Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

мазойленко

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
7.76 Mб
Скачать

2. ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

2.1. ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ОЗИМИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

ОЗИМА ПШЕНИЦЯ

Вимоги до ґрунту

Озима пшениця вимоглива до родючості ґрунту. Найкраще вона росте на родючих чорноземах, темно-сірих опідзолених та сірих лісових ґрунтах. Малопридатні для неї кислі та перезволожені ґрунти. Реакція ґрунтового розчину повинна бути близькою до нейтральної (рН 6,0-7,5). Ґрунти які мають рН нижче 5,5 потребують вапнування.

Коренева система пшениці найкраще розвивається на пухких ґрунтах, щільність яких становить 1,1-1,25 г/см3 . При щільності 1,35-1,4 г/см3 ріст коріння пригнічується. Надмірна пухкість ґрунту (щільність менше 1,1 г/см3) теж несприятлива для формування коріння, бо при осіданні ґрунту можливе обривання коріння (що буває, наприклад, при запізнілій оранці).

Вибір попередника

Сучасні високопродуктивні сорти озимої пшениці відзначаються підвищеними вимогами до вмісту вологи в ґрунті, його чистоти від бур'янів. В зв’язку з цим зростає роль попередника при вирощуванні таких сортів. Добрими попередниками для озимої пшениці є культури, які рано звільняють поле та дозволяють вчасно провести обробіток ґрунту і сівбу.

За даними наукових досліджень та виробничої практики кращими попередниками в Лісостепу, в районах нестійкого зволоження (лівобережна частина) є чисті та зайняті пари, озимі та кукурудза на зелений корм, трави на один укіс, злакові суміші на з/к, зернобобові (горох, вика) культури. Приріст врожаю зерна пшениці, розміщеної після кращих попередників, досягає 7-10 ц/га і більше порівняно з розміщенням після стерньових попередників. Цілком задовільним попередником за достатньої зволоженості ґрунту для озимої пшениці є кукурудза на силос, ріпак, гречка.

Система удобрення

Добрива є одним з найефективнішим та швидкодіючих факторів підвищення врожайності пшениці та поліпшення якості зерна. Особливо добре реагують на внесення добрив короткостеблові сорти пшениці, у яких прирости урожаю за рахунок добрив можуть сягати 10-16 ц/га. Найвищі врожаї озимої пшениці одержують при сумісному застосуванні в сівозміні органічних і мінеральних добрив. Гній в умовах достатньої зволоженості переважно вносять під просапні культури, а озима пшениця використовує його післядію.

11

Безпосередньо під озиму пшеницю гній використовують при її вирощуванні по зайнятому й чистому пару. Оптимальна норма гною під озиму пшеницю по чорних парах 20-30, зайнятих – 30-35 т/га.

На всіх ґрунтах найбільший ефект забезпечує повне мінеральне добриво. Співвідношення елементів живлення і норми їх залежать від грунтовокліматичних умов, агрохімічної характеристики ґрунту, попередника, біологічних особливостей сорту, запланованого врожаю тощо. Середня норма мінеральних добрив під озиму пшеницю на чорноземах типових по зайнятих парах становить - N60-90Р40-60К40, кукурудзи в молочно-восковій стиглості - N90120Р60К40 і після стерньових попередників - N90-120Р40-60К40, на сірих лісових ґрунтах, після зайнятих парів – N90-120Р60К40, після кукурудзи зібраної в молочно-восковій стиглості – N90-120Р60К60, стерньових попередників – N120Р60К60 [5]. З впровадженням у виробництво інтенсивних технологій норми внесення добрив значно підвищились. Для повної реалізації потенціалу високопродуктивних сортів озимої пшениці при вирощуванні за інтенсивною технологією рекомендується вносити 90-120 кг/га діючої речовини кожного елементу. Фосфорні і калійні добрива під озиму пшеницю вносять під основний обробіток ґрунту або під передпосівну культивацію. Частину їх можна вносити локально з сівбою, але доза їх при цьому не повинна перевищувати 25-30 кг/га діючої речовини, щоб не пригнічувати проростки рослин. Переносити недовнесені до сівби фосфорні і калійні добрива в підживлення не ефективно.

