Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
284.28 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Марчук Л. П., Грєхова О. Т.

ОСНОВИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

НАВЧАЛЬНО—МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

МИКОЛАЇВ

2013

УДК 330.1

ББК 65.010

М30

Автори: Л. П. Марчук, О. Т. Грєхова

Рецензенти:

Гончаренко І.В. — доктор економічних наук, професор, завідувач

кафедри світового сільського господарства і

зовнішньоекономічної діяльності Миколаївського

національного аграрного університету

Кіщак І.Т. — доктор економічних наук, професор,

завідувач кафедри фінансів і кредиту

Миколаївського національного

університету ім. В.О. Сухомлинського

Марчук Л. П.

М30 Основи економічної теорії: навчально—методичний

посібник:/ Л. П. Марчук, О. Т. Грєхова — Миколаїв: МНАУ, 2013. — 157 с.

У навчально—методичному посібнику вміщено теоретичні та практичні матеріали, необхідні для належного опанування дисципліни «Основи економічної теорії». Основну увагу приділено з’ясуванню сутності економічних явищ і процесів,характеристиці обраних напрямів розвитку в умовах ринкової економіки, розв’язання нагальних економічних проблем сьогодення. Головна перевага посібника — пропонування методичних підходів до розгляду теоретичного матеріалу з одночасним використанням методики самостійної роботи і контролю знань студентів.

Навчально—методичний посібник призначений для студентів і викладачів вищих навчальних закладів.

УДК 330.1

ББК 65.010

© Миколіївський національний аграрний

університет, 2013

© Марчук Л. П., Грєхова О. Т., 2013

Передмова

Дисципліна «Основи економічної теорії» посідає чільне місце в системі економічних дисциплін, які вивчаються у вищих навчальних закладах. Її опанування дозволяє студентам зрозуміти сутність економічних явищ і процесів, причини економічних зрушень, допомагає створити теоретичну базу для розробки заходів економічної політики держави. Внаслідок вивчення курсу студенти отримують необхідні знання про загальні основи економічного життя суспільства, особливості функціонування економічної системи, перспективи її подальшого розвитку. При цьому розширюється їх світогляд, підвищується загальна ерудиція, виробляється своє ставлення до відповідних проблем вітчизняної економіки.

Кращому засвоєнню курсу сприяють нові освітні технології, що нині використовуються у навчальному процесі. Зокрема, йдеться про кредитно—модульну систему навчання, що була запроваджена відповідно до вимог Болонського процесу. Запропонований навчально—методичний посібник містить матеріали, потрібні студентам при вивченні дисципліни «Основи економічної теорії» саме за умов застосування цієї системи.

Цілі навчально—методичного посібника:

  • надати студентам необхідну методичну допомогу при вивченні дисципліни «Основи економічної теорії»;

  • навчити студентів працювати з навчальною і науковою літературою;

  • створити умови для належної самостійної роботи студентів і забезпечити контроль за її виконанням.

До складу навчально—методичного посібника входять методичні матеріали для вивчення дисципліни, питання для самостійного розгляду та самоконтролю, комплексні тести для підсумкової перевірки знань студентів, термінологічний словник. Також у посібнику вміщено теми для наукових досліджень і список літературних джерел. Така структурна будова навчально—методичного посібника дозволяє досягти органічної єдності елементів аудиторної роботи і самостійного вивчення курсу.

На нашу думку, запропонований навчально—методичний посібник сприятиме глибокому засвоєнню загальноекономічної інформації, формуванню творчого мислення студентів, розвитку їх уміння застосовувати набуті теоретичні знання у повсякденному житті.