Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

мазойленко

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
7.76 Mб
Скачать

 

 

Продовження табл. 2.13

1

2

3

4

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні злакові та дводольні

 

вегетуючих бур’янів

Клінік, в.р.

2,0 л/га

восени після

бур’яни

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

 

 

 

Однорічні дводольні, в т.ч.

 

Обприскування від

 

0,16-

фази кущення до

Лонтрел 300, в.р.

стійкі до 2,4-Д та багаторічні

0,66 л/га

початку виходу в

 

коренепаросткові бур’яни

 

 

трубку культури

 

 

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

 

вегетуючих бур’янів

Напалм, в.р.

4,0-6,0 л/га

восени після

бур’яни

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні злакові та дводольні

 

вегетуючих бур’янів

Раундап, в.р.

2,0-4,0 л/га

восени після

бур’яни

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

 

Обприскування

 

Багаторічні злакові та

 

вегетуючих бур’янів

Раундап, в.р.

4,0-6,0 л/га

восени після

дводольні бур’яни

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні злакові та дводольні

 

вегетуючих бур’янів

Торнадо, в.р.

2,0-4,0 л/га

восени після

бур’яни

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

 

Обприскування

 

Багаторічні злакові та

 

вегетуючих бур’янів

Торнадо, в.р.

4,0-6,0 л/га

восени після

дводольні бур’яни

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

 

Однорічні злакові та дводольні

 

Обприскування

Факел, в.р.

2,0-4,0 л/га

бур’янів в період їх

бур’яни

 

 

активного росту

 

 

 

 

Багаторічні злакові та

 

Обприскування

Факел, в.р.

4,0-6,0 л/га

бур’янів в період їх

дводольні бур’яни

 

 

активного росту

 

 

 

 

Інсектициди

 

 

БІ-58 новий, к.е.

Комарики, попелиці

0,7-1,0 л/га

Обприскування в

період вегетації

* Перелік пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. – Дніпропетровськ, АРТ-ПРЕС, 2006. – 319 с.

81

Вибір сорту

В умовах Лісостепу рекомендується вирощувати такі районовані сорти: Веселоподолянське 16, Веселоподолянське 176, Золотисте, Київське 87, Лілове, Миронівське 51, Миронівське 94, Слобожанське, Сонячне, Харківське 31, Харківське 57 та ін.

Найвища урожайність проса знаходиться в межах від 42 до 62 ц/га, в залежності від сорту.

Підготовка насіння до сівби

Для сівби використовують високоякісне насіння з схожістю 90-95 %, яке за посівними кондиціями відповідає І-ІІ класу. Для підготовки насіння до сівби його старанно очищають та сортують, відбираючи крупні фракції (діаметром до 2 мм). Для запобігання появі хвороб насіння перед сівбою обов’язково протруюють одним з рекомендованих препаратів (таблиця 2.13) з застосуванням плівкоутворювачів Na КМЦ (0,2 кг/т) або ПВС (0,5 кг/т), а при необхідності мікродобрив.

Сівба

Строки сівби. Просо сіють при прогріванні ґрунту на глибині загортання насіння до 12-150С. Рання сівба затримує появу сходів, може привести до пошкодження їх заморозками і надмірного забур’янення. Не можна також запізнюватись з сівбою, тому що верхній шар ґрунту швидко втрачає вологу. На забур’янених полях строки сівби треба переносити на більш пізній термін з метою знищення бур'янів додатковою культивацією. Дуже важливо не допускати розриву в часі між передпосівним обробітком і сівбою.

Способи сівби. На чистих від бур’янів полях просо висівають рядковим або вузькорядним способом. Для сівби використовують зернові сівалки (СЗ-3,6А, СЗТ- 3,6, СЗ-5,4 та ін.). На забур’янених полях і при відсутності гербіцидів просо висівають широкорядним способом з шириною міжрядь 45 см, використовуючи бурякові сівалки (ССТ-12А, ССТ-12Б обладнані пристроєм СТЯ-2000 та ін.).

Норми висіву. При встановленні норми висіву потрібно враховувати родючість ґрунту, строки і способи сівби, посівні якості насіння та особливості сорту. Оптимальна норма висіву при рядковому способі сівби для умов Лісостепу складає 3,5-4,0 млн. шт./га схожого насіння (22-28 кг/га). При широкорядному способі сівби норму висіву зменшують на 25 %. При дефіциті вологи в ґрунті, а також боронуванні проса по сходах норму висіву рекомендується збільшувати на

7-10 %.

