Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оrg_neorg_syntez / KNP_lex_kurs.doc
Скачиваний:
174
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.87 Mб
Скачать

5. Використання літератури і правила складання звіту

Вельми важливою й істотною частиною роботи є домашня підготовка по підручниках, керівництвах, довідковій, а іноді й оригінальній літературі. У жодному випадку не слід перетворювати лабораторію на читальний зал і витрачати лабораторний час на первинне ознайомлення з матеріалом, проте користуватися літературою в лабораторії можна при виникненні того або іншого питання в ході роботи. При цьому слід прийняти за правило проглядати літературу якомога більш повно і ретельно. Домашню роботу треба починати з підготовки теоретичних питань по даному синтезу по підручниках і керівництвах, потім ознайомитися з вихідними речовинами, які використовуються в даному синтезі, тобто відшукати в довідковій і навчальній літературі фізичні константи і дані про властивості цих сполук, особливу увагу звернути на токсичність реагентів, які використовуються. Після цього приступити до опрацювання даного синтезу по керівництву.

У процесі підготовки до виконання синтезу необхідно скласти звіт по кожній роботі. Кожний звіт слід починати з дати, номера роботи і назви синтезу. Звіт повинен містити рівняння основної реакції, по якій проводиться розрахунок і рівняння побічних реакцій, якщо вони протікають. Потім необхідно дати коротку характеристику вихідним речовинам, провести їх перерахунок, якщо пропонується виходити з інших кількостей, ніж указано в керівництві, і скласти план роботи, де записуються всі послідовні операції, що підлягають виконанню при тому або іншому синтезі.

В описі експериментальної частини роботи потрібно детально зупинитися на апаратурі, умовах проведення реакції і на особливостях її протікання. Тут же наголошується все, на що було звернуто увагу під час роботи (зміна забарвлення, поява характерного запаху і т.д.). При цьому потрібно засвоїти, що план роботи і опис експериментальної частини у жодному випадку не повинен бути переказом методики синтезу, даної в керівництві.

Після закінчення роботи слід записати кількість чистого продукту, провести розрахунок процентного виходу даної речовини від теоретично можливого, а потім дати йому характеристику. Звіт закінчується висновками з виконаної роботи. У кінці дається список використаної літератури.

Нижче наводиться зразок запису в робочому журналі.

Робота № ____ Дата «_____»________ _____ рік

Синтез (отримання)____________________________

Лабораторне джерело (вказати прізвища авторів, назву керівництва, видавництво, рік видання, сторінку)

1. Вихідні речовини

Назва і структурна формула речовини

Молекулярна маса

Константи за літературними даними

Концентрація

Кількість речовини

Надлишок

Примітки

розрахункова

в методиці

моль

мл

г

моль

мл

г

2. Хімізм процесу

а.

б.

Побічні реакції

а.

б.

3. Схема приладу і список необхідного посуду

4. План роботи

5. Виконання роботи

6. Звіт

Назва, емпірична і структурна формули речовини, молекулярна маса, зовнішній вигляд

Константи

Вихід

примітки

Встановлені в роботі

За літературними даними

г

мл

% від теоретичного

% від наведеного в методиці

Робота закінчена

Затрачено __________ робочих днів ___________ годин

Препарат одержаний __________________

Підпис викладача_____________

ЛЕКЦІЯ 2. ОСНОВНІ ОПЕРАЦІЇ ПРИ РОБОТІ В ХІМІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ

Поширеними операціями в лабораторії хімічного синтезу є нагрівання і охолоджування, оскільки багато реакцій в хімії залежать від суворого дотримання температурного режиму.

Соседние файлы в папке Оrg_neorg_syntez