Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

мазойленко

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
7.76 Mб
Скачать

Продовження таблиці 2.20

1

2

3

4

Дерозал, к.с.

Церкоспороз

0,3-0,4 л/га

Обприскування в

період вегетації

Джерело к.с.

Церкоспороз, борошниста

0,5 л/га

Обприскування в

роса, пероноспороз

період вегетації

 

 

Дітан М-45, з.п.

Церкоспороз

2,0-

Обприскування в

3,0 кг/га

період вегетації

 

 

 

 

 

Обприскування

Емінент, в.м.е.

Церкоспороз, борошниста

0,8 л/га

посівів у другій

роса, пероноспороз

половині вегетації

 

 

 

 

 

культури

Імпакт 25 SC,

Церкоспороз, борошниста роса

0,25 л/га

Обприскування в

к.с.

період вегетації

Колфуго Супер,

Борошниста роса, церкоспороз

2,0 л/га

Обприскування в

к.е.

 

 

період вегетації

Корнет, к.с.

Борошниста роса, церкоспороз

0,25 л/га

Обприскування в

період вегетації

Ламетил WP,

Борошниста роса, церкоспороз

0,6-

Обприскування в

з.п.

0,8 кг/га

період вегетації

 

Рекс Дуо, к.е.

Борошниста роса,

0,4-0,6 л/га

Обприскування в

церкоспорельоз, рамуляріоз

період вегетації

Сарфун 500 SC,

Церкоспороз

0,3-0,4 л/га

Обприскування в

к.с.

 

 

період вегетації

Топсін М, з.п.

Борошниста роса, церкоспороз

0,6-

Обприскування в

0,8 кг/га

період вегетації

 

 

Фалькон, к.е.

Борошниста роса, церкоспороз

0,6 л/га

Обприскування в

період вегетації

 

 

 

Форсаж 500 SC,

Церкоспороз

0,3-0,4 л/га

Обприскування в

к.с.

 

 

період вегетації

Фундазол, з.п.

Борошниста роса,

0,6-

Обприскування в

церкоспорельоз

0,8 кг/га

період вегетації

 

Хлорокис міді,

Церкоспороз

3,2-

Обприскування в

90 % з.п.

4,0 кг/га

період вегетації

 

* Перелік пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. – Дніпропетровськ, АРТ-ПРЕС, 2006. – 319 с.

Ґрунтові гербіциди вносять до сівби, загортають передпосівною культивацією, після сівби до появи сходів бур'янів. В останньому випадку можна провести загортання препаратів легкими боронами.

В зоні нестійкого зволоження до сівби проти однорічних злакових та деяких дводольних бур'янів вносять такі гербіциди:фронтьєр,дуал голд, ленацилтаінші.

При використанні повсходових гербіцидів в залежності від складу бур'янів використовують різні композиції гербіцидів:

-бетанал експерт + голтікс (1,0 + 1,0 л/га), бетанал прогрес ОФ + голтікс (1,0

+1,0 л/га), бетанал експерт + карібу + тренд 90 (0,75 + 0,03 + 0,2 л/га);

-бетанал прогрес ОФ + карібу + тренд-90;

-матрикс (бетонал АМ) + пірамін турбо (2,0 + 2,0 л/га);

-карібу, з.п. (0,03 кг/га) + тренд 90 (0,2 л/га) + бурефен супер, к.е.;

-карібу, з.п. (0,03 кг/га) + тренд 90 (0,2 л/га) + бетанал експерт (1,0 л/га) + лонтрел гранд, в.г. (0,2 л/га).

121

Норми повинні уточнюватись з урахуванням конкретнихумовполяіпогоди. При проведенні другого обприскування норми внесення препаратів

можуть залишатися такими самими як і при першому внесенні або за необхідності бути збільшені на 1/3.

Якщо на посівах цукрових буряків є багаторічні види бур'янів то з ними необхідно проводити окремі заходи боротьби вибірковим внесенням відповідних гербіцидів.

При застосуванні досходових і післясходових гербіцидів поверхня ґрунту і міжряддя не розпушуються.

На важких ґрунтах, що запливають і де легко утворюється ґрунтова кірка без міжрядних розпушень обійтись не можна і їх треба проводити навіть коли при цьому буде повне знищення захисної дії ґрунтових гербіцидів.