Глибина загортання насіння. За наявності вологи в ґрунті просо висівають на глибину 4-5 см. У посушливу погоду, коли є загроза пересихання посівного шару, насіння потрібно загортати на глибину 6-8 см. Глибоку сівбу просо переносить добре завдяки здатності утворювати придаткові корінці на витягнутому епікомлі.

82

Догляд за посівами

Агротехнічні прийоми по догляду за посівами. Відразу після сівби проводять прикочування кільчасто-шпоровими котками (3ККШ-6А), що значно підвищує польову схожість насіння та сприяє появі дружних сходів. На 3-5 день після сівби проводять досходове боронування впоперек або під кутом до напрямку посіву посівними (ЗБП-0,6А) або середніми (БЗСС-1,0) боронами зі швидкістю руху агрегату 5-6 км/год. За необхідності, на початку кущення, при укоріненні рослин, проводять післясходове боронування посівними боронами (ЗБП-0,6А).

На широкорядних посівах в подальшому проводять розпушування міжрядь. Перший міжрядний обробіток проводять у фазі 3-5 справжніх листків культиваторами (УСМК-5,4 та ін.) на глибину 4-5 см. Вдруге міжряддя розпушують та проводять легке підгортання стрілчастими лапами на глибину 6- 8 см на початку фази стеблування. В умовах достатнього зволоження і коли не внесли основне добриво одночасно з міжрядним обробітком проводять підживлення (N20).

Хімічні заходи боротьби з бур'янами. Хімічні заходи боротьби з бур'янами проводять у період вегетації при появі значної кількості бур'янів. В залежності від складу бур'янів використовують рекомендовані гербіциди (таблиця 2.13).

Боротьба з шкідниками та хворобами. Захист проса від хвороб в основному вирішується шляхом протруювання насіння. При появі просяного комарика, попелиці посіви обприскують рекомендованими препаратами (таблиця 2.13).

Обробіток проводять обприскувачами з витратою робочої рідини 200300 л/га.

Збирання врожаю

Основний спосіб збирання проса – роздільний. Збирання врожаю починають, коли в більшості волотей достигне 80-85 % зерна та вологість не перевищуватиме 25-28 %. Скошують просо жниварками різних модифікацій (ЖВН-6Б та ін.) на висоті 15-20 см впоперек або під кутом до напрямку рядків. Підбирають та обмолочують валки через 3-5 днів при вологості зерна не більше 16 %. На чистих від бур'янів посівах можливе пряме комбайнування проса. Збирання прямим комбайнуванням розпочинають при достиганні понад 90 % зерна і вологості його не більше 18 %. Зібране зерно очищають від домішок на зерноочисних машинах та підсушують до кондиційної вологості.

ГРЕЧКА

Вимоги до ґрунту

Вважається, що гречка не вибаглива до ґрунту. Проте за масою кореневої системи в одиниці об’єму ґрунту гречка поступається іншим культурам. Тому гречку слід вирощувати на родючих ґрунтах, які сприяють кращому розвитку її кореневої системи, посиленню здатності до засвоєння і, як наслідок, формування високого врожаю.

83

Кращими для гречки є чорноземи та сірі лісові ґрунти, які відзначаються підвищеною аерацією, добре утримують вологу, мають нейтральну реакцію ґрунтового розчину (рН 6,5-7,5).

Малопридатні для неї перезволожені важкосуглинкові та глинисті ґрунти, а також кислі (рН < 5) підзолисті ґрунти. Не слід вирощувати гречку на ґрунтах, надмірно удобрених гноєм, на яких спостерігається надмірний розвиток зеленої маси за рахунок зниження формування зерна.

Вибір попередника

Посіви гречки краще розміщувати у сівозміні після озимих, зернобобових культур, цукрового буряка та кукурудзи. Встановлено, що при сівбі гречки після зернобобових і просапних культур урожай гречки підвищується на 15-30 % порівняно з сівбою після вівсу та ячменю. Гречка – фітосанітарна культура, сприяє поліпшенню агрофізичних властивостей ґрунту, значно знижуючи його щільність, а тому вона є добрим попередником для інших культур сівозміни.

Система удобрення

При вирощуванні гречки за інтенсивною технологією під зяблеву оранку рекомендується вносити повне мінеральне добриво в дозі N30-45Р45-60К30-45. Під час сівби в рядки вносять N10Р10К10 у вигляді складних добрив. На широкорядних посівах під час другого обробітку міжрядь на початку цвітіння, при необхідності, гречку можна підживити повним мінеральним добрив у нормі N15-20Р15-20К15-20 [6].