Азотні добрива під озиму пшеницю ефективніше вносити в 2-3 прийоми роздрібнено. Перед сівбою азотні добрива в дозах 25-30 кг/га вносять лише на ґрунтах малозабезпечених елементами живлення і після таких попередників, як кукурудза на силос, однорічні злакові трави, які інтенсивно використовують ґрунтові запаси.

Перше підживлення азотом проводять навесні. Доза азоту залежить від стану посівів. На добре розвинених посівах рекомендується вносити 30 % від повної норми. Якщо посіви зріджені, то під час першого підживлення вносять N40-60. Добре розвинені посіви підживлюють прикореневим способом зернотуковими сівалками. Слаборозвинені посіви підживлюють рано навесні, вносячи добрива врозкид по мерзлоталому ґрунту розкидачами добрив (РУМ-5, МВУ-5, МВУ-900, НРУ-0,5 та ін.) або з залученням авіації.

Друге підживлення проводять на початку виходу рослин в трубку (ІV етап органогенезу). Воно сприяє кращому росту бокових стебел, які за продуктивністю доганяють головне стебло. Вносять 50 % загальної норми азоту (N30-40). Оптимальну норму добрив встановлюють за листовою діагностикою. Проводять його по технологічній колії навісними розкидачами (НРУ-0,5, НРУ-0,6).

Третє підживлення азотом (N20-30), як правило, проводять у період від початку фази колосіння до наливу зерна. Більшою мірою воно впливає на покращення якості зерна, ніж на врожайність. Тому, його слід проводити на посівах сильних і цінних сортів пшениці. Проводять позакореневе підживлення розчином сечовини або карбамідо-аміачної суміші (КАС-32) з домішками мікроелементів (цинк, мідь, молібден) у нормі 20-30 кг/га азоту [6].

Мінеральні добрива застосовують також при сівбі у рядки. Після кращих попередників вносять Р10, а після стерньових - N10Р10К10.

За умов ресурсного дефіциту дози добрив можна знижувати до (NРК)30-45 з використанням побічної продукції попередників (солома злакових та

12

зернобобових культур, зелена маса післяжнивних посівів та ін.) Ефективним доповненням та частковою заміною азотних добрив є біологічні та хімічні препарати рістстимулюючої дії. Обробка насіння і посівів озимих культур біостимуляторами (емістим, агростимулін та ін.) забезпечує приріст врожаю до 3- 5 ц/га. Оброблення посівів біостимуляторами можна поєднувати з внесенням гербіцидів на ІІІ етапі органогенезу [21].

Обробіток ґрунту

Обробіток ґрунту в кожному полі повинен проводитись з урахуванням попередників, стану поля, наявності технічних ресурсів та погодних умов. Перевагу потрібно надавати мінімальній ресурсозберігаючій системі обробітку з застосуванням високопродуктивних чизельних, дискових та комбінованих знарядь.

Обробіток чорного пару починають після збирання попередника та проводять за системою зяблевого обробітку. Відразу після збирання соняшнику проводять дискування лущильниками (ЛДГ-10, ЛДГ-15, ЛДГ-20) або важкими дисковими боронами (БДТ-7, БДВ-6,3, БДВ-6,5, БД-10, ТДБ-5 та ін.) в одному або у двох взаємно-перпендикулярних напрямках на глибину 6-8 см. Після цього вносять мінеральні добрива та гній і проводять оранку на глибину 25-27 см (ПЛН- 5-35, ПЛН-6-35, ПТК-9-35, ПН-8-40, ПОН-5-40, ППО-4-40 та ін.).

Якщо органічні добрива під оранку не вносили, то за даними кафедри землеробства ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, доцільно замість оранки застосовувати поверхневий обробіток важкими дисковими боронами та глибокий чизельний (ПЧ-2,5, ПЧ-4,5, КЧП-5,4) або плоскорізний обробіток (КПГ-250, КПГ-2-150,

ОПТ-3-5 та ін.) [2, 36].

