Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна та неорганічна хімія часть 1.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Приклади розв'язування задач

Приклад 1. Концентрація іонів водню у розчині дорівнює 4*10-3 моль/л. Визначити рН розчину.

Розв'язування: pH = -lg[H+] =-lg 4*l0-3 = 3 – lg 4 = 2,4.

Приклад 2. Визначити концентрацію іонів водню у розчині, рН якого дорівнює 4,6.

Розв'язування: pH = -lg [H+], звідки -lg [H+] = pH, -lg[H+] = 4,6, то­ді lg[H+] = -4,6 = -5,4. Звідки [H+]=2,5*10-5 моль/л.

Приклад 3. Чому дорівнює концентрація розчину оцтової кисло­ти, рН якої становить 5,2?

Розв'язування: рН= -½lgКа – ½lgСs = ½рКа – ½lgСs, lgC = (-½lgK – pH)*2, lgC = (-½lg1,76 – ½lg10-5 – 5,2)*2=-0,24+5-10,4=-5,64, lg C=6,34, C=2,35*10-6.

Розв'язуючи варіанти контрольних завдань, слід пам’ятати, що з точки зору протолітичпої теорії:

  • кислота — це речовина (частинка), що здатна віддавати протон (донор протонів);

  • основа — це речовина (частинка), що здатна приєднувати протон (акцептор протонів).

  • гідроліз — це окремий випадок реакції протолізу і його механізм для різних типів сполук буде різним залежно від того, катіон чи аніон солі, яка піддається гідролізу, бере участь у реакції.

Гідроліз за катіоном (гідроліз катіонів). Катіони металів існують у водних розчинах у вигляді аквакомплексів певного складу. Наприклад: [Сu(Н2O)4]2+, [Сr(Н2О)6]3+ тощо, у яких молекули води зв'язані з центральним атомом (катіоном металу) ковалентними зв'язками, утвореними за донорно-акцепторними механізмами (катіон — акцептор, молекули води — донори електронних пар). Далі гідратація таких аквакомплексів молекулами води здійснюється за рахунок водневих зв'язків.

Приклад 4. Як відбувається гідроліз водного розчину CuSO4?

Розв'язування: Мідь (II) сульфат у водному розчині дисоціює на іони: CuSO4 Cu2+ + SO42-, іон Cu2+ утворює з молекулами води аквакомплекс: Сu2+ + 4Н2O [Сu(Н2O)4]2+. Щоб пояснити механізм гідролізу за катіоном, необхідно з'ясувати вплив центрального атома Сu2+ на одну із координованих біля нього молекул води і молекули води, яка зв'язана слабшим водневим зв'язком у гідратній оболонці (за схемою):

Центральний атом поляризує зв’язок -О-Нδ+ у молекулі води, відштовхуючи від себе позитивно поляризований атом водню, що приводить до послаблення і розриву цього зв'язку зі зміцненням водневого зв’язку і перенесенням протону на молекулу води у гідратній оболонці (з утворенням Н3О+).

Таким чином, аквакомплекс у даній рівноважній системі виступає як донор протону, тобто як кислота (а1), якій відповідає спряжена ос­нова (b1). Основою (b2) є молекула води (розчинника), якій відповідає спряжена кислота Н3О+2). Вона обумовлює кисле середовище розчи­ну.

Скорочено записують таким чином:

Слід пам’ятати, що гідролізу за катіоном піддаються солі, утворені слабкими основами, і тим більше, чим менше Кb (або більше pKb) основи. Солі, утворені сильними основами і сильними кислотами, гідролізу не піддаються.

Гідроліз за аніоном (гідроліз аніонів). Гідратація аніонів здійснюється за рахунок водневих зв’язків, утворених негативно поляризованим атомом аніона і попітнію поляризованим атомом водню молекули води у гідратній оболонці невизначеного складу (залежить від ряду умов).

Приклад 5. Як відбувається гідроліз водного розчину Na2CO3?

Розв'язування: Динатрій карбонат у водному розчині дисоціює на іони: Na2CO3 2Na+ + CO32-. Негативно заряджений CO32- притя­гує до себе позитивно поляризований атом водню молекули води, до­датково поляризує її з перетворенням водневого зв’язку в ковалентний, при цьому протон переноситься від молекули води до аніона за схемою:

Скорочено записують так:

Реакція середовища лужна, що обумовлено нагромадженням у розчині іонів ОН-.

Слід пам’ятати: чим більший заряд і менший розмір аніона, тим більшою мірою сіль піддається гідролізу. Такі реакції найбільш характерні для аніонів CO32-, РО43-, SO32-, CN-, NO2-, СН3СОО- та інших, тобто гідролізу за аніоном піддаються солі, утворені слабкою кислотою і тим більше, чим менше Ка (або більше рКа) кислоти.

Для розрахунку ступеня гідролізу використайте закон розведення Оствальда:

де h — ступінь гідролізу, Кг — константа гідролізу, С — молярна концентрація солі.

Для розрахунку константи гідролізу використовують формули:

якщо гідроліз відбувається за аніоном, то ; якщо за катіоном, то для солей слабкої кислоти і слабкої основи , де Кг, Кb, Ка — константа відповідно гідролізу, іонізації основи, іонізації кислоти (див. табл. 3).

Для розрахунку рН солі, яка гідролізується, використовують формули:

а) pH=7 + ½pKa + ½lgСs

б) рН=7 - ½рКb - ½lgСs

в) рН=7 + ½рКа - ½рКb.