Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

мазойленко

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
7.76 Mб
Скачать

Продовження табл. 2.17

1

2

3

4

 

 

 

Обприскування по

Фюзілад Супер

Однорічні злакові бур'яни

1,0-2,0 л/га

вегетуючій культурі

125 ЕС, к.е.

(у фазі 2-4 листків у

 

 

 

бур'янів)

 

 

 

Обприскування по

Фюзілад Супер

Багаторічні злакові бур'яни

2,0-3,0 л/га

вегетуючій культурі

125 ЕС, к.е.

(за висоти бур'янів 10-

 

 

 

15 см)

 

 

 

Обприскування по

Фюзілад Форте

Однорічні злакові бур'яни

0,5-1,0 л/га

вегетуючій культурі

150 ЕС, к.е.

(у фазі 2-4 листків у

 

 

 

бур'янів)

 

 

 

Обприскування по

Фюзілад Форте

Багаторічні злакові бур'яни

1,0-2,0 л/га

вегетуючій культурі

150 ЕС, к.е.

(за висоти бур'янів 10-

 

 

 

15 см)

 

 

6,0-

Обприскування у

 

 

8,0 мл/га +

фазі 1-2 справжніх

Хармоні 75, в.г.

Однорічні дводольні бур'яни

200 мл/га

листків у культури (в

 

 

ПАР

ранні фази розвитку

 

 

“Тренд 90”

бур'янів)

 

 

 

Обприскування

 

 

 

ґрунту до висівання,

Харнес Новий,

Однорічні злакові та дводольні

1,5-3,0 л/га

під час висівання,

к.е.

бур'яни

після висівання, але

 

 

 

до появи сходів

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування

 

 

 

ґрунту до висівання,

Харнес, к.е.

Однорічні злакові та дводольні

1,5-3,0 л/га

під час висівання,

бур'яни

після висівання, але

 

 

 

до появи сходів

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування

 

 

 

культури по вегетації,

Шогун 100 ЕС,

Однорічні та багаторічні

 

починаючи з фази 2-

0,8-1,2 л/га

3 листків до фази

к.е.

злакові бур'яни

 

кущення однорічних

 

 

 

 

 

 

бур'янів (за висоти

 

 

 

пирію 10-15 см)

 

 

 

Обприскування

 

 

 

ґрунту до висівання,

Юпітер, в.р.к.

Злакові та однорічні дводольні

0,5-1,0 л/га

до сходів або після

бур'яни

появи сходів у фазу 2-

 

 

 

3 справжніх листки у

 

 

 

культури

101

 

 

 

Продовження табл. 2.17

1

2

3

 

4

 

Інсектициди

 

 

 

Золон 35, к.е.

Плодожерка соєва

3,0 л/га

 

Обприскування в

 

період вегетації

 

 

 

 

Золон 35, к.е.

Кліщі, трипси, совки, п’ядуни

2,5 л/га

 

Обприскування в

 

період вегетації

 

 

 

 

* Перелік пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. – Дніпропетровськ, АРТ-ПРЕС, 2006. – 319 с.

На полях засмічених кореневищними бур'янами здійснюють подвійне дискування на глибину 10-12 см важкими дисковими боронами (БДТ-3, БДТ-7, БДВ-6,5, БДВ-6,2 та ін.). Через 2-3 тижні після останнього лущення проводять зяблеву оранку на глибину 25-27 см.

Після кукурудзи грунт обробляють дисковими лущильниками, а ще краще важкими дисковими боронами в двох напрямках, а потім проводять зяблеву оранку. При розміщення сої після цукрового буряка проводиться оранка без попереднього лущення. На чистих від бур'янів полях оранку можна замінити плоскорізним обробітком на глибину 18-20 см.

Передпосівний обробіток. Навесні, як тільки грунт досягне фізичної стиглості, проводять ранньовесняне боронування, вирівнювання волокушами, вирівнювачами (ВП-8, ВПН-5,6) або шлейф-боронами (ШБ-2,5).

Надалі, по мірі появи сходів бур'янів, проводять культивацію на глибину 10-12 см з одночасним боронуванням. Другу культивацію з одночасним боронуванням проводять на глибину загортання насіння в день сівби. На окультурених і чистих від бур'янів полях можна провести тільки передпосівну культивацію. Високу якість передпосівного обробітку ґрунту забезпечують комбіновані агрегати. При вирощуванні сої за гербіцидною технологією під передпосівну культивацію або після сівби вносять рекомендовані ґрунтові гербіциди (таблиця 2.17).