Навесні, при досягненні ґрунтом фізичної стиглості, проводять боронування важкими або середніми боронами (БЗТС-1,0, БЗСС-1,0), а в подальшому - різноглибинні культивації: першу на 6-8 см, другу – 10-12, третю – 5-7 см. Вони проводяться культиваторами (КПС-4, КПСП-4, КПГ-4 та ін.). Влітку, після рясних дощів, ефективне розпушення ґрунту зубовими боронами БЗТС-1,0 з навареними сегментами від ріжучих ножів жниварок або лапчастими боронами на глибину 3-4 см. В роки з достатньою кількістю вологи обробіток чорного пару краще проводити частіше й глибше, а в посушливі – зменшити кількість культивацій.

На полях, дуже засмічених коренепаростковими бур'янами, перший обробіток проводять на глибину 12-14 см плоскорізами (КПШ-9, КПШ-5, КПШ-6, КПЕ-3,8) в агрегаті з котками (3ККШ-6А).

Обробіток ґрунту після зайнятих парів включає лущення стерні дисковими лущильниками або важкими дисковими боронами на глибину 6-8 см (до 10-12 см). Потім через 10-14 днів проводять основний обробіток на глибину 12-14 см, а при високій забур’яненості багаторічними коренепаростковими бур'янами на 16-18 см знаряддями чизельного типу (ПЧ-2,5, ПЩН-2,5, КЧП-5,4, КЧП-7,2, ПРПВ-5-50 та ін.). У подальшому поле обробляють як чистий пар.

Обробіток ґрунту після багаторічних трав включає дискування в двох напрямках важкими дисковими боронами (БДВ-6,3, БДТ-7, БГН-6, БД-10 , БДВ-6,5 та ін.) на глибину 6-8 см та оранку на глибину 20-22 см плугами з передплужниками обов’язково в агрегаті з кільчасто-шпоровими котками. Оранку закінчують не пізніше як за 3-4 тижні до сівби. У подальшому при появі бур'янів поле обробляють культиваторами.

13

Обробіток після непарових попередників. Після гороху рекомендується проводити поверхневий (6-8 см) або мілкий (10-12 см) безполицевий обробіток. Слідом за збиранням гороху проводять лущення стерні на 6-8 см (ЛДГ-15, ЛДГ-20), вносять фосфорні-калійні добрива, потім проводять обробіток важкими боронами (ДМТ-4, ТДБ-5Х, БДВ-6,3, БДТ-7) або плоскорізами (КПШ-9, КПШ-5, КПГ-2,2, КПГ-250) та широкозахватними культиваторами (типу “Horsch”, КЧП- 5,4, КТС-10-01) [32]. У подальшому, для знищення сходів бур’янів, проводять культивацію на глибину 8-10 та 6-8 см.

Після пізно зібраних попередників (кукурудза на силос та ін.) для підготовки ґрунту краще застосовувати комбіновані агрегати (АКП-2,5, АКП-5, Агро-3, АРП-3, КР-4,5, “Європак” та ін.), які за один прохід забезпечують високу якість обробітку ґрунту.

Якщо в господарстві немає або не вистачає комбінованих агрегатів, то після збирання кукурудзи на силос слід застосовувати поверхневий обробіток важкими дисковими боронами (БДВ-6,3, БДТ-7, ДМТ-4 та ін.) Поле обробляють у двох напрямках на глибину від 6 до 10 см.

Дослідження відділу рослинництва Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва свідчать, що застосування поверхневого обробітку забезпечує у порівнянні з оранкою та плоскорізним обробітком краще зволоження посівного шару ґрунту і вищий вміст агрономічно цінних часток ґрунту, завдяки чому більш рівномірно відбувається загортання насіння і одержання більш повних сходів [2].

Перед сівбою озимої пшениці проводять передпосівну культивацію на глибину загортання насіння.

Підбір сортів

Сортовий склад озимої пшениці постійно змінюється. Так до Державного реєстру сортів рослин України на 2004 рік було занесено 86 сортів озимої пшениці.

