Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсач docx283 / Kursach(133).docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
86.85 Кб
Скачать

Висновок

В курсовій роботі автор досліджував поняття та елементи авторського права, а також засоби захисту прав автора. Дана робота з самого початку була направлена на те, щоб дослідити не лише саме поняття авторське право саме головне і актуальне на сьогодні питання захисту права авторства.

Особисті (немайнові) права автора — це право авторства, право на авторське ім'я, право на недоторканність твору і право на обнародування твору.

Право авторства полягає в тому, що тільки справжній творець має право називати себе автором твору, а всі інші особи, що використовують твір, зобов'язані зазначати ім'я його автора. Право авторства закріплює факт створення даного твору конкретною особою, а це має значення для суспільної оцінки як твору, так і особи автора.

На думку Стефанчука авторське право ( англ. copyright) — набір виключних прав, які дозволяють авторам отримати соціальні блага від результатів своєї творчої діяльності. Авторське право історично виникло внаслідок потреби захистити права авторів літературних творів та творів мистецтва; нині авторське право поширюється фактично на будь-які результати творчої діяльності, включаючи комп’ютерні програми, бази даних, фільми, фотографії і скульптури, архітектурні проекти, рекламні проспекти, карти і технічні креслення. Авторське право є ключовою галуззю права інтелектуальної власності; воно призначене захищати лише зовнішню форму вираження об’єкта (твір, малюнок, збірник, фотографія та інше), тобто їх «матеріальне втілення». Авторське право не може використовуватись для захисту абстрактних ідей, концепцій, фактів, стилів та технік, що можуть бути використані у творі

Наприклад, Сельвадор Далі малював в художньому – «сюрреалізм», якщо автор даної курсової роботи також малює в стилі «сюрреалізм», то порушення авторського права Сельвадора Далі не буде. Авторське право С. Далі буде порушено лише у випадку, коли ми почнемо змальовувати картини цього прекрасного художника і призинтувати їх під своїм іменем.

Об'єктом авторського права є результат діяльності людини, а також сокупність духовних благ які цю діяльність супроводжують, саме цим об’єктом є твір науки, літератури чи мистецтва, виражений у будь-якій об'єктивній формі. Твір — це результат творчої праці автора, комплекс ідей, образів, поглядів тощо. У ст. 5 З.У. «Про авторське право і суміжні права» вміщено перелік об'єктів авторського права та їх загальні ознаки. Це можуть бути усні твори (промови, лекції, доповіді, виступи, проповіді тощо), письмові (літературні, наукові, технічні), музичні твори, переклади, сценарії, твори образотворчого мистецтва, комп'ютерні програми, компіляції даних (бази даних) охороняються як літературні твори нарівні з музичними, фотографічними, аудіовізуальними творами тощо. Закон не дає повного переліку об'єктів авторського права, оскільки життя у своєму розвитку може породжувати нові й нові форми об'єктивного вираження творчої діяльності людей, тобто даний перелік не є вичерпним.

Суб’єктами авторского права є його автор, правонаступники та спадкоємці. Є певна обставина. Що самому автору належить право бути автором, а праовнаступникам і спадкоємцям лише право на отримання матеріальних вигод від твору.

На сьогодні загальновизнаним є той факт, що, внаслідок незаконного відтворення та розповсюдження об’єктів авторського права, виробники програмного забезпечення, підприємства фонографічної та аудіовізуальної індустрії зазнають великих збитків у вигляді втраченої вигоди. Процеси глобалізації обумовили не тільки появу «нової» злочинності, а й кількісно та якісно змінили міжнародну загально -кримінальну злочинність, призвели до виникнення нової якості злочинів міжнародного характеру. Піратство у сфері авторського права прав визнається одним із транснаціональних злочинів.