Вибір сорту

В Україні зареєстровано понад 50 сортів сої. Для умов Лісостепу рекомендується віддавати перевагу ранньота середньостиглим сортам: Устя, Київська 98, Єлена, Чернятка, Васильківська, Краса Поділля, Агат, Оксана, Мрія, Романтика, Фея, Горизонт та ін. Ці сорти високопродуктивні, потенційна врожайність їх складає 25-38 ц/га, а середня урожайність – 22-24 ц/га. Перспективними сортами є Знахідка, Святкова, Ясельда, Лара [21].

Підготовка насіння до сівби

Для сівби використовують насіння, яке за сортовими і посівними якостями відповідає Держстандарту. Перед сівбою насіння сої протруюють рекомендованими препаратами (таблиця 2.17). В день сівби насіння сої обробляють бактеріальним препаратом ризоторфін або екозорф (200 г на гектарну норму насіння) з додаванням мікроелементів і стимуляторів росту. Витрати робочої рідини складають до 10 л/т насіння. При обробці слід уникати попадання прямих сонячних променів на насіння.

102

Сівба

Строки сівби. Сіяти сою починають коли грунт на глибині загортання насіння прогріється до 12-140С.

Способи сівби. Сою, як правило, сіють широкорядним способом з шириною міжрядь 45 см, 60 см. Є рекомендації в господарствах з високою культурою землеробства та при використанні високоефективних гербіцидів застосовувати звичайний рядковий спосіб сівби. За таких умов рослини більш рівномірно розміщуються по площі, поліпшується їхня забезпеченість вологою, поживними речовинами і світлом, дозрівають на 3-5 днів раніше ніж в широкорядних посівах. Сіють сою спеціальними соєвими сівалками СПС-12 або буряковими (ССТ-12А, ССТ-12В, ССТ-18В) та овочевими сівалками (СО-4,2, СКОН-4,2). За відсутності перелічених машин її можна висівати за допомогою зернових сівалок, обладнаних анкерними сошниками.

Норма висіву. Норма висіву сої залежить від особливостей сорту, грунтовокліматичних умов вирощування, якості посівного матеріалу, способу посіву. Середня норма висіву при широкорядних посівах для умов Лісостепу становить 600-750 тис., при недостатньому зволоженні – 450-500 тис. штук схожих насінин на гектар. При звичайному рядковому способі сівби норму збільшують на 10-15 %. Вагову норму встановлюють залежно від маси тисячі насінин, посівних якостей насіння. Вона становить 80-100 кг/га.

Глибина загортання насіння. У зв’язку з тим, що соя під час проростання виносить сім’ядолі на поверхню, ретельно визначають глибину загортання насіння. За умов достатнього зволоження оптимальна глибина загортання насіння 3-4 см, а коли верхній шар пересох і недостатньо вологи сіють на глибину

4-6 см.

Догляд за посівами

Боротьба з бур'янами. За безгербіцидної технології вирощування сої проти бур'янів застосовують в основному агротехнічні заходи. В цьому випадку догляд за посівами включає: прикочування вслід за сівбою в суху погоду та на легких ґрунтах, до- і післясходове боронування, міжрядні культивації. У кожному конкретному випадку важливо встановити оптимальні терміни і кількість боронувань, щоб знищити максимальну кількість проростків і сходів бур’янів і менше пошкодити рослини.

Досходове боронування краще проводити через 3-5 днів після сівби легкими або середніми боронами, щоб знищити бур'яни у фазі “білої ниточки”. Посходове боронування проводять у фазі першого справжнього листка. Сою не слід боронувати рано вранці, в похмурі дні, тому що ломкість рослин в цей час збільшується в зв’язку з підвищенням тургору.

Першу культивацію проводять через 8-12 днів після появи сходів при чіткому позначенні рядків на глибину 5-6 см з шириною захисної зони 8-10 см. Рекомендується використовувати культиватори обладнані однобічними лапами-

103

бритвами. Другий раз міжряддя розпушують на глибину 8-10 см через 8-10 днів після першого обробітку, але не пізніше утворення другої-третьої пари справжніх листків. Захисну зону залишають шириною 10-12 см. Використовують культиватори з стрілчастими лапами. Третій, а можливо і четвертий раз обробляють з урахуванням засміченості посівів та ущільнення ґрунту. Останній обробіток міжрядь, що звичайно збігається з початком цвітіння сої, поєднують з підживленням мінеральними добривами. Обробіток міжрядь культиваторами не тільки знищує бур'яни, але й покращує утворення бульбочок на коренях рослин, що краще фіксують азот в аеробних умовах.