Згідно даних Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН найкраще себе зарекомендували такі сорти:

-по чорному пару з високим агрофоном – Астет, Василина, Харус, Спалах, Куяльник, Білосніжка, Володарка, Смуглянка;

-по зайнятому пару, багаторічних травах, гороху, сої – Подолянка, Донецька 46, Донецька 48, Одеська 267, Українка Одеська, Куяльник, Володарка, Харківська 96, Харківська 105, Харус;

-після кукурудзи на силос, гречки та інших пізніх попередників – Харківська 105, Харківська 96, Одеська 267, Подолянка, Крижинка.

Потенційна врожайність інтенсивних сортів – 80 ц/га, середня врожайність при конкурсному випробуванні – 50-70 ц/га.

Підготовка насіння до сівби

За Державним стандартом України для сівби озимої пшениці необхідно використовувати насіння, яке за категорією відповідає 1-3 репродукціям зі схожістю для м’якої пшениці не менше 92 %, твердої – 87 %, чистотою від насіння бур'янів та інших домішок не менше 98 %, сортовою чистотою не менше 98 %, вологістю не більше 15 %.

14

Перед сівбою, проти збудників найбільш поширених хвороб (кореневих гнилей, твердої сажки, борошнистої роси, бурої листової іржі), проводять протруювання насіння одним з препаратів (вітавакс 200 ФФ, в.с.к. - 2,5-3,0 л/т, дивіденд стар 036 FS, т.к.с. – 1 л/т, раксил ультра, т.к.с. - 0,2 л/т, сумі-8 ФЛО, к.с. – 1,5 л/т та ін.).

На полях, де при допосівних розкопках будуть виявлені гусениці озимої совки та інші ґрунтові шкідники вище порогової чисельності за 1-5 днів до посіву насіння обробляють одним із вищеназваних препаратів у суміші з прометом 400, мк.с. (2 л/т) та іншими інсектицидами (таблиця 2.1).

Таблиця 2.1

Перелік пестицидів для захисту озимої пшениці від хвороб, шкідників і бур'янів*

Назва препарату

Об’єкт, проти якого

Норма

Строки та спосіб

використовується

внесення

проведення обробітку

 

 

1

 

2

3

4

 

 

Протруювання насіння

 

 

 

Снігова пліснява,

 

 

 

 

гельмінтоспоріозна та

 

Протруювання

Байтан

 

фузаріозна кореневі гнилі,

2 кг/т +

 

насіння суспензією

Універсал, з.п.

пліснявіння насіння, тверда та

10 л/т води

препарату

 

 

летюча сажки, борошниста

 

 

 

 

роса

 

 

 

 

Тверда та летюча сажки,

0,4-0,5 л/т

Протруювання

 

 

гельмінтоспоріозна та

Бункер, в.с.к.

+ 10 л/т

насіння суспензією

фузаріозна кореневі гнилі,

 

 

води

препарату

 

 

пліснявіння насіння

 

 

 

 

 

 

Летюча, тверда сажки,

0,4–0,5 кг/т

Протруювання

Вега, т.к.с.

 

+ 10 л/т

насіння суспензією

 

кореневі гнилі, септоріоз

 

 

води

препарату

 

 

 

 

 

Тверда, летюча сажки,

2,5-3,0 л/т

Протруювання

 

 

фузаріозна і

Вікінг, в.с.к.

+ 10 л/т

насіння суспензією

гельмінтоспоріозна кореневі

 

 

води

препарату

 

 

гнилі, пліснявіння насіння

 

 

 

 

Вінцит SC 050,

Сажкові хвороби, септоріоз,

2 кг/т + 6-

Протруювання

гельмінтоспоріоз, снігова

насіння суспензією

к.с.

 

пліснява, кореневі гнилі

8 л/т води

препарату

Вітавакс

200

Летюча, тверда сажки,

2,5-3,0 л/т

Протруювання

кореневі гнилі, пліснявіння

+ 10л/т

насіння суспензією

ФФ, в.с.к.