При розміщення гречки після попередника, під який вносили органічні і мінеральні добрива, під гречку доцільно вносити мінеральні добрива тільки в рядки при сівбі з розрахунку N20Р20К20 та провести підживлення азотними добривами (N20) у фазі повного цвітіння. На полях з достатнім рівнем забезпечення поживними речовинами можна обмежитись лише підживленням.

На чорноземах значно підвищують урожайність фосфорні добрива (суперфосфат) внесені в рядки при сівбі в дозі Р15.

Під гречку не можна вносити добрива, в складі яких є хлор (хлорид калію, калійна сіль). Хлор викликає плямистість листків і зменшує вміст у них хлорофілу. Враховуючи високу здатність кореневої системи гречки до засвоєння, при її удобренні доцільно використовувати важкорозчинні добрива, наприклад, фосфоритне борошно.

Обробіток ґрунту

Основний обробіток ґрунту. При розміщенні гречки після стерньових попередників проводять лущення стерні на глибину 6-8 см дисковими лущильниками (ЛДГ-10, ЛДГ-15, ЛДГ-20 та ін.), а потім, після проростання бур'янів, оранку на глибину 20-22 см. На полях, сильно забур’янених коренепаростковими бур'янами, проводять два лущення: перший раз - на глибину 6-8 см дисковими лущильниками, другий – після відростання бур'янів –

84

лемішними лущильниками (ППЛ-10-25) на глибину 12-14 см. Поля, забур’янені кореневищними бур'янами, двічі обробляють дисковими лущильниками в двох напрямках на глибину залягання кореневищ (10-12 см). Зяблеву оранку на цих площах проводять плугами з передплужниками після масової появи сходів однорічних бур'янів на глибину 20-22 см, а багаторічних – 25-27 см.

Після цукрового буряку проводять оранку на глибину 20-22 см, а на чистих від бур'янів полях – глибоке розпушення (12-14 см) важкими боронами або плоскорізний обробіток на глибину 16-18 або 20-22 см.

Передпосівний обробіток починається з закриття вологи та вирівнювання поверхні ґрунту важкими або середніми боронами (БЗСС-1,0, БЗТС-1,0) в два сліди при досягненні ґрунтом фізичної стиглості. Потім, якщо поле забур’янене кореневищними або коренепаростковими бур'янами, проводять культивацію на глибину 8-10 см з прикочуванням у суху погоду. За такого обробітку зберігається волога і при прогріванні верхнього шару ґрунту бур'яни проростають до сівби гречки. Передпосівний обробіток проводять в день посіву на глибину загортання насіння культиваторами або комбінованими агрегатами (УСМК-5,4, РВК-3,6, “Європак” та ін.).

Підбір сортів

Для зони Лісостепу районовано 12 сортів гречки. Найпоширенішими з них є Любава, Українка, Майська, Астра, Антарія, Крупинка, Сумчанка (два останні - з

детермінованим типом росту). Вони стійкі до осипання та вилягання, мають високий вихід крупи, придатні для вирощування за інтенсивними технологіями.

Потенційна врожайність гречки сягає 40-45 ц/га, сорту Сумчанка – 45 ц/га.

Середня врожайність – 30-40 ц/га.

Підготовка насіння до сівби

Для сівби використовують насіння кращих районованих сортів, які відповідають вимогам Держстандарту. Таке насіння повинно мати схожість не менше 92 %, чистоту 98,5 %, масу 1000 штук насінин понад 20 г.

Перед сівбою насіння обігрівають на сонці, протруюють рекомендованими препаратами (таблиця 2.14).

Одночасно з протруєнням для кращого розвитку рослин насіння обробляють мікродобривами (сульфат марганцю – 250 г/т, сульфат цинку –

300 г/т, мідний купорос – 500 г/т, борну кислоту – 100 г/т, або полімікродобриво

(ПМД), яке містить цинк, марганець, мідь, молібден – 400-500 г/т) та стимулятором росту (емістим-С – 20 мг/т насіння).

85

Таблиця 2.14

Перелік пестицидів для захисту гречки від хвороб, шкідників і бур'янів

Назва препарату

Об’єкт, проти якого

Норма

Строки та спосіб

використовується

внесення

проведення обробітку

 

1

2

3

4

 

Протруювання насіння

 

Сульфакарбатіон-К,

 

0,1-

Протруювання

Кореневі гнилі

0,25 кг/т +

насіння суспензією

90-95 % п.