На посівах звичайним рядковим способом застосовують досходове боронування і 2-3 післясходових боронування у ті ж строки, що і на широкорядних посівах.

При гербіцидній технології за якісного обробітку ґрунту і позитивної дії внесених до посіву ґрунтових гербіцидів, догляд за посівами сої практично обмежується одним міжрядним розпушуванням ґрунту на глибину 5-6 см.

При появі бур'янів в період вегетації вносять страхові гербіциди (таблиця 2.17). В зв’язку з тим, що багато гербіцидів мають вибіркову дію, застосовують одночасне внесення двох і більше препаратів.

Боротьба з шкідниками та хворобами. Найнебезпечнішим є пошкодження рослин сої шкідниками в період закладання генеративних органів та формування насіння. При загрозі розповсюдження шкідників (плодожерка, бульбочковий довгоносик, кліщі, вогнівка та ін.) посіви обробляють інсектицидами (таблиця 2.17). З появою хвороб (пероноспорозу, антракнозу, плямистостей та ін.) застосовують фунгіциди (таблиця 2.17). За недостатнього росту азотфіксуючих бактерій на коренях рослин (менше 5 шт. на рослину) та при вирощуванні високопродуктивних сортів ефективним є азотне підживлення N20 у фазі бутонізації.

Збирання врожаю

Сою збирають прямим комбайнуванням у фазі повної стиглості, коли вона скине листя. Насіння в цей час висихає і відокремлюється від стулок бобу, його вологість знижується до 16-18 %. Основні масиви сої краще збирати при вологості 13-14 % на низькому зрізі, коли зерно легко вимолочується і майже не травмується. При зниження вологості зерна до 12 % і менше, зерно травмується і ростуть втрати.

Збирають сою зерновими комбайнами (СК-5 “Нива”, ДОН-1500, “Дніпро”, Johne Deere та ін.) з переобладнаною жниваркою для забезпечення мінімальної (6- 8 см) висоти зрізу. Для запобігання дроблення насіння частоту обертів барабану знижують до 500-600 об./хв. При вологості насіння нижче 12 % - до 300-400 об./хв. Оптимальна швидкість руху при збиранні сої – 3-4 км/год.

Зібране насіння очищають від домішок, при потребі підсушують та зберігають при вологості 12-14 %.

104

2.5. ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ КУЛЬТУР

ЦУКРОВІ БУРЯКИ

Вимоги до ґрунту

Цукрові буряки дуже вимогливі до родючості ґрунту. Найбільш придатні для вирощування цукрового буряка чорноземи типові, темно-сірі опідзолені та сірі лісові ґрунти з нейтральною або слабо-кислою реакцією грунтового розчину (рН 6,5-7,5). За гранулометричним складом кращі суглинкові ґрунти. Оптимальна щільність орного шару має становити 1,0-1,2 г/см3.

Вибір попередника

У зоні нестійкого зволоження найсприятливіші умови для цукрових буряків створюються при розміщенні їх після озимої пшениці, яку висівали після зайнятого пару, гороху, багаторічних трав одного року використання на один укіс. У східній частині Лісостепу кращими попередниками для цукрових буряків є озимі в ланці з чорним паром, що обумовлює їх більшу продуктивність. У сівозміні цукрові буряки можна вирощувати на тому ж полі не раніше як на четвертий рік.

Обробіток ґрунту

Систему основного обробітку слід проводити в залежності від погодних умов, стану ґрунту, характеру та рівня забур’яненості поля по типу поліпшеного зябу або напівпарового обробітку. На полях, які засмічені багаторічними коренепаростковими бур'янами застосовують поліпшений зяблевий обробіток, який починається з лущення стерні дисковими лущильниками на глибину 5-8 см (ЛДГ-10, ЛДГ-15, ЛДГ-20) або дисковими боронами (БДТ-3, БДТ-7, БДВ-6,5) вслід за збиранням попередника. Через 1,5-2 тижні після появи проростків бур'янів проводять обробіток лемішними лущильниками (ППЛ-5-25, ППЛ-10-25) або плоскорізами (КПП-2,2, КПШ-5, КПШ-9) на глибину 12-14 см в агрегаті з боронами. А потім, після появи розеток коренепаросткових бур'янів, проводять оранку на глибину 30-32 см.