 

насіння

води

препарату

 

 

 

 

Летюча, тверда сажки,

2,5-3,0 л/т

Протруювання

Гранівіт, в.с.к.

кореневі гнилі, пліснявіння

+ 10л/т

насіння суспензією

 

 

насіння

води

препарату

 

 

Кореневі гнилі, снігова

1,5 л/т +

Протруювання

Дерозал, к.с.

насіння суспензією

 

 

пліснява, сажкові хвороби,

10 л/т води

препарату

 

 

Летюча, тверда сажки,

 

 

Дивіденд

Стар

гельмінтоспоріозна та

1,0 л/т

Обробка насіння

036 FS, т.к.с.

 

фузаріозна кореневі гнилі,

перед висіванням

 

 

 

 

пліснявіння насіння

 

 

15

 

 

 

Продовження табл. 2.1

1

2

3

4

 

Сажкові хвороби, фузаріозна-

 

 

 

гельмінтоспоріозна,

2,0-2,5 л/т

Протруювання

 

церкоспорельозна кореневі

Кінто Дуо, к.с.

+ 10 л/т

насіння суспензією

гнилі, пліснявіння насіння,

 

води

препарату

 

снігова пліснява, септоріоз,

 

 

 

 

борошниста роса

 

 

Колфуго Супер,

Кореневі гнилі, сажки

3,0 л/т

Обробка насіння

в.с.

 

 

перед висіванням

 

Летюча, тверда сажки,

0,4-0,5 л/т

Обробка насіння

Кольчуга, т.к.с.

+ 10 л/т

кореневі гнилі, септоріоз

перед висіванням

 

 

води

 

 

Летюча, тверда сажки,

 

 

Корріоліс, т.к.с.

смугаста та сітчаста

0,2л/т

Обробка насіння

плямистості, кореневі гнилі,

перед висіванням

 

септоріоз, ринхоспоріоз

 

 

Лоспел, в.м.е.

Тверда сажка

0,3 л/т +

Обробка насіння

10 л/т води

перед висіванням

 

 

Максим 025 FS,

Летюча, тверда сажки,

1,5 л/т +

Протруювання

кореневі гнилі, снігова

насіння суспензією

т.к.с.

пліснява

10 л/т води

препарату

 

Летюча, тверда сажки,

0,4-0,5 л/т

Обробка насіння

Моріон, т.к.с.

+ 10 л/т

кореневі гнилі, септоріоз

перед висіванням

 

води

 

 

 

 

Сажки, фузаріозна і

 

Протруювання

Оріус, т.к.с.

гельмінтоспоріозна кореневі

0,5 л/т

насіння суспензією

 

гнилі

 

препарату

 

Летюча, тверда сажки,

 

Протруювання

Преміс 25, т.к.с.

1,3-1,5 л/т

насіння суспензією

кореневі гнилі, септоріоз

 

 

 

препарату

Промет 400 CS,

Хлібна жужелиця

2,0 л/т

Обробка насіння

мк.с

 

 

перед висіванням

Раксил Ультра

Тверда сажка, кореневі гнилі,

 

Протруювання

0,2 л/т

насіння суспензією

FS, т.к.с.

хвороби листя

 

препарату

 

 

 

 

Сажки, фузаріозно-

0,4-0,5 л/т

Протруювання

Раназол, т.к.с.

гельмінтоспоріозна коренева

+ 10 л/т

насіння суспензією

 

гниль

води

препарату

 

Летюча, тверда сажка,

 

Обробка насіння

Реал 200, т.к.с.

плямистості листя, кореневі

0,2 л/т

перед висіванням

 

гнилі

 

 

 

 

Росток, к.с.

Сажкові хвороби, фузаріозна

1,0 л/т +

Протруювання

та гельмінтоспоріозна кореневі

10 л/т води

насіння суспензією

 

гнилі

препарату

Рубіж, к.е.

