Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова менеджмент.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
242.08 Кб
Скачать

Ат “брокбізнесбанк”.

3.1 Аналіз та удосконалення структкри управління організації.

Організаційна структура управління представляє собою сукупність певним чином пов'язаних між собою управлінських ланок, Вона характеризується кількістю органів управління, порядком їх взаємодії та функціями, які вони виконують.

Головне призначення організаційної структури - забезпечити ефективну діяльність управлінського персоналу. До його складу на підприємстві входять: керівник підприємства, керівники підрозділів, фахівці, обслуговуючий персонал (технічний). На більшості підприємств традиційно застосовується лінійно-функціональна структура управління. В її основу покладена ієрархічна організація процесу управління за функціями (виробництво, постачання і збут, бухгалтерський облік, фінансування тощо). За кожною з цих функцій формується лінійна система служб, Що пронизує все підприємство зверху донизу: від директора через відділи і цехи з їхніми начальниками до майстрів та бригадирів. Лінійно-функціональна структура управління має певні переваги: простота керівництва, відсутність дублювання функцій та ін., які особливо помітні за умов серійного виробництва.

Однак забезпечити необхідну пристосованість підприємства До мінливого ринкового середовища цей вид організаційної структури управління неспроможний. У ньому надто складна передача інформації між функціональними підрозділами, як і процес прийняття рішень загалом. Це обумовлено тим, що проблеми обговорюються по всьому ієрархічному ланцюжку знизу вверх і в кожному підрозділі. При цьому багато інформації перекручується або втрачається при переході від одного рівня управління до іншого, від одного функціонального підрозділу до іншого. Середнє підприємство, як правило, має п'ять і більше рівнів управління. На кожному з них втрачається або перекручується від 8 до 15% управлінської інформації. Окрім того, ця структура є сильним джерелом виробничого бюрократизму. Будь-яка новація, яка з певних причин не влаштовує ту чи іншу службу, може бути знищена численними узгодженнями.

Частково подолати ці вади можна шляхом розукрупнення підприємств, створення так званих "дивізіональних" структур управління. Вони виникають у результаті виділення з підприємств самостійних спеціалізованих підрозділів, орієнтованих на виготовлення готового товару і його просування на ринок. Як правило, такі продуктові відділи, які інколи називають центрами прибутку, або господарськими центрами, мають лінійно-функціональну структуру управління. З цієї причини в умовах гострої конкуренції їх гнучкість також є недостатньою.

Прийняття рішень в організації являє собою свідомий вибір з наявних варіантів або альтернатив напрямку дій, що скорочують розрив між сьогоденням і майбутнім бажаним станом організації. Сам процес прийняття рішень включає безліч різних елементів, але неодмінно в ньому присутні такі елементи, як проблеми, цілі , альтернативи і рішення . Даний процес лежить в основі планування діяльності організації, тому що план - це набір рішень по розміщенню ресурсів і напрямків їхнього використання для досягнення цілей організації . Прийняття рішень - це "центр", навколо якого обертається життя організації. Рішення можна розглядати як продукт управлінської праці, а його прийняття - як процес, що веде до появи цього продукту.

У керуванні організацією прийняття рішень здійснюється менеджерами різних рівнів і носить досить формалізований характер, тому що рішення стосується не тільки однієї особистості, а найчастіше воно відноситься до підрозділу або до організації в цілому.

Прийняття рішень - це наука і мистецтво. Роль прийнятого рішення величезна. Найважливіше питання успішного функціонування організації полягає в тім , як організація може виявляти свої проблеми і вирішувати їх. Кожне рішення націлене на якусь проблему, а правильне рішення - це те, що максимально відповідає цілі організації. Цілі, які часто намагаються досягти, бувають у ряді випадків недостатньо усвідомленими. Встановлення неправильних цілей означає, отже, і рішення неправильно сформульованих проблем, що може привести до набагато більшого марнотратства ресурсів, чим неефективне рішення правильне сформульованих проблем. У цьому зв'язку дуже велика роль керівника. Адже рішення не тільки процес, але й один з видів розумової діяльності і прояву волі людини .

Його характеризують такі ознаки:

-Можливість вибору з безлічі альтернативних варіантів (якщо немає альтернатив, то немає вибору і, отже, немає і рішення );

-Наявність мети (безцільний вибір не розглядається як рішення ).

У цьому плані, роль керівника складається в умінні виробляти правильне судження, правильно осмислювати реальні (а не узяті з заздалегідь складеного переліку) проблеми і постійно націлювати себе на керування , що випереджає події. Слід зазначити, що виявлення проблем є не тільки одним з етапів процесу ухвалення рішення, але і постійно діючою функцією керування в будь-якій організації.

АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» за типом є публічним, за організаційно-правовою формою – акціонерним товариством.

