Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari_1-8.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
238.59 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

1. Перехід українських земель до складу Литовського князівства не зустрів спротиву, відбувся мирним шляхом. Знайдіть пояснення цього факту.

2. Доведіть, що Люблінська унія, яка зовні ніби не суперечила тогочасним законам, за сутністю була актом загарбання українських земель Польщею..

3. З якою метою, на Вашу думку, була підготовлена і здійснена Брестська церковна унія?

4. Заповніть таблицю за темою «Становище українських земель у складі Литви і Польщі».

Литва

Польща

Характер приєднання

Соціально-економічне становище

Культура

Релігія

5. Кінець XVI – перша половина XVIII ст. асоціюється з рядом визначних історичних постатей. До Вашої уваги пропонується ознайомитися з нижче наведеними характеристиками і визначити, кому із діячів вони належать.

Йов Борецький –

Владислав ІV –

К.В. Острозький –

Кирило Терлецький –

Сигізмунд ІІІ –

Михайло Рогоза –

Петро Могила –

Іпатій Потій –

Гедеон Балабан –

  1. Церковний діяч, львівський єпископ (1565-1607). З 1590 р. брав участь у підготовці унії з Римом, однак напередодні Берестейського собору зайняв позицію князя Костянтина Острозького, ставши противником ідеї об’єднання церков. Мав напружені стосунки з Львівським ставропігійним братством.

  2. Київський православний митрополит (1620-1631), ректор Львівської братської школи (1604), Київської Богоявленської школи (1615-1616), ігумен Михайлівського монастиря в Києві (1618). У 1620 р. висвячений на Київського митрополита. Підтримував дружні стосунки з Сагайдачним, через якого мав вплив на козаків.

  3. Король польський (1587-1632), походив зі шведського королівського роду. Вихованець єзуїтів і гарячий прихильник католицизму. За час його правління загострилася внутрішня ситуація в Речі Посполитій і дійшло до перших козацько-польських воєн.

  4. Київський і Галицький митрополит, визначний письменник-полеміст, який палко обстоював унію. Один з ініціаторів Берестейської унії 1596 р. Після смерті митрополита М.Рогози (1599) став київським греко-католицьким митрополитом.

  5. Церковний діяч, з 1572 р. – єпископ пінський і турівський. З 1585 р. – луцький і острозький. У 1595 р. разом з Іпатієм Потієм їздив до Риму, зустрічався з Папою римським і визнав його зверхність над українською православною церквою.

  6. Церковний діяч, один з організаторів Берестейської унії (1596). З 1590 р. вів таємні переговори з польським королем про унію православної церкви з католицькою, будучи київським митрополитом. Разом зі своїми послідовниками скликав церковний собор у Бересті, що проголосив унію. Був першим греко-католицьким митрополитом.

  7. Польський король у 1632-1648 рр., син Сигізмунда ІІІ. Потребуючи козацької допомоги у війні з Московією, домігся року 1632 визнання православної української митрополії. Коли війна закінчилася, не виконав своїх зобов’язань про пільги козакам. За його правління відбувалося повстання Павлюка та повстання під проводом Д.Гуні і Я.Острянина, придушені з великою жорстокістю.

  8. Визначний церковний та культурний діяч 17 ст., митрополит київський (1632-1647). З 1627 р. – архімандрит Києво-Печерської лаври. В 1631 р. заснував у Печерській лаврі школу, яку 1632 р. об’єднав з братською школою на Подолі, внаслідок чого виникла Київська академія. Канонізований православною церквою як святий.

  9. «Некоронований король Русі», київський воєвода з 1559 р. Великий шанувальник і покровитель освіти, науки, мистецтва в Україні. Своїм коштом відкрив близько 30 шкіл, заснував Острозьку академію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]