Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

мазойленко

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
7.76 Mб
Скачать

Сівба

Строки сівби. Яру пшеницю потрібно висівати в ранні строки з настанням фізичної стиглості ґрунту. Запізнення з сівбою на один день зумовлює втрати зерна в середньому на 0,5-0,8 ц/га, а при пізній посушливій весні – на 1,0-1,7 ц/га.

Спосіб сівби. Сіють яру пшеницю звичайним рядковим способом.

Норма висіву. Яра пшениця має низьку продуктивну кущистість, тому потребує оптимальних норм висіву. Норма висіву м’якої пшениці 4,5-5,0, твердої - 5,0-6,0 млн. схожих насінин на гектар.

Глибина загортання насіння. При оптимальних умовах зволоження глибина загортання насіння становить 4-5 см, при нестачі вологи в посівному шарі пшеницю сіють на глибину 5-6 см.

Догляд за посівами

Після сівби проводять прикочування кільчасто-шпоровими котками типу 3ККШ-6, що поліпшує процес проростання і сприяє більш швидкій появі сходів. При утворенні кірки після дощів проводять досходове боронування. На добре розвинутих посівах можна проводити посходове боронування посівів для знищення проростків бур'янів у період фази сходи – кущення.

На сильно забур’янених посівах у фазі кущення вносять рекомендовані гербіциди (таблиця 2.6). Вибір гербіцидів залежить від виду наявних бур'янів.

Боротьба з шкідниками і хворобами. Хімічні заходи боротьби з шкідниками і хворобами застосовують за результатами обстежень посівів при перевищенні економічних порогів шкодочинності шкідливими об’єктами (таблиця 2.7) [25].

Таблиця 2.7

Приблизні економічні пороги шкодочинності основних шкідників та хвороб ярої пшениці

Шкідливі види

Строки обліку

Поріг шкодочинності

Хлібна смугаста

Сходи - кущіння

6-8 жуків на кв.м

блішка

 

 

 

 

30 жуків на 100 помахів сачка, 6-

Хлібна стеблова блоха

Кущіння - стеблування

8 личинок/кв.м або 10 %

 

 

пошкоджених стеблин

Злакова попелиця

Сходи - кущіння

100-150 особин/кв.м

Вихід в трубку, колосіння,

10-15 екз./стебло

 

налив зерна

 

Злакові мухи

Сходи – 3-й листок

40-50 екз./100 помахів сачка

Клоп – шкідлива

Кущіння – вихід у трубку

1-2 екз./кв.м посіву

черепашка

 

 

П’явиця - жуки

Кущіння – вихід в трубку

10-15 екз./кв.м

 

 

 

П’явиця личинки

Кущіння – вихід в трубку

150-200 і більше личинок/кв.м

Хлібні жуки

Колосіння - МВС

3-4 екз./кв.м

Гельмінтоспоріозні

 

 

плямистості листя,

 

 

ринхоспоріоз,

Вихід у трубку – початок

За таких умов, як в озимих

борошниста роса,

колосіння

зернових культурах

іржасті хвороби,

 

 

септоріоз

 

 

51

Використовують також прогнози фітосанітарного стану агроценозів обласних державних станцій захисту рослин. Для обробки посівів пестицидами використовують рекомендовані хімічні препарати (таблиця 2.6).

Збирання врожаю

Найкращим способом збирання ярої пшениці є пряме комбайнування за настання повної стиглості і вологості зерна 15-16 %. Роздільний спосіб слід застосовувати лише із значним забур’яненням посівів і при підсіві багаторічних трав. Скошування у валки починають у фазі середньої воскової стиглості зерна, коли його вологість становить не вище 30 %.