Поряд з величезними обсягами збитків, яких зазнають суб’єкти авторського права, боротьба проти піратства в усіх областях, особливо у секторі програмного забезпечення, музики та аудіовізуальній сфері, залишається малоефективною. М.Мельников порівнює розповсюдження контрафактної продукції з наркобізнесом та контрабандою зброї. Власне високий рівень комп’ютерного піратства та недостатні зусилля держави для подолання цього негативного явища призвів до запровадження щодо України економічних санкцій з боку США.

Порушенням авторського права, що дає підстави для судового захисту,є :

  • вчинення будь – якою особою дій, які порушують особисті немайнові права суб’єктів авторського права і суміжних прав та їх майнові права;

  • піратство у сфері авторського права і суміжних прав опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюдження контрафактивних примірників творів ( у тому числі комп’ютерних програм і баз даних), фонограм, відеограм і програм організацій мовлення;

  • плагіат – оприлюднення, повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору;

  • ввезення на митну територію України без дозволу осіб, які мають авторське право і суміжні права, примірників творів, фонограм, програм мовлення;

  • вчинення дій, що створюють загрозу порушення авторського права і суміжних прав;

  • будь – які дії для свідомого обходу технічних засобів захисту авторського права і суміжних прав, зокрема виготовлення, розповсюдження, ввезення з метою розповсюдження і застосування засобів для такого обходу;

  • підроблення, зміна чи вилучення інформації, зокрема в електронній формі, про управління правами без дозволу суб’єктів авторського права і суміжних прав чи особи, яка здійснює таке управління;

  • розповсюдження, ввезення на митну територію України з метою розповсюдження, публічне сповіщення об’єктів авторського права і суміжних прав, з яких без дозволу суб’єктів авторського права і суміжних вилучена чи змінена інформація про управління правами, зокрема в електронній формі.

В останньому питанні даної роботи автор розглянув засоби відповідалності та види відповідальності за порушення авторських та суміжних прав.

Автор зазначає, за захистом свого авторського права і суміжних прав субєкти авторського права та суміжних прав можуть звертатися в установленому порядку до суду та інших органів відповідно до їх компетенції і мають право:

вимагати визнання та поновлення своїх прав;

звертатися до суду з позовом про поновлення порушених прав та припинення дій, що порушують авторське право та суміжні права чи створюють загрозу їх порушення;

подавати позови про відшкодування моральної шкоди;

подавати позови про відшкодування збитків (матеріальної шкоди), включаючи упущену вигоду, або стягнення доходу, отриманого порушником внаслідок порушення ним авторського права і суміжних прав, або виплату компенсації;

вимагати припинення підготовчих дій до порушення авторського права і суміжних прав, у тому числі призупинення митних процедур, якщо є підозра, що можуть бути пропущені на митну територію України чи з її митної території контрафактні примірники творів, фонограм, відеограм, засоби обходу технічних засобів захисту;

брати участь в інспектуванні виробничих приміщень, складів, технологічних процесів і господарських операцій, пов’язаних з виготовленням примірників творів, фонограм і відеограм, щодо яких є підстави для підозри про порушення чи загрозу порушення авторського права і суміжних прав, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

вимагати в тому числі у судовому порядку, публікації в засобах масової інформації даних про допущені порушення авторського права і суміжні права а судові рішення щодо цих порушень;

вимагати від осіб, які порушують авторське право і суміжні права позивача, надання інформації про третіх осіб, задіяних у виробництві та розповсюдження контрофактних примірників творів і об’єктів суміжних прав, а також засобів обходу технічних засобів захисту, та про канали їх розповсюдження;

вимагати прийняття інших передбачених законодавством заходів, пов’язаних із захистом авторського права та суміжних прав.

Отже, підсумовуючи викладене вище, слід зазначити, що визначен­ня специфіки самого інституту авторського права та способів захисту авторського права і суміжних прав на сьогодні є актуальним питанням, яке потребує подальших досліджень, що, безумовно, сприятиме підвищен­ню ефективності захисту авторського права і суміжних прав в Україні.