На ґрунтах щільність яких не перевищує 1,1-1,25 г/см3 і які не запливають міжрядні рихлення не потрібні, їх проведення лише призводить до часткового пошкодження коренів рослин цукрових буряків.

Внесення гербіцидів проводиться штанговими обприскувачами з широким (15-30 м) захватом. Із вітчизняних машин найзручнішими є ОП-2000, а з іноземних машин найбільш високоякісні обприскувачі фірми “RAU” та інші. Оптимальна норма витрати робочої рідини при внесенні ґрунтових гербіцидів становить 300400 л/га, при обприскуванні сходів – 180-220 л/га з робочим тиском 2,0-2,3 атмосфери.

Агротехнічні заходи боротьби з бур'янами. При вирощуванні цукрових буряків за українською інтенсивною технологією, згідно з рекомендаціями Інституту цукрових буряків УААН, система догляду за посівами включає: досходове боронування, розпушування ґрунту в міжряддях і зоні рядків (шаровка), посходове формування густоти стояння рослин, розпушування ґрунту в міжряддях з присипанням бур'янів ґрунтом у рядках (у разі потреби з одночасним підживленням) [45].

Досходове боронування проводять на 4-5 день після початку сівби при з’явленні в поверхневому шарі проростків бур'янів у вигляді “білих ниточок”.

Застосовують переважно широкозахватні агрегати, укомплектовані зубовими боронами, а також культиваторами УСМК-5,4Б(В), КОЗР-5,4-01 обладнані ротаційними робочими органами РБ-5,4 з прутковими роторами без шлейфів. На ущільнених ґрунтах використовують середні БЗСС-1,0 або легкі посівні борони ЗБП-0,6А, а на розпушених – райборонки – ЗОР-0,7.

Як тільки позначились рядки сходів культури (фаза вилочки) проводять перше розпушування ґрунту в міжряддях та в зоні рядків (шаровка) на глибину 2,5-3,5 см культиваторами УСМК-5,4Б(В) обладнаними захисними дисками та однобічними плоскорізними бритвами, які переміщуються в міжряддях та ротаційними батареями, що переміщуються в зонах рядків.

Ширина захисної зони повинна бути 5-7 см. Швидкість руху агрегату не більше 4 км/год. Шаровку можна проводити також культиваторами КОЗР-5,4-01, КОЗР-8,1-01, КРМ-5,4, “Плай” та ін., які призначені для мілкого розпушування ґрунту в міжряддях та захисних зонах рядків.

На дуже ущільнених і забур’янених полях рекомендується на шаруванні застосовувати культиватори КФ-5,4 з робочими органами фрезерного типу.

При густоті посівів більш як 12-14 рослин на 1 погонний метр рядка в період появи першої пари справжніх листочків проводять суцільне післясходове

122

боронування. Для боронування використовують агрегат із легких посівних борін ЗБП-0,6, або райборін3ОР-0,7,а на ущільнених ґрунтах із середніх борін ЗБСС-1,0.

Агрегати рухаються під кутом 25-300 до напрямку рядків або поперек поля із швидкістю не більше як 3-4 км/год. Застосовують також культиватори УСМК- 5,4Б(В) обладнані ротаційними робочими органами РБ-5,4. Культиватор рухається вздовж рядків зі швидкістю 6-8 км/год. Виконаний своєчасно і якісно, такий обробіток є реальною альтернативою застосування гербіцидів.

Формування густоти рослин. Густота посіві перед збиранням повинна становити в зоні достатнього зволоження 100-110, у зоні нестійкого зволоження - 95-100 тисяч рівномірно розміщених у рядках рослин на гектар. Таку густоту забезпечують сівбою на кінцеву густоту, коли обов’язковим є використання гербіцидів. При сівбі збільшеними нормами насіння і одержання сходів, які перевищують необхідну кількість рослин проводять механізоване формування густоти за допомогою борін і автоматичних проріджувачів ПСА-2,7, ПСА-5,4 та механічних проріджувачів УСМП-5,4А. У разі одержання великої кількості сходів (більше 15 рослин на 1 погонний метр рядка) і підвищеної забур’яненості посіви обробляються культиватором УСМК-5,4Б(В), шляхом поперечного букетування: виріз - 8,5 см, букет – 14 см; виріз - 8,5 см, букет – 9,5 см (з доробкою букетів вручну).