ЯРИЙ ЯЧМІНЬ

Вимоги до ґрунту

Ярий ячмінь має слаборозвинену кореневу систему, тому краще росте на родючих, добре забезпечених поживними речовинами ґрунтах. Найкращими ґрунтами для нього є чорноземи, темно-сірі та сірі лісові ґрунти, які найбільше поширені в Лісостепу. Малоефективне вирощування ячменя на ґрунтах, які мають піщаний та супіщаний гранулометричний склад, у зв’язку з їх низькою родючістю та нестійким водним режимом. Непридатні для вирощування ячменя ґрунти з близьким заляганням підґрунтових вод.

Вибір попередника

Попередниками для ячменю повинні бути культури, які залишають у ґрунті достатньо вологи та поживних речовин і чисте від бур'янів поле. Кращими попередниками для ячменю є цукрові буряки, кукурудза на зерно і силос, картопля. Високої якості кормове і продовольче зерно можна отримати при розміщенні ячменю по пласту багаторічних трав, після зернобобових культур. Проте ці попередники, як правило, використовують передусім під пшеницю.

Допускається вирощування ячменю після озимої пшениці, яка розміщувалась у сівозміні після зайнятих або чистих парів. В кормових і ґрунтозахисних сівозмінах ячмінь є покривною культурою для багаторічних трав. Розміщення ярого ячменю в короткоротаційних сівозмінах у повторних посівах знижує його врожайність.

Система удобрення

Ячмінь найкраще з усіх колосових реагує на внесення добрив та їх післядію. Норми мінеральних добрив найкраще розраховувати на заплановану врожайність або відповідно до зональних рекомендацій. На чорноземах, темносірих опідзолених ґрунтах для одержання 40-50 ц/га рекомендується вносити N45-60Р45-60К45-60 (менша норма після угноєних попередників, більша - неугноєних). Найбільша віддача від добрив досягається при поєднанні основного внесення з внесенням в рядки N10Р10К10, під пивоварні сорти – Р10. При нестачі добрив їх вносять тільки в рядки. При вирощуванні ячменю за інтенсивною технологією на полях, де за рослинно-листовою діагностикою буде встановлено дефіцит азотного

52

живлення, у фазі кущення слід провести прикореневе підживлення азотними добривами у нормі N30 [6].

На площах після цукрових і кормових буряків слід заорювати як добриво побічну продукцію, що забезпечить підвищення врожайності.

Обробіток ґрунту

ї

Основний обробіток. Ячмінь проявляє підвищені вимоги до обробітку ґрунту. Грунт має бути пухким, чистим від бур’янів. Залежно від попередника, ґрунту і погодних умов обробіток проводиться по-різному.

При розміщенні ярого ячменю після зернових та зернобобових культур система зяблевого обробітку включає лущення стерні та оранку на зяб на глибину 20-22 см. Якщо поле засмічене однорічними бур’янами, обмежуються одним лущенням дисковими лущильниками (ЛД-10, ЛДГ-15, ЛД-20 та ін.) на глибину 6- 8 см. За наявності багаторічних бур’янів проводять повторне лущення на глибину 10-12 см важкими боронами або культиваторами-плоскорізами. Зяблеву оранку потрібно проводити плугами з передплужниками на глибину 20-22 см. При незначному засміченні однорічними бур’янами і наявності вологи замість оранки слід проводити безполицевий обробіток плоскорізами або чизельними знаряддями.

Після кормових і цукрових буряків на відносно чистих від бур’янів площах проводять безполицевий обробіток наявними знаряддями (важкими боронами, чизельними культиваторами, плоскорізами або комбінованими агрегатами). Глибина обробітку від 16 до 20 см.

При розміщення ярого ячменю після кукурудзи спочатку проводять дискування важкими боронами (БДТ-7А, БДТ-10, БДВ-6,5 та ін.) на глибину 8- 10 см, а потім оранку або плоскорізний обробіток на глибину 20-22 см.

Передпосівний обробіток. Навесні, при досягненні ґрунтом фізичної стиглості проводять боронування важкими або середніми зубовими боронами, а потім, в день сівби, передпосівну культивацію на глибину загортання насіння. Якісний передпосівний обробіток забезпечується при використанні комбінованих агрегатів (“Європак”, ЛК-4 та ін.).

