Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ентомология конспект.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
4.13 Mб
Скачать

3. Шкідники овочевих культур

3.1. Шкідники овочевих з родини капустяних.

Овочеві капустяні культури пошкоджують численні види шкідників. В умовах України їх налічується понад 250, серед них значної шкоди рослинам завдають бли­зько 45 видів. Багатоїдні комахи – ковалики, чорниші, совки, вогнівки, капустянка та ін. Спеціалізовані види – капустяна попелиця, хрестоцвіті клопи, хрестоцвіті блішки, капустяні міль, совка, білани, мухи та ін. Рослини особливо чутливі до пошкоджень кома­хами у перший період росту та розвитку.

Ряд рівнокрилі Нomopterа

Родина афіди Арhididае

1. Капустяна попелиця Вrevicorynе brassісае – трапляється повсюдно. Безкрила партеногенетична самка розміром 1,8-2,0 мм, тіло яйцеподібне, блідо-зелене, вкрите білувато-сірим пилком. Вид немігруючий. Зимують яйця на качанах капусти, насінниках і бур'янах з родини капустяних. На півдні можуть зимувати партеногенетичні самки. Упродовж вегетаційного сезону попе­лиця дає від 8-10 до 16 поколінь. Шкодять личинки та імаго.

Ряд напівтвердокрилі, або клопи Неmipterа

Родина пентатоміди Реntatomіdае

2. Капустяний клоп Еurygaster ventralis – трапляється повсюдно. Імаго розміром 8-10 мм, тіло плоске, передньоспинка червона з 6 чорними пля­мами, на щитку та надкрилах рисунок із чорних плям і смуг. Зимують статевонезрілі клопи під опалим листям на узліссі, в лісосмугах, садах, парках, на схилах балок, узбіччі доріг. Розвивається у двох поколіннях. Шкодять личинки та імаго. Капустяні культури також можуть пошкоджувати гірчаковий клопЕ. оrnatа і ріпаковийЕ. оlerасеа, які мають багато спільного в біології та характері пошкоджень з капустяним клопом.

Ряд твердокрилі Соleopterа

Родина листоїди Сhrysomelidае

3. Блішка хвиляста Рhyllotreta undulata – в Україні трапляється повсюдно. Жук розміром 2,0-2,8 мм, чорний, кожне надкрило з жовтою по­здовжньою смугою. Зимують статевонезрілі жуки під рослинними рештками або в поверхневому шарі ґрунту в лісосмугах, садах, канавах. Гене­рація однорічна. Шкодять личинки та імаго.

4. Ріпаковий листоїд Еntomoscelis adonidis трапляється в степовій і лісостеповій зонах. Жук розміром 7-10 мм, видовжено-овальної форми; зверху жов­тувато-червоний з поздовжніми чорними смугами по шву та по се­редині надкрил. Ріпаковий листоїд зимує в стадії яйця, а іноді й личинки в поверхневому шарі ґрунту. За рік розвивається одна генерація. Шкодять личинки та імаго.

Родина блищанкові Nitidulidае

5. Ріпаковий квіткоїд Меligethes aeneus – трап­ляється повсюдно. Жук розміром 1,5-2,7 мм з плоским довгастим тілом, чорний із зеленим або синім ме­талевим полиском. Зимують імаго на поверхні ґрунту під опалим листям або рос­линними рештками на узліссі, в садах, парках. Впродовж року розвивається одне поко­ління. Шкодять личинки та імаго.

Родина довгоносики Curculionidae

6. Стебловий капустяний прихованохоботник Ceuthorrhynchus quadridens Panz. – трапляється повсюдно. Жук розміром 2,5-3,2 мм, сірувато-бурий, біля щитка біла чоти­рикутна пляма. Зимують статевонезрілі жуки під рослинними рештками на уз­ліссях, у лісосмугах, парках, садах. Генерація однорічна. Шкодять личинки та імаго.

7. Ріпаковий, або насіннєвий, прихованохоботник Сeuthorrhynchus assimilis Payk. – трапляється повсюдно. Жук розміром 2,2-3,0 мм, чорний, вкритий світлими лусочками і волосками. Зимують жуки у поверхневому шарі ґрунту та під рослинни­ми рештками на полях, де вони живилися. За рік розвивається одна генерація. Шкодять личинки та імаго.

8. Зелений бруквяний барид Baris coerulescens – трапляється повсюдно. Жук розміром 3,5-4,5 мм, темно-синьо-зеленого кольору з мета­левим відблиском, на надкрилах тонкі боріздки, передньоспинка з гладенькою середньою лінією. Зимують жуки в ґрунті на глибині до 5 см, окремі особини – до 8-9 см. Генерація однорічна. Шкодять личинки та імаго.