В залежності від кількості та рівномірності сходів використовують різні схеми проріджування. Швидкість руху механічних проріджувачів і культиваторів до 6 км/год., автоматичних – 2,5-4,5 км/год., заглиблення робочих органів – до 3 см. Механізоване формування густоти стояння рослин починають у фазі першої пари листків і закінчують протягом 10-12 днів. При необхідності після механізованого проріджування сходів буряків, остаточне формування густоти посівів проводять вручну.

Після формування густоти насаджень проводять глибоке розпушування в міжряддях з метою знищення бур'янів та підтримання верхнього шару ґрунту в розпушеному стані. Кількість, строки і глибину розпушення визначають з урахуванням вологості ґрунту, забур’яненості та щільності ґрунту.

Рекомендується в умовах нестійкого зволоження перший обробіток міжрядь проводити на глибину 8-10 см (6-8 см), другий – 10-12 см (12-14 см) і третій – перед змиканням листків у міжряддях на глибину 8-10 см (10-12 см). У суху погоду глибина розпушень не повинна перевищувати 8 см. Для обробітку ґрунту на глибину 6-8 см застосовують лапи-бритви, а на більшу – долота і стрілчасті лапи. Розпушування міжрядь проводять культиваторами УСМК-5,4Б(В), КОЗР-5,4-01, КОЗР-8,1-01, які укомплектовані відповідними робочими органами.

Максимальне знищення бур'янів при міжрядних обробітках досягається шляхом присипання їх ґрунтом в зоні рядків за допомогою спеціальних змінних підгортачів, якими обладнуються культиватори. Перше присипання проводять у період утворення у буряків 2-3 пар справжніх листків, друге – у фазі 4-5 пар справжніх листків одночасно з рихленням ґрунту.

Щоб не пошкоджувались рослини буряків, ширина захисних зон з кожного боку рядка при перших розпушуваннях ґрунту в міжряддях має становити 6-8 см, при наступних – 10-12 см, а трактори обладнують гичковідводами. При першому присипанні висота ґрунтового валика має бути 2-3 см, при другому – до 5 см. При цьому не можна засипати точку росту буряків. В умовах достатнього зволоження одночасно з міжрядним обробітком проводять підживлення добривами.

123

Захист цукрових буряків від шкідників і хвороб. Використання хімічних засобів захисту рослин від шкідників і хвороб повинно базуватись на даних обстежень полів та матеріалах прогнозів і оперативної інформації обласних і районних станцій захисту рослин прощільність фітофагів ізагрозувіднихпосівам. Економічні пороги шкодочинності шкідливих об’єктів приведено в таблиці 2.21 [25].

З метою збереження проростків та сходів буряків від ґрунтових та наземних шкідників для сівби використовують насіння, оброблене інсектицидами системної дії (круізером, фураданом, адіфуром, гаучо, прометом). Даний прийом забезпечує захист молодих рослин цієї культури від бурякової крихітки, дротяників, бурякових блішок, довгоносиків та щитоносок впродовж певного періоду вегетації культури (2-3 тижні при застосуванні фурадану, адіфуру та 4-6 тижнів – круізеру, промету і гаучо).

У зоні високої шкодочинності звичайного бурякового довгоносика слід брати для сівби насіння, оброблене круізером, гаучо, сумішшю промету 400 і фурадану, адіфуру в половинних дозах витрат [21]. При великій чисельності або при загрозі значного пошкодження рослин в період вегетації шкідниками (таблиця 2.21) посіви обприскують рекомендованими препаратами (таблиця 2.20).

Важливо своєчасно виявити заселення посівів цукрових буряків совками (підгризаючими та листогризучими) і лучним метеликом та провести комплекс заходів зі зниження їх шкодочинності. Зокрема при виявленні перших яйцекладок цих шкідників випускають трихограму (50-100 тис. самок на 1 га) в три прийоми через кожні 3-5 днів у співвідношенні 50:30:20. При необхідності посіви обприскують рекомендованими інсектицидами.

Цукрові буряки належать до культур, що уражаються багатьма хворобами, які зумовлюють великі втрати врожаю та погіршення якості сировини для цукрових заводів.

Найпоширенішими та шкодочинними хворобами буряка є коренеїд сходів, церкоспороз та інші плямистості, зокрема фомоз, альтернаріоз, а також борошниста роса, вірусні хвороби (мозаїка, жовтяниця) та хвороби коренеплодів під час вегетації (парша, гнилі).