 

15 л/т води

препарату

 

 

 

Гербіциди

 

 

 

 

 

Обприскування

Гліфоган 480,

 

 

вегетуючих бур'янів

Багаторічні бур'яни

4,0-6,0 л/га

восени після

в.р.

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

Дуал Голд 960

Однорічні дводольні та злакові

 

Обприскування

1,3-1,6 л/га

ґрунту до сівби або до

ЕС, к.е.

бур'яни

 

сходів гречки

 

 

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні злакові та дводольні

 

вегетуючих бур'янів

Раундап, в.р.

2,0-4,0 л/га

восени після

бур'яни

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

 

Обприскування

 

Багаторічні злакові та

 

вегетуючих бур'янів

Раундап, в.р.

4,0-6,0 л/га

восени після

дводольні бур'яни

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

попередника

* Перелік пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. – Дніпропетровськ, АРТ-ПРЕС, 2006. – 319 с.

Сівба

Строки сівби. Висівають гречку при прогріванні ґрунту на глибині загортання насіння (8-10 см) до 10-120С та зменшується загроза приморозків. Такі температурні параметри настають в першій декаді травня. Гречку можна вирощувати як поукісну культуру після озимих зернових, озимого ріпаку, що вирощується на зелений корм.

Способи сівби. Гречку висівають широкорядним способом з шириною міжрядь 45 см буряковими сівалками (ССТ-12А + СТЯ 700) або звичайним рядковим способом зерновими сівалками (СЗ-3,6, СЗ-5,4, СЗА-3,6 та ін.). Вибір способу сівби зумовлюється ступенем окультуреності ґрунту, його забур’яненістю та забезпеченістю господарства технікою.

На родючих ґрунтах, чистих від бур'янів, при сівбі скоростиглих сортів, які мало гілкуються, перевагу віддають рядковому способу сівби. На засмічених бур'янами полях, при сівбі пізньостиглих і середньостиглих сортів, а також в посушливих умовах, більш придатний широкорядний спосіб сівби. В таких посівах можна боротися з бур'янами агротехнічними методами, не застосовуючи

86

гербіциди, зменшується щільність ґрунту, можливе проведення прикореневого підживлення рослин.

Норма висіву залежить від способу сівби. Оптимальна норма при широкорядному способі сівби складає 2-2,5, а при звичайному рядковому – 3- 3,5 млн. штук схожих насінин на гектар (80-90 кг/га).

У всіх випадках необхідно враховувати те, що гречка дуже реагує на зменшення площі живлення, тому посіви не повинні бути загущені.

Глибина загортання насіння залежить від гранулометричного складу ґрунту, його вологості, температури.

На сірих лісових ґрунтах оптимальною є глибина 3-4 см, на структурних чорноземах – 4-5 см. При недостатньому зволоженні, у посушливі роки, глибину загортання насіння збільшують до 6-8 см.

Догляд за посівами

Агротехнічні прийоми догляду за посівами. Догляд за гречкою, висіяною в недостатньо вологий грунт, починають з прикочування ґрунту кільчастошпоровими або кільчасто-зубовими котками для створення для насіння більш сприятливих умов зволоження.

Для боротьби з бур'янами, а також для знищення ґрунтової кірки, до появи сходів проводять боронування посівів середніми боронами впоперек або по діагоналі до напрямку сівби. На посівах гречки звичайним рядковим способом для знищення бур'янів проводять післясходове боронування у фазі першого справжнього листка легкими або середніми боронами впоперек рядків або під кутом до напрямку посіву. Найкраще боронувати в день, коли рослини втрачають тургор і менше ламаються зубцями борін. Швидкість руху агрегату складає 4- 5 км/год.

На широкорядних посівах проводять дво - триразове розпушення міжрядь, завдяки чому поліпшується водний режим і знищуються бур'яни. Перший раз розпушують міжряддя, коли чітко з'являються рядки, культиваторами з лапамибритвами або фрезою на глибину 4-5 см. Другий – через 7-10 днів після першого культиватором УСМК-5,4 на глибину 8-10 см з одночасним підгортанням рослин у рядку. Третій – з підживленням (при достатньому зволоженні ґрунту) азотними добривами і повторним підгортанням – перед змиканням рядків.

Значному приросту врожаю гречки (3-5 ц/га) сприяє запилення бджолами. Пасіку (2-3 бджолосім’ї на гектар) вивозять до початку масового цвітіння. Розміщують вулики безпосередньо біля посіву гречки.

