Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ентомология конспект.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
4.13 Mб
Скачать

2.2. Шкідники ряду лускокрилі – Lepidoptera

Родина вогнівки Руralidae

11. Млинова вогнівка Аnagasta (Ephestia) küehniella Zell. – поширена повсюдно. Гусениці млинової вогнівки по­шкоджують крупу (особливо манну), борошно, висівки, рис, зерно, різне насіння, горіхи, сушені овочі, гриби, фрукти, а також конди­терські вироби. Вид теплолюбний. Живе в приміщеннях, де залежно від темпе­ратурних умов і характеру живлення розвивається 2-6 поколінь за рік. У південних районах у літню пору може розвиватися поза приміщеннями на токах, у стогах сіна. Літ метеликів спостерігається з квітня по жовтень, а в опалюваних приміщеннях – упродовж усього року.

12. Борошняна вогнівка Руralis farinalis L. – по­ширена повсюдно. Пошкоджує борошно, крупу, висівки і макуху, комбікорм, зерно, сушені фрукти, ягоди та овочі, а також кондитер­ські вироби. Зимують гусениці старших віків у харчовому субстраті або лялечки в коконах. Літ метеликів відбувається з квітня до початку жовтня. За рік розвивається два – три покоління.

Родина вузькокрилі вогнівки Рhycitidае

13. Південна комірна вогнівка Рlodia interpunctella Hb. – поширена повсюдно. Пошкоджує зерно, борошно, крупу, сушені овочі й фрукти, бакалійні та кондитерські вироби, прянощі, лікарську сировину. Зимують зазвичай гусениці в коконах. За рік розвивається від одного до шести поколінь залежно від температури та наявності корму для гусениць.

Родина виїмчастокрилі молі Gelechiidае

14. Зернова міль Sitotroga cerealella Oliv. – по­ширена повсюдно. Пошкоджує зерно і зернопродукти в складах, а на півдні ареалу – і в полі. Гусениці пошкоджують зерно в період наливання. Лабораторна культура зернової молі використовується для масового розведення паразита трихограми. Зимують гусениці й лялечки в зернівках. У одній зернівці пшениці або ячменю буває тільки одна гусениця, а в зерні кукуру­дзи – дві-три. У зерносховищах може розвиватися до 8 поколінь за рік. У полі на півдні ареалу розвива­ється до двох поколінь.

Родина справжні молі Тіneidae

15. Комірна міль Nemapogon granellus L. – по­ширена повсюдно. Пошкоджує продукти, що зберігаються: зерно, сухарі, сушені гриби, дині й гарбузи. Зимують гусениці останнього віку. За рік розвивається два, на півдні — три покоління, що часто накладаються одне на одне.

ЛЕКЦІЯ 6. Шкідники бобових, технічних та овочевих культур

Питання:

1. Шкідники бобових культур.

2. Шкідники технічних культур.

2.1. Шкідники цукрових буряків.

2.2. Шкідники картоплі.

2.3. Шкідники соняшнику.

3. Шкідники овочевих культур.

3.1. Шкідники овочевих з родини капустяних.

3.2. Шкідники овочевих з родини лілійних.

3.3. Шкідники овочевих з родини селерових.

3.4. Шкідники овочевих з родини гарбузових.

1. Шкідники бобових культур.

Шкідники ряду рівнокрилі хоботні (Ноmорtеrа)

Родина афіди Арhіdіdае

1. Горохова попелиця Асуrthosiphon ріsum – поширена повсюдно.

Партеногенетичні самки (безкрилі й крилаті) розміром 4-6 мм, мають зелений колір. Самець – від 1 до 2,9 мм. Зимують яйця на прикореневих частинах стебел багаторічних бобових трав. Розвиток личинок влітку триває 8-10 діб. Упродовж вегетаційного періоду розвива­ється до 10 поколінь крилатих і безкрилих партеногенетичних са­мок. Наприкінці літа й восени (вересень – жовтень) з'являються статеві самки, що народжують личинок, з яких розвиваються самки і самці амфігонного покоління.

Шкідники ряду трипси (Тhуsаnорtеrа)

Родина трипси Тhrіріdае

1. Трипс гороховий Каkothrips robustus – поширений повсюдно. Імаго розміром 1,4-1,8 мм; тіло темно-буре. Зимують личинки в ґрунті на глибині 20-35 см. В Україні гороховий трипс розвивається в одному поколіннію

Шкідники ряду твердокрилі (Соlеорtеrа)

Родина зернівки Вruсhіdае

1. Зернівка горохова Вruchus ріsorum – поши­рена повсюдно. Монофаг. Завдає шкоди гороху. Жук розміром 4-5 мм, чорний, зверху вкритий рудувато-сірими волосками. Зимують жуки в зерні у сховищах. На півдні Україні значна час­тина їх зимує в скиртах соломи, серед решток рослин, під корою де­рев і в ґрунті. Шкідник роз­вивається в одному поколінні. В екскрементах личинок міститься алкалоїд кантаридин, тому пошкоджене зерно не можна використовувати в їжу та на корм худобі. Шкодять личинки та імаго.