При наявності хвороб вище порогу шкодочинності (таблиця 2.21) посіви обприскують рекомендованими препаратами (таблиця 2.20) [25].

Таблиця 2.21

Приблизні економічні пороги шкодочинності основних шкідників і хвороб

Шкідливі види

Строки обліку

Поріг шкодочинності

Озима та інші

Сходи – змикання листя

1-2 гусениці/кв.м

підгризаючі совки

 

 

Лучний метелик

2-10 справжніх листків

4-5 гусениць/кв.м

Ріст кореня (ІІ половина

15-20 гусениць ІІ покоління на кв.м

 

вегетації)

 

 

Личинки травневих та

Перед посівом

2,5-3,5 екз./кв.м

червневих хрущів

 

 

Дротяники та

Перед посівом

1,5-2 екз./кв.м

несправжні дротяники

 

 

Звичайний та інші

Від сходів до змикання

0,2-0,3 жука на 1 кв.м

бурякові довгоносики

листків

 

Бурякова муха

Травень – липень

30 % заселених рослин і 3-

5 личинок на рослину

 

 

Бурякова блішка

Сходи

3-7 екз./кв.м

Щитоноски

2-4 пари справжніх

0,7-1,2 жуки/кв.м

листків

 

 

124

Бурякова крихітка

Сходи – 2-3 пари

1,5-2,5 екз. в куб дм. ґрунту

справжніх листків

 

 

Піщаний мідляк

Сходи

2-3 жука/кв.м

Листогризучи совки

Протягом вегетації

2-3 екз./кв м (І генерація), 5-

6 екз./рослину (ІІ генерація)

 

 

 

 

Заселено рослин у травні – 5 %,

Бурякова листкова

 

червні – 10 %, липні – 15 %. За

Протягом вегетації

наявності співвідношення

попелиця

 

ентомофаг: попелиця – 1:20

 

 

 

 

хімобробки недоцільні

Бурякова коренева

До початку збирання

5 %уражених рослин

попелиця

 

 

Мінуюча міль

Протягом вегетації

2-3 екз./рослину (червень-липень),

3-6 - (серпень-вересень)

 

 

Церкоспороз

Червень - серпень

За появи окремих плям на 3-5 %

рослин

 

 

Пероноспороз

Червень - серпень

За появи ознак хвороби

Борошниста роса,

 

За ураження 5-10 % рослин. За

фомоз, іржа,

 

Червень - серпень

наростання хвороб – повторно

церкоспороз, інші

 

через 12-15 днів

хвороби листя

 

 

 

Збирання врожаю

Щоб полегшити роботу збиральних машин і знизити забрудненість коренеплодів ґрунтом, за 10-15 днів до початку збирання буряків розпушують міжряддя на глибину 10-12 см. Строки збирання коренеплодів необхідно встановлювати залежно від площі, забезпечення технікою з таким розрахунком, щоб завершити збиральні роботи до кінця жовтня.

Масове збирання цукрових буряків рекомендується проводити при настанні їх технологічної стиглості ( з 15 вересня) переважно потоковим способом без ручного доочищення коренів із застосуванням очищувачів. Найбільшу продуктивність праці, своєчасне закінчення збирання урожаю і вивезення якісної сировини на цукрозавод забезпечує використання комплексу бурякозбиральних машин: гичкозбиральної Борекс БМЦ-6, МБП-6, МБК-2,7, БМ-6Б(А); навісного очищувача ОГД-6; коренезбиральних машин КС-6Б, КС-0,2, КБ-6, РКМ-6, МКК-6, КСБ-6, РКС-6, ПКМ-2,7, Борекс ПБК-6, АЗК-06-01; буряконавантажувача СПС- 4,2А, СПС-4,2А-02; причепів і автотранспорту.

Також може використовуватись імпортна бурякозбиральна техніка – комбайни типу SF-10 фірми “Франц Кляйне”, “Холмер” виробництва Німеччини та інших.

При недостатній кількості транспортних засобів використовуються перевалочний спосіб збирання буряків, при якому коренеплоди тимчасово (не більше 3 днів) зберігають на краю поля в буртах шириною до 4,2 м і висотою до

2 м.

Також може використовуватись потоково-перевалочний спосіб, який поєднує два попередніх, тобто частину зібраних коренеплодів від збиральних машин відразу відвозять на бурякоприймальні пункти, а частину укладають в тимчасові польові кагати.

