Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Профорієнтація 18.docx
Скачиваний:
422
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать

6.2. Профконсультаційні послуги центрів зайнятості

За таким видом послуг в Обласний центр зайнятості звертають­ся особи самого різного віку й соціального стану. Так, статистика останніх років свідчить, що порядку 90 % тих, хто звертається за профконсультацією становлять особи, що тимчасово залишилися без роботи. З них більше 47 % – особи, що мають робочі професії, близько 30 % – фахівці з вищою освітою, і 23 % – громадяни, які не мають професії або спеціальності. Слід зазначити, що переважно (57 %) профконсультаційними послугами користуються жінки; майже кожен другий (49 %), що звертається за профінформаційним обслуго­вуванням це особи у віці до 35 років.

У число профконсультаційних послуг, що надаються психоло­гами Обласного центру, входить і проведення професійного відбору громадян, що вирішили освоювати професії, по яких передбачена обов'язкова перевірка на ступінь психофізіологічної відповідності. До таких професій належать такі, які пов'язані з підвищеною небез­пекою. Приміром, професії електрогазозварник, оператор котельних установок, збирач металевих корпусів кораблів, водії транспортних засобів, машиністи котельних установок, трактористи і ін.

Професійний відбір по цих професіях передбачений в обов'язко­вому порядку і його проходять всі особи, які направляються центром зайнятості для подальшого професійного навчання. Тільки У 2005 ро­ці фахівцями Обласного центру було надано 837 послуг, пов'язаних із проведенням профвідбору.

Головна особливість профконсультацій і профвідбору, здій­снюваних фахівцями центрів зайнятості в порівнянні з анало­гічною роботою, проведеною в школах й в інших організаціях, що здійснюють профорієнтаційні заходи, полягає в їхній чіткій конкретизації. У центрах зайнятості ця робота орієнтована на конкретні професії, по яких є заявки від роботодавців. Тому в психологічному плані вона більше спрямована не на професійне самовизначення особистості, а на її працевлаштування з урахуванням досягнення найбільшої відповідності між психофізіологічними особливостями індивіда й вимогами тих професій, які необхідні роботодавцям тепер.

В умовах ринкової економіки важливу соціально-психологічну проблематику становить правильне й оперативне рішення питань професійного самовизначення й працевлаштування таких соціально слабо захищених верств населення як інваліди, молодь, жінки й ін. Ось чому саме цим напрямкам роботи в діяльності обласних центрів зайнятості приділяється особлива увага. Розглянемо докладніше їх­ній характер і зміст:

1. Для реалізації права слабко захищених категорій громадян у працевлаштуванні відповідно до діючого законодавства України розпорядженнями голів райдержадміністрацій і міськвиконкомів на підприємствах, в організаціях й установах бронюються цільо­ві робочі місця. Так, наприклад, в 2005 році в Миколаївській області було за­броньовано 1678 таких робочих місць, утому числі для жінок, які мають дітей у віці до 6 років і самотніх матерів 490; для ви­пускників загальноосвітніх шкіл і ПТУ – 414; для особливих категорій молоді – 448; для осіб передпенсійного віку – 440; осіб, звільнених після відбуття покарання – 45. Рівень викорис­тання заброньованих робочих місць по районах області різний і коливається в межах від 100, приміром, у Баштанському, Новоодеському районах і до 11,8 % – Вознесенському.

2. Особлива увага в роботі центрів зайнятості приділяється пра­цевлаштуванню молоді. Так, службою зайнятості Миколаївської області розроблений і реалізується комплекс цільових заходів, спрямованих на забезпечення виконання Національної програ­ми «Діти України». Особливо ефективно протікає працевлашту­вання молоді на додаткові робочі місця, які створюються за ра­хунок державних дотацій роботодавцям. Тільки в 2005 році чисельність додаткових робочих місць, створених на цій основі, зросла на 13,5% у порівнянні з попереднім роком. Як правило, від 50 до 60% таких робочих місць призначається для випускни­ків шкіл і ПТНЗ.

Важливу роль у професійному самовизначенні молоді грають проведені центром зайнятості цільові заходи профорієнтаційного характеру, що сприяють підвищенню конкурентоздатності молоді на ринку праці. Так, особливою популярністю в молоді користуються курси по вивченню «Основ організації підприємницької діяльності», «Основи комп'ютерної грамотності», «Організація малого бізнесу» й ін.

3. Важливим соціально-психологічним завданням, виконуваним службою зайнятості, є професійне самовизначення й працевла­штування інвалідів. Чисельність цієї категорії населення, на жаль, в Україні зростає з року в рік. Так, наприклад, тільки в 2005 році число таких громадян, що звернулися до послуг у Миколаївський центр за­йнятості, зросло в 1,5 рази в порівнянні з попереднім роком. Від­повідно до Законів України «Про зайнятість населення» й «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» на обласні служби зайнятості покладені обов'язки по сприянню трудовій реабілітації й працевлаштуванню осіб з обмеженими фізични­ми можливостями на вільні й новостворювані або пристосовані для інвалідів робочі місця.

Разом з місцевими органами праці й соціального захисту на­селення фахівці служби зайнятості вирішують питання по працев­лаштуванню інвалідів на спеціалізовані робочі місця після навчання у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів. Так, наприклад, в 2005 році цільове навчання в цьому центрі пройшли 7 інвалідів – жителів Миколаївської області, з них п'ятеро були працевлаштовані відразу ж після завершення навчання(Додаток З).

Психологами центру зайнятості практикується проведення цільо­вого тестування інвалідів для визначення оптимальних напрямків їх­нього професійного самовизначення й працевлаштування. У результаті такого тестування визначаються можливі види їхнього професійного навчання. Наприклад, в 2005 році 14 інвалідів за направленням Облас­ного центру зайнятості здобули професії оператора комп'ютерного на­бору, оператора котельної установки, фахівця WЕВ-дизайну й ін.

Завдяки профорієнтаційній роботі, проведеній фахівцями центру разом з педагогами й психологами загальноосвітніх шкіл, профконсультаційні послуги були надані 128 дітям-інвалідам.

У практику роботи центру ввійшло систематичне проведення ярмарків вакансій робочих місць, що бронюються для інвалідів, які організуються у всіх районах області.

Важливою юридичною підтримкою для активізації робіт у цьо­му напрямку стало видання Закону України «Про внесення змін у де­які Закони України, які реалізують інвалідам право на трудову зайня­тість» від 23 лютого 2006 року за № 3483-ІУ. Відповідно до цього до­кумента безробітними визнаються також інваліди, які не досягай пен­сійного віку, не працюють і не зареєстровані як ті, хто шукає роботу. Дане положення створює необхідні організаційні й соціально-психологічні умови для подальшої активізації робіт державних цен­трів зайнятості в цьому напрямку.