затрат на її адміністрування.

Передумови для реформування системи бюджетних видатків в Україні. Досвід Росії щодо реформування системи бюджетних видатків.

Світовий досвід щодо запровадження державних стандартів надання послуг: поняття і необхідність розробки для України. Відмінність державних стандартів надання послуг від державних соціальних стандартів. Застосування державних стандартів надання послуг для розрахунку видатків бюджету і наступної оцінки результативності бюджетування.

Тема 3. Стратегічне планування як ключовий компонент макрофінансового бюджетування.

Довгострокове планування державної політики як основа для складання бюджетів, орієнтованих на результат. Застосування бюджетування для зосередження матеріальних, трудових та фінансових ресурсів держави на досягненні визначеної мети у стратегічних документах.

Загальнодержавне та галузеве стратегічне планування. Поняття стратегії і тактики. Види стратегічних документів, їх ієрархія та зв’язок з бюджетуванням. Українська практика складання довгострокових програм, прогнозів. Основні проблеми розробки таких документів: розпорошення відповідальності за виконання, відсутність пріоритезації та зв’язку з бюджетуванням. Особливий вид програм – державні цільові.

Досвід зарубіжних країн у складанні стратегічних документів, місце довгострокових фіскальних стратегій у системі стратегічних документів. Шляхи удосконалення практики стратегічного планування в Україні: оптимізація існуючої неефективної системи та впровадження практики стратегічного планування.

Реалізація державної стратегії головним розпорядником коштів шляхом надання бюджетних послуг. Підходи до формування стратегії: угода про надання послуг, стратегічний план.

Поняття стратегічного плану діяльності головного розпорядника і його місце у бюджетуванні. Структура стратегічного плану: обов`язкові та додаткові елементи. Характеристика основних компонентів стратегічного плану: головної мети, цілей, завдань та заходів. Відмінність стратегій головного розпорядника від його завдань та заходів. Індикатори виконання стратегічного плану. Взаємозв’язок очікуваних результатів (індикаторів), заявлених у стратегічному плані, з макроекономічними показниками економічного і соціального розвитку країни та з державними стандартами надання послуг.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr