Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ентомология конспект.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
4.13 Mб
Скачать

1. Шкідники суниці та малини.

Ряд рівнокрилі Homoptera

Родина афіди Aphididae

1. Малинна пагонова попелиця Aphis idaei – трапляється повсюдно. Пошкоджує малину, менше ожину та троянду. Без­крила партеногенетична самка завдовжки 2,3-2,5 мм, темно-зелена з коричневими плямами. Зимують запліднені яйця поблизу бруньок. За сезон розвивається 8-12 по­колінь. Шкодять личинки та імаго.

Ряд твердокрилі Coleoptera

Родина малинники Byturidae

2. Малинний жук Byturus tomentosus – трап­ляється повсюдно. Пошкоджує малину, іноді відмічається на ожині, костяниці та плодових деревах. Жук завдовжки 3,5-4 мм, видовжено-овальний, сірувато-чорний, вкритий іржаво-жовтими або сірими волосками. Зимують жуки й ли­чинки в ґрунті під куща­ми кормових чагарників на глибині до 20 см. Генерація в основному однорічна і частково дворічна. Шкодять личинки та імаго.

Родина листоїди Chrysomelidae

3. Суничний листоїд Pyrrhalta tenella – трап­ляється у Поліссі й Лісостепу. Пошкоджує культурну, дикорослу су­ницю та інші трав'янисті й чагарникові рослини з родини розанних. Зимують статевонезрілі жуки під рослинними рештками. Розвивається одна генерація за рік. Шкодять личинки та імаго.

Родина довгоносики Curculionidae

4. Малинний довгоносик Anthonomus rubi – трапляється повсюдно, численний на Поліссі та в Лісостепу. По­шкоджує малину, ожину, суницю, троянду, шипшину. Зимують статевонезрілі жуки в поверхневому шарі ґрунту, під опалим листям. Генерація однорічна. Шкодять личинки та імаго.

5. Сірий, або землистий, кореневий довгоносик Sciaphilus asperatus – трапляється повсюдно. Пошкоджує суницю, малину та інші культури. Трапляються лише самки; розмножуються партеногенетично. Зимують ста­тевонезрілі жуки в поверхневому шарі ґрунту, під сухим ли­стям, у кущах суниці. Можуть зимувати личинки в ґрунті на глибині 4-10 см. Генерація однорічна. Шкодять личинки та імаго.

Ряд лускокрилі Lepidoptera

Родина склівки Sesiidae

6. Малинна склівка Pennisetia hylaeiformis – трапляється повсюдно. Пошкоджує малину. Зимують гусениці другого – третього віків у проточених ходах у коренях або всередині стебла біля його основи. Розвивається в одному поколінні.

Родина міно-чохликові (переливчасті) молі Incurvariidae

7. Малинна брунькова міль Lampronia rubiella – трапляється на Поліссі та у північних районах Лісостепу. Пошкоджує малину, рідше ожину. Зимують гусениці І-II віків у білих коконах під відсталою корою в нижній частині пагонів, у тріщинах кори, пеньках обрізаної ма­лини та серед рослинних решток. За рік розвивається одна генерація.

Ряд перетинчастокрилі – Hymenoptera

Родина справжні пильщики Tenthredinidae

8. Суничний чорноплямистий пильщик Allantus cinctus – трапляється повсюдно. Пошкоджує суницю, полуни­цю, шипшину, троянду, рідше малину. Зимують еонімфи в коконах усередині стебел, в опалому листі та поверхневому шарі ґрунту. В Україні розвивається 2-3 покоління, у Криму може бути й четверте.

9. Малинний гребінчатовусий пильщик Priophorus morio – трапляється повсюдно. Пошкоджує малину, ожи­ну, горобину. Зимують еонімфи в тонкому двошаровому світло-коричневому коконі в рослинних рештках, інколи в ґрунті на глибині 5-7 см. За рік розвивається дві генерації. У південних регіонах буває третя.

10. Малинний мінуючий пильщик Metallus pumilus – трапляється повсюдно. Пошкоджує малину і ожину. Зимують личинки в коконі у грунті на глибині 5-7 см. Завершивши живлення, несправжні гусениці другої генерації переходять у ґрунт, де в коконі залишаються до весни.

Ряд двокрилі Diptera

Родина галиці Cecidomyiidae

11. Малинна пагонова галиця Thomasiniana theobaldi – трапляється повсюдно. Пошкоджує малину ожину. Зимують дорослі личинки в коконах біля основи пагонів малини. Навесні, під час відростання пагонів, залялько­вуються. Личинки, які завершили живлення, падають на ґрунт і в повер невому шарі коконуються. Виліт другого покоління відбувається у липні – серпні. На півдні може бути третє покоління. Малину й ожину пошкоджують два інших види галиць.

12. Малинна листкова галиця Dasyneura plicatrix. Зимує личинка в ґрунті. Заляльковується у квітні. Літає у травні – червні. Яйця відкладає на верхівки пагонів. Личинки, які відродилися, живляться листям. Пошкоджене листя скручується, серединні жил­ки потовщуються.

13. Малинна стеблова галиця Lasioptera rubi. Личинки зимують у галах. Заляльковуються у квітні. Літ у травні – червні. Самка відкладає яйця на молоді пагони групами по 8-15 штук. Личинки, які відродилися, проникають під кору пагонів і живлять­ся соком рослин. На пагонах утворюються веретеноподібні гали завдовжки до 30 мм та завширшки до 20 мм. Пошкоджені пагони відмирають.

Родина сновигові (квіткарки) Anthomyidae

14. Малинна муха Pegomya rubivora – трап­ляється на Поліссі та в Лісостепу. Пошкоджує малину, ожину, лаба­зник, таволгу. Зимують личинки в несправжніх коконах у поверхневому шарі ґрунту. Генерація однорічна.