В роки з тривалим післязбиральним періодом і на полях засмічених малорічними бур'янами, кращі результати дає напівпаровий обробіток. Він складається з лущення стерні дисковими лущильниками на глибину 5-6 см (6- 8 см) після збирання попередника, оранки на глибину 30-32 см плугами з передплужником або ярусними типу ПЯ-3-35, ПНЯ-4-40, ПНЯ-6-42 з боронами БЗТС-1,0 або кільчасто-шпоровими котками або оборотними плугами (ПОН-5-40, ППО-4-40 та ін.) не пізніше першої декади серпня. Після чого за літнє-осінній період поле по мірі появи бур'янів культивують 2-3 рази на глибину від 8 до 12 см. В кінці жовтня слід провести безполицеве розпушування на глибину 16-20 см.

На відносно чистих полях доцільно застосовувати звичайний зяблевий обробіток, який включає післяжнивне лущення стерні дисковими лущильниками (ЛДГ-10, ЛДГ-15, ЛДГ-20 та ін.) або дискування важкими дисковими боронами (БДТ-7, БДТ-3, БДВ-6,5 та ін.) на глибину до 10 см, а після появи масових сходів бур'янів і внесення мінеральних добрив – оранку на 25-27 см.

105

Згідно даних багаторічних досліджень мережі дослідних станцій Інституту цукрових буряків УААН при якісному виконанні напівпаровий і поліпшений обробіток ґрунту дають майже однакові результати [21].

Передпосівний обробіток ґрунту включає ранньовесняне розпушування (закриття вологи) при досягненні ґрунтом фізичної стиглості, вирівнювання поверхні грунту та передпосівну культивацію. Для розпушування використовують зчіпки (СП-16, С-18) з важкими (БЗТС-1,0) або середніми (БЗСС- 1,0) боронами (перший ряд) і посівними (ЗБП-0,6А) або райборонками (3ОР-0,7) (другий ряд). Вирівнюють поверхню ґрунту агрегатами з шлейф-боронами – ШБ- 2,5 (перший ряд) і посівними боронами ЗБП-0,6А або 3ОР-0,7 (другий ряд). На не ущільнених ґрунтах і при швидкому достиганні ґрунту розпушування і вирівнювання здійснюють одним агрегатом із зубових борін і шлейф-борін за один-два проходи. Агрегати рухаються під кутом до попереднього обробітку.

Передпосівну культивацію необхідно проводити в день сівби. Для передпосівного обробітку ґрунту з середньою щільністю та недостатньою вологістю можна використовувати культиватор УСМК-5,4Б(В), оснащений стрілчастими лапами, роторами і посівними шлейфами. Якщо господарство має сучасні знаряддя можна якісно підготувати грунт до сівби за допомогою комбінованих агрегатів “Європак 6000”, Компактора, Комбінатора, ЛК-4, Унімант, АПБ-6, які за один прохід розпушують і вирівнюють поверхню поля, ущільнюють посівне ложе.

Висока продуктивність та якість передпосівного обробітку досягається при використанні агрегату АРВ-8,1-02, який забезпечує високоякісне розпушування ґрунту на задану глибину загортання насіння (3-4 см) без перемішування шарів. В агрегаті з сівалкою ССТ-18В і обприскувачем ОМП-1200 з трактором ХТЗ-16131 можна проводити одночасно передпосівний обробіток ґрунту, стрічкове або суцільне внесення гербіцидів та посів цукрового буряку з утворенням технологічної колії [45].

Система удобрення

Цукрові буряки, порівняно з іншими культурами, інтенсивно використовують поживні речовини протягом усього вегетаційного періоду. Системою удобрення цукрових буряків передбачається основне внесення добрив восени під оранку, внесення добрив в рядки під час сівби, підживлення в період вегетації рослин (кореневе та позакореневе).

Під основний обробіток ґрунту необхідно вносити органічні добрива в повній дозі та 80-90 % загальної кількості мінеральних добрив. Перенесення основного внесення на інші періоди (в рядки, під культивацію, підживлення) не може повною мірою компенсувати відсутність основного удобрення. Навіть за умов дефіциту мінеральних добрив їх частка, яку вносять під глибоку оранку, повинна становити не менше 50 % річної дози [21].

