Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ентомология конспект.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
4.13 Mб
Скачать

4) Біотичні фактори.

Внутрішньовидові відносини: ефект групи, масовий ефект й приклади внутрішньовидової конкуренції.

Ефект групи. Об'єднання комах у групи нерідко сприяє їхньому виживанню й розмноженню. Роїння самців комарів служить засобом залучення самок, а спільне перебування личинок мух на трупах і екскрементах завдяки виділюваним ними протеолітичним ферментам сприяє розрідженню та засвоєнню субстратів. Особливо наочно проявляється ефект групи при фазовому поліморфізмі, властивому сарановим, гусеницям деяких метеликів, деяким жукам, попелицям, сіноїдам, тарганам і цвіркунам. Об'єднання в зграї часто провокує посилення метаболізму та активності комах, сприяє їхнім міграціям і розселенню па нові території, може викликати спалах масового розмноження шкідників.

Масовий ефект. На відміну від ефекту групи масовий ефект, викликаний перенаселенням середовища, часто обумовлює скорочення популяцій. Масовий ефект можна спостерігати на прикладі шкідників запасів, що заселяють елеватори та борошномельні підприємства, які скорочують плідність після того, як щільність їхніх популяцій досягне деякої межі.

Внутрішньовидова конкуренція. Конкурентні відносини між особинами одного виду проявляються в територіальному поводженні, що сприяє рівномірному використанню наявних ресурсів, у внутрішньопопуляційній ієрархії, а також у деяких формах взаємодії особин.

Міжвидові відносини. Впливи, які здійснюють різні види один на одного, можуть бути позитивними та негативними, двосторонніми й однобічними. Розрізняють негативні форми взаємодій між видами, до яких відносяться конкуренція, хижацтво та паразитизм, а також позитивні форми: мутуалізм, синойкія, коменсалізм, співробітництво.

Конкуренція. Конкуруючі види протидіють один одному в боротьбі за їжу, укриття, місця відкладки яєць. Варто відрізняти безпосередні впливи (коменсалізм), коли присутність одного виду нестерпно для іншого через виділюваних їм метаболітів або через форми його поводження, від конкуренції або суперництва за джерела існування й відтворення.

Хижацтво й паразитизм. При цих формах взаємодії популяцій агресивності хижаків і паразитів протистоять здатності їхніх жертв до самозахисту й посиленого відтворення.

Суперпаразитизм (перезараження) – зараження хазяїна відразу багатьма яйцями – сприяє ослабленню захисних реакцій інкапсуляції, тому що на кожне яйце доводиться порівняно небагато гемоцитів.

Серед паразитів-ентомофагів зустрічається гіперпаразитизм. Цим терміном позначають явище, коли паразит сам стає хазяїном для іншого паразита, іменованого сверхпаразитом першого порядку. Не виключене зараження сверхпаразитів, але сверхпаразити другого порядку зустрічаються дуже рідко.

Одна з форм паразитизму комах – клептопаразитизм (буквально: злодійський паразитизм). Клептопаразит використовує активність іншого паразита для своїх потреб, зокрема для полегшення пошуку й зараження хазяїна. Нерідко він відкладає свої яйця через отвори в покривах раніше зараженого хазяїна й усуває личинок першого паразита в міжвидовій конкуренції.

Мутуалізм, або симбіоз являє собою взаємовигідне, часто необхідне співіснування різних видів. Прикладом мутуалізму може служити симбіоз термітів з протистами, що живуть в їхньому кишечнику. Втративши симбіонтів, терміти гинуть від голоду, не маючи власних ферментів для переварювання клітковини. Самі симбіонти взагалі не здатні існувати в зовнішнім середовищі й в організмах інших комах, крім деяких тарганів.

Трохи менша залежність проявляється в мутуалістичних відносинах попелиць і мурах. Поїдаючи цукристі екскременти попелиць і захищаючи їх від ворогів, мурахи переносять попелиць на нові кормові рослини, сприяючи розселенню шкідливих видів. Мурахи «доглядають» також за листоблішками, червцями та щитівками, одержуючи при цьому висококалорійну вуглеводну їжу.

Синойкією, або співжиттям, називають відносини, корисні для одного виду, але байдужні або необтяжливі для іншого. Термітофіли та мірмекофіли, що знаходять притулок у термітниках і мурашниках, знаходять у них надійний захист від ворогів і несприятливих кліматичних умов. До них відносяться двокрилі, жуки й інші комахи-сапрофаги, що харчуються рослинними залишками і міцелієм грибів.

Прояв синойкії – форезія – використання інших видів для розселення. Наприклад, ногохвістки обирають для транспорту гризунів.

Коменсалізм (нахлебничество) – це використання одним видом харчових запасів іншого виду, наявних у надлишку. Наприклад, муха Termitoxenia одержує від термітів ту ж їжу, що вони діляться зі своїми родичами.

Комахи й рослини. Взаємодії комах з рослинами оформилися на самих ранніх етапах еволюції й надалі вдосконалювалися паралельно. Рослини розвивали засоби залучення комах-запильників і стійкість до ушкоджень; у свою чергу, комахи вдосконалювалися як фітофаги. Найважливіший результат цих взаємодій – сучасна розмаїтість покритонасінних і пов'язаних з ними комах. У цілому ці взаємини варто визнати позитивними й досить важливими не тільки для окремих біоценозів, але й для всієї біосфери.