Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЯТДИ ПОДІЛЛЯ (Прокопчука В.Ю).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
580.37 Кб
Скачать

Розділ 5 жовна сива

Середовище існування. Природний ареал жовни сивої охоплює вузьку смугу мішаних і широколистяних лісів Євразії від Франції, Швейцарії та Хорватії на схід до Сахаліну і Хоккайдо, а також значну частину східної і південно-східної Азії на південь до Малайського півострова і Суматри. На території України ареал сивої жовни охоплює лісову і лісостепову смугу, крім високогір’я Карпат, північ степової смуги, а також Придунайський регіон. Ця жовна оселяється в різноманітних лісах, здебільшого широколистяних та мішаних. У Європі ареали сивої і зеленої жовни перетинаються, проте перший з них більше асоціюється з континентальними, в цілому більш піднесеними і гірськими районами, хоча трапляється й на рівнині. Сива жовна полюбляє не дуже густі ліси з відкритими ділянками – невеликі гайки, заплавні ліси, плодові сади, парки. У суцільному лісі оселяється біля галявин і просік. Трапляється жовна сива (Рис 5.4) і на повністю відкритій місцевості, але тільки поблизу лісових масивів. На височинах населяє світлі листяні і хвойні ліси з переважанням дуба, вільхи, сосни. У горах гніздиться в Європі до 1700 м на рівнем моря [1, 3].

Рис. 5.4 Жовна сива

Живлення. Харчується переважно мурахами й особливо любить ласувати деякими їх видами там, де зустрічаються рідко не оселиться на літо жоден сивоголовий дятел. І взимку він також намагається добути собі мурах. Пізньої осені і взимку він харчується також ягодами горобини і бузини. На сході свого величезного ареалу жовна сива -- частково шукає корм на землі, частково на деревах, перш за все взимку, коли мурашники засипані снігом. Годують пташенят обоє батьків, приносячи корм в передньому відділі шлунка, а не як великі строкаті дятли в дзьобі. Пташенята просять корм, видаючи своєрідні звуки, які спочатку здаються дзижчанням шершня [6].

Розмноження. До розмноження беруться до кінця першого року життя. Перші шлюбні вигуки самця в середній частині Європи в м'які зими можна почути вже починаючи з кінця січня, хоча свого апогею вони досягають у другій половині лютого та на початку березня. Активне токування триває до кінця квітня, іноді до початку травня. До утворення пари жовна сива поводяться дуже рухливо, перелітаючи з одного району в інший. Це пов'язано з відносною рідкісністю виду - уподобавши ділянку, самець нерідко залишає її, якщо на його крик не відгукується самка. Навпаки, як тільки пара формується, птахи припиняють кочувати і тримаються остаточно обраної території. Співаючий самець зазвичай сидить на верхніх сухих сучках якогось великого дерева, найчастіше його можна почути в проміжку між 8 і 10 годинами ранку. Крім співу, він іноді видає коротку барабанну дріб. Під час розмноження птах з гучним ляскотом крил приземляється біля партнера або обраного місця для гнізда. Іноді самець ритуально годує самку. Гніздо сивої жовни розташоване в дуплі на висоті 0,2-24 м (зазвичай 1,5-8) від поверхні землі. Зазвичай обирає для цього листяне дерево з м'якою деревиною – клен звичайний, осику, вільху чорну, березу, іноді мертве або зіпсоване грибком. На будівництво витрачається від 9-ї до 20-й доби, а до роботи стає й самець і самка. Льоток має форму вертикально витягнутого овалу. Додаткова вистилка відсутня, однак на дні гнізда завжди є шар подрібненої гнилої деревини. Розмір кладки змінюється залежно від району проживання - в Гімалаях гніздо звичайно містить 4-5 яєць, у центральній Європі 7-9. Насиджують обидва батьки, причому вночі і більшу частину дня сидить самець. У цей період птахи мовчазні і поводяться потайливо. Пташенята з'являються на світ через 14-17 днів після відкладання останнього яйця. Обоє батьків в рівній мірі вигодовують нащадків, відригуючи їм їжу з дзьоба в дзьоб. Іноді поживу в гніздо приносить, ще одна самка. Через 23-27 днів пташенята стають на крило, проте ще до середини літа кочують разом з батьками, після чого розсіюються [10, 13].

Відмінності від схожих видів: самець ad жовни сивої від juv зеленої жовни відрізняється наявністю лише невеликої червоної плями, яка охоплює лоб та передню частину тім'я; самка жовни сивої ad і самка жовни зеленої juv відрізняється - цілком сірою головою; крім того, juv від juv жовни зеленої - майже однотонним низом [18].