Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ентомология конспект.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
4.13 Mб
Скачать

3. Шкідники виноградної лози.

Виноград в Україні пошкоджується більш ніж 50 видами шкідливих тварин – комах, кліщів. Особливо шкідливих налічується 35 видів. Більша частина з них – поліфаги і лише 15 видів є моно- і олігофагами, які розвиваються переважно на винограді. Корінням живляться личинки коваликів, чорнишів, пластинчастовусих. Молоді пагони, бруньки, листя пошкоджують гусениці совок, листовійок, личинки саранових, коників та ін. Із кокцид небезпечним є борошняний червець, ряд щитівок і несправжніх щитівок. Особливо небезпечні виноградна філоксера, скосарі, листовійки.

Ряд рівнокрилі Homoptera

Родина філоксери Phylloxeridae

1. Виноградна філоксера Viteus vitifolii – в Україні трапляється в Криму, південних та західних областях. Пошкоджує виноград. У Європу її було завезено з Америки в 60-ті роки минулого століття, де вона швидко поширилась, завдаючи значної шкоди виноградникам. Залежно від способу життя і шкодочинності філоксера має дві форми: кореневу і листкову. Самка кореневої форми завдовжки 1-1,2 мм, видовжено-овальна, зеленувата або бурувато-жовта. Самка листкової, або галової, форми більш округла, жовто- зелена. Зимують личинки першого, рідше другого віків на коренях. За сезон у ґрунті розвивається 5-8 поколінь.В Україні листкова форма філоксери дає 5-7 поколінь. Шкодять личинки та імаго.

Родина борошнисті червці Pseudococcidae

2. Виноградний борошнистий червець Planococcus ficus – трапляється в зоні південного берега Криму. Пошкоджує виноград, інжир, маслину, цитрусові та багато інших субтропічних культур. Самка широко­овальної форми, 3,5-4 мм завдовж­ки, жовтувато-бура, рясно вкрита бо­рошнистим нальо­том, по краю тіла розміщені 18 пар тонких воскоподібних ниток, які збіль­шуються до задньо­го кінця тіла. Зимують самки, які не завершили розвитку, під корою,в тріщинах кори та інших захищених місцях поблизу рослин. Розвивається в трьох генераціях. Шкодять личинки та імаго.

Ряд твердокрилі Coleoptera

Родина пластинчастовусі Scarabаeidae

3. Мармуровий хрущ Polyphylla fullo – трапляється по­всюдно. Поліфаг. Особливо небезпечний для молодих насаджень. Жук завдовжки 28-32 мм; коричневобурий, надкрила з жовтуватим мармуровим малюнком. Зимують личинки різних віків у ґрунті, на глибині 30-50 см. Відроджені личинки тричі перезимовують. Шкодять личинки та імаго.

Родина довгоносики – Curculionidae

4. Скосар кримський Otiorhynchus asphaltinus – Трапляється в Криму, особливо шкодочинний у районах південного берега. Пошкоджує виноград, рідше плодові дерева та ягідні чагарники. Жук завдовжки 8-11 мм, зверху блискучо-чорний. Зимують статевонезрілі жуки, а також личинки, що не завершили розвиток, у ґрунті та під рослинними рештками. Жуки живуть 2 – 3 роки. Шкодять личинки та імаго. Крім кримського скосаря виноград пошкоджують кілька інших видів скосарів: скосар виноградний — O. vitisGyll., малий чорний скосар — O. ovatusL. та ін.

Родина трубкокрути Attelabidae (Rynchitidae)

5. Трубкокрут багатоїдний, або грушевий Byctiscus betulae – трапляється повсюдно. Пошкоджує виноград, грушу, рідше – сливу, яблу­ню, горобину, айву, вишню, малину та де­які інші листяні поро­ди. Жук 6 – 9 мм завдовжки, золотистозелений з темносинім полиском. Зимують статевонезрілі жуки в ґрунті на глибині 5-10 см, неве-частина особин – під рослинними рештками. За рік розвивається одна генерація. Шкодять личинки та імаго.

Родина листоїди Chrysomelidae

6. Падучка темна Adoxus obscurus – трапляється повсюдно. Жук завдовжки 6 мм, чорний, надкрила червоно-коричневі. Зимують личинки, що завершили живлення, в ґрунті. За рік розвивається одна генерація. Шкодять личинки та імаго.

Ряд лускокрилі, або метелики Lepidoptera

Родина листовійки Tortricidae

7. Гронова листовійка Lobesia botrana – трапляється на всій території промислового виноградарства. Метелик із розмахом крил 11-13 мм, передні крила оливковобурі з широкою жовтуватобілою перев’яззю з темними штрихами. Зимують лялечки в білих шовковистих коконах у тріщинах кори, у сухих гронах винограду, опалому листі та інших місцях. Розвивається в трьох поколіннях.

8. Листовійка двольотна Eupoecilia ambiguella – трапляється повсюдно, особливо шкодочинна в Криму та південних областях України. Пошкоджує виноград, може розвива­тися на смородині, калині, кизилі, терені, крушині, бересклеті, буз­ку, клені та інших деревах і чагарниках. Метелик з розмахом крил 13-16 мм, передні крила рожевожовті з трапецієподібною темнобурою перев’яззю зі свинцевосірою облямівкою по боках, задні крила світло-сірі. Зимують лялечки в щільних білих коконах у розвилках пагонів, щілинах, тріщинах, під відсталою корою, в залишках підв’язувального матеріалу. За рік розвивається дві генерації.

Родина пістрянкові (строкатки) Zygaenidae

9. Пістрянка (строкатка) виноградна Theresia ampelophaga – поширена на Південному березі Криму. Метелик з розмахом крил 22 – 25 мм, зверху блискучосиній або синьозелений. Зимують гусениці II-ІІІ віків у коконах під відсталою корою, в Піщинах на стовбурах та пеньках винограду, рідше – в рослинних рештках. За рік розвивається одна генерація.

Родина молі-блищанки Heliozelidae

10. Виноградна кружкова міль Holocacista rivillei – трапляється в Криму. Зимують гусениці, що завершили живлення, під відсталою корою на штамбах та рукавах винограду. На Південному березі Криму виноградна кружкова міль розвивається в трьох поколіннях.