Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МетодичкаExcel_2010_Укр.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
4.08 Mб
Скачать
    1. Створення нестандартних діаграм

Для відображення різномасштабних даних в електронних таблицях можна застосувати нестандартний тип діаграми із двома вертикальними осями (рис. 23). Для побудови таких діаграм в попередніх версіях електронних таблиць використовувався нестандартний тип діаграми Графік/Гістограма 2 (осі). В Excel 2010 спростовано нестандартні типи діаграм, їх просто не існує. Однак подібний тип діаграми можна створити вручну настроюванням формату виділеного ряду (або рядів) діаграми. Для цього необхідно спочатку створити звичайну діаграму, потім виділити ряд, масштаб даних якого відрізняється від інших, далі вибрати в його контекстному меню Формат ряду даних і у вікні формату ряду змінити опцію По основній на По допоміжній (осі). На завершення потрібно змінити тип діаграми для цього ряду на стандартний Графік або навпаки, Гістограму, використовуючи, наприклад, функцію Змінити тип діаграми для ряду в контекстному меню.

Рис. 23. Нестандартна діаграма із двома вертикальними осями

    1. Створення діаграм типу Поверхня

Діаграма типу Поверхня відрізняється від стандартної тим, що відображає залежність трьох змінних, тому для її побудови необхідно розташувати вхідні дані в таблиці в такий спосіб:

  1. створити діапазон значень однієї змінної (х) у заголовках рядків;

  2. створити діапазон значень другої змінної (y) у заголовках стовпців;

  3. на перетині рядків і стовпців (в середині таблиці) виразити третю змінну (z) через x та y;

  4. виділити всю таблицю і використати при створенні діаграми тип Поверхня з категорії типів діаграм Інші.

Приклад: Побудова діаграми типу Поверхня півсфери для рівняння за умови, щоx,y змінюються в діапазоні від –3 до 3 із кроком 0,5 (рис. 24).

Рис. 24. Побудова діаграми типу Поверхня

    1. Використання спарклайнів (інфокривих)

В Excel 2010 з’явився новий інструмент – інфокриві (sparklines), які розширюють можливості візуалізації даних, дозволяючи підкреслити їх важливі особливості і прослідкувати тенденції в зручному і наочному вигляді.

Інфокриві являють собою маленькі діаграми, кожна з яких розташовується тільки в єдиній комірці робочого аркушу поряд з даними. Наприклад, на рис. 25 за допомогою інфокривих можна оцінити тенденції продажів товарів.

Рис. 25. Доповнення даних інфокривими

Вставка інфокривих здійснюють за допомогою функцій групи Спарклайни вкладки стрічки Вставка. Доступні три варіанти: графік, стовпчикова діаграма і діаграма типу «виграш-програш», яка фіксує лише позитивні або від’ємні значення.

  1. Додаткові засоби аналізу даних в Excel 2010

До засобів, що забезпечують користувачеві додаткові можливості аналізу даних в електронних таблицях, відносять підбір параметра, пошук рішення, функції обробки списків і зведені таблиці.

До складу Excel 2010 входить нова версія надбудови «Пошук рішення», яка має поліпшений користувальницький інтерфейс Evolutionary Solver, заснований на алгоритмах генетичного аналізу, для роботи з моделями, що включають будь-які функції Excel. У ній передбачені нові глобальні параметри оптимізації, поліпшені методи лінійного програмування й нелінійної оптимізації, а також нові звіти про лінійність і допустимість.