Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна та неорганічна хімія часть 1.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. За методом ВЗ показати будову молекул: HF, РН3, Н2О.

  2. За МО ЛКАО пояснити характер зміни енергії зв'язку, кратності зв'язку, між'ядерної відстані та магнітних властивостей у ряду: N2→N2+→N2-.

  3. Який хімічний зв'язок у сполуках О2, MgO, KCl, NH4Cl?

  4. За методом ВЗ покачати будову молекул: СН4, BeF2, Cl2.

  5. За МО ЛКАО пояснити характер зміни енергії зв'язку, кратності зв'язку, між'ядерної відстані та магнітних властивостей у ряду О2→O2+O2-.

  6. Який хімічний зв'язок у сполуках N2, NaF, CaO, BeH2?

  7. За методом ВЗ показати будову молекул: НС1(г), BF3, F2.

  8. За МО ЛКАО пояснити характер зміни енергії зв'язку, кратності зв'язку, між'ядерної відстані ти магнітних властивостей у ряду СN-→СО→СО+.

  9. Який хімічний зв'язок у сполуках Cl2, Na2O, MgCl2, SnCl4?

  10. За методом ВЗ показати будову молекул: HBr (г), H[BF4], NH4Cl

  11. За МО JIKAO пояснити характер зміни енергії зв’язку, кратності зв’язку, між'ядерної відстані та магнітних властивостей у ряду: В2 →C2 →N2.

  12. Який хімічний зв'язок у сполуках CO, CO2, Вr2, LiCl?

  13. За методом ВЗ показати будову молекул NH3, HI, H2Те.

  14. 3a MO ЛКАО пояснити характер зміни енергії зв'язку, кратності зв'язку, між'ядерної відстані та магнітних властивостей у ряду: O2 →F2→NO.

  15. Який хімічний зв'язок у сполуках Н2. НВr, NaI, K2SO4?

  16. За методом ВЗ пояснити характер зміни валентних кутів і геомет­рію молекул: NH3, PH3, AsH3.

  17. ЗА МО ЛКАО пояснити характер зміни енергії зв'язку, кратності зв'язку, між'ядерної відстані та магнітних властивостей у ряду: F2 →F2+→F2-.

  18. За методом ВЗ показати будову молекул та пояснити характер зміни полярності молекул в ряду: HF →НСl →НВr →НІ

  19. За методом ВЗ пояснити характер зміни дипольного моменту в молекулах: HI → НBr →НСl

  20. Визначити ступені окислення (електровалентність), ковален­тність та координаційне число центрального атома у сполуках і відобра­зити будову частинок: СО2, NH4+, N2, СН4.

Основні закономірності протікання хімічних реакцій. Елементи хімічної термодинаміки і термохімії

Науку про взаємні перетворення різних видів енергії називають термодинамікою. Термодинаміка встановлює закони цих перетворені, а також напрямок самодовільного протікання різних процесів у даних умовах.

Розділ термодинаміки, який вивчає теплові ефекти хімічних реакції, називають термохімією. Реакції, які супроводжуються виділенням теплоти, називають екзотермічними, а ті, що супроводжуються поглинанням теплоти, — ендотермічними (позначаються знаками "-" і "+" відповідно).

При будь-якому процесі спостерігається закон збереження енергії. Теплота Q, яка поглинається системою, втрачається на зміну її внутрішньої енергії ΔU і на виконання роботи А:

Q=ΔU+A.

При хімічних реакціях А — це робота проти зовнішнього тиску, тобто у першому наближенні A=pΔV, де ΔV — зміна об'єму системи (V2-V1). Оскільки більшість хімічних реакцій відбувається при постій­ному тиску, то для ізобарно-ізотермічного процесу (p=const, T=const)

теплота

Qp=ΔU+pΔV,

QP=(U2-U1)+p(V2-Vl),

Qp=(U2+pV2)-( U1+pVl).

Суму (U + pV) позначаємо через Н, тоді

Qр2-H1=ΔH.

Величину Н називають ентальпією.

Ентальпія, як і внутрішня енергія, є функцією стану. Неважко помітити, що теплота реакції в ізохорно-ізотермічному процесі (V=const, T=сonst), при якому ΔV=0, дорівнює зміні внутрішньої енергії системи:

QV=ΔU.

Теплоти хімічних процесів, які протікають при p,V=const і V,Т=const, називають тепловими ефектами.

Реакція, яка протікає при даній температурі з виділенням теплоти, при іншій температурі проходить з поглинанням теплоти. Це пояснюється тим, що з одного боку система прагне до упорядкованості (агрегації), до зменшення Н; з другого боку, система прагне до безладдя (дезагрегації).

Перша тенденція зростає з пониженням, а друга — з підвищенням температури. Тенденцію до безладдя характеризує величина, яку називають ентропією (S, Дж/моль*К). Вона відображає рух частинок речовини і є мірою невпорядкованості системи (зростає при нагріванні, випарюванні, плавленні та ін.) ≈ TΔS. Ентропія є функцією стану, тобто її зміна (ΔS) залежить від початковою (S1) і кінцевого (S2) стану і не залежить від шляху процесу:

ΔSх.р. = ∑S0прод. – S0вих.

Таким чином, рушійна сила процесу складається із двох сил: прагненням до упорядкованості (Н) і прагненням до безладдя (TS). При p=const і Т=const загальну рушійну силу процесу, яку позначають ΔG. можна знайти із співвідношення:

ΔG=ΔН-TΔS.

Величина G — ізобарно-ізотермічний потенціал або енергія Гіббса. Таким чином, мірою хімічної спорідненості є зменшення енергії Гіббса (ΔG), яка залежить від природи речовини, її кількості і під температури (г функцією спіну), тому

Якщо ΔG<0, процес принципово можливий; якщо ΔG>0, процес самодовільно протікати не може.