За достатньої кількості органічних добрив під глибоку оранку слід вносити підстилковий гній з розрахунку 40-50 т/га в зоні достатнього зволоження, 3040 т/га – в зоні нестійкого та 30 т/га - у зоні недостатнього зволоження. Можна використовувати як органічне добриво солому озимої пшениці. При середніх урожаях озимої пшениці (3-4 т/га) в грунт із соломою буде повернено 14-18 кг азоту, 2-3 кг фосфору, 19-26 кг калію та певну кількість мікроелементів. При

106

заорюванні однієї соломи слід додатково вносити азотні добрива з розрахунку 8- 10 кг азоту на 1 т соломи.

На основі даних польових дослідів проведених Інститутом цукрових буряків УААН та іншими установами рекомендуються такі орієнтовні дози внесення мінеральних добрив [21]:

Таблиця 2.18

Орієнтовні дози мінеральних добрив під цукрові буряки, кг/га діючої речовини

Підзона

Ґрунти

 

Елементи живлення, кг д.р./га*

 

зволоження

N

Р2О5

К2О

N

Р2О5

К2О

 

1

2

3

4

5

6

7

8

 

Урожайність

 

 

 

 

 

 

 

коренеплодів,

 

35-45

 

 

30-40

 

 

т/га

 

 

 

 

 

 

Достатнього

Чорноземи

100-125

125-135

120-130

85-95

95-105

90-100

типові,

 

 

 

 

 

 

зволоження

вилугувані

 

 

 

 

 

 

 

Темно-сірі,

130-140

110-130

130-140

95-105

90-100

100-110

 

чорноземи

 

 

 

 

 

 

 

опідзолені,

 

 

 

 

 

 

 

Сірі лісові

135-145

110-125

135-145

105-115

80-90

95-115

 

Урожайність

 

 

 

 

 

 

 

коренеплодів,

 

35-40

 

 

25-30

 

 

т/га

 

 

 

 

 

 

 

Чорноземи

85-100

120-130

115-125

70-80

90-100

90-95

Нестійкого

типові,

 

 

 

 

 

 

вилугувані

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Темно-сірі,

120-130

105-120

130-140

85-95

85-95

95-100

 

чорноземи

 

 

 

 

 

 

 

опідзолені

 

 

 

 

 

 

 

Сірі лісові

130-140

110-120

130-140

90-100

75-85

90-100

 

Урожайність

 

 

 

 

 

 

 

коренеплодів,

 

30-35

 

 

20-25

 

 

т/га

 

 

 

 

 

 

 

Чорноземи

80-90

90-100

70-80

65-75

70-80

50-60

Недостатнього

типові,

 

 

 

 

 

 

вилугувані

 

 

 

 

 

 

 

Темно-сірі,

90-100

80-90

100-110

70-80

65-75

75-85

 

чорноземи

 

 

 

 

 

 

 

опідзолені

 

 

 

 

 

 

 

Сірі лісові

100-110

80-90

100-110

80-90

65-75

75-85

* Перша цифра – доза внесення NPK при вирощуванні цукрових буряків після озимої пшениці, під яку вносили органічні та мінеральні добрива, або при середньому і підвищеному вмісті рухомих елементів живлення; друга – без внесення органічних добрив під попередник або при низькій забезпеченості ґрунту поживними речовинами.

Ці дози необхідно коректувати для кожного окремого поля в залежності від вмісту поживних речовин в ґрунту на основі поправочних коефіцієнтів.

107

 

 

 

 

 

Таблиця 2.19

Поправочні коефіцієнти до орієнтовних доз добрив залежно від

 

забезпеченості ґрунту елементами живлення

 

Вміст поживних

 

 

Елементи живлення

 

 

N

Р2О5

 

К2О

речовин у ґрунті

 

 

 

 

коефіцієнти

 

 

 

 

 

Дуже низький

 

1,4

1,5

 

1,5

Низький

 

1,2

1,3

 

1,3

Середній

 

1,0

1,0

 

1,0

Підвищений

 

0,7

0,7

 

0,8

Високий

 

0,5

0,6

 

0,5

При вирощуванні цукрових буряків у сівозміні з бобовими культурами доцільно зменшити дозу азоту в ланці з горохом, соєю і викою на 20-25 %, в ланці з багаторічними травами – на 30-40 % і одночасно збільшити дозу внесення калію на 10-15 %.