Підбір сортів

При виборі сорту перевагу слід віддавати сортам, які характеризуються підвищеним вмістом білка, високою продуктивністю, генетичним потенціалом врожайності 60-90 ц/га. Серед них найбільш адаптованими до умов Лісостепу є такі сорти ячменю фуражного: Гама, Лотос, Терен, Неофіт, Галатея, Асторія та ін. В виробничих умовах урожайність цих сортів складає 40-60 ц/га. Серед сортів, які вирощуються для виготовлення круп перевагу слід віддавати сортам: Донецький 12, Дерибас, Одеський 131. Найкращі вітчизняні сорти ячменю пивоварного такі: Джерело, Звершення, Бадьорий, Докучаєвський 15, Вакула, Екзотик, Етикет; зарубіжної селекції – Скарлет, Форум, Невада, Толар, Євростандарт та ін.

53

Підготовка насіння до сівби

Сіють ячмінь відсортованим, очищеним кондиційним насінням високих репродукцій, які відповідають вимогам Держстандарту. Перед сівбою насіння протруюють зареєстрованими в Україні препаратами (таблиця 2.8).

Таблиця 2.8

Перелік пестицидів для захисту ярого ячменю від хвороб, шкідників і бур'янів*

Назва препарату

Об’єкт, проти якого

Норма

Строки та спосіб

використовується

внесення

проведення обробітку

 

1

2

3

4

 

Протруювання насіння

 

 

Гельмінтоспоріозна та

 

 

Байтан

фузаріозна кореневі гнилі,

2 кг/т +

Протруювання

пліснявіння насіння,

насіння суспензією

Універсал, з.п.

10 л/т води

 

борошниста роса, сітчаста

 

препарату

 

плямистість, кам’яна сажка

 

 

 

Летюча та тверда сажки,

0,4-0,5 кг/т

Протруювання

 

гельмінтоспоріозна та

Бункер, в.с.к.

+ 10 л/т

насіння суспензією

фузаріозна кореневі гнилі,

 

води

препарату

 

пліснявіння насіння

 

 

 

 

Кам’яна, летюча сажки,

0,4-0,5 кг/т

Протруювання

 

пліснявіння насіння,

Віал ТТ, в.с.к.

+ 10 л/т

насіння суспензією

гельмінтоспоріозна,

 

води

препарату

 

фузаріозна кореневі гнилі

 

 

 

 

Кам’яна, летюча сажки,

2,5-3,0 кг/т

Протруювання

 

пліснявіння насіння,

Вікінг в.с.к.

+ 10 л/т

насіння суспензією

гельмінтоспоріозна,

 

води

препарату

 

фузаріозна кореневі гнилі

 

 

 

Вінцит 050 CS,

Сажкові хвороби, септоріоз,

 

Протруювання

гельмінтоспоріоз, кореневі

1,5-2,0 кг/т

насіння суспензією

к.с.

гнилі

 

препарату

 

 

Вітавакс 200

Летюча і тверда сажки,

 

Протруювання

кореневі гнилі, пліснявіння

2,5-3,0 кг/т

насіння суспензією

ФФ, в.с.к.

насіння

 

препарату

 

 

 

 

0,4 л/т +

Протруювання

Ганоль, в.с.р.

Тверда сажка, чорна сажка

насіння перед

 

 

10 л/т води

висіванням

 

Летюча, тверда сажки,

2,5-3,0 л/т

Протруювання

Гранівіт, в.с.к.

кореневі гнилі, пліснявіння

+ 10 л/т

насіння суспензією

 

насіння

води

препарату

 

Сажкові хвороби, кореневі

1,5 л/т +

Протруювання

Дерозал, к.с.

