Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оrg_neorg_syntez / KNP_lex_kurs.doc
Скачиваний:
174
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.87 Mб
Скачать

12. Одержання солей

Солі можна розглядати як продукти повного або часткового заміщення атомів водню у кислотах на атоми металів, або як продукти повного або часткового заміщення гідроксильних груп в основах на кислотні залишки.

З точки зору електролітичної дисоціації солі – це речовини, які під час дисоціації розпадаються на катіони металів та аніони кислотних залишків:

34 3Nа+ + РО43-.

Розрізняють такі типи солей: нормальні, або середні, кислі, основні, подвійні, змішані та комплексні.

Нормальні солі – це продукти повного заміщення атомів водню на атоми металу в молекулах кислот (K2SO4, Nа2СОз, КзРО4 тощо).

Кислі солі – це продукти неповного заміщення атомів водню на атоми металу в молекулах кислот (NаНСО3, KHSО4, Nа2НРО4тощо)

Кислі солі можна добути неповною нейтралізацією багатоосновних кислот основами, дією відповідних кислот на середні солі, гідролізом солей, утворених слабкими багатоосновними кислотами:

Н34+ КОН = КН2РО4+ H2O; К24+ H24= 2KHSО4;

Na2СО3 + Н2О = NaHCO3+ NaOH.

Кислі солі проявляють властивості кислот – незаміщений атом водню в них може заміщуватися з утворенням нормальних солей. Наприклад, під час дії на гідрокарбонат натрію NaHCO3 лугу NaOH відбувається реакція за рівнянням

NаНСО3 + NaOH = Nа2СО3 + H2O

Основні солі – це продукти неповного заміщення гідроксильних груп в молекулі багатокислотної основи або амфотерного гідроксиду на кислотні залишки (Mg(OH)C1, Zn(OH)C1, (CuOH)24 тощо).

Основні солі добувають неповною нейтралізацією багатокислотних основ або амфотерних гідроксидів кислотами, дією основи на сіль цієї самої основи, гідролізом солей, утворених слабкими багатокислотними основами:

Ві(ОН)3 + НС1 = Ві(ОН)3С1 + H2O;

MgCl2+ Mg(OH)2 = 2Mg(OH)Cl;

CuCl2+ Н2О = Cu(OH)Cl + НС1.

Основні солі подібно до основ здатні реагувати з кислотами з утворенням нормальних солей. Наприклад, при дії на основний хлорид магнію Mg(ОН)Сl соляної кислоти НС1 утворюється хлорид магнію MgC12 за рівнянням реакції

Mg(OH)Cl + НС1 = MgCl2+ H2O

Основні солі при нагріванні або з часом здатні втрачати воду. Солі, що утворюються внаслідок цього, називаються оксосолями. Наприклад:

Ві(ОН)2Вr = BiOBr + H2O

Оксосолі можна перетворити в середні дією відповідних кислот;

BiOBr + 2НВr = ВіВr3 + H2O

Подвійні солі – це продукти заміщення атомів водню в молекулах кислот на атоми двох металів (KAl(SO4)2, NaKSO4 тощо).

Змішані солі це середні солі, в молекулах яких атом металу сполучений з двома різними кислотними залишками. Прикладом такої солі може бути хлорне вапно – кальцієва сіль соляної і хлорнуватистої кислот: Сl – Са – ОСl.

Подвійні солі можна добути нейтралізацією будь-якої багато-основної кислоти двома основами:

H2SO4 + NaOH + КОН = KNaSO4+ 2Н2O

або під час одночасної кристалізації різних солей:

КС1 + MgCl2+ 6Н2O = KMgCl3•6Н2O.

Залежно від природи солі можуть реагувати з іншими солями, кислотами, основами, ангідридами, металами та іншими речовинами, з якими солі утворюють нові сполуки, наприклад:

ВаС12 + Na2SO4 = BaSO4 + 2NaCl; ВаС12 + H2SO4= BaSO4 + 2HC1;

CuSO4 + 2NaOH = Cu(OH)2 + Na2SO4; СаСО3 + SiO2= СаSіO3 + CO2;

CuSO4 + Fe == FeSO4+ Cu.

Солі добувають багатьма способами:

1.Взаємодією кислот з основами (реакція нейтралізації) або амфотерними гідроксидами:

Са(ОН)2 + 2HNO3= Ca(NO3)2 + 2H2O;

Zn(ОН)2 + 2HC1 = ZnCl2 + 2H2O.

2.Взаємодією кислот з основними або амфотерними оксидами):

MgO + Н2SO4 = MgSO4 + H2O;

ZnO + 2HNO3= Zn(NO3)2 + H2O.