Цикадки, попелиці, злакові

2,0 л/т

Обробка насіння

мухи, хлібні жуки, трипси

перед висіванням

 

 

Сарфун Т 65 DS,

Летюча, тверда сажка, кореневі

2,0-3,0 кг/т

Протруювання

з.п.

гнилі, пліснявіння насіння

+ 10 л/т

насіння суспензією

води

препарату

 

 

16

 

 

 

Продовження табл. 2.1

1

2

3

4

 

Фузаріозна і

1,5 л/т +

Протруювання

Сумі-8 ФЛО, к.с.

гельмінтоспоріозна кореневі

насіння суспензією

 

гнилі, тверда і летюча сажки

10 л/т води

препарату

Тебузан, т.к.с.

Летюча, тверда сажка, кореневі

0,4-0,5 л/т

Протруювання

гнилі, септоріоз

+ 10 л/т

насіння суспензією

 

води

препарату

 

 

 

Борошниста роса, тверда та

0,4-0,5 л/т

Протруювання

ТЕРРАсил, т.к.с.

+ 10 л/т

насіння суспензією

летюча сажки, кореневі гнилі

 

 

води

препарату

 

Пліснявіння насіння, кам’яна

 

Протруювання

 

сажка, фузаріозна і

 

ТМТД, в.с.к.

3,0-4,0 л/т

насіння суспензією

гельмінтоспоріозна кореневі

 

 

препарату

 

гнилі

 

 

 

 

 

Летюча, тверда сажка,

2,0-3,0 кг/т

 

Фундазол, з.п.

церкоспорельозна і фузаріозна

Обробка насіння

кореневі гнилі, снігова

+ 10 л/т

перед висіванням

 

води

 

пліснява

 

 

 

 

 

Сажкові хвороби, кореневі

 

Протруювання

Хелмсіл, к.с.

0,4-0,5 л/т

насіння суспензією

гнилі, септоріоз

 

 

препарату

 

 

 

Штефезол, т.к.с.

Тверда та летюча сажки,

0,4-0,5 л/т

Обробка насіння

септоріоз

перед висіванням

 

Гербіциди

 

 

 

 

 

Від фази кущення до

2,4-Д 500, в.р.

Однорічні дводольні бур'яни

0,9-1,7 л/га

виходу рослин в

 

 

 

трубку

2,4-Д натрієва

 

 

Від фази кущення до

Однорічні дводольні бур'яни

0,8-1,0 л/га

виходу рослин в

сіль 700, в.р.

 

 

трубку

 

 

 

2,4-Д амінна

Однорічні та деякі багаторічні

 

Від фази кущення до

0,7-1,0 л/га

виходу рослин в

сіль, в.р.

дводольні бур'яни

 

трубку

 

 

 

 

 

 

Обприскування посіві

Аврора, в.г.

Однорічні дводольні, в т.ч.

37,5-

у фазі кущення

стійкі до 2,4-Д бур'яни

50,0 г/га

культури (ранні фази

 

 

 

 

розвитку бур'янів)

 

 

 

Від фази кущення до

Агрітокс, в.р.

Однорічні дводольні бур'яни

1,0-1,5 л/га

виходу рослин в

 

 

 

трубку

 

Однорічні дводольні, в т.ч.

 

Обприскування від

 

0,4-

фази кущення до

Агрон 300, в.р.

стійкі до 2,4-Д та багаторічні

0,65 л/га

виходу в трубку

 

коренепаросткові бур'яни

 

 

культури

 

 

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

8,0-

посівів від фази

Аккурат 600, в.г.

кущення до появи

дводольні бур'яни

10,0 г/га

 

 

 

прапорцевого листка

 

 

 

у культури

17

 

 

 

Продовження табл. 2.1

1

2

3

4

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

20,0-

посівів у фазі

Альфа Стар, в.г.

дводольні бур'яни, в т.ч. стійкі

кущення культурі до

25,0 г/га

 

до 2,4-Д

появи прапорцевого

 

 

 

листка включно

 

Однорічні та деякі багаторічні

 

Від фази кущення до

Амінка, в.р.