насіння суспензією

 

гнилі, снігова пліснява

10 л/т води

препарату

Дивіденд Стар

Сажкові хвороби, фузаріозна,

1,5-2,0 л/т

Обробка насіння

гельмінтоспоріозна, кореневі

+10 л/т

036 FS, т.к.с.

перед висіванням

гнилі, пліснявіння насіння

води

 

 

 

Летюча сажка, фузаріозно-

2,5 л/т +

Протруювання

Дітокс, к.с.

гельмінтоспоріозна коренева

насіння суспензією

 

гниль

10 л/т води

препарату

54

 

 

 

Продовження табл. 2.8

1

2

3

 

4

 

Сажкові хвороби, фузаріозна,

2,0-2,5 л/т

 

Протруювання

 

гельмінтоспоріозна, кореневі

 

Кінто Дуо, к.с.

+ 10 л/т

 

насіння суспензією

гнилі, пліснявіння насіння,

 

 

води

 

препарату

 

сітчаста плямистість

 

 

 

 

 

Класік, т.к.с.

Летюча сажка, кореневі гнилі,

0,5 кг/т +

 

Обробка насіння

плямистості, септоріоз

10л/т води

 

перед висіванням

 

 

Колфуго

Сажки, фузаріозна та

 

 

Обробка насіння

гельмінтоспоріозна кореневі

2,0 л/т

 

Дуплет, к.с.

 

перед висіванням

гнилі

 

 

 

 

 

 

Колфуго Супер,

Кореневі гнилі, сажки

3 л/т

 

Обробка насіння

в.с.

 

 

 

перед висіванням

 

Сажки, плямистості та

0,4-0,5 кг/т

 

Обробка насіння

Кольчуга, т.к.с.

кореневі гнилі

+ 10 л/т

 

перед висіванням

 

 

води

 

 

 

Тверда і летюча сажки,

 

 

 

 

гельмінтоспоріозна і

0,9 л/т +

 

Обробка насіння

Лоспел, в.м.е.

фузаріозна кореневі гнилі,

 

10 л/т води

 

перед висіванням

 

септоріоз, борошниста роса,

 

 

 

 

 

 

гельмінтоспоріоз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Летюча, карликова, кам’яна

 

 

 

Максим Стар

сажки, фузаріозна та

 

 

Обробка насіння

гельмінтоспоріозна кореневі

1,5-20, л/т

 

025 FS, т.к.с.

 

перед висіванням

 

гнилі, гельмінтоспоріоз,

 

 

 

 

борошниста роса

 

 

 

Раксил Екстра,

Летюча сажка, кореневі гнилі,

2,0 кг/т +

 

Обробка насіння

т.к.с.

плямистості листя

10 л/т води

 

перед висіванням

Раксил Ультра

Летюча сажка, кореневі гнилі,

 

 

Протруювання

0,25 л/т

 

насіння суспензією

FS, т.к.с.

хвороби листя

 

 

 

препарату

 

 

 

 

 

Летюча, кам’яна сажки,

 

 

Протруювання

 

фузаріозна і

0,5 л/т +

 

Раназол, т.к.с.

 

насіння суспензією

 

гельмінтоспоріозна кореневі

10 л/т води

 

препарату

 

гнилі

 

 

 

 

Летюча, тверда сажка,

 

 

Обробка насіння

Реал 200, т.к.с.

плямистості листя, кореневі

0,2 кг/т

 

 

перед висіванням

 

гнилі

 

 

 

 

 

 

 

 

1,7 кг/т +

 

Протруювання

Сумі-8 ФЛО, к.с.

Сажкові хвороби

 

насіння суспензією

 

 

10 л/т води

 

препарату

 

Летюча та тверда сажки,

1,5 л/т +

 

Протруювання

Феразим, к.с.

кореневі гнилі, фузаріозна та

 

насіння суспензією

 

темно-бура плямистості

10 л/т води

 

препарату

Форсаж 500 SC,

Кореневі гнилі, снігова

1,0-1,2 л/т

 

Протруювання

+ 10 л/т

 

насіння суспензією

к.с.