3. Взаємодією кислот з металами (кислоти-неокислювачі взаємодіють лише з активними металами з виділенням водню, кислоти-окислювачі – з активними і неактивними, крім золота і деяких платинових металів, без виділення водню):

Zn + Н2SO4 = ZnSO4+ Н2;

Сu + 4НNO3(конц.) = Сu(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O.

4. Взаємодією кислот з іншими солями:

Н24 + ВаС12= BaSO4 + 2НС1.

5. Взаємодією кислотних оксидів з основними або амфотерними:

N2O5+ CuO = Cu(NO3)2;

SO3+ ZnO == ZnSO4.

6. Взаємодією кислотних оксидів з основами або амфотерними гідроксидами:

Р2O5 + 6NaOH = 2Na3PO4 + 3Н2О;

N2O5 + Zn(OH)2= Zn(NO3)2 + H2O

7. Взаємодією кислотних оксидів з солями:

СаСО3 + SiO2 = СаSіO3 + СО2.

Такі реакції проходять лише в тому випадку, коли оксид, яким діють на сіль, менш леткий, ніж той, що виділяється внаслідок реакції.

8. Взаємодією сильних основ з амфотерними гідроксидами:

Ва(ОН)2 + Рb(ОН)2 = Ва[Рb(ОН)6].

9. Взаємодією основ із солями:

FeSO4 + 2KOH = Fe(OH)2 + K2SO4.

10. Взаємодією солей із солями:

К3РO4 + 3СаС12 = Са3(РO4)2 + 6КС1.

11. Взаємодією солей з металами, що мають вищу активність, ніж метали, які входять до складу солей:

CuSO4 + Fe = Cu + FeSO4.

12. Взаємодією металів з неметалами:

Zn + Сl2 = ZnCl2.

13. Взаємодією активних неметалів з лугами:

Сl2 + 2NaOH = NaCl + NaClO + H2O; 3S + 6КОН = 2K2S + К2SO3+ 3Н2O.

14. Термічним розкладанням солей:

2KNO3= 2KNO2 + O2;

2КС1Oз= 2КС1 + 3O2.

15. Взаємодією металів, що утворюють амфотерні оксиди, з водними розчинами лугів:

Zn + 2NaOH = Na2ZnO2+ H2.

За міжнародними номенклатурними правилами назва солі складається з назви металу та міжнародної назви кислотного залишку.

Назви солей утворюють так: перше слово – назва аніона солі, дана у називному відмінку (для солей безкисневих кислот із закінченням -ід (-ид), для кисневмісних – із закінченням -іт (-ит) або -am); друге – назва катіона дана в родовому відмінку, наприклад: Na2SO4 – сульфат натрію, Ca(NO3)2 – нітрат кальцію, CuCl2 – хлорид міді (II), FeS – сульфід заліза (II), Cr2(SO4)3 – сульфат хрому (III), Ва(СlО2)2 – хлорит барію тощо.

Історично склалися назви солей хлорної (НСlО4), йодної (НІО3) і марганцевої (НМnO4) кислот, а їх солі називаються відповідно перхлоратами, перйодатами і перманганатами. Саме тому й відрізняються від систематичних і назви солей хлорнуватої (HClO3), йоднуватої (НІОз) і марганцевистої (Н2МпО4) кислот (відповідно хлорати, йодати і манганати).

Нижче наведено назви солей найважливіших кислот:

Кислота

Формула

Назва солі

Азотна

HNO3

Нітрат

Азотиста

HNO2

Нітрит

Борна (ортоборна)

Н3ВО3

Борат (ортоборат)

Вугільна

Н2СО3

Карбонат

Дифосфорна

H4P2O7

Дифосфат

Дихромова

H2Cr2O7

Дихромат

Йодоводнева

HI

Йодид

Кремнієва

Н2SiO3

Силікат

Марганцева

HMnO4

Перманганат

Метафосфорна

HPO3

Метафосфат

Миш'якова

Н3АsО4

Арсенат

Миш'яковиста

Н3АsO3

Арсеніт

Ортофосфорна

Н3РО4

Ортофосфат

Сірчана

H2SO4

Сульфат

Сірчиста

Н23

Сульфіт

Фосфориста

Н3РО3

Фосфіт

Фтористоводнева

HF

Фторид

Соляна

НС1

Хлорид

Хлорнуватиста

HClO

Гіпохлорит

Хлорнувата

НСlО3

Хлорат

Хлорна

НС1O4

Перхлорат

Хромова

H2CrO4

Хромат

Ціаністоводнева

HCN

Ціанід

У назві кислих солей до першого слова додають числівник, що відповідає числу атомів водню у молекулі кислоти, і слово гідро-, наприклад: Na2HPO4 – гідрофосфат натрію, NaH2PO4 – дигідрофосфат натрію тощо. Аналогічно до назви катіона основної солі додають слово гідроксо-, наприклад: Bi(OH)(NO3)2 – нітрат гідроксовісмуту (III), Ві(ОН)NО3 – нітрат дигідроксовісмуту (III) тощо.