0,7-1,2 л/га

виходу в трубку

дводольні бур'яни

 

 

культури

 

 

 

 

 

 

Обприскування з

Атлант, в.г.

Однорічні та багаторічні

20,0-

фази 2-3 листків до

дводольні бур'яни

25,0 г/га

появи прапорцевого

 

 

 

 

листка у культури

 

Однорічні дводольні, у т.ч.

 

Обприскування

Базагран М, в.р.

стійкі до 2М-4Х та 2,4-Д

2,0-3,0 л/га

посівів у фазі

 

бур'яни

 

кущення

 

Однорічні та багаторічні

 

Обприскування

 

дводольні, в т.ч. стійкі до 2,4-Д

 

Базагран, в.р.

2,0–4,0 л/га

посівів навесні у фазі

та 2М-4Х, а також з підсівом

 

 

кущення

 

конюшини, люцерни

 

 

 

 

Банвел 480,

Однорічні та багаторічні

0,15 – 0,3

Обприскування

посівів навесні у фазі

в.р.к.

дводольні, в т.ч. стійкі до 2,4-Д

л/га

кущення

 

 

 

 

Однорічні дводольні та

0,16-

Обприскування

Біклон, в.р.

багаторічні коренепаросткові

посівів у фазі

0,66 л/га

 

бур'яни

кущення

 

Однорічні та багаторічні

8,0–

Обприскування у

Гербілан, з.п.

фазу кущення

дводольні бур'яни

10,0 кг/га

 

культури

 

Однорічні та багаторічні

 

Обприскування від

 

 

фази 2-3 листків до

Герсотил, в.г.

дводольні бур'яни, в т.ч. стійкі

15,0 г/га

фази виходу в трубку

 

до 2,4-Д

 

культури

 

 

 

 

Однорічні та багаторічні

 

Обприскування від

 

20,0-

фази 2-3 листків до

Герсотил, в.г.

дводольні бур'яни, в т.ч. стійкі

25,0 г/га

появи прапорцевого

 

до 2,4-Д

 

 

листка у культури

 

 

 

 

 

 

Обприскування

 

 

 

посівів у фазі

 

 

 

кущіння культури до

 

 

 

появи прапорцевого

 

Однорічні та багаторічні

 

листка включно (2-

 

0,020-

4 листки у

Гранд WG, в.г.

дводольні бур'яни, в т.ч. стійкі

0,025 г/га

однорічних, фаза

 

до 2,4-Д

 

 

розетки у

 

 

 

 

 

 

багаторічних, 1-

 

 

 

2 міжвузля у

 

 

 

підмаренника

 

 

 

чіпкого)

18

 

 

 

Продовження табл. 2.1

1

2

3

4

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

 

посівів починаючи з

 

20,0-

фази 2-3 листків до

Гранстар 75, в.г.

дводольні, в т.ч. стійкі до 2,4-Д,

25,0 г/га

появи прапорцевого

 

бур’яни

 

 

листка культури

 

 

 

 

 

 

включно

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

 

посівів починаючи з

Гранстар Про 75,

20,0-

фази 2-3 листків до

дводольні, в т.ч. стійкі до 2,4-Д,

в.г.

бур’яни

25,0 г/га

появи прапорцевого

 

 

листка культури

 

 

 

 

 

 

включно

 

 

 

Обприскування

Гроділ Ультра,

Однорічні та багаторічні

0,1-

посівів починаючи з

дводольні, в т.ч. стійкі до 2,4-Д,

фази 2-3 листків до

в.г.

бур’яни

0,15 кг/га

появи прапорцевого

 

 

 

 

 

листка культури

 

 

 

Обприскування

Гроділ Ультра,

 

0,15-

посівів починаючи з

Багаторічні дводольні бур’яни

фази 2-3 листків до

в.г.

 

0,2 кг/га

появи прапорцевого

 

 

 

листка культури

 

 

 

Обприскування

Дезормон 600,

Однорічні та деякі багаторічні

0,8-1,4 л/га

посівів від фази

в.р.