Рекомендується впроваджувати у виробництво колійну Харківську технологію вирощування цукрових буряків на базі трактора ХТЗ-16131 з комплексом машин для виконання всіх технологічних операцій [45].

125

СОНЯШНИК

Вимоги до ґрунту

Найбільш придатними для вирощування соняшнику є чорноземи з нейтральною (рН 6,7-7,2) або слаболужною реакцію ґрунтового розчину, а також сірі лісові ґрунти (в Лісостепу України). На важких безструктурних ґрунтах, які погано піддаються обробітку, повільно прогріваються, недостатньо прониклі для повітря і особливо вологи, соняшник росте дуже повільно, особливо в перший період. Тому потрібні додаткові агротехнічні заходи.

Малопридатні для соняшника легкі піщані ґрунти, які мають слабку водовбірну та водоутримуючу здатність, заболочені, кислі ґрунти.

Вибір гібриду (сорту)

В Україні зареєстровано понад 90 сортів і гібридів соняшнику. За тривалістю вегетаційного періоду сорти і гібриди поділяють на скоростиглі – вегетаційний період 80-100 днів, ранньостиглі – 100-120, середньоранні – 110-130 і

середньостиглі 120-140 днів. Скоростиглі сорти і гібриди поступаються ранньостиглим і середньостиглим за урожайністю та олійністю. На сьогоднішній день висівають переважно гібриди, продуктивність яких значно вища ніж у сортів. Це вимагає щорічного поновлення посівного матеріалу, шляхом придбання дорогого насіння, що окупається при додержанні всіх елементів технології вирощування.

При вирощуванні соняшнику в господарстві слід мати два-три сорти

(гібриди) різних груп стиглості. Це дає можливість уникнути втрат насіння при збиранні і більш ефективно використовувати техніку, а також частково відмовитися від десикації посівів.

Сучасні сорти і гібриди характеризуються рівномірним дружним цвітінням і визріванням кошиків, високою стійкістю до вилягання, скоростиглістю, стійкістю до основних патогенів і шкідників, високою врожайністю.

Кращими гібридами для східного Лісостепу є Харківський 49, Світоч, Кий,

Красень, Еней, Український скоростиглий, Етюд, Ант, Дарій, сорти -

Харківський 3, Чумак. Перспективними сортами і гібридами є Аурасол, Вранац,

Відок, Дарій, Мілютін, Старобельський.

Потенційна врожайність гібридів досягає 40-42 ц/га, середня в конкурсному випробуванні 32-35 ц/га, середня в виробничих умовах – 20-34 ц/га.

126

Вибір попередника

Розміщувати соняшник у сівозміні необхідно в першу чергу після культур, які не висушують глибоких шарів ґрунту. До них відносяться озимі (пшениця,

жито, тритикале) та ярі зернові культури (ячмінь, пшениця, овес). Задовільним попередником є кукурудза на силос і зерно.

Не слід висівати соняшник після багаторічних трав, сорго, суданської трави, цукрових буряків, які висушують грунт на значну глибину. Також не рекомендується розміщувати соняшник після сої, квасолі, гороху, ріпаку, які вражаються спільними з ним хворобами.

Соняшник можна повертати на попереднє місце не раніше як через 7- 8 років, оскільки при короткій ротації створюються сприятливі умови для масової появи хвороб і шкідників, що зумовлює суттєве зниження врожайності та погіршення якості олії. Тому у структурі посівних площ ця культура повинна займати не більше 10-12 %.

В умовах Північно-Східної України соняшник є культурою, яка завершує ротацію польової сівозміни.

Система удобрення

Рівень споживання елементів живлення соняшником залежить від багатьох факторів, а найбільше – від біологічних особливостей сорту чи гібриду. У

середньому на формування 1 т врожаю насіння соняшник виносить з ґрунту 65 кг азоту, 27 кг фосфору і 125 кг калію. Більша кількість азоту і фосфору надходить в рослини до цвітіння. Після утворення кошиків соняшник значно менше засвоює фосфору, а калій використовує протягом всього періоду вегетації. Важливою біологічною особливістю соняшнику є здатність кореневої системи добре засвоювати калій із важкорозчинних сполук ґрунту. Тому не зважаючи на високий винос калію з ґрунту, соняшник більшою мірою потребує азотних і фосфорних добрив.