Для отримання більш високих урожаїв (500 ц/га і вище) дозу добрив потрібно збільшувати до N140-180 P120-140 K100-150.

В умовах нестійкого та недостатнього зволоження частину річної норми мінеральних добрив вносять в рядки під час сівби в дозі N10-15P15-20K10-15. При недостатньому внесенні мінеральних добрив під основний обробіток і наявності вологи в ґрунті ефективне прикореневе та позакореневе підживлення. Перше підживлення доцільно проводити у фазі 2-3 пари листків (N30-40P30-40K30-40), друге – не пізніше 4-5 пари листків (N40-50P30-40K40-50). Перед змиканням листків у міжряддях можна проводити позакореневе підживлення. Для цього рекомендується вносити 25-30 кг карбаміду (сечовина) із калієм хлористим (20-

25кг/га) або рідкі комплексні добрива марки 10-34-0 (50 л/га).

Зпоявою хвороб доцільно проводити позакореневе підживлення у поєднанні із засобами захисту рослин.

Вибір сорту та гібриду

Сучасна технологія вирощування буряків передбачає застосування генетично однонасінних сортів і гібридів з потенційною врожайністю 500550 ц/га і цукристістю 17-18 %. В Україні зареєстровано понад 90 сортів і гібридів цукрових буряків вітчизняної і зарубіжної селекції – сорти Веселоподолянський однонасінний 29, Ялтушківський однонасінний 30, гібриди – Іванівський ЧС–33, Білоцерківський ЧС–90, Крокодил, Сідней, Кобра, Аббатіса, Аріана, Ворскла, Уладівський ЧС-35, Верхняцький ЧС-31, Верхняцький ЧС-63, Уманський ЧС-90, Явір, Український ЧС-72, Український ЧС-70 та ін. У господарстві доцільно висівати 2-3 районованих сорти або гібриди, які відповідають конкретним умовам вирощування.

Підготовка насіння до сівби

Насіння цукрових буряків готують до сівби на насіннєвих заводах, де його калібрують на фракції 4,5-5,5 мм і 3,5-4,5 мм, шліфують або дражують та обробляють захисними та стимулюючими речовинами.

Для сівби слід використовувати насіння районованих сортів і гібридів,якеза своїми посівними якостями відповідаєвимогамдіючихстандартів і технічних умов.

108

Для забезпечення високої польової схожості, рівномірності розміщення рослин потрібно використовувати насіння з лабораторною схожістю 85 %, вирявненістю не менше 90 %, вологістю не більше 14,5 %.

Сівба

Строки сівби. Сівбу цукрових буряків починають коли грунт прогріється до 5-60С на глибині 8-10 см, добре кришиться і містить достатню кількість вологи. Запізнення з сівбою на 5-6 днів проти оптимальних строків приводить до недобору 3-4 т/га коренеплодів, а ранні посіви вражаються коренеїдом, блішками і заморозками. Тому потрібно завершувати сівбу цукрових буряків у стислі строки, за 1-2 дні на кожному полі.

Способи сівби. Сіють цукрові буряки пунктирним способом з шириною міжрядь 45 см. Використовують сівалки ССТ-12Б, ССТ-12А, ССТ-18В, пневматичні сівалки точного висіву СУПК-12А, УПС-12, Оптіма, Мультикорн в агрегаті з гусеничними або колісними тракторами. Перед сівбою потрібно провести провішування ліній для першого проходу агрегату. Перший прохід виконується по вішкам.

Глибина загортання насіння. Згідно з агротехнічними нормативами глибина загортання насіння в умовах нестійкого і недостатнього зволоження повинна бути 3-4 см. На важких, схильних до запливання ґрунтах, глибина загортання насіння повинна становити 2-3 см. Коли запаси вологи в ґрунті обмежені, глибину загортання насіння збільшують до 4-4,5 см. Відхилення від заданої глибини повинно бути не більше 0,5 см. Важливо висіяти насіння на ущільнене ложе.

Норма висіву. Норму висіву потрібно визначати в залежності від схожості насіння, забур’яненості кожного поля, способів захисту від бур'янів, прогнозу появи шкідників та показників рекомендованої густоти рослин на період збирання. Оптимальна густота рослин на період збирання для зони нестійкого зволоження становить 95-100 тис./га, недостатнього – 90-95 тис./га.

