Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акушерство / Акушерство / protokoli po nozologiyam / Формулярний довідник приказ №8.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
737.28 Кб
Скачать

6.6.2. Препарати циміцифуги

  • Циміцифуга + сангвінарія + пілокарпус + сепія + ляхезис (Cimicifuga + Sanguinaria + Jaborandi + Sepia + Lachesis)

ІІ. Ременс®, табл.; 1 таблетка містить: Cimicifuga D1 - 17.9 мг, Sanguinaria D6 - 37.2 мг, Jaborandi D6 - 37.2 мг, Sepia D12 - 37.2 мг, Lachesis D12 - 37.2 мг; виробництва "Richard Bittner AG", Австрія

Ременс®, краплі для перорального застосування; 100 мл розчину містять: Cimicifuga D1 5 мл, Sanguinaria D6 10 мл, Aristolochia D6 10 мл, Sepia D12 10 мл, Lachesis D12 10 мл, виробництва "Richard Bittner AG", Австрія

6.6.3. Інші засоби

  • Плоди прутняку звичайного (Fructus Agni casti)

Фармакотерапевтична група: G03XA10** - засоби, що впливають на статеву сферу.

Основна фармакотерапевтична дія: чинить нормалізуючу дію на рівень статевих гормонів.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: дофамінергічні ефекти препарату викликають зниження продукції пролактину, тобто усувають гіперпролактинемію; підвищена концентрація пролактину порушує секрецію гонадотропінів, унаслідок чого можуть виникнути порушення при дозріванні фолікулів, овуляції та у стадії жовтого тіла, що надалі веде до дисбалансу між естрадіолом і прогестероном; цей дисбаланс між статевими гормонами викликає менструальні порушення, а також мастодинію; на відміну від естрогенів і інших гормонів, пролактин чинить також пряму стимулюючу дію на проліферативні процеси в молочних залозах, підсилюючи утворення сполучної тканини і викликаючи розширення молочних протоків; зниження вмісту пролактину призводить до зворотного розвитку патологічних процесів у молочних залозах і купірує больовий с-м; ритмічне вироблення і нормалізація співвідношення гонадотропних гормонів сприяють нормалізації другої фази менструального циклу.

Показання для застосування ЛЗ: порушення менструального циклу, пов'язані з недостатністю жовтого тіла; мастодинія, пов'язана з болем (масталгія); передменструальний с-м.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: приймати по 1 табл. або по 40 крап. 1 р/добу зранку; курс лікування - 3 місяці, без перерви під час менструації; якщо після відміни препарату скарги поновлюються, то за погодженням з лікарем лікування слід продовжити.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: АР; психомоторне збудження, сплутаність свідомості і галюцинації.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до компонентів препарату.

Форми випуску ЛЗ: табл., вкриті плівковою оболонкою, по 3.2-4.8 мг; краплі для перорального застосування по 50 мл, 100 мл у фл.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при температурі не вище 25˚С; термін придатності - 3 роки.

Торгова назва:

ІІ. Циклодинон®, "Bionorica AG", Німеччина

6.6.2. Антигестагені засоби

  • Міфепристон (Mifepristone)

Фармакотерапевтична група: G03XB01 - засоби, що впливають на статеву сферу. Антигестагеннi засоби.

Основна фармакотерапевтична дія: антигестагенна, антипрогестероннй.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: синтетичний стероїдний засіб, що блокує дію прогестерону на рівні рецепторів; антагонізм з глюкокортикостероїдами за рахунок конкуренції на рівні зв’язування з рецепторами; посилює скорочувальну здатність міометрія, стимулюючи вивільнення інтерлейкіну-8 в хоріодецидуальних клітинах, підвищуючи чутливість міометрія до простагландинів (для посилення ефекту застосовують в поєднанні з синтетичним аналогом простагландину); в результаті дії препарату відбувається десквамація децидуальної оболонки і виведення плідного яйця; після одноразового перорального прийому в дозі 600 мг Смакс – 1,98 мг/л – досягається через 1,3 год; абсолютна біодоступність становить 69%; в плазмі міфепристон на 98% зв’язується з білками: альбуміном і кислим альфа1-глікопротеїном; після фази розподілу виведення спочатку відбувається повільно, через 12-72 год, концентрація зменшується у 2 рази, а потім кліренс прискорюється; T1/2 - 18 год.

Показання для застосування ЛЗ: переривання маткової вагітності у ранній термін (до 42 днів аменореї); пiдготовка та iндукцiя пологiв при внутрішньоутробній загибелі плода, якщо застосування простагландинів або окситоцину не показано.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: для медикаментозного переривання вагітності - 600 мг приймають перорально одноразово в присутності лікаря, через 36 – 48 год застосовують простагландини (мiзопростол 400 мкг внутрiшньо (при вагiтностi iз затримкою менструації до 49 днiв) або гемiпрост 1 мг внутрiшньопiхвово (при вагiтностi iз затримкою до 63 днiв), пацієнтка має знаходитись під наглядом медичного персоналу принаймні протягом 2-х год після застосування; через 36 – 48 год після прийому міфепристону пацієнтці слід провести УЗД; через 8 – 14 днів повторно проводиться клінічне обстеження та УЗД, а також визначають рівень β-хоріонічного гормону для підтвердження того, що стався викидень; за відсутності ефекту на 14 день (неповний аборт або вагітність триває) проводять вакуум-аспірацію з наступним гістологічним дослідженням аспірату; для iндукцiї пологів - 200 мг мiфепристону приймають перорально в присутностi лiкаря; через 24 год повторний прийом 200 мг мiфепристону; через 48 – 72 год проводиться обстеження статевих органiв, та, за необхiдності, призначаються простагландини або окситоцин.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: пов’язана з процедурою лікування - кров’янисті виділення із статевих органів, болі у нижнiй дiлянцi живота, загострення запальних процесів матки і придатків; пов’язана з прийомом міфепристону - відчуття дискомфорту у нижнiх дiлянках живота, слабкість, головний біль, нудота і блювання, запаморочення, гіпертермія.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до міфепристону, наднирковозалозна недостатність і тривала терапія ГКС, г. або хр. ниркова і/або печінкова недостатність, порфiрія, міома матки, наявність рубця на матці, анемія, порушення гемостазу (у тому числі попереднє лікування антикоагулянтами), запальні захворювання жіночих статевих органів, наявність тяжкої екстрагенітальної патології; у жінок старше 35 років, які палять (без попередньої консультації терапевта); для медикаментозного переривання вагітності - підозра на позаматкову вагітність, вагітність, яка не підтверджена клінічними дослідженнями, за строком більше 42 днів після припинення менструації, що виникла при застосуванні внутрішньоматкової контрацепції або після відміни гормональної контрацепції; для iндукцiї пологів - тяжкий гестоз, прееклампсія, еклампсія, недоношена або переношена вагітність; хр. обструктивні захворювання легень (у тому числі БА), тяжка АГ, порушення ритму серця і серцева недостатність.

Форми випуску ЛЗ: табл. по 200 мг.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберiгати при t° не вище 25 °С; термін придатності – 3 роки.

Торгова назва:

ІІ. Міфегін, "Exelgyn", Франція

Міфепристон, ЗАТ "Мир-Фарм", Російська Федерація

Міфоліан, "Shanghai HuaLian Pharmaceutical Co.Ltd", Китай