Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МетодичкаExcel_2010_Укр.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
4.08 Mб
Скачать
    1. Форматування даних

Дані в Excel виводяться на екран у певному форматі, за замовчуванням  в універсальному форматі Загальний. Можна змінити формат подання даних, застосовуючи функцію стрічки Головна – команда Формат з групи Комірки Формат комірок (викликають комбінацією клавіш Ctrl+1) або Формат комірок у контекстному меню. З'явиться вікно діалогу Формат комірок, у якому потрібно вибрати вкладку Число (рис. 10).

Рис. 10. Вікно числових форматів

Програма Excel округляє числові дані. Для збільшення кількості чисел після коми потрібно в групі Число вкладки стрічки Головна натиснути кнопку , для зменшення (рис. 11).

Рис. 11. Група Число вкладки стрічки Головна

Числові формати мають такі різновиди:

  • числовий (цілі числа та числа з дробовою частиною, можна задати кількість десяткових знаків, розділення розрядів і формат від’ємних чисел);

  • грошовий і фінансовий (можна вибрати позначення валюти);

  • процентний (0,01 = 10%  автоматично множить число на 100, необхідно призначати до введення даних і враховувати цю властивість у ході обчислень);

  • дата і час (число днів від 01.01.1900 р. це ціла частина, час дробова частина);

  • дробовий (відображення дробової частини різними частками звичайного дробу);

  • експонентний (науковий – стандартна математична форма подання чисел);

  • всі формати (містить шаблони форматів, редагуванням яких можна створити користувацький формат).

Змінити тип значення в комірці можна за допомогою кнопок в групі Число вкладки стрічки Головна: грошовий формат, процентний, числовий (рис. 11).

Для форматування (розміщення) тексту в комірці використовують вкладку Вирівнювання вікна Формат комірок, можна розташувати текст для читання знизу вгору, згори вниз, вирівняти за правим, лівим, нижнім або верхнім краєм комірки, перенести слова тексту в межах комірки. За допомогою інших вкладок можна відформатувати шрифт, параметри рамки навколо комірки, способи заливання комірки різними кольорами та ін.

Зміну ширини стовпців і висоти рядків можна виконати перетягуванням за натиснутої лівої кнопки миші роздільника в області нумерації або за допомогою функції вкладки стрічки Головна – команда Формат з групи Комірки Ширина стовпця або Висота рядка.

Для підбору розмірів комірок за обсягом вмісту в Excel застосовують функції вкладки стрічки Головна – команда Формат з групи Комірки Автопідбір ширини або Автопідбір висоти. Для окремого стовпця або рядка можна виконати автопідбір вручну подвійним клацанням на роздільнику в заголовку.

Умовне форматування. Excel 2010 пропонує більш гнучке умовне форматування, за допомогою якого можна визначити й продемонструвати важливі тенденції, виділити відхилення в даних, позначити різними стилями форматування дані, які задовольняють певні вимоги. У Excel 2010 доступні додаткові стилі, параметри стовпців даних і набори позначок. На аркушах книги можна використовувати одночасно будь-яку кількість правил умовного форматування. Для зручності перегляду й керування правилами можна застосувати спеціальне вікно: перейти до вкладки Головна, група Стилі, розкрити меню кнопки Умовне форматування і вибрати пункт Керування правилами. У вікні Створення правил умовного форматування (рис. 12) необхідно вибрати тип правила, стиль та інші параметри умовного форматування.

Рис. 12. Вікно правил умовного форматування