В умовах Лісостепу під соняшник доцільно вносити повне мінеральне добриво під зяблеву оранку або передпосівну культивацію, під час сівби в рядки та в підживлення. Оптимальна доза внесення мінеральних добрив для умов середньої забезпеченості ґрунтів рухомими формами Р2О5 та К2О при запланованій врожайності 30-35 ц/га становить на чорноземах типових N45Р60К45, на чорноземах опідзолених та темно-сірих лісових ґрунтах N60Р45К60. В середньому оптимальна доза становить N60Р60К60 [6]. Дози добрив для конкретного поля слід визначати з урахуванням картограм забезпеченості ґрунту поживними речовинами використовуючи відповідні поправочні коефіцієнти.

Найбільшу віддачу добрива дають при внесенні їх з осені під оранку. Якщо з деяких причин восени цього зробити не вдається, добрива вносять навесні під передпосівну культивацію.

127

При сівбі обов’язково вносять фосфорні добрива (Р10-15), що сприяє підвищенню врожайності та вмісту олії в насінні.

Підживлення посівів соняшнику проводять лише за умови достатньої вологозабезпеченості ґрунту та не удобрених з осені або навесні полях.

Враховуючи дефіцит і високі ціни на мінеральні добрива, можна вносити їх в рядки малими дозами із розрахунку N10Р15К30. Максимальний приріст врожаю насіння соняшнику при застосуванні оптимальних доз добрив складає 4-5 ц/га.

Основний обробіток

В залежності від грунтово-кліматичних умов, попередника, засміченості та видового складу бур'янів система основного обробітку має певні особливості.

При розміщенні соняшнику після озимих зернових культур на полях,

засмічених багаторічними коренепаростковими бур'янами, обробіток проводять за схемою поліпшеного зябу. Після збирання попередника проводять лущення стерні на глибину 6-8 або 8-10 см дисковими знаряддями (ЛДГ-10, ЛДГ-15, БД-10,

БДТ-7) у два сліди. Через півтора-два тижні після відростання паростків бур'янів проводять друге лущення на глибину 10-12 або 12-14 см лемішними лущильниками (ППЛ-10-25) або культиваторами-плоскорізами (КПШ-5, КПШ-9,

КПЕ-3,8, КТС-10-01).

За необхідності, в міру відростання бур'янів, проводять третій обробіток ґрунту. Наприкінці вересня – початку жовтня, після проростання бур'янів,

проводять оранку на глибину 27-30 см.

Найкраще знищуються багаторічні коренепаросткові бур'яни при поєднанні лущення з використанням гербіцидів ураган форте (1,5-3,0 л/га),

раундап (4,0 л/га) та ін. (таблиця 2.22).

Вносять гербіциди після лущення і масового відростання бур'янів (не менше 5-6 листків) і не пізніше як за 15 днів до початку оранки.

Таблиця 2.22

Перелік пестицидів для захисту соняшнику від хвороб, шкідників і бур'янів*

Назва препарату

Об’єкт, проти якого

Норма

Строки та спосіб

використовується

внесення

проведення обробітку

 

1

2

3

4

 

Протруювання насіння

 

Апрон XL 350

Пероноспороз, вертицильоз,

 

Протруювання

3,0 л/т

насіння суспензією

ES, т.к.с.

біла гниль

 

препарату

 

 

 

Вінцит 050 CS,

Фомоз, переноспороз, сіра та

2,0 л/т +

Протруювання

насіння суспензією

к.с.

біла гнилі, пліснявіння насіння

8 л/т води

препарату

Гаучо, з.п.

Дротяники

10,5 кг/т

Допосівна обробка

насіння

128

 

 

 

Продовження табл. 2.22

1

2

3

4

 

Сіра та біла гнилі, фомоз,

1,5 л/т +

Протруювання

Дерозал, к.с.

насіння суспензією

 

несправжня борошниста роса

10 л/т води

препарату

 

 

2,5 л/т +

Протруювання

Дітокс, к.с.

Пліснявіння насіння, кореневі

насіння суспензією

біла та сіра гнилі, фомоз

15,0 л/т

препарату перед

 

води

 

 

висіванням

 

 

 

Колфуго Супер,

Пліснявіння, фомоз, сіра та

2,0 л/т +

Обробка насіння

в.с.

біла гнилі

10 л/т води

перед висіванням

Космос 250, т.к.с.