Боротьба з бур'янами. При сильному забур’яненні посівів можна використовувати проти бур'янів рекомендовані гербіциди (таблиця 2.14).

Боротьба з шкідниками та хворобами здійснюється агротехнічними заходами: дотриманням сівозмін, удобренням, обробітком ґрунту, протруюванням насіння, якісною сівбою та доглядом за посівами.

Збирання врожаю

Достигання гречки, як і цвітіння, проходить неодночасно і триває 2530 днів. У зв’язку з цим гречку краще збирати роздільним способом. До збирання приступають при побурінні 75-80 % плодів. Скошують гречку в ранні або вечірні години на висоті 15-20 см жаткою ЖВН-6А. Полеглу гречку краще косити жаткою

87

ЖРБ-4,2. Через 4-6 днів після скошування, коли вологість вегетативної маси не перевищуватиме 30-35 %, а стиглого зерна 16-18 %, підсохлі валки підбирають і обмолочують зернозбиральними комбайнами з пристроєм ПКК-5, відповідно регулюючи число обертів барабана.

Також гречку можна збирати прямим комбайнуванням. Його застосовують для низьких детермінантних сортів, а також коли не вдається скосити її своєчасно через дощову погоду. Прямим комбайнуванням збирають гречку при побурінні плодів у 90 % рослин. Комбайн настроюється на роботу в м’якому режимі, частота обертів молотильного барабану повинна бути в межах 500-600 об./хв.

Після обмолоту зерно пропускають через очисні машини і підсушують до вологості 14-15 %, за якої воно добре зберігається.

2.4. ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ЗЕРНОБОБОВИХ КУЛЬТУР

ГОРОХ

Вимоги до ґрунту

Горох пред’являє підвищені вимоги до ґрунту. Він добре росте на чорноземах, темно-сірих опідзолених, сірих лісових середньосуглинкових ґрунтах. Реакція ґрунтового розчину має бути близькою до нейтральної. На важких, дуже щільних та кислих ґрунтах пригнічується діяльність бульбочкових бактерій, рослинам не вистачає азоту і вони погано розвиваються. Такі ґрунти несприятливі для вирощування гороху без їх меліоративного поліпшення (вапнування). Малопридатними для вирощування гороху є бідні на поживні речовини піщані ґрунти, а також заболочені і солончакуваті ґрунти.

Вибір попередника

Кращими попередниками для гороху є озимі (пшениця, жито) та просапні (кукурудза, картопля, цукровий буряк) культури. Горох розміщують в сівозміні після ячменю та вівсу, коли їх посіви були чистими від бур'янів. Також його можна вирощувати в суміші з ярими зерновими культурами як післяжнивну культуру, а скоростиглі сорти – як парозаймаючу.

Насиченість сівозміни горохом не повинна перевищувати 15 %. На попереднє місце його доцільно повертати через 5-6 років. Це запобігає “гороховтомі” ґрунту, захищає рослини від ураження хворобами та шкідниками. Просторова ізоляція між посівами бобових повинна бути не менше 0,5-1 км.

Система удобрення

Горох, формуючи врожай виносить з ґрунту значну кількість поживних речовин. На утворення 1 ц зерна витрачається 4,5-6 кг азоту, 1,6-2 кг фосфору, 2- 3 кг калію, 2,5-3 кг кальцію, 0,8-1,3 кг магнію та мікроелементи (молібден, бортаін.).

88

Більшу частину азоту, необхідного для формування врожаю горох може отримати завдяки діяльності бульбочкових бактерій, які використовують азот атмосфери. Сприятливі умови для азотфіксації створюються при достатній кількості елементів живлення, гарній вологозабезпеченості та аерації ґрунту, наявності достатньої кількості бульбочок на коренях. Тому система удобрення та інші заходи з вирощування гороху повинні бути спрямовані на створення сприятливих умов для азотфіксації. При розміщенні гороху на окультурених ґрунтах після удобрених попередників з вмістом рухомих (доступних) форм фосфору і калію понад 15 мг на 100 г ґрунту, добрива можна не вносити, тому що горох добре реагує на післядію органічних і мінеральних добрив.

На ґрунтах з низьким вмістом фосфору та калію, а також після мало удобрених попередників під горох обов’язково вносять повне мінеральне добриво. Фосфорні та калійні добрива використовують в повній дозі для одержання запланованого врожаю, а азотні – з урахуванням рівня симбіотичної фіксації азоту повітря (50-70 % від потреби). Середні норми становлять N20-30Р40-60К40-60. Фосфорні і калійні добрива вносять восени під оранку, азотні – під передпосівну культивацію [6].