пліснява, сажкові хвороби

 

води

 

препарату

 

 

 

 

Летюча, кам’яна, чорна летюча

 

 

Обробка насіння

Фундазол, з.п.

(несправжня) сажки,

2,0-3,0 кг/т

 

 

перед висіванням

 

фузаріозна коренева гниль

 

 

 

55

 

 

 

Продовження табл. 2.8

1

2

3

 

4

Штефезол, т.к.с.

Кам’яна сажка

0,4 кг/т +

 

Обробка насіння

10 л/т води

 

перед висіванням

 

 

 

 

Гербіциди

 

 

 

 

 

 

 

Від фази кущення до

2,4-Д 500, в.р.

Однорічні дводольні бур'яни

0,9-1,7 л/га

 

виходу рослин в

 

 

 

 

трубку

 

 

1,0 – 1,5

 

Від фази кущення до

Агрітокс, в.р.

Однорічні дводольні бур'яни

 

виходу в трубку

л/га

 

 

 

 

культури

 

 

 

 

 

 

 

 

Обприскування з

Атлант, в.г.

Однорічні та багаторічні

10,0-

 

фази 2-3 листків до

дводольні бур'яни

15,0 г/га

 

виходу у трубку

 

 

 

 

 

 

культури

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні дводольні, у т.ч.

 

 

посівів після розвитку

 

 

 

першого трійчастого

Базагран М, в.р.

стійкі до 2М-4Х та 2,4 Д

2,0-3,0 л/га

 

 

листка у конюшини

 

бур'яни

 

 

(у фазі кущення

 

 

 

 

 

 

 

 

зернових)

 

Однорічні дводольні та

0,16-

 

Обприскування

Біклон, в.р.

багаторічні коренепаросткові

 

посівів у фазі

0,66 л/га

 

 

бур'яни

 

кущення

 

 

 

 

Обприскування

Вулкан Плюс,

Однорічні та багаторічні

 

 

вегетуючих бур'янів

3,0-5,0 л/га

 

восени після

в.р.

бур'яни

 

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

 

 

попередника

Гербілан, з.п.

Однорічні та деякі багаторічні

8–10 г/га

 

Обприскування в фазі

дводольні бур'яни

 

кущення культури

 

 

 

 

Обприскування від

Гербітокс, в.р.

Однорічні та деякі багаторічні

1,0-1,5 л/га

 

фази кущення до

дводольні бур'яни

 

виходу в трубку

 

 

 

 

культури

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

 

 

посівів починаючи з

Гранстар 75, в.г.

дводольні бур'яни, в т.ч. стійкі

15 г/га

 

фази 2-3 листків до

 

до 2,4-Д

 

 

виходу в трубку

 

 

 

 

культури

 

 

 

 

Обприскування

Гроділ Ультра,

Однорічні та багаторічні

0,1-

 

посівів починаючи з

дводольні бур'яни, в т.ч. стійкі

 

фази 2-3 листків до

в.г.

до 2,4-Д

0,15 кг/га

 

появи прапорцевого

 

 

 

 

листка культури

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

0,12-

 

посівів починаючи з

Дикамерон, в.р.

 

фази кущення до

дводольні бур'яни

0,19 л/га

 

 

 

 

 

початку виходу в

 

 

 

 

трубку культури

56

 

 

 

Продовження табл. 2.8

1

2

3

 

4

 

 

 

 

Обприскування

Діален Супер

Однорічні та багаторічні

 

 

посівів починаючи з

0,5-0,7 л/га

 

фази кущення до

464 SL, в.р.к.

дводольні бур'яни

 

 

 

початку виходу в

 

 

 

 

 

 

 

 

трубку культури

 

 

 

 

Обприскування від

Діамант, в.р.

Однорічні та деякі багаторічні

1,2-1,6 л/га

 

фази кущення до

дводольні бур'яни

 

виходу в трубку

 

 

 

 

культури

 

Однорічні та багаторічні

 

 

Обприскування від

 

 

 

фази кущення до

Дікам Плюс, в.к.

