Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физреабилитация(продолжение) / ТЕМА 3 (Функц. сост.).doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
227.33 Кб
Скачать

1. Оцінка фізичного розвитку:

  • середній, гармонійний чи не гармонійний ( ознаки негармонійності);

  • вище, нижче середнього, гармонійний чи не гармонійний;

  • високий, низький , гармонійний чи не гармонійний.

2. Адаптація до фізичних навантажень:

  • тип реакції системи кровообігу на фізичне навантаження (нормотонічний, гіпотонічний, гіпертонічний, гіперреактивний, дістонічний, східчастий);

  • період відновлення (нормальний, уповільнений, значно уповільнений (незадовільний);

  • показники фізичної працездатності (якщо визначались).

3. Оцінка функціонального стану (на основі даних, отриманих під час збору анамнезу, обстеження у стані спокою та функціональних досліджень:

  • незадовільний;

  • задовільний;

  • добрий;

  • перевтома, перетренованість, перенапруга (з боку яких систем).

4. Загальна оцінка стану здоров’я:

  • здоровий – не виявлено абсолютно ніяких відхилень у фізичному розвитку, функціональному стані та стані здоров’я;

  • практично здоровий – виявлені незначні відхилення, які не впливають на пристосування до фізичних навантажень та працездатність обстежуваного (при цьому обов’язково вказуються визначені порушення – наявність осередків хронічної інфекції (каріозних зубів, тонзиліту (компенсованого, субкомпенсованого або некомпенсованого та ін.), низький або негармонійний фізичний розвиток; дещо уповільнений період відновлення після фізичного навантаження при нормотонічному типі реакції та ін.;

  • діагноз визначеного відхилення в стані здоров’я, яке може впливати на функціональні здібності і працездатність обстежуваного;

  • ступінь вірогідності прихованої патології, враховуючи перенесені раніше хвороби (дитячі інфекційні захворювання (кір, скарлатину чи ін.), гепатит, тонзиліт та ін.) і проведене лікування з їх приводу, а також конституційні особливості досліджуваного.

  • ступінь вірогідності виникнення патології в процесі фізичних тренувань, враховуючи патологічну спадковість (ГБ, ІБС, інсульт, сахарний діабет, венозну недостатність, грижі в анамнезі близьких родичів тощо), тобто відсутність порушень в стані здоров’я на час обстеження не виключає тенденції виникнення патології, особливо при інтенсивних навантаженнях.

5. Допуск до занять фізичними вправами з визначенням медичної групи:

За даними фізичного розвитку, функціональних здібностей організму та стану здоров’я, а також залежно від рівня фізичної підготовленості (враховуючи спортивний анамнез) визначається допуск до фізичних тренувань з деталізацією їх виду (заняття спортом, оздоровчою фізичною культурою або лікувальною фізичною культурою), спрямованості, масштабу змагань та ін. Для занять фізичним вихованням (фізичною культурою) в навчальних закладах обстежувані розподіляються на медичні групи*.

6. Лікарські рекомендації щодо режиму рухової активності:

  • Вибір рухового режиму під час спортивних чи оздоровчих тренувань: щадний, щадно-тренуючий, тренуючий або інтенсивно-тренуючий (при цьому бажано вказати за рахунок яких елементів збільшити або зменшити інтенсивність, тривалість і кратність тренувань).

  • Вибір інтенсивності (дози) фізичних навантажень у разі призначення лікувальної фізичної культури: легка, середня або велика.

7. Призначення інших профілактичних або реабілітаційних заходів:

Призначаючи додаткові лікувально-профілактичні заходи чітко вказується їх характер, строки проведення, дозування, тривалість, необхідність припинення тренувань або зміни їх характеру.

8. Додаткові обстеження:

Якщо не визначено достатньо чіткої картини, слід вказати які додаткові обстеження необхідно провести і в які строки.

9. Строки наступного планового обстеження:

Вказати через який термін досліджуваний повинен з’явитися для наступного планового обстеження.

Медичні групи: для занять фізичним вихованням (фізичною культурою) в навчальних закладах виділяють 3 медичні групи:

Основна. Особи без відхилень у стані здоров'я, а також особи, які мають незначні відхилення за умови достатнього фізичного розвитку, їм дозволяють заняття за програмою в повному обсязі, у секціях та участь у змаганнях. До цієї групи також зараховують осіб середнього і похилого віку без відхилень у стані здоров'я за умови достатньої фізич­ної підготовленості. Вони займаються в групах загальної фізичної під­готовки «Здоров'я», можуть змагатися і здавати норми з урахуванням віку.

Підготовча. Особи з недостатнім фізичним розвитком і мало фізично підготовлені без відхилень та з незначними відхиленнями в стані здо­ров'я. Вони займаються за програмою, відвідують додаткові заняття, здають нормативи у більш пізні терміни. До групи також зараховують осіб середнього і похилого віку з незначними відхиленнями в стані здо­ров'я на тлі вікових змін, але без істотних функціональних розладів. Заняття в групах загальної фізичної підготовки «Здоров'я» проводять за спеціальними програмами для різних вікових груп.

Спеціальна. Особи, що мають відхилення в стані здоров'я постійного або тимчасового характеру (в тому числі функціональні розлади на тлі вікових змін у осіб середнього та похилого віку без достатньої фізичної підготовленості), які потребують значного обмеження фізичних наванта­жень. Вони займаються за спеціальними програмами фізичного вихован­ня, звільняються від складання деяких нормативів. У середньому та по­хилому віці займаються лікувальною фізкультурою.

Окремо вирішується питання щодо занять спортом дітей та підлітків. Зважаючи на великі навантаження, притаманні спортивним заняттям, дозвіл на такі заняття лікар дає лише тим, хто віднесений до основної медичної групи, не має жодних відхилень у стані здоров'я і досяг певно­го віку.