Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККР Вступ 2012.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
333.82 Кб
Скачать

Тема 2.1. Суть та особливості педагогічної діяльності

Виникнення і становлення педагогічної професії. Особливості педагогічної професії. Соціальна сутність педагогічної діяльності вчителя та її види. Структура педагогічної діяльності. Основні функції педагогічної діяльності, її двобічний характер. Творчий характер педагогічної діяльності. Сучасні вимоги до педагогічної діяльності. Учитель учора, сьогодні, завтра.

Особистість учителя і вимоги суспільства до неї. Педагогічне покликання і педагогічні здібності. Професійна етика і педагогіч­ний такт учителя. Моральна культура вчителя.

Тема 2.2. Початкова школа — основне місце професійної діяльності майбутнього педагога

Школа першого ступеня - початкова ланка в системі освіти України та її роль у національному відродженні. Соціальна роль учителя, його функції, вимоги до нього. Поняття про професійну компетентність учителя, її структура.

Тема 2.3. Педагогічні орієнтири у формуванні творчої особистості майбутнього вчителя

Творчий характер діяльності вчителя по­чаткової школи. Зміст теоретичної готовності вчителя. Зміст прак­тичної готовності вчителя. Ефективні методи запам`ятовування (мнемотехніка і ейдотехніка) і використання їх навчально-виховному процесі.

Тема 2.4. Гуманістична спрямованість професії вчителя початкових класів

Вчитель початкової школи як вирішальний фактор виховання учня молодших класів. Вікові детермінанти розвитку і формування особистості. Використання передових педагогічних технологій і психологічних досягнень у освітньому процесі. Гуманістична спрямованість професії вчителя початкових класів.

Тема 2.5. Множинний інтелект

Типи інтелекту. Врахування вікових та індивідуальних особливості дітей різних типів інтелекту у навчально-виховному процесі. Створення комфортного, розвивального середовища для ефективного навчання учнів.

Тема 2.6. Педагогічне спілкування

Спілкування як взаємодія. Педагогічне спілкування. Види, стилі, функції педагогічного спілкування. Бар`єри спілкування. Пасивне і активне слухання. Рівні педагогічного слухання. Толерантне спілкування.

Тема 2.7. Педагогічний досвід

Педагогічний досвід - підвалини становлення творчої особис­тості вчителя-класовода. Види педагогічного досвіду. Основні критерії оцінки педагогічного досвіду.