дводольні, у т. ч. стійкі до 2,4 Д

0,5-0,7 л/га

 

 

виходу в трубку

 

та МЦПА, бур'яни

 

 

культури

 

 

 

 

 

 

 

 

Обприскування від

Естрон 60, к.е.

Однорічні та багаторічні

0,6-0,8 л/га

 

фази кущення до

дводольні бур'яни

 

виходу в трубку

 

 

 

 

культури

Ларен Про 60,

Однорічні та багаторічні

8,0-

 

Обприскування

дводольні, у т. ч. стійкі до 2,4 Д

 

посівів у фазі

в.г.

10,0 г/га

 

бур'яни

 

кущення

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

8,0-

 

посівів з фази 2-3

Ларен 60, з.п.

 

листків до появи

дводольні бур'яни

10,0 г/га

 

 

 

другого міжвузля у

 

 

 

 

культури

 

 

 

 

Обприскування

Логран 75WG,

Однорічні та багаторічні

6,5–

 

посівів з фази 2-3

дводольні бур'яни в т.ч. стійкі

 

листків до фази

в.г.

10,0 г/га

 

до 2,4-Д та 2М-4Х

 

прапорцевого листка

 

 

 

 

у культури включно

 

Однорічні дводольні, в т.ч.

 

 

Обприскування від

 

0,16-

 

фази кущення до

Лонтрел 300, в.р.

стійкі до 2,4-Д та багаторічні

 

0,66 л/га

 

початку виходу в

 

коренепаросткові бур'яни

 

 

 

 

трубку культури

 

 

 

 

 

 

 

 

Обприскування від

 

 

 

 

фази 2-х листків до

 

Однорічні дводольні, в т.ч.

8,0-

 

кінця кущення

Метас, з.п.

стійкі до 2,4-Д, 2М-4Х, та деякі

 

культури (2-4 листки

10,0 г/га

 

 

багаторічні дводольні бур'яни

 

у однорічних, фаза

 

 

 

 

розетки багаторічних

 

 

 

 

бур'янів)

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні злакові та дводольні

 

 

вегетуючих бур'янів

Раундап, в.р.

2,0-4,0 л/га

 

восени після

бур'яни

 

 

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

 

 

Обприскування від

Спектр, з.п.

Однорічні та багаторічні

8,0-

 

фази кущення до

дводольні бур'яни

10,0 г/га

 

початку виходу в

 

 

 

 

 

 

трубку культури

57

 

 

 

Продовження табл. 2.8

1

2

3

 

4

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні злакові та дводольні

 

 

вегетуючих бур'янів

Торнадо, в.р.

2,0-4,0 л/га

 

восени після

бур'яни

 

 

 

 

збирання

 

 

 

 

 

 

 

 

попередника

 

 

10,0-15,0

 

Обприскування

 

Однорічні дводольні бур'яни в

 

посівів починаючи з

Формула, в.г.

г/га + ПАР

 

фази 2-3 листків до

т. ч. стійкі до 2,4 Д

“Тандем”

 

 

 

200 мл/га

 

виходу в трубку

 

 

 

культури

 

 

10,0-15,0

 

Обприскування

 

Однорічні дводольні бур'яни в

г/га +

 

посівів починаючи з

Гармоні 75, в.г.

200 мл/га

 

фази 2-3 листків до

т. ч. стійкі до 2,4 Д

 

 

ПАР

 

початку кущення

 

 

 

 

 

“Тренд 90”

 

культури

 

 

 

 

Обприскування

 

Однорічні та багаторічні

 

 

посівів починаючи з

Хлібодар, с.е

0,3-0,5 л/га

 

фази 2-3 листків до

дводольні бур'яни

 

 

 

 

виходу в трубку

 

 

 

 

 

 

 

 

культури

 

Інсектициди

 

 

 

Акцент, к.е.