Ряд лускокрилі, або метелики Lерidoрtеrа

Родина серпокрилі молі Рlutellidae

9. Капустяна міль Рlutella maculipennis Curt. – трапляється повсюдно, космополіт. Метелик має розмах крил 12-17 мм, передні крила вузькі, сіро-коричневі, по задньому краю проходить біла або жовтувата смуга, яка при складанні крил утворює малюнок у вигляді ромба; задні крила сріблясто-сірі з довгою бахромою. Зимує лялечка, на півдні – частково метелик на бур'янах та рос­линних рештках. На півночі України капустяна міль має 2-3 генерації, на півдні – 4-5. Покоління нечітко розмежовані, тому шкідник трап­ляється на рослинах у різних стадіях розвитку одночасно. Повний цикл розвитку капустяної молі триває 25-35 діб.

Родина лучні вогнівки Руraustidae

10. Капустяна вогнівка Evergestis forficallis L. – трапляється повсюдно. Метелик з розмахом крил 24-27 мм, передні крила вохряно-жовті зі скісним темно-коричневим штрихом і нечітким малюнком, задні крила жовто-сірі. Зимують гусениці в коконах у поверхневому шарі ґрунту. За рік розвивається дві генерації.

11. Стручкова (обпалена) вогнівкаEvergestis extimalis Scop. – трапляється повсюдно. Метелик з розмахом крил 20-28 мм; передні крила широкі, світ­ло-жовті з двома темно-коричневими навскісними лініями і темною бахромою; задні крила жовто-білі з темно-коричневою бахромою. Зимують гусениці всередині кокона у ґрунті на глибині до 15 см. Розвива­ється дві генерації за рік.

Родина білани Ріеridае

12. Білан капустяний Ріеris brassiсае L. – трап­ляється повсюдно. Метелик з розмахом крил 55-60 мм, з темним припорошенням біля основи, верхівка передніх крил з чорною серпоподібною обля­мівкою; на передніх крилах самки дві круглі чорні плями, розміще­ні з верхнього й нижнього боків, у самця з нижнього боку; задні крила знизу сірувато-жовті, з густим чорним припорошенням. Зимують лялечки, прикріплені до субстрату за допомогою паву­тинного пояску (на стовбурах дерев, сухих стеблах, у чагарниках, будівлях). В Україні розвивається 2-3 покоління. У холодні й дощові роки частина лялечок літнього покоління може впадати в діапаузу до весни наступного року.

13. Ріпний білан – Pieris rapae L. – трапляється по­всюдно. Метелик з розмахом крил 35-40 мм, подібний до білана капус­тяного, але менших розмірів; у самки на передніх крилах по дві чор­ні плями, у самця – по одній; задні крила зверху білі з чорною плямою на передньому краї, знизу жовтуваті. Зимують лялечки, прикріплені павутинним пояском, на сухих рослинах, гілках чагарників, стовбурах дерев, будівлях. На півночі України ріпний білан має два покоління, на півдні – чотири.

Родина совки Nосtuidае

14. Капустяна совка Маmestra brassiсае L. – трапляється повсюдно. Метелик з розмахом крил 40-50 мм; передні крила темно-бурі з жовтувато-білою хвилястою лінією, яка посередині крила утворює два зубці, звернені назовні у вигляді латинської літери «W»; дві тем­ні плями розміщені біля переднього краю, ниркоподібна пляма облямована білим або сама частково біла; задні крила сірі, з країв темніші. Зимують лялечки у ґрунті, на глибині 8-12 см. Дає дві генерації на рік.

Ряд перетинчастокрилі Нуmenoptеrа

Родина справжні пильщики Теnthredinidaeае

15. Ріпаковий пильщик Аthalia rosae L. – трапля­ється повсюдно. Імаго розміром 6-8 мм, яскраво-оранжевий, блискучий, голова й вусики чорні. Зимують личинки, які завершили живлення, в коконі у ґрунті, на глибині 7-15 см. Розвивається два покоління на рік.. В Криму в окремі роки частково розвивається третє покоління шкідника.

Ряд двокрилі Diptera

Родина комарі-довгоніжки Тірulidае

16. Шкідлива довгоніжка Tipula paludosa Mg. трапляється спорадично в Поліссі, західних областях Лісостепу і на поливних землях степової зони. Комар з розмахом крил 32-38 мм, коричнево-сірий; пара веслоподібних коричневих перетинчастих крил з темно-коричневою облямівкою біля переднього краю. Зимують личинки серед­нього віку в поверхневому ша­рі ґрунту. Ге­нерація однорічна.

Родина квіткові мухи Anthomyidае

17. Весняна капустяна муха Delia brassiсае Bouche – трапляється повсюдно. Самець розміром 5-5,5 мм, попелясто-сірого кольору. Самка – 6-6,5 мм, світло-сірого кольору. Зимують лялечки в несправжніх коконах у ґрунті, на глибині 10-15 см. На більшій частині території України розвивається два покоління, на півдні – три.

18. Літня капустяна муха Delia floralis Fallen – трапляється повсюдно. Імаго розміром 7-8 мм, жовто-сірого кольору, крила прозорі, жовтувато-бурі з жовтими жилками. Зимує лялечка в пупарії в ґрунті на глибині 10-30 см. Генерація однорічна.