Безводні основні солі можна називати двояко. Наприклад, сполука ВіОСl – це хлорид оксовісмуту (III), або хлорид вісмутилу (іон ВіО+ називають вісмутилом).

Подвійні і змішані солі слід називати так, щоб за назвою можна було встановити їх склад, тобто потрібно зазначати всі прості іони: Са(ОС1)С1 – хлорид-гіпохлорит кальцію; KNaSО4 – сульфат калію-натрію.

Солеподібні бінарні сполуки. Галоген- і тіоангідриди. Металіди (інтерметаліди)

Солеподібні бінарні сполуки – це сполуки, що складаються з двох елементів різної електронегативності і проявляють деякі типові ознаки солей: здатність гідролізувати, подібність кристалічної решітки до решітки солей тощо.

До солеподібних бінарних сполук належать сполуки металів з неметалами, зокрема активних металів з воднем, азотом, вуглецем, фосфором, кремнієм, наприклад: LiH – гідрид літію, СаН2 – гідрид кальцію, Mg3N2 – нітрид магнію, MgSi – силіцид магнію, CaC3 – карбід кальцію, Mg2P2 – фосфід магнію. У воді ці сполуки не розчиняються, але розщеплюються водою або кислотами.

Галоген- і тіоангідриди це сполуки, що проявляють властивості ангідридів.

Галогенангідриди одночасно є ангідридами двохкислот: кисневмісної та безкисневої. Так, наприклад, галогенангідрид РОСl3 під час взаємодії з водою утворює дві кислоти:

РОС13 + 3Н2О = 3НС1 + Н3РО4,

а з лугом – дві солі:

РОС13 + 6NaOH = 3NaCl + Nа3РO4+ ЗН2О.

Галогенангідриди можна уявити як похідні ангідридів, у яких кисень повністю або частково заміщений на галоген: РСl5 – хлорид фосфору (V), РОСl3 – хлорид оксофосфору (V), РСl3 – хлорид фосфору (III), NO2Cl – хлорид діоксоазоту (V), NOC1 – хлорид оксоазоту (III).

Тіоангідриди – це сполуки сірки з різними елементами, які за властивостями подібні до неметалів, а також з деякими металами у їх найвищих ступенях окислення. У тіоангідридах зв'язок між елементами значною мірою ковалентний. Тіоангідриди погано розчиняються у воді, розчиняються у лугах та реагують з сульфідами лужних і лужноземельних металів з утворенням солей тіокислот:

3SnS2 + 6КОН = K2SnS2 + K2SnO3 + 3Н2О; As2S5 + 3Na2S = 2Na2AsS4;

2As2S3 + 4NaOH = 3NaAsS2 + NaAsO2 + 2Н2O.

Назви тіоангідридів утворюють аналогічно до назв галогенангідридів, наприклад: АsS2 – сульфід миш'яку (III), As2S5 – сульфід миш'яку (V), CS2 –сульфід вуглецю (IV), SnS2 – сульфід олова (IV), COS – сульфід оксовуглецю (IV).

Одержання солей при взаємодії металів, оксидів і карбонатів з кислотами. Взаємодія кислот з металами, оксидами, карбонатами – найпоширеніший спосіб одержання солей. При проведенні цієї роботи можуть бути деякі ускладнення. Наприклад, якщо кислота була узята дуже концентрована, то вже після закінчення реакції з розчину починають випадати кристали речовини. В цьому випадку розчин потрібно трохи розбавити водою і далі провести кристалізацію. Якщо кислота була дуже розбавлена, то отриманий розчин слід випарувати до початку кристалізації.

Практично, кислоти беруть на 3 – 5% менше розрахованої кількості, щоб невелика частина вихідної речовини залишилася нерозчинною. Відважену на технохімічних терезах речовину поміщають у колбу, куди підливають кислоту. Якщо реакція протікає бурхливо, то кислоту додають до речовини невеликими порціями. Якщо ж реакція протікає повільно, то її проводять при нагріванні або слабому кип'ятінні.

Після закінчення реакції розчин якийсь час кип'ятять, щоб залишки кислоти вступили у взаємодію. При цьому відбувається деяке очищення розчину за рахунок контактного відновлення більш електропозитивних металів або за рахунок осадження можливих домішок у вигляді карбонатів або гідратів і т.д. Потім гарячий розчин фільтрують і фільтрат кристалізують.

ЛЕКЦІЯ 7. МЕТОДИ СИНТЕЗУ ОРГАНІЧНИХ СПОЛУК

Соседние файлы в папке Оrg_neorg_syntez