П’явиці, попелиці, трипси

1,2 л/га

 

Обприскування в

 

період вегетації

 

 

 

 

Базудин, 600

Попелиці

0,5 л/га

 

Обприскування в

EW,в.е.

 

період вегетації

 

 

 

Базудин, 600

Злакові мухи

1,5 л/га

 

Обприскування в

EW,в.е.

 

період вегетації

 

 

 

БІ-58 новий, к.е.

Злакові мухи, п’явиці,

1,0-1,2 л/га

 

Обприскування в

попелиці, трипси

 

період вегетації

Данадим 400,

Клоп-шкідлива черепашка,

1,0-1,5 л/га

 

Обприскування в

к.е.

злакові мухи, трипси, попелиці

 

період вегетації

Децис, 2,5% к.е.

Злакові мухи, п’явиці, хлібні

0,2-

 

Обприскування в

блішки

0,25 л/га

 

період вегетації

Діазол 60, в.е.

Попелиці

0,5 л/га

 

Обприскування в

 

період вегетації

 

 

 

 

Діазол 60, в.е.

Злакові мухи

1,5 л/га

 

Обприскування в

 

період вегетації

 

 

 

 

 

Клоп - шкідлива черепашка,

 

 

Обприскування в

Діметрин, к.е.

п’явиці, попелиці, трипси,

1,0-1,5 л/га

 

 

період вегетації

 

хлібні жуки

 

 

 

Золон 35, к.е.

Злакові мухи, попелиці,

1,5 л/га

 

Обприскування в

п’явиці

 

період вегетації

 

 

 

Карате 050 ЕС,

Хлібні жуки, трипси, блішки,

2,0 л/га

 

Обприскування в

к.е.

цикадки

 

період вегетації

 

 

 

 

 

 

 

Нурелл Д, к.е.

П’явиці, хлібна жужелиця

0,5-

 

Обприскування в

0,75 л/га

 

період вегетації

 

 

 

 

 

 

 

 

58

 

 

 

Продовження табл. 2.8

1

2

3

 

4

Сумі-альфа, к.е.

Злакові мухи, п’явиці, блішки

0,2 л/га

 

Обприскування в

 

період вегетації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фатрін, к.е.

П’явиці, попелиці, блішки

0,1-

 

Обприскування в

0,15 л/га

 

період вегетації

 

 

 

 

 

 

 

 

Ф’юрі, в.е.

П’явиці, попелиці

0,07 л/га

 

Обприскування в

 

період вегетації

 

 

 

 

 

 

Клоп шкідлива черепашка,

0,1-

 

Обприскування в

Циклон, к.е.

попелиці, п’явиці, трипси,

 

0,15 л/га

 

період вегетації

 

хлібна жужелиця, злакові мухи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шкідлива черепашка,

 

 

Обприскування в

Шарпей, мк.е

пшеничний трипс, п’явиці,

0,2 л/га

 

 

період вегетації

 

злакові попелиці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Штефісін, к.е.

П’явиці, хлібні блішки, злакові

0,2-0,25

 

Обприскування в

муки

л/га

 

період вегетації

 

 

 

 

 

 

 

 

Фунгіциди

 

 

 

 

 

 

 

 

Альто 400 SC,

Борошниста роса, сітчаста

0,2-0,25

 

Обприскування в

плямистість, іржа,

 

к.с.

л/га

 

період вегетації

ринхоспоріоз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Борошниста роса, сітчаста,

 

 

 

Амістар Екстра

темно-бура, смугаста

0,5-

 

Обприскування в

280 SC, к.с.

облямівкова плямистості,

0,75 л/га

 

період вегетації

 

септоріоз

 

 

 

 

 

 

 

 

Байлетон, з.п.

Борошниста роса, іржа,

0,5 кг/га

 

Обприскування в

сітчаста плямистість

 

період вегетації

 

 

 

 

 

Дерозал, к.с.

