Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Профорієнтація 18.docx
Скачиваний:
422
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать

2. Виробничо-технічний розділ

  1. Предметні засоби праці: Природні предмети праці (руда, кам'яне вугілля, нафта, деревина та ін.). Штучні (метали, пластмаси, синтетичні смоли, хімічні волокна та ін.). Продукти праці.

  2. Знаряддя праці: Ручні і механізовані, автоматичні. Вимірні прилади та інструменти. Робоче місце і його обладнання.

  3. Технологія процесу праці: Найважливіші виробничі операції. Домінуючі тип;; діяльності і трудові функції. Обробка матеріалів, виробів. Керування механізмами, машинами, апаратами. Монтаж, збирання. Спостерігання, обслуговування і догляд, ремонт.

  4. Форма організації праці: Робота індивідуальна, колективна. Робота на конвеєрі.

3. Санітарно-гігієнічний розділ

  1. Мікрокліматичні умови праці. Робота на відкритому повітрі, в закритому приміщенні, температура, відносна вологість, стан метереологічних умов праці на протязі доби та по сезону року.

  2. Характер освітлення. Денне, штучне освітлення.

  3. Умови попередження несприятливої дії шуму, вібрації електромагнітних полів та інших видів випромінювання. Умови усунення забруднення повітряного середовища, виробничих приміщень газами, парами, пилюкою. Умови застереження від травматизму.

  4. Режим та ритм праці. Робота в денний час, робота по змінах. Особливості положення тіла (сидячи, стоячи, зігнуте положення тіла). Частота та темп рухів. робота пов'язана з підняттям і перенесенням вантажів.

  5. Основні медичні заперечення до навчання та праці за даною професією.

4. Психофізіологічний розділ

4.1. Особливості сприйняття. Здорове сприйняття, розміри об'єктів, що сприймаються, необхідна точність вимірів на око. Слухове відчуття, нюхове та станове відчуття.

  1. Розумова діяльність, зв'язана з набуттям, зберіганням, переробкою інформації. Спостереження, пам'ять та мислення (об'єкт спостереження, особливості пам'яті та мислення теоретичного або практичного), мова (вимоги до чіткості та чистоти мовлення).

  2. Моторика. Органи. Які приймають участь у роботі, характер рухів, швидкість, ритм, сила, кмітливість.

Увага. Об'єм уваги (число об'єктів, які необхідно одночасно тримати в полі зору при виконанні тих чи інших трудових функцій), стійкість уваги. Зосередженість в умовах прийому інформації, розподіл уваги при здійсненні декількох дій, або при сприйманні різних процесів, явищ, об'єктів, переключення уваги з одного виду діяльності на інший.

4.4. Якості особистості, що допомагають в успішній праці. Працелюбство, комунікабельність (вміння ладити з людьми, привітність), інтелектуальні якості (спостережливість, здатність передбачати), вольові (ініціативність, організованість, наполегливість, здатність до керівництва людьми, перешкодостійкість, самовладання, збереження працездатності в напружених ситуаціях, здатність переборювати відчуття страху), зрівноваженість (стриманість, спокій в спілкуванні з людьми).

5. Де можна отримати професію

Перелік закладів, умови прийому, об'яви, реклама і тому подібне.

2. Тенденції розвитку профорієнтаційної роботи в україні на сучасному етапі

Розвиток ринкових відносин в Україні, реформування та модернізація системи освіти, зокрема вищої школи, у контексті європейської інтеграції та приєднання до Болонського процесу – усе це сприяє оновленню ринку освітніх послуг та ринку праці, які перебувають у тісному взаємозв'язку. Зміни умов, змісту і засобів праці потребують функціонування довготривалої та динамічної системи професійної орієнтації, що виступає складовою неперервної освіти. У кінці XX – на початку XXI ст. при розбудові незалежної України з'явилася можливість по-новому підійти до проблеми підготовки особистості щодо професійного самовизначення, повною мірою враховуючи інтереси особистості й країни. Але високий рівень безробіття серед молоді на сучасному етапі, плинність кадрів, незадоволеність значної кількості людей своєю спеціальністю свідчать, що питання вибору професії підростаючим поколінням не можна вважати розв'язаним.

Роль про­фесійної орієнтації у формуванні ефективної зайнятості населення зумовлюєть­ся й тим, що науково обґрунтований і усвідомлений вибір громадянами профе­сії створює передумови для отримання максимальних результатів від трудової діяльності, професійна орієнтація сприяє також раціональній структурній пере­будові народного господарства з урахуванням реальної потреби в професіях (спеціальностях), є засобом запобігання стресовій поведінці людей, яким загро­жує безробіття.