Добрі результати дає внесення у рядки під час сівби фосфорних добрив (Р10) або повного мінерального добрива (N10-15Р10-20К15-20). Дози добрив уточнюють для конкретного поля з урахуванням вмісту в ґрунті поживних речовин і планового уражаю.

На ґрунтах, які містять недостатню кількість мікроелементів (молібден, бор, мідь, кобальт) використовують мікродобрива. Їх можна вносити в рядки з суперфосфатом або обробляти цими мікроелементами насіння.

На кислих ґрунтах обов’язково треба вносити вапно або дефекат (3-4 т/га).

Обробіток ґрунту

Основний обробіток проводиться з осені та залежить від попередника й забур’яненості поля, грунтово-кліматичних умов.

Після стерньових попередників (озимої пшениці), при наявності однорічних бур'янів проводять лущення стерні дисковими знаряддями в два сліди на глибину 6-8 см, а через 12-15 днів після проростання бур'янів — зяблеву оранку на глибину 20-22 см або 22-25 см.

Якщо поле засмічене багаторічними кореневищними бур'янами, його дискують двічі дисковими лущильниками або боронами (ЛДГ-10, ЛДГ-15, БДТ-7) на глибину 10-12 см, а через 12-15 днів проводять оранку.

На площах засмічених багаторічними коренепаростковими бур'янами обробіток проводять по типу поліпшеного зябу: перший раз дискують вслід за збиранням попередника на глибину 6-8 см, другий – через 10-15 днів при появі бур'янів - лемішними лущильниками на глибину 12-14 см. Через 12-15 днів проводять зяблеву оранку на глибину 22-25 см. На сильно забур’янених полях (особливо багаторічними кореневищними та коренепаростковими бур'янами) найбільший ефект дає сполучення основного обробітку з застосуванням гербіцидів. В такому випадку поле одразу після збирання лущать, а через 1215 днів обприскують відповідними гербіцидами (таблиця 2.15), а потім через 1520 днів проводять оранку.

89

Таблиця 2.15

Перелік пестицидів для захисту гороху від хвороб, шкідників і бур'янів*

Назва препарату

Об’єкт, проти якого

Норма

Строки та спосіб

використовується

внесення

проведення обробітку

 

1

2

3

4

 

Протруювання насіння

 

Вітавакс 200

 

2,5 л/т +

Протруювання

Кореневі гнилі

10 л/т

насіння суспензією

ФФ, в.с.к.

 

води

препарату

 

 

Максим 025 FS,

 

1 л/т +

Обробка насіння

Фузаріоз, аскохітоз

10 л/т

т.к.с.

 

води

перед висіванням

 

 

 

 

Пліснявіння насіння,

 

Протруювання

Максим XL 035

 

насіння суспензією

фузаріозна коренева гниль,

1,0 л/т

FS, т.к.с.

пероноспороз, аскохітоз

 

препарату перед

 

 

висіванням

 

 

 

Фундазол, з.п.

Аскохітоз, сіра гниль,

2 кг/т

Обробка насіння

кореневі гнилі

перед висіванням

 

Гербіциди

 

 

Агрітокс, в.р.

Однорічні дводольні

 

Обприскування у

0,5 л/га

фазі 3-5 листків

бур'яни

 

 

культури

 

 

 

Базагран М,

Однорічні дводольні

2,0-

Обприскування

посівів у фазі 5-

в.р.

бур'яни

3,0 л/га

6 листків культури

Базагран, в.р.

Однорічні дводольні

 

Обприскування

3,0 л/га

посівів у фазі 5-

бур'яни

 

 

6 листків культури

 

 

 

Гезагард 500

Однорічні дводольні та

3,0-

Обприскування

ґрунту до появи

FW, к.с.

злакові бур'яни

5,0 л/га

сходів культури

 

 

 

Обприскування

 

 

 

посівів після

Гербітокс, в.р.

Однорічні дводольні

0,8-

розвитку, 1,2

трійчастого листка

бур'яни

1,2 л/га

 

 

 

у конюшини ( у

 

 

 

фазі кущіння

 

 

 

зернових)

Дікопур М 80,

Однорічні та деякі

0,3-

Обприскування у

багаторічні дводольні

фазі 3-5 листків

в.г.

бур'яни

0,5 л/га

культури

90