Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Приказы / Пульмонология / приказ_стандарт лечения БА.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
377.34 Кб
Скачать

4.2. Фармакотерапія хворих на хозл.

4.2.1. Основні принципи терапії:

  • поступове нарощування інтенсивності лікування у залежності від ступеня тяжкості перебігу захворювання;

  • регулярність, постійність базисної терапії відповідно до ступеня тяжкості перебігу захворювання;

  • варіабельність індивідуальної відповіді на лікування визначає необхідність проведення моніторингу клініко-функціональних ознак захворювання.

4.2.2. Основні групи лікарських препаратів.

    • Бронхолітики. Займають головне місце у симптоматичній терапії хворих, призначаються як регулярно в якості базисної терапії для попередження виникнення персистуючих симптомів та зменшення їх вираженості, так і "за потребою" для зняття окремих гострих симптомів. Перевага надається інгаляційним формам бронхолітиків пролонгованої дії.

    • Глюкокортикостероїди (ГКС). Застосовуються у плановій базисній терапії хворих на ХОЗЛ ІІІ – ІV ступенів. ПереваганадаєтьсяінгаляційнимформамГКС.СистемніГКСпризначаються у разі загострення тане рекомендуються для базисної терапії.

4.2.3. Інші групи лікарських препаратів.

  • Нестероїдні протизапальні засоби(фенспірид) призначаються при нетяжких загостреннях та в складі базисної терапії протягом 2 – 5 місяців після загострення ХОЗЛ І – ІІ ступенів.

  • Застосування протигрипозної вакциниможезнизититяжкість загострення та смертність хворих;проводиться щорічно 1 – 2 рази на рік.

  • α1-антитрипсин-замісна терапія може застосовуватись у пацієнтів молодого віку у разі тяжкої спадкової недостатності α1-антитрипсину та при верифікованій емфіземі легень.

  • Антиоксиданти (N-ацетилцистеїн)зменшуютьчастоту загострень. Рекомендуються призначати пацієнтам із частими загостреннями.

  • Антибіотикипоказані у випадку доведеного інфекційного загострення ХОЗЛ.

Таблиця 6

Схема фармакотерапії хворих на ХОЗ

I стадія

II стадія

III стадія

IV стадія

Припинити паління, уникати факторів ризику, вакцинація від грипу,

іноді бронхолітики короткої дії

додати планово бронхолітик тривалої дії + реабілітація

додати інгаляційний ГКС

тривала киснева терапія

4.3. Реабілітація хворих на ХОЗЛ.

Реабілітаційні програми направлені на зменшення симптомів, зменшення втрати ваги тіла, м'язової слабкості, депресії та соціальної ізоляції тяжких хворих, покращення фізичних та емоційних можливостей у щоденному житті і, як наслі док, покращення якості життя хворих. Важливе значення має індивідуально пiдiбрана дихальна гімнастика, підтримання нормальної ваги тіла, дієта з достатньою кількістю вiтамiнiв та мікроелементів, що є важливим для скорочувальної здатності дихальної і скелетної мускулатури та зменшення її втомлюваності. Реабілітаційні програми повинні бути довготривалими, включати фізичний тренінг, консультації щодо харчування, навчання та підтримку хворих.

4.4. Оксигенотерапія.

При її призначенні враховується ступінь тяжкості захворювання, вираженість клінічних симптомів, повноцінність та ефективність базисної терапії, ступінь дихальної недостатності та кисневого балансу крові.