При визначенні правильної норми можливо два підходи: застосування мінімальних норм висіву, розрахованих на кінцеву або близьку до неї густоту посіву з обов’язковим інтенсивним застосуванням гербіцидів і пестицидів для захисту рослин або норм висіву, розрахованих на механізований догляд за посівами. При сівбі на кінцеву густоту рослин висівається така кількість насінин, щоб забезпечує отримання 6-7 життєздатних рівномірно розміщених по довжині рядка рослин. Норма висіву становить 9-10 насінин на 1 м рядка (2,2-2,5 кг/га) або 1,5-2,0 посівні одиниці. Можна висівати 12-15 насінин на 1 м рядка (3-4 кг/га), що забезпечує появу 8-10 сходів.

При застосуванні звичайної технології на забур’янених полях (незабур’янених практично немає), при відсутності гербіцидів або екологічно виправданій відмові від них, оптимальна норма висіву становить 18-22 насінин на 1 м рядка (5-6 кг/га). При дотриманні всіх вимог агротехніки така норма висіву забезпечує одержання 14-16 сходів на 1 м рядка і дає змогу поєднати механізоване формування густоти посівів з механізованим доглядом за ними [10].

Догляд за посівами

Захист від бур'янів. В залежності від норм висіву і технології вирощування можливі два способи захисту рослин від бур'янів:

109

1.Хімічний - з застосуванням гербіцидів.

2.Агротехнічний – з механічним розпушуванням ґрунту.

Хімічний спосіб догляду за посівами. На полях з високим рівнем забур’яненості слід використовувати комбіновану систему захисту посівів від бур'янів, яка включає в себе внесення ґрунтових і повсходових (страхових) гербіцидів. На полях з низьким або середнім рівнем потенційної забур’яненості орного шару доцільна післясходова система захисту від бур'янів. Вона передбачає, з урахуванням динаміки появи сходів бур'янів, проведення двох, трьох і навіть чотирьох послідовних обприскувань гербіцидними комбінаціями, які забезпечують необхідний рівень чистоти посівів цукрових буряків від бур'янів.

В Україні використовується на посівах цукрових буряків понад 30 видів гербіцидів, які представлені в таблиці 2.20.

Таблиця 2.20

Перелік пестицидів для захисту цукрових буряків від хвороб, шкідників і бур'янів*

Назва препарату

Об’єкт, проти якого

Норма

Строки та спосіб

використовується

внесення

проведення обробітку

 

1

2

3

4

 

Протруювання насіння

 

 

 

 

Обробка насіння на

Адіфур 35 СТ,

Комплекс ґрунтових і

25,0-

насіннєвих заводах,

або завчасно, але не

т.пс.

наземних шкідників сходів

35,0 л/т

раніше 6 місяців до

 

 

 

 

 

 

висівання

Апрон XL 350

 

 

Протруювання

Коренеїд, пероноспороз

2,0 л/т

насіння суспензією

ES, т.к.с.

 

 

препарату

 

 

 

Галсо, з.п.

Комплекс ґрунтових і

60 кг/т

Обробка насіння на

наземних шкідників сходів

насіннєвих заводах

 

 

 

 

2,6 мл. на

Протруювання

Ганоль, в.с.р.

Коренеїд

посівну

насіння перед

 

 

одиницю

висіванням

Гаучо, з.п.

Комплекс ґрунтових і

60 кг/т

Обробка насіння на

наземних шкідників сходів

насіннєвих заводах

 

 

Космос 250, т.к.с.

Комплекс ґрунтових і

0,1 л/100 т

Обробка насіння

наземних шкідників сходів

ис. насінин

перед висіванням

Круізер 350 FS,

Комплекс шкідників сходів

10,0-

Обробка насіння

т.к.с.

15,0 л/т

перед висіванням

 

Максим XL 350

 

9 мл. на

Обробка насіння на

Коренеїд

посівну

FS, т.к.с.

насіннєвих заводах

 

одиницю

 

 

 

 

 

 

Передпосівна

Превікур 607

 

 

обробка насіння у

Коренеїд

4,0 л/т

складі захисно-

СЛ, в.р.

 

 

стимулюючої

 

 

 

 

 

 

композиції

Промет 400 CS,

Дротяники, звичайний

 

Інкрустація насіння

буряковий довгоносик, чорний

30 л/т

перед висіванням на

мк.с.

довгоносик, блішки

 

насіннєвих заводах

 

 

110