Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МетодичкаExcel_2010_Укр.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
4.08 Mб
Скачать

1 2 4 5 6 7 8 10 3

Рис. 4. Елементи вікна Excel 2010

1поле назви головного вікна;2стрічка меню;3– панель швидкого доступу;4 групи команд вкладок стрічки;5поле імені; 6рядок формул;7активний аркуш робочої книги;8активна (поточна) комірка;9ім'я стовпця;10ім'я рядка.

Робочі книги  це файли MS Excel, які можуть містити один або декілька робочих аркушів, у Excel 2010 вони мають розширення .xlsx.

Робочий аркуш це власне електронна таблиця, основа документа, використовувана в Excel для зберігання даних і роботи з ними. Аркуш складається з комірок (клітинок), організованих у стовпці й рядки, і завжди є частиною робочої книги.

Розміри робочого аркуша Excel 2010 порівняно з попередніми версіями електронних таблиць значно збільшено, він тепер складається з 16 384 стовпців і 1 048 576 рядків.

Рядки мають числову нумерацію, стовпці іменовані буквами англійського алфавіту: A, B, C і т.д., коли алфавіт закінчується, за Z ідуть AA, AB, AC,… AZ; AAA, AAB, AAC, …, AAZ і т.д.

Перетин рядків і стовпців утворює комірки, кожна з яких має адресу, позначувану ім'ям стовпця і номером рядка, наприклад G8 (див. рис. 4). Клацання мишею на будь-якій комірці робочого аркуша робить її поточною (вона буде позначена рамкою). У полі імені буде показана адреса поточної комірки (див. рис. 4).

Рядок формул знаходиться безпосередньо під стрічкою (див. рис. 4), він призначений для відображення вмісту активної комірки – даних або формули, за допомогою якої отримані дані. Рядок формул зручно використовувати для перегляду або редагування вмісту активної комірки.

У Excel 2010 рядок формул набув змінного розміру, який автоматично збільшується, щоб у рядку розмістилися довгі формули з більшим рівнем вкладеності. Тепер можна не затуляти формулою інші дані в таблиці. Для збільшення розміру рядка формул необхідно клацнути на ньому правою кнопкою миші і вибрати в контекстному меню Розгорнути рядок формул або використати сполучення клавіш Ctrl+Shift+U.

Під час роботи з книгами (файлами) програма Excel 2010 надає деякі нові можливості.

Відновлення попередніх версій. Завдяки функціям автовідновлення, створеним на основі попередніх версій системи Microsoft Office, в Excel 2010 з’явилася можливість відновлення версій файлів, які було закрито без збереження. Це зручно, якщо забуто зберегти книгу вручну, збережено непотрібні зміни або потрібно повернутися до попередньої версії книги.

Безпечне подання. Програма Excel 2010 містить безпечне подання, яке дає змогу приймати обґрунтовані рішення, перш ніж піддавати комп’ютер можливому ризику. За замовчуванням документи, отримані з інтернет-джерел, відкриваються в безпечному поданні. При цьому в рядку повідомлень відображається попередження та параметр активації можливості редагування. Можна керувати джерелами, які мають відкриватися в безпечному поданні, а також настроїти певні типи файлів, що мають відкриватися в безпечному поданні незалежно від їх джерела.

Надійні документи. У системі Office 2010 з’явилася функція «Надійні документи», призначена для документів, які мають активний вміст, наприклад макроси. Тепер після підтвердження того, що активний вміст у документі можна безпечно активувати, немає потреби робити це повторно. Програма Excel 2010 запам’ятовує надійні книги, тому запит не з’являтиметься кожного разу під час відкриття книги.