Частка керівництва в акціях:

Частка акцій, якими володіють керівники банку складає – 99,7962 %.

Істотна участь у Банку:

Істотною участю в банку володіють:

- Буряк Олександр Васильович – 98,8185 %, згідно Рішення Національного банку України від 22.04.2005 р.No102, у т.ч.: пряма участь – 50,5688 %, опосередкована участь – 48,2497 %;

- Буряк СергійВасильович – 98,8185 %, згідно Рішення Національного банку України від 22.04.2005 р.No101, у т.ч.: пряма участь – 48,2497 %, опосередкована участь – 50,5688 %.

Організаційна структура Банку:

Станом на 01.01.2013 року організаційна структура Банку та розподіл Структурних підрозділів між заступниками Голови Правління побудовані за принципом функціональності, колегіальності та забезпечення пріоритетності в управлінні кожним бізнесом та ключовим підрозділом Банку.

В організаційні структурі Банку виділено наступні рівні організаційноїієрархії:

  • Головний офіс;

  • Регіональна мережа (Головне Регіональне Відділення/Регіональне відділення).

Крім того в структурі Банку виділено чотири рівня органів управління:

  • Загальні збори акціонерів;

  • Наглядова Рада Банку;

  • Правління Банку;

  • Комітети Банку та п”ять рівнів оперативного управління:

  • Голова Правління Банку;

Відповідно до Статуту Банку:

Органами управління Банку є Загальні збори акціонерів, Наглядова рада та Правління Банку;

Органами контролю Банку є Ревізійна комісія та Служба внутрішнього аудиту Банку.

Вищим органом управління Банку є Загальнiзбори акцiонерiв Банку, якiздiйснюють загальне керування дiяльнiстю Банку, визначають основні напрями діяльності Банку.

Наглядова рада Банку здійснює захист прав акціонерів Банку, і в межах компетенцiї, визначеноїчинним законодавством України, Статутом Банку, Положенням про Наглядову раду Банку, контролюєiрегулює дiяльнiсть Правління Банку, Служби внутрішнього аудиту, Управління акціонерного капіталу Банку.

Правлiння Банку є колегіальним виконавчим органом Банку, якийздійснює управління поточною дiяльнiстю Банку, формування фондiв та забезпечує накопичення основних засобiв, необхiдних для статутноїдiяльностiБанку, несе вiдповiдальнiсть за ефективність роботи Банку, згідно з принципами та порядком, встановленими Статутом Банку, Положенням про Правління Банку, рішеннями Загальних зборiв акцiонерiв Банку, Наглядовоїради Банку.

Керівниками Банку є Голова, його заступники та члени Наглядовоїради Банку, Голова,його перші заступники, заступники та члени Правління Банку, Головнийбухгалтер, директор департаменту бухгалтерського обліку,його заступники, керівники відокремлених підрозділів Банку.

Посадовими особами органів Банку є Голова, його заступники та члени Наглядовоїради Банку, Голова,його перші заступники, заступники та члени Правління Банку, Голова та члени РевізійноїкомісіїБанку.

Керівники та посадові особи Банку зобов’язані діяти з урахуванням інтересів Банку (тобто всіх його акціонерів, клієнтів та працівників Банку), а не в особистих (приватних) інтересах. Керівники Банку зобов’язані діяти на користь Банку,його клієнтів, ставити інтереси Банку вище власних. Винні в порушенні цих вимог, якщо це призвело до матеріальних і моральних збитків Банку, клієнтів Банку, можуть бути притягнені до відповідальності у відповідності з чинним законодавством України.

Станом на 31.12.2012р. органiзацiїна структура управління Банку сформована з наступних структурних підрозділів, які забезпечувалийого діяльність:

- департамент корпоративного бізнесу (забезпечення достатньоїприбутковості Банку за рахунок проведення і розвитку активних операційта послуг з корпоративними клієнтами);

- департамент індивідуального бізнесу (залучення на обслуговування через систему Банку фізичних осіб шляхом надання їм повного спектру банківських послуг);

- департамент казначейських операцій(координація діяльності Банку на різних сегментах фінансового ринку та ринку капіталів з метою підтримання належного рівня ліквідності та платоспроможності Банку);

- департамент операційноїроботи (організація та забезпечення операційноїроботи, своєчасного та якісного розрахунково-касового обслуговування);

- департамент інвестиційноїдіяльності (організація інвестиційноїдіяльності, залучення та розміщення ресурсів та надання банківських послуг з обслуговування клієнтів);

- департамент бухгалтерського обліку (організація бухгалтерського обліку та звітності Банку відповідно до законодавчих та нормативних актів згідно з вимогами міжнародних стандартів);

