Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
54
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
401.41 Кб
Скачать

Тема 4. Середньострокове бюджетування.

Середньострокове бюджетування і необхідність його запровадження. Відмінність понять середньострокового прогнозування і середньострокового планування. Основні інструменти, необхідні для середньострокового бюджетування: загальнодержавна стратегія (у т.ч. фінансова стратегія), стратегічний план, макроекономічний прогноз, бюджетні показники.

Прогнозування доходної частини бюджету: двозначність підходу. Перший підхід - похідний процес від цілей бюджетування. Другий підхід – незалежне від цілей бюджетування прогнозування обсягів ресурсів. Оцінка підходів в Україні. Необхідність розробки сценарних умов розвитку країни і вплив видів макроекономічного прогнозу (песимістичного або базового, цільового, оптимістичного) на показники бюджету.

Значення середньострокової бюджетної стратегії для ефективності послідовності рішень та результативності бюджетних видатків. Зміст бюджетної стратегії: досвід зарубіжних країн (у тому числі ЄС і РФ). Залучення досвіду зарубіжних країн для розбудови системи середньострокового бюджетування в Україні. Застосування різних підходів до затвердження показників бюджету і відображення кількарічного бюджетного плану (формат бюджету): світовий досвід і оптимальний варіант для України.

Використання елементів середньострокового бюджетування в Україні на сучасному етапі.

Бюджетні обмеження на середньострокову перспективу та їх розрахунок. Розподіл видатків за бюджетними програмами на середньострокову перспективу у межах бюджетних обмежень.

Тема 5. Бюджетна програма як інструмент бюджетування.

Бюджетна програма – технічний інструмент реалізації бюджетування. Поняття бюджетної програми. Відмінність бюджетної програми від інших програм, які існують в Україні: національних програм, державних цільових програм, державної та місцевих програм економічного і соціального розвитку. Відмінність бюджетної програми від різних видів класифікації видатків бюджету.

Структура бюджетної програми: програма, підпрограми, завдання, напрями діяльності, показники виконання – характеристика кожного елементу. Досвід зарубіжних країн щодо структури бюджетної програми. Формування бюджетних програм в Україні: структура програм. Критичний погляд на використання деяких елементів програми в Україні. Переваги та недоліки формування бюджетних видатків у розрізі програм в Україні. Правила формування програм: вимоги до формулювання мети, назви програми і підпрограм, визначення у часі та просторі завдань. Роль програмної класифікації у адмініструванні програм і забезпеченні прозорості бюджету.

Підстави для формування бюджетних програм в Україні. Взаємозв’язок бюджетних програм зі стратегічними планами головних розпорядників. Повноваження виконавців бюджетних програм при бюджетуванні.

Призначення паспорту бюджетної програми в Україні та його зв’язок з бюджетними запитами.

Проблема врахування результатів оцінки бюджетних програм при подальшому бюджетуванні.

Тема 6. Результативні показники у бюджетуванні.

Результативні показники, поняття і класифікація. Показники кінцевого результату (або діяльності установи) – характеристика досягнення стратегічної мети. Показники безпосереднього результату, або показники виконання програм. Типи показників, що характеризують виконання бюджетних програм: зарубіжний досвід. Взаємозв’язок показників діяльності установи і показників виконання бюджетної програми.

Принципи розробки показників виконання бюджетних програм: принцип об’єктивності, необхідності, достатності та взаємоузгодженості.

Показники виконання програм, що використовуються в Україні. Розрахунок показників. Основні проблеми у формування показників виконання програм в Україні.

Попередня оцінка бюджетних програм на основі показників виконання як підстава для включення програми до проекту бюджету.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr