Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ентомология конспект.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
4.13 Mб
Скачать

11. Кровоносна система.

Кров у більшості комах майже не бере участь у газообміні, тому не містить еритроцитів, що переносять кисень, і пігментів; вона безбарвна, жовтувата або зеленувата й називається гемолімфою. Її роль обмежується переносом поживних речовин, продуктів обміну, гормонів, що загоюють рани й деякі інші сполуки, а також підтримкою водно-сольового балансу організму. Однак із цього правила відомі виключення. У багатьох великих видів у гемолімфі розчинений дихальний пігмент гемоцианін - безбарвний білок, яки з'єднуючись з киснем (у цьому випадку він синіє), підвищує його концентрацію в циркулюючій рідині, а у дуже невеликого числа комах, наприклад, у водних личинок комарів-дзвінців, кров червона завдяки присутності всім відомого дихального пігменту гемоглобіну.

Кровоносна система складається з єдиної судини, що переходить попереду у звужену аорту трубчастого серця, що поздовжньо лежить у спинній частині тіла. Кров виштовхується вперед завдяки скороченню його стінок, вільно обтікає внутрішні органи й знову всмоктується усередину серця, коли його стінки розтягуються крилоподібними м'язами, через маленькі отвори із клапанами - остії. Надходженню крові в жилки крил, ноги й антени сприяють додаткові «серця», що знаходяться у їх основі - пульсуючі ампули.

12. Статева система.

Система розмноження комах складається з насінників у самців і яєчників у самок, шляхів, що зв'язують ці органи із статевим отвором, а також придаткових залоз і структур, що забезпечують запліднення. Зовнішні статеві органи досить різноманітні за будовою, але у більшості комах яйцеклад самки являє собою просту трубку. У самців статевий орган й статевий отвір влаштовані складно й бувають оточені клешнєподібними придатками, які втримують разом тіла партнерів під час спарювання.

ЛЕКЦІЯ 2. Біологія розмноження та розвитку комах. Екологія комах.

Питання:

  1. Біологія розмноження комах.

  2. Біологія розвитку комах.

  3. Екологія комах.

1. Біологія розмноження комах.

Комахи є роздільностатевими, яйцекладними організмами.

Способи розмноження комах.

1. Двостатеве (амфіміктичне) розмноження.

2. Партеногенез – розвиток яйцеклітин без запліднення, не вимагає участі самців у заплідненні яєць, які здатні розвиватися в гаплоїдному стані або при імітації запліднення:

а) спорадичний партеногенез – випадковий (лускокрилі);

б) постійний партеногенез (перетинчастокрилі);

в) циклічний партеногенез – чергування амфіміктичних та партеногенетичних поколінь (попелиці); дейтеротокія (амфітокія) – партеногенез, при якому стать нащадків може бути або чоловіча або жіноча; телітокія – партеногенез, при якому стать нащадків може бути тільки жіноча; аренотокія – партеногенез, при якому стать нащадків може бути тільки чоловіча;

г) педогенез – партеногенетичне розмноження личинок (двокрилі).

3. Живонародження (двокрилі).

4. Поліембріонія (перетинчастокрилі) явище, при якому з однієї багатої поживними речовинами зиготи за рахунок поділу клітин на ранніх стадіях ембріогенезу розвиваються однояйцеві близнюки.

5. Гермафродитизм (двокрилі) – наявність у однієї особини ознак обох статей.