Борошниста роса, плямистість

0,5 л/га

 

Обприскування в

листя

 

період вегетації

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело к.с.

Борошниста роса, септоріоз,

0,5 л/га

 

Обприскування в

бура іржа, фузаріоз колоса

 

період вегетації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Борошниста роса, септоріоз,

 

 

 

Імпакт 25 SC,

ринхоспоріоз, смугаста та

0,5 л/га

 

Обприскування в

к.с.

сітчаста плямистості, кореневі

 

період вегетації

 

 

 

гнилі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сітчаста, темно-бура, смугаста,

 

 

Обприскування в

Тілт 250 ЕС, к.е.

облямівкова плямистості,

0,5 л/га

 

 

період вегетації

 

борошниста роса, іржа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Борошниста роса, сітчаста,

 

 

Обприскування в

Тіназол, к.е.

темно-бура та облямівкова

0,5 л/га

 

 

період вегетації

 

плямистості листя

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Форсаж 500 SC,

Борошниста роса, септоріоз

0,4-0,5 л/га

 

Обприскування в

к.с.

 

 

 

період вегетації

* Перелік пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. – Дніпропетровськ, АРТ-ПРЕС, 2006. – 319 с.

59

При виборі препарату для протруювання необхідно враховувати прогноз ураження хворобами та шкідниками, сортові особливості, погодні умови. Ефективно також обробляти насіння біостимуляторами росту.

Сівба

Строки сівби. Сіяти ячмінь потрібно в ранні строки, відразу після настання фізичної стиглості ґрунту. Запізнення з сівбою на 5-7 днів приводить до зниження урожаю, а в пивоварному ячменю підвищується плівчастість зерна, зменшується його крупність та знижується вміст крохмалю.

Способи сівби. Основний спосіб сівби ярого ячменю – звичайний рядковий. Норма висіву залежить від кліматичних і ґрунтових умов, рівня культури

землеробства, якості насіння, особливостей сорту та інших факторів. Орієнтовна норма висіву ячменю у Лісостепу становить 4,5-5,0 млн. схожих насінин на гектар. Для сортів, схильних до вилягання, норми зменшують на 0,5 млн. шт./га, для стійких проти вилягання і менш кущистих – збільшують на таку ж величину. При сівбі ячменю після кращих попередників застосовують меншу норму, ніж після гірших.

Глибина загортання насіння ячменю становить на важких глинистих ґрунтах 3-4 см, на легких – 5-6 см, у посушливих умовах – 6-8 см.

Догляд за посівами

При висіванні ячменю в посушливу весну для підвищення польової схожості і дружного проростання насіння проводять післяпосівне коткування посівів кільчасто-шпоровими котками 3ККШ-6. На перезволожених, важких, схильних до запливання ґрунтах, а також в умовах холодної затяжної весни коткування посівів проводити недоцільно.

При утворенні кірки проводять боронування посівів по діагоналі рядків ротаційними мотиками МВН-2,8 або легкими боронами.

Боротьба з бур’янами. Основну загрозу посівам ячменю складають коренепаросткові багаторічні та ранні ярі бур'яни. При їх появі проводять обприскування посівів відповідними гербіцидами. Перелік та особливості їх внесення наведено в таблиці 2.8.

Захист від хвороб та шкідників. Обробка посівів пестицидами проти шкідників і хвороб проводиться лише при перевищенні ними економічного порогу шкодочинності (таблиця 2.9).

У разі виявлення на посівах смугастої та стеблової блішки, злакової мухи, п’явиці, шкідливої черепашки та інших шкідників посіви обприскують відповідними препаратами (таблиця 2.8).

Фунгіциди застосовують лише на основі прогнозу розвитку хвороб і агробіологічного контролю за станом посівів. Перелік рекомендованих препаратів наведено в таблиці 2.8.

Нові сорти ячменю мають високу або підвищену стійкість проти основних хвороб, що дає можливість виключити застосування хімічних препаратів на таких посівах [21].

60