Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспектЛекційWriter_укр1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Глосарій

O

Odt - розширення імені файлу у форматі Open Document що містить текстову інформацію, створену в OpenOffice.Writer

W

Writer (LibreOffice Writer) - програма з пакету LibreOffice, що є текстовий редактор, програма для створення і обробки текстових документів.

Web -страница - гіпертекстовий ресурс www, документ створений за допомогою мови HTML (чи XHTML). Мова HTML інтерпретується браузером і відображається у вигляді документу зручному для сприйняття людини. Web -страница може містити посилання для швидкого переходу на інші сторінки, а також статичні і динамічні зображення.

А

Абзац (літературний термін) - це частина тексту, що є закінченим по сенсу фрагментом твору, закінчення якого служить природною паузою для переходу до нової думки.

Б

База даних (БД, database) - це реалізована за допомогою комп'ютера інформаційна структура (модель), що відбиває стани об'єктів і їх відношення.

В

Вікно - елемент графічного інтерфейсу користувача, що представляє власний субекранний простір, що знаходиться в довільному місці ≪над≫ основним екраном. Основна частина ≪віконного≫ інтерфейсу.

Г

Гіперпосилання - це елемент Web -страницы, що вказує на який-небудь об'єкт гіпертекстового документу і дозволяє на нього перейти, активувавши посилання (клацанням миші). У тексті виділяються кольором і підкресленням.

І

Інтерфейс (графічний) - система засобів для взаємодії користувача з комп'ютером, заснована на представленні усіх доступних користувачеві системних об'єктів і функцій у вигляді графічних компонентів екрану (вікон, значків, меню, кнопок, списків і т. п.).

К

Контекстне меню - меню, що викликається натисненням правою кнопкою миші на якому-небудь об'єкті (наприклад, слові, фігурі, елементі інтерфейсу). У цьому меню відображаються команди, які нам надає об'єкт (контекст), що знаходився під курсором миші у момент клацання.

Колонтитули - текстові рядки, що розташовуються над основним текстом кожної смуги, видання, що покращують оформлення, і що полегшують користування ним (полегшується знаходження потрібного розділу видання, слова в словнику і т. п.).

Курсор (у окремому випадку - курсор миші) - зазвичай відображається у вигляді стрілки, переміщається по екрану, повторюючи руху миші або іншого вказівного маніпулятора (наприклад, джойстика або пера графічного планшета). Натиснення кнопок і інші дії миші застосовуються до поточного положення покажчика.

О

Операційна система - базовий комплекс комп'ютерних програм, що забезпечує управління апаратними засобами комп'ютера, роботу з файлами, введення і виведення даних, а також виконання прикладних програм і утиліт.

Р

Розширення файлу - послідовність символів, що додаються до імені файлу і призначених для ідентифікації типу (формату) файлу. Це один з поширених способів, за допомогою яких користувач або програмне забезпечення комп'ютера може визначити тип даних, що зберігаються у файлі.

С

Стиль - це набір характеристик, що визначають зовнішній вигляд і форматування тексту, до якого вони застосовуються.

Виноска - смуги примітки, що поміщаються внизу, бібліографічне посилання, переклад іншомовного тексту, пов'язані з основним текстом знаком виноски.

Т

Таблиці - це основні об'єкти будь-якої бази даних. По-перше, в таблицях зберігаються усі дані, наявні у базі, а по-друге, таблиці зберігають і структуру бази (поля, їх типи і властивості). Таблиця призначена для зберігання даних у вигляді записів (рядків) і полів (стовпців). Зазвичай кожна таблиця використовується для зберігання відомостей з одного конкретного питання.

Текстовий курсор - покажчик, що відмічає позицію виводу на екран монітора чергового символу.

Ф

Файл - сукупність пов'язаних записів, що зберігаються в зовнішній пам'яті комп'ютера і розглядаються як єдине ціле. Зазвичай файл однозначно ідентифікується вказівкою імені файлу, його розширення і шляхи доступу до файлу.

Функціональні клавіші - клавіші, що займають верхній ряд клавіатури (F1 - F12).

Форматування тексту - зміна зовнішнього вигляду (оформлення) тексту, його частин без зміни сенсу : шрифтового оформлення (гарнітура, зображення і кегль шрифту, вирівнювання тексту, зміна ширини набору і розміру абзацного відступу і тому подібне); перетворення тексту в рядки, абзаци і смуги.

Е

Експорт (англ. export) в комп'ютерній термінології - збереження документу програми не в рідному для програми форматі файлу, а у форматі іншої програми.