Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспектЛекційWriter_укр1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Глава 1. Основні принципи роботи в текстовому редакторі

1.1. Знайомство з робочою областю

Рис. 1 показує робочу область Writer, типового додатка пакету LibreOffice. Уздовж верхнього краю вікна додатка розташовується рядок заголовка - прямокутна область, що містить ім'я програми, ім'я документу і кнопки управління, за допомогою яких можна змінити розмір вікна, згорнути його або закрити.

Рис. 1 Робоча область Writer

Елементи призначеного для користувача інтерфейсу, які ви бачите, коли запускаєте додаток LibreOffice Writer- рядки меню, панелі інструментів, рядки стану і вікна, - називаються робочою областю програми. Усі додатки LibreOffice мають схожий c MS Office інтерфейс. Проте кожна програма користується особливою метафорою для своєї робочої області залежно від виконуваних нею завдань: документи Writer схожі на друкарські сторінки, документи Calc - на таблиці, документи Database - це форми для введення даних і так далі

Нижче за рядок заголовка розташований рядок меню з командами, які виконують основну роботу в програмі. Кожне слово в цьому рядку - кнопка, що відкриває список команд. Запуск команди може бути неможливий (команда неактивна), може відкривати підменю з уточнюючими командами або діалогове вікно.

На Рис. 2 показані панелі меню LibreOffice, а нижче приведена розшифровка умовних позначень :

Рис. 2. Панелі меню LibreOffice Wreiter

  • багатокрапка після назви команди - вибір команди меню виводить на екран діалогове вікно;

  • затемнена команда - команда меню в даний момент недоступна;

  • галочка поряд з командою - відмічена команда активна нині. (Ці команди управляють параметрами або властивостями, які можуть вводитися або відмінятися.) Клацання на раніше відміченій команді знімає прапорець і тим самим відміняє виконання цієї команди, клацання на не відміченій команді

  • встановлює прапорець;

  • трикутник праворуч від назви команди : каскадне меню (чи підміню) - звернення до цього пункту меню виводить на екран підменю з новими командами наступного рівня;

  • поєднання клавіш праворуч від назви команди - альтернативний запуск команди меню за допомогою клавіатури;

  • підкреслені букви - натиснення на клавішу Alt разом з клавішею з підкресленою буквою (частенько вибраною за мнемонічним принципом, як, наприклад, Ф в слові Файл) запускає команду.

Під рядком меню знаходиться один або декілька наборів кнопок - ці набори називаються панелями інструментів. Кнопки панелей інструментів є ярликами команд з меню. Щоб запустити команду за допомогою панелі інструментів, клацніть по кнопці. Щоб уточнити призначення кнопки, наведіть на нее покажчик миші, з'явиться спливаюча підказка.

Зазвичай під рядком меню знаходяться дві панелі інструментів - Стандартна і Форматування. Щоб вивести або прибрати панель з екрану, слід вибрати ПереглядПанелі інструментів, а потім клацнути по напису з назвою потрібної панелі. Якщо панель є присутньою на екрані, то поряд з нею стоятиме галочка.

1.2. Створення, відкриття і збереження документу

Коли ви запускаєте LibreOffice Writer, додаток автоматично відкриває порожній документ і пропонує почати роботу, але іноді виникає необхідність створити новий документ. Як це зробити?

Для створення нового документу слід вибрати в рядку меню команду ФайлСтворити, потім в списку, що розкрився, вибрати піктограму з назвою «текстовий документ». Створити документ також можна, вибравши кнопку на панелі інструментів Стандартна.

Для відкриття існуючого файлу необхідно вибрати в рядку меню команду ФайлВідкрити.. чи клацнути кнопку на панелі інструментів Стандартна, після чого відкриється діалогове вікно під назвоюВідкрити.

Зберегти новий документ допоможе послідовність команд Файл → Зберегти як або кнопкапанелі Стандартна. В процесі збереження важливо правильно вказати місце, куди зберігається документ. Під місцем розуміється певний диск, тека. За умовчанням документ зберігається у форматі odt (власний формат LibreOffice Writer), але можливе збереження документу і в інших форматах, таких, як Microsoft Word, Star Writer, HTML абонавіть у форматі PDF (Рис. 3, стрілкою вказана позиція, де вибирається формат документу). В якості прикладу розглянемо збереження у форматі MS Office Word (це приклад корисний передусім тим, хто працює на різних платформах, з різними офісними застосуваннями). Для збереження файлу необхідно вибрати команду в меню ФайлЗберегти як і в списку форматів вибрати формат MS Office Word 97/2003/XP (.doc), як показано на Рис. 3.

Рис. 3. Збереження документу у форматі MS Office Word

Якщо є необхідність, то формат MS Office Word, для збереження документів, можна поставити за умовчанням: СервісПараметриЗавантаження/ЗбереженняЗагальні. У підгрупі Формат файлу за умовчанням вказати Тип документу - Текстовий документ, Завжди зберігати як - Microsoft Word 97/2000/2003/XP. При повторному збереженні документу вистачає в меню Файл вибрати команду Зберегти або клацнути кнопку панелі Стандартна. Документ автоматично зберігається в тому ж файлі (під тим же ім'ям).

Щоб зберегти поточний документ під іншим ім'ям або в іншій теці, слід вибрати команду ФайлЗберегти як.., після чого з'являється вікно Зберегти як.

LibreOffice Writer дозволяє автоматично зберігати документ. Для цього в рядку меню слід вибрати команду Сервіс →Параметри → Завантаження/Збереження → Загальні (Рис. 4). Біля команди Автозбереження поставте хрестик, а навпроти часовий проміжок, що вказує на те, що кожні, наприклад, 15 хвилин ваш документ зберігатиметься. Якщо виникнуть збої в системі, то текстовий редактор LibreOffice Writer відновить документ з останнього моменту збереження.

Рис. 4. Вікно діалогу Параметри