Комплекс ґрунтових і

4 л/т + 10

Обробка насіння

наземних шкідників сходів

л/т води

перед висіванням

 

Дротяники, несправжні

 

 

Круізер 350 FS,

дротяники, сірий та південний

6,0-10,0 л/т

Обробка насіння

т.к.с.

бурякові довгоносики, мідяки,

перед висіванням

 

попелиці

 

 

Максим XL 035

Пліснявіння насіння,

6,0 л/т +

Протруювання

фузаріозна коренева гниль,

5,0 л/т

насіння суспензією

FS, т.к.с.

препарату перед

пероноспороз, біла гниль

води

 

висіванням

 

 

 

Промет 400 CS,

 

 

Інкрустація насіння

Дротяники, довгоносики

30,0 л/т

перед висіванням на

мк.с.

 

 

насіннєвих заводах

 

 

 

Ровраль ФЛО,

 

 

Протруювання

Біла та сіра гнилі

8,0 л/т

насіння перед

к.с.

 

 

висіванням

 

 

 

 

 

2,5-3,0 л/т

 

Роялфло, в.с.к.

Сіра та біла гнилі, несправжня

+ 6,0-

Обробка насіння

борошниста роса

8,0 л/т

перед висіванням

 

 

 

води

 

Сарфун 500 SC,

Пліснявіння насіння, фомоз,

0,8 л/т +

Протруювання

насіння суспензією

к.с.

сіра та біла гнилі

10 л/т води

препарату

Семафор 20 ST,

Дротяники та несправжні

2,0-2,5 л/т

Протруювання

+ 10 л/т

насіння суспензією

т.к.с.

дротяники

води

препарату

 

 

Степ, в.р.

Біла, сіра, суха, бура, вугільна

0,5 л/т

Обробка насіння

гнилі, фомоз

перед висіванням

 

 

Сульфакарбатіо

 

1 кг/т +

Протруювання

Кореві гнилі, сажкові хвороби

насіння суспензією

н-К, 90-95 %, п.

 

15 л/т води

препарату

 

 

 

Форсаж 500 SC,

Пліснявіння, фомоз, сіра та

0,8 л/т +

Протруювання

насіння суспензією

к.с.

біла гнилі

10 л/т води

препарату

129

 

 

 

Продовження табл. 2.22

1

2

3

4

 

Гербіциди

 

 

 

 

 

Обприскування від

 

 

 

фази 3-х листків до

 

 

 

кінця кущення в

Арамо 45, к.е.

Однорічні та багаторічні

1,0-2,0 л/га

однорічних злакових

злакові бур'яни

бур'янів, при висоті

 

 

 

пирію 15-20 см (не

 

 

 

залежно від фази

 

 

 

розвитку культури)

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

 

вегетуючих бур'янів

Аргумент, в.р.

2,0-5,0 л/га

восени після

бур'яни

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

 

Внесення в грунт до

 

Однорічні та деякі багаторічні

 

сівби, під час сівби та

Ацтек, к.е.

2,0-3,0 л/га

після сівби з

злакові та дводольні бур'яни

 

 

заробкою, але до

 

 

 

 

 

 

сходів культури

 

 

 

Обприскування

 

 

 

бур'янів у фазі 2-

Блейд ЕС, к.е.

Однорічні злакові бур'яни

0,4-0,8 л/га

6 листків (не залежно

 

 

 

від фази розвитку

 

 

 

культури)

 

 

 

Обприскування за

 

 

 

висоти бур'янів 10-

Блейд ЕС, к.е.

Багаторічні злакові бур'яни

1,4-1,8 л/га

20 см (не залежно від

 

 

 

фази розвитку

 

 

 

культури)

 

 

 

Обприскування

Гезагард 500 FW,

Однорічні дводольні та злакові

 

ґрунту до висівання,

2,0-4,0 л/га

під час висівання або

к.с.

бур'яни

 

до появи сходів

 

 

 

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні злакові та дводольні

 

ґрунту до сівби, під

Герб 900, к.е.

1,5-3,0 л/га

час сівби, після сівби,

бур'яни

 

 

але до появи сходів

 

 

 

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування

Гліфоган 480,

Однорічні злакові та дводольні

 

вегетуючих бур'янів

2,0-4,0 л/га

восени після

в.р.

бур'яни

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

 

Обприскування

Гліфоган 480,

Багаторічні злакові та

 

вегетуючих бур'янів

4,0-6,0 л/га

восени після

в.р.

дводольні бур'яни

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

130