дводольні бур'яни

кущення до виходу в

 

 

 

трубку культури

 

 

 

Обприскування

Дикамба Форте,

Однорічні дводольні, в т.ч.

 

посівів від фази

стійкі до 2,4-Д та МЦПА,

0,8 л/га

кущення до початку

в.р.к.

бур'яни

 

виходу в трубку

 

 

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування від

Дикамерон, в.р.

Однорічні та багаторічні

0,12-

фази кущення до

дводольні бур’яни

0,19 л/га

виходу в трубку

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування від

Діален Супер,

Однорічні та багаторічні

0,8 л/га

фази кущення до

464 SL, в.р.к.

дводольні бур’яни

виходу в трубку

 

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування від

Діамант, в.р.

Однорічні та деякі багаторічні

1,2-1,6 л/га

фази кущення до

дводольні бур’яни

виходу в трубку

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування від

Дікам Плюс, в.р.

Однорічні та багаторічні

0,8 л/га

фази кущення до

дводольні, в т.ч. стійкі до 2,4-Д

виходу в трубку

 

 

 

культури

19

 

 

 

Продовження табл. 2.1

1

2

3

4

 

 

 

Обприскування

Діканіт 600, в.р.

Однорічні та деякі багаторічні

0,7-1,2 л/га

посівів від фази

дводольні бур'яни

кущення до виходу в

 

 

 

трубку культури

 

 

 

Обприскування

Дікопур М 80,

Однорічні та деякі багаторічні

0,7-0,9 л/га

посівів від фази

в.г.

дводольні бур'яни

 

кущення до виходу в

 

 

 

трубку культури

 

 

 

Обприскування

Дікопур Ф 600,

Однорічні та деякі багаторічні

0,8-1,4 л/га

посівів від фази

в.р.

дводольні бур'яни

кущення до виходу в

 

 

 

трубку культури

 

 

 

Обприскування від

Естерон 60, к.е.

Однорічні та багаторічні

0,6-0,8 л/га

фази кущення до

дводольні бур’яни

виходу в трубку

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування з

 

Однорічні дводольні, в т.ч.

30,0-

фази 2-3 листків до

Калібр 75, в.г.

стійкі до 2,4-Д та багаторічні

появи прапорцевого

60,0 г/га

 

коренепаросткові бур’яни

листка включно у

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування з

Ковбой, в.р.

Однорічні та деякі багаторічні

120-

фази кущення до

дводольні бур'яни

190 мл/га

початку трубкування

 

 

 

 

культури

 

Однорічні та багаторічні

 

Обприскування від

 

0,07-

фази кущення до

Компас 970, в.г.

дводольні, в т.ч. стійкі до 2,4-Д,

0,25 кг/га

виходу в трубку

 

бур’яни

 

культури

 

 

 

 

Однорічні дводольні у т.ч.

 

Обприскування

 

 

посівів восени у фазі

Кортес, з.п.

стійкі до 2,4-Д та деякі

8,0 г/га

кущення (фаза 2-

 

багаторічні дводольні бур'яни

 

 

 

4 листків у бур'янів)

 

 

 

 

 

 

Обприскування від

Кросс, в.р.

Однорічні та деякі багаторічні

120-

фази кущення до

дводольні бур'яни

150 мл/га

появи прапорцевого

 

 

 

 

листка у культури

 

 

 

Обприскування

Ларен Про 60,

Однорічні та багаторічні

8,0-

посівів з фази 2-

дводольні, у т. ч. стійкі до 2,4-

3 листків до появи

в.г.

10,0 г/га

Д, бур’яни

другого міжвузля у

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування від

Лінтур, 70 WG,

Однорічні та багаторічні

0,15–

фази 4-х листків до

в.г.

дводольні, в т.ч. стійкі до 2,4-Д

0,18 л/га

кінця кущення

 

 

 

культури

 

 

 

Обприскування від

Логран 75WG,

Однорічні та багаторічні

6,5–10 г/га

фази 2-3 листків до

в.г.

дводольні бур’яни

фази прапорцевого

 

 

 

листка у культури

20