Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_Slyusarenko_do_zakhistu2.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
178.43 Кб
Скачать

1.3. Характеристика організації обліку і аналізу діяльності підприємства

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства і до його ліквідації. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетентності його власника або уповноважених органів (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Організація бухгалтерського обліку передбачає:

  1. організацію облікового процесу;

  2. організацію облікового апарату і праці облікових працівників.

Весь обліковий процес складається з трьох етапів: первинного обліку – здійснюється на першій стадії облікового процесу через документування та оцінювання господарських явищ та процесів; поточного обліку – провадять облікову реєстрацію господарських операцій по бухгалтерських рахунках і в облікових реєстрах; підсумкового обліку – здійснюють узагальнення даних поточного обліку в бухгалтерській звітності.

Згідно Наказу №48 «Про організацію бухгалтерського обліку та облікову політику підприємства у 2009році» на виконання Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999р.№996-х1, Положень (Стандартів) бухгалтерського обліку, з метою дотримання підприємством єдиної методики відображення господарських операцій та забезпечення своєчасного надання достовірної інформації користувачам фінансової звітності, для забезпечення належного ведення бухгалтерського обліку на підприємстві з урахуванням особливостей діяльності та технології оброблення облікових даних, наказується :

1.Встановити на підприємстві наступну облікову політику:

1.1. Встановити наступні методи обліку та принципи оцінки активів і зобов’язань підприємства:

- основні засоби, нематеріальні активи, біологічні активи: у рослинництві – зернові, кормові, технічні, овочеві;у тваринництві – велика рогата худоба, свині.

1.2.Одиницею обліку вважати окремий об’єкт основних засобів, інших необоротних активів матеріальних активів, нематеріальних активів, окремий вид, групу біологічних активів.

1.3. Групування основних засобів, нематеріальних активів в аналітичному обліку проводиться згідно з Планом рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99р.№291.

1.4. У складі малоцінних оборотних активів обліковувати об’єкти, вартістю не більше 1 000,00 грн. та з очікуваним строком використання(експлуатації) більше одного року. До складу основних засобів відносяться оборотні активи вартістю більше 1 000,00 грн. та з очікуваним строком використання більше одного року.

1.5. Ліквідаційну вартість об’єктів основних засобів та нематеріальних активів прийняти рівною 1 000,00 грн.

1.6.Амортизацію об’єктів основних засобів нараховувати кожного місяця прямолінійним методом.

1.7. Амортизацію малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів нараховувати методом списання 50% вартості, яка амортизується у першому місяці використання об’єкта та решти 50% у місяці вилучення нематеріальних активів.

Підприємство самостійно(за наказом його керівника):

  • визначає облікову політику підприємства;

  • обирає форму бухгалтерського обліку;

  • розробляє систему і форму внутрішньогосподарського обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає право працівників на підписання бухгалтерських документів;

  • затверджує правила документообігу і технологічного оброблення облікової інформації, додаткову систему рахунків і реєстрів бухгалтерського обліку;

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства:

  1. забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановленні строки фінансової звітності;

  2. організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

  3. бере участь у оформленні матеріалів, пов’язаних із нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжок і псування активів підприємства;

  4. забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філії.

1. Компетенції обліковця:

1.1. Веде первинний облік у виробничому відділку.

1.2. Організовує роботу у відповідності зі своєю головною задачею достовірний облік обсяги виконаних робіт і затрат робочого часу та облік витрат палива і мастильних матеріалів.

1.3. Призначається та звільняється з посади директором філії за поданням начальника дільниці (керуючого відділком) та головного бухгалтера.

1.4. Підпорядковується безпосередньо начальнику дільниці (керуючому відділком), а зі спеціальних питань – головному бухгалтеру та головному економісту.

1.5. У практичній діяльності керується Положенням про філію, розпорядженнями та вказівками директора філії, вказівками керуючого відділком, головного економіста, головного бухгалтера, виробничим завданням, прийнятою технологічною документацією, іншими агротехнічними інструкціями, положеннями, розпорядженнями та наказами СВК ім. Щорса, чинним законодавством та даною посадовою інструкцією.

2. Обов’язки

Обліковець зобов’язаний:

2.1. Вести щоденний облік обсягу та якості виконаних робіт окремими працівниками, витрати палива та мастильних матеріалів по кожному трактору за зміну.

2.2. Своєчасно оформлювати первинні облікові документи з оплати праці згідно форм та порядку, затверджених по СВК ім. Щорса (із зазначенням виду робіт, встановлених норм, розцінок та витрат часу виконуваних робіт).

2.3. Вести табель виходу на роботу членів колективу, встановлювати причини невиходу або запізнення окремих членів колективу на роботу; вести облік часу, що витрачається на понаднормові роботи.

2.4. Здійснювати нарахування оплати праці працівникам колективу та встановлені по філіях строки подавати її економісту з праці для перевірки та в бухгалтерію для введення в базу 1С. Підприємство

2.5. Знати та правильно застосовувати дійсні у філії норми та розцінки на всі види тракторних та ручних робіт, порядок оформлення первинних облікових документів.

2.6.Сприяти виконанню планових завдань та впровадженню госпрозрахункових принципів у роботі колективу.

2.7. Приймати участь в проведенні хронометражних спостережень, розробці заходів з раціонального використання землі, техніки, пального, трудових ресурсів та підвищення продуктивності праці.

2.8. Контролювати суворе дотримання норм витрат ПММ.

2.9. Приймати участь в розробці виробничого завдання для бригади.

2.10. Своєчасно надавати керуючому відділком, інженеру-механіку, агроному-організатору та економісту встановлену звітність про роботу машинно-тракторного парку.

2.11. Систематизувати інформацію з оплати праці за затвердженими (розробленими) по товариству формами та подавати її економісту з оплати праці в установлені строки.

Крім вищевказаних обов’язків обліковець по мірі виробничої необхідності та за вказівкою керуючого відділком виконує іншу роботу.

3.Права

Обліковець має право:

3.1. Здійснювати контроль за дотриманням трудової дисципліни.

3.2. Вимагати своєчасного надання виправдальних документів та пояснень від усіх працівників трудового колективу у випадках невиходу чи спізнення на роботу.

3.3. Вносити пропозиції з поліпшення обліку, про заохочення кращих виробників та застосування дисциплінарних стягнень з працівників, що порушують трудову та виробничу дисципліну.

4. Відповідальність

Обліковець несе відпо­відаль­ність:

1) за достовірний облік об’єму виконаних робіт, витрат палива та мастильних матеріалів, своєчасно надавати звітність у бухгалтерію;

2) за вірне оформлення нарядів та табелю із вказанням відпрацьованого нормового та понаднормового часу, простоїв, причин відсутності на роботі членів трудового колективу;

3) за правильне застосування норм виробітку та розцінок;

4) за матеріальні збитки, нанесені філії внаслідок порушення правил обліку або неналежного виконання своїх обов’язків, відповідно до чинного законодавства.

Структура та штатний розпис СВК ім. Щорса визначається керівником підприємства та затверджується відповідними наказами керівника підприємства.[ ]

СВК ім. Щорса здійснює бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, веде статистичну звітність і відповідає за її достовірність. Фінансовий рік співпадає з календарним роком. Перший фінансовий рік закінчується 31 грудня того року, в якому зареєстроване підприємство. Фінансові результати діяльності СВК ім. Щорса встановлюються на основі річного бухгалтерського звіту . Система оподаткування Філії визначається внутрішніми документами Товариства, затверджених Дирекцією підприємства та чинним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]