Об’єкти авторського права прямо чи опосередковано захищаються низкою інститутів адміністративного права, які в сукупності можуть забезпечити публічно-правову охорону інтелектуальної власності на загальному рівні. Правові наслідки порушення прав на окремі об’єкти інтелектуальної власності зовсім інші та потребують кримінально-правового регулювання але на думку автора кримінальна відповідальність за порушення права автора є занадто жорстким засобом впливу на особу. Тому, на нашу думку, доцільним є диференційоване регулювання адміністративної відповідальності за порушення у сфері інтелектуальної власності.

Список використаної літератури:

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. – 1996.– №30. – Ст.141.

  2. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року (із змінами і доповненнями) // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 40'44. – Ст. 356.

  3. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Кодекси України. Т.1. – К.: Юрінком Інтер, 1998. – 1002с

  4. Про авторське право і суміжні права: Закон України від 23груд. 1993р.// Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 10. – Ст. 62.

5. Постанова Кабінет Міністрів України №784 «Про мінімальні ставки авторської винагоро-ди за використання творів літератури і мистецтва» від 18 листо-пада 1994 р.

6. Цивільне право України: Підручник / Ч. Н. Азімов, С. Н. Приступа, В. М. Ігнатенко. - Харків: ТОВ «Одіссей», 2000. - 534 с.

7. Цивільне право України : підручник : у 2 т. / [Борисова В. І. (кер. авт. кол.), Баранова І. М., Жилінкова І. В. та ін.] ; за заг. ред. В. І.Борисової, І. В. Спасібо-Фатєєвої, В. Л. Яроцького. – К. : Юрінком Інтер, 2007. – Т. 1. –480 с.

8. Цивільне право України : підручник: У 2-х кн. / [О. В. Дзера (кер. авт. кол.), Д. В.Боброва, А. С. Довгерт та ін.] ; за ред.О. В. Дзери, Н. С. Кузнєцової. – 2-е вид. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Кн. 1. – 736 с.

9. Науково-практичний коментар Цивілного кодексу України : у 2 т. / за ред. О. В. Дзери (кер. авт. кол.), Н. С. Кузнєцової, В. В. Луця. – 3-є вид., перероб. і доп.. – К. : Юрін-ком Інтер, 2008. – Т. 1. – 832 с.

10. Драпак Г. , Скиба М. Основи інтелектуальної власності : Навчальний посібник. - Хмельницький : ТУП, 2003. - 135 с.

11. Коваль А. Порушення авторського права і суміжних прав: кримінально'правові проблеми, які потреб свого вирішення // [електронний ресурс] http://www.yur'gazeta.com/ru/oarticle/1530/.

12. Панченко М.І. Цивільне право України: Навч. посіб. - К.: Знання, 2005.

13. О.Є. Малашко, «Особливості проведення досліджень об’єктів авторського права та суміжних прав»// Науковий журнал «Технологічні комплекси», №1, 2010 [електронний ресурс] www.nbv.ua

14. Мельников М. Піратство як злочин у галузі авторського права та суміжних прав: погляд на проблему // Право України. – 2003. – № 4. – С. 72.

15. Т. В. Рудник «Деякі проблемні питання захисту авторського права в Україні»// Юридичний вісник, № 1(10)2009

16. Цивільне право України: Підручн. / За ред. Р.О. Стефанчука. - К.: Наукова думка, Прецедент, 2004.

17. Шимон С. Про розмір відшкодування моральної шкоди // Право України. — 1998. —№ 12, С. 46 – 53

18. ШишкаР.Б. Право інтелектуальної власності: погляд на проблему/ Р.Б.Шишка // Право України.– 1999.– №1.– С.55–58.

19.Анна Штефан – захист авторських та суміжних пррав// Теорія і практика інтелектуальної власності, - № 2, 2009 С. 61 – 73

Соседние файлы в папке курсач docx283