Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна та неорганічна хімія часть 1.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Приклади розв'язування задач

Приклад 1. Пояснити утворення хімічного зв'язку в молекулі О2 на основі методу ВЗ та МО ЛКАО, охарактеризувати магнітні власти­вості молекули.

Розв'язування: а) МВЗ. У цьому випадку від кожного атома кис­ню в утворенні зв'язку беруть участь 2s22p4-валентні електрони. Гра­фічно можна зобразити:

б) МО ЛКАО. У даному випадку слід пам'ятати, що МО (молеку­лярні орбіталі) у порядку зростання енергії розташовані так (наприк­лад, для молекул Li2→N2, а також ізоелектронних до N2 — CO, CN- та ін.):

Тоді як для молекул O2→Ne2 порядок розташування:

Графічне зображення за МО ЛКАО:

У молекул кисню 12 електронів. Обчислимо порядок (кратність) зв'язку: , де nзв – кількість електронів на зв'язуючих орбіталях і π* — на розпушуючих.

Наявність двох неспарених електронів на π 2pz і π 2py обумовлює парамагнітні властивості молекули кисню (ця речовина втягується зовнішнім магнітним полем, тоді як діамагнітні, що містять спарені електрони, виштовхуються ним). Парамагнітна сприйнятливість має позитивний знак, а діамагнітна — негативний.

Феромагнітні речовини мають високу магнітну сприйнятливість (Fe, Co, Ni).

Таким чином, метод валентних зв'язків не дає можливості пояс­нити магнітні властивості молекули О2 (оскільки утворюється дві еле­ктронні пари неспарених електронів немає). Крім того, МО ЛКАО може пояснити також утворення різних молекулярних іонів, наприк­лад, Н2+, О2+, О2-, О22-, їх стабільність і можливість існування, тоді як використання МВЗ не дає можливості пояснити ці властивості.

Приклад 2. За МВЗ пояснити утворення донорно-акцепторного зв'язку в іонах NH4+ та ВН4-.

Розв'язування: Від атома азоту в утворенні зв'язку беруть участь 2s22p3 електрони, від атома водню — 1s1. Отже, у випадку утворення молекули NН3 це графічно можна зобразити так:

В іоні водню (Н+) є вільна атомна орбіталь (1s1), а в молекулі NH3 — пара електронів (2s1), що дас можливість утворити донорно-акцепторний зв'язок: NН3 + Н+ → NH4+, де атом азоту — донор, іон водню (NH4+) —- акцептор.

Аналогічно утворюється донорно-акцепторний зв'язок в іоні ВН4-: ВН3 + Н- → ВН4-, де Н- — донор, а ВН3 — акцептор. Графічно це можна зобразити так:

Атом бору має вакантну р-орбіталь, а гідрід-іон (Н+) — неподілену пару електронів.

Приклад 3. Пояснити утворення гібридизованих sp3-орбіталей у молекулі СН4.

Розв'язування: у збудженому стані атом вуглецю С має таку електронну конфігурацію валентних електронів:

У даному випадку з чотирьох АО (s1p3) утворюються чотири гіб­ридизовані sp3-орбіталі, з ними перекриваються 1s1-орбіталі чотирьох атомів водню. Утворюється тетраедрична молекула СН4:

Приклад 4. Пояснити утворення МО у молекулі Н2 з АО (у ви­гляді діаграми енергетичного стану електронів у двоатомних гомоядсрних частинках).

Приклад 5. Записати електронну конфігурацію молекули CO.

Розв'язування: Електронна конфігурація атомів вуглецю і кис­ню - С 1s22s22p2, О 1s22s22p4, всього 14 електронів. Тоді СО[КК()2()2=()2=()2()2].

Кратність зв'язку дорівнює ½(nзв - n*) = ½(8 - 2) = 3.

КК — це 1s2 атома C i 1s2 атома О, тобто ()2()2.

Аналогічну будову мають N2, CN-.

Приклад 6. Чи існує молекула Ne2?

Розв'язування: Електронна формула Ne — 1s22s22p6.

У молекулі Ne2 — 16 електронів (другий енергетичний рівень), які розселюються на 8 МО (див. приклад 1). Тоді кратність зв’язку буде дорівнювати: ½(nзв – n*) = ½(8 - 8) = 0. Якщо кратність зв'язку дорівнює нулю, молекула існувати не може. Справді, благородні гази утворені одноатомними молекулами.