2. Зернівка квасолева Асаnthoscelides obtectus. В Україні поширена в зоні ви­рощування квасолі окремими локальними осередками. Жук розміром 2,8-3,5 мм, зверху вкритий сіруватими та жовтувато-сірими волосками, що утворюють численні неви­разні плями. Зимують усередині зерна в сховищах, у польових умовах – у па­далиці, ґрунті, під рештками рослин. В теплих приміщеннях розмножується впродовж усього року, розвиваючись у 5-6 поколіннях, що накладаються одне на одне. У польових умовах квасолева зернівка розвивається в одному, на пів­дні України іноді буває факультативне друге покоління.

3. Смугастий бульбочковий довгоносик Sitona lineatus – поширений повсюдно. Жук розміром 3-5 мм; загальний колір землисто-сірий. Зимують жуки у верхньому шарі ґрунту та під рештками рослин на полях з багаторічними бобовими травами. За рік розвивається одне покоління. Шкоди завдають жуки й личинки.

4. Щетинистий бульбочковий довгоносик Sitona crinitus – поширений переважно в лісостеповій зоні, у меншій кількості – в степовій. Жук розміром 2,8-4,5 мм, надкрила в задній половині з довгими світлими щетинками. Зимують жуки в ґрунті, переважно на полях бобових рослин, де відбувалось їх живлення влітку та восени. Повний цикл розвитку завершується за 45-60 діб. Розвивається в одній генерації. Шкодять личинки та імаго.

5. П'ятикрапковий довгоносик Тусhius quinquepunctatus – поширений повсюдно. Жук розміром 3,5-4 мм, зверху густо вкритий червоними блис­кучими лусочками. Зимують жуки, іноді – недорозвинені личинки в ґрунті або під рештками рослин. За рік розвивається одна генерація. Шкодять личинки та імаго.

Шкідники ряду лускокрилі (Lеріdорtеrа) Родина листовійки Тоrtrісіdаe

1. Плодожерка горохова Laspeyresia nigricana – поширена повсюдно. Метелик має розмах крил 11-16 мм; передні крила темно-сірі; задні крила буруваті з сіруватим відтінком по краю. Зимують гусениці, що завершили свій розвиток, у ґрунті, на гли­бині 3-5 см, у щільних шовковистих коконах з приклеєними часточ­ками ґрунту. В Україні розвивається одне поко­ління за рік.

2. Плодожерка горохова білоплямиста Grapholita dorsana – поширена повсюдно. Метелик з розмахом крил 16-18 мм; переднє крило вузьке; ко­лір прикореневої частини крила оливково-коричневий, зовнішньої половини – бурий; на зовнішній частині переднього крила десять чітких білуватих костальних штрихів; задні крила сірувато-бурі. Зимують гусениці, які закінчили живлення, у верхньому шарі ґрунту в щільних шовковистих коконах. За рік розвивається одна генерація.

Родина вогнівки Руrаlіdае

3. Акацієва вогнівка Еtiellа zinckenellа – по­ширена повсюдно. Метелик з розмахом крил 22-30 мм; передні крила жовтувато-сірі з бі­лою та іржаво-жовтою по­перечною смужкою; задні крила світло-сірі. Зимують гусениці, що завершили розвиток, у ґрунті, в щільних шовковистих коконах. Вогнівка за рік дає 2-3 покоління.

Родина совки, або нічниці Nосtuіdае

4. Горохова совка Сеramіса ріsі – поширена по­всюдно. Поліфаг. Метелик з розмахом крил 36-42 мм; пе­редні крила червону­вато-бурі з жовтувати­ми поперечними ліні­ями. Зимує лялечка у коконі в ґрунті. За рік розвивається дві генерації.

Шкідники ряду двокрилі (Diptera)

Родина галиці Сесіdоmуііdае

1. Горохова галиця Соntarinіа ріsі – поши­рена повсюдно. Комарик розміром 1,5-1,8 мм, блідо-жовтий, з темними попе­речними смужками на черевці. Зимують личинки в коконах у ґрунті на глибині 5-20 см. Розвиток першого покоління відбувається наприкінці трав­ня – в червні, другого – в липні – серпні. Найбільш шкодочинним є перше покоління галиці. Розвивається 2 покоління на рік.