- департамент інформаційних технологій(формування та реалізація єдиноїнауково-технічноїполітики та методологіїавтоматизованого оброблення банківськоїінформації, визначення перспектив розвитку Банку в галузі інформаційних технологій, розробка та реалізація комплексних програм автоматизаціїдіяльності Банку);

- процесинговийцент (центр забезпечення карткових операційяк емітентських, так і еквайрингових);

- департамент проблемних активів (організація та безпосередня робота по погашенню проблемноїзаборгованості за кредитними операціями Банку);

- департамент ризиків (створення ефективноїсистеми ризик-менеджменту як ефективного інструменту управління, забезпечення ефективного управління активами і пасивами Банку, управління банківськими ризиками, аналіз та оцінка ринкових ризиків з метою підтримкиїх на прийнятному Банком рівні відповідно до визначеноїстратегіїта політики Банку в цілому);

- фінансово-аналітичнийдепартамент (організація та супроводження бюджетного процесу в Банку, аналіз фінансово-господарськоїдіяльності);

- юридичнийдепартамент (юридичне супроводження діяльності Банку);

- департамент управління персоналом (розробка та впровадження технологійроботи з персоналом Банку);

- адміністративно-господарськийдепартамент (адміністративно-господарське забезпечення діяльності банківськоїустанови);

- служба внутрішнього аудиту (забезпечення надійного контролю за дотриманням структурними підрозділами Банку вимог законів України, нормативно-правових актів Національного банку України, рішень Загальних зборів акціонерів, а також постанов і розпоряджень Наглядовоїради і Правління Банку);

- служба безпеки (організація та забезпечення охорони та режиму, захисту інформаціїБанку);

- апарат Голови Правління (організація та забезпечення діяльності Голови Правління Банку);

- управління зв’язків з громадськістю та ЗМІ (взаємодія Банку з засобами масової інформації);

- управління акціонерного капіталу (спеціальнийпідрозділ, відповідальнийза роботу з акціонерами та інвесторами);

- управління фінансового моніторингу (забезпечення контролю функціонування внутрішньобанківськоїсистеми запобігання легалізаціїдоход, одержаних злочинним шляхом);

- управління бізнесу регіональноїмережі (організація та розвиток бізнесу регіональних підрозділів Банку);

- управління взаємодіїз небанківськими установами (координація та взаємодія Банку з небанківськими установами);

- управління роботи з міжнародними фінансовими інститутами (взаємодія Банку з міжнародними фінансовими інститутами);

- управління торгового фінансування (організація та супроводження операційз торгового фінансування);

- управління підтримки регіональноїмережі (взаємодія, координація, підтримка регіональних підрозділів Банку);

- контрольно-ревізійне управління (забезпечення дотриманням Банку касовоїдисципліни, проведення ревізійних перевірок підрозділів Банку);

- архівнийвідділ (зберігання архівних документів Банку).

У Банку створено постійно діючі комітети, зокрема:

- комітети Правління Банку:

- комітет по управлінню активами і пасивами;

- кредитнийкомітет;

- тарифнийкомітет;

- тендернийкомітет;

- технологічнийкомітет.

- комітети Наглядовоїради Банку:

- комітет з питань стратегіїБанку;

- аудиторськийкомітет;

- комітет з управління ризиками.

Регіональна мережа АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» складає 367 відділень у т.ч.: 25 регіональних відділень;

- 11 відділень категорії«А»;

- 157 відділень категорії«В»;

- 174 відділень категорії«С».

В 2012 році розроблені та впроваджені в дію єдині вимоги до загального функціонування та градаціїрегіональних підрозділів, як то:

- уніфіковано організаційні структури та функціонал;

- встановлені рівні регіональним відділенням в залежності від обсягів бізнесу та ефективності діяльності;

- впроваджено інтегрованийкритерій«Категорійність» для відділень Банку, якийкласифікуєїх за переліком банківських послуг та операцій.

При цьому:

Відділення категорії«А» - повнофункціональне відділення з комплексним обслуговуванням юридичних та фізичних осіб.

Відділення категорії«В» - відділення з обслуговуванням переважно фізичних осіб та можливістю розрахунково-касового обслуговування юридичних осіб.

Відділення категорії«С» - відділення з обмеженим переліком банківських операційта послуг з розрахунково-касового обслуговування фізичних осіб.

Метою створення відділень, як правило, є розширення кола клієнтів Банку через наближення банківських установ до клієнтів шляхом надання певного переліку послуг юридичним та фізичним особам та, як наслідок, отримання прибутку від їх обслуговування.

Щодо виплат на утримання персоналу, сплаченіна 2012 рік 247318тис грн, на 2011 - 233652 тис грн

Адміністративні та інші операційні витрати, сплаченіна 2012 рік 167288 тис грн, на 2011 - 155224 тис грн