Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспектЛекційWriter_укр1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
3.38 Mб
Скачать

3.2. Форматування символів

Символи є тими основними об'єктами, з яких складається документ. Символи - це букви, цифри, пропуски, знаки пунктуації, спеціальні символи, такі, як @, *, &. Символи можна форматувати (змінювати їх зовнішній вигляд). Серед основних властивостей символів можна виділити наступні: шрифт, розмір, зображення і колір.

Шрифт - це повний набір символів певного зовнішнього вигляду, включаючи прописні і рядкові букви, розділові знаки, спеціальні символи, цифри і знаки арифметичних дій. Для кожного історичного періоду і різних країн характерний шрифт певного малюнка. Кожен шрифт має свою назву, наприклад DejaVu Serif, DejaVu Sans, Courier New та ін. Діалогове вікно, що викликається командою ФорматСимволи, дозволить задати параметри символів (Рис. 9).

Рис. 9. Діалогове вікно Символи

Одиницею виміру розміру шрифту є пункт (1 пт = 0,376 мм). Розміри шрифтів можна змінювати у великих межах (звичайні від 1 до 1638 пунктів), причому у більшості редакторів за умовчанням використовується шрифт розміром 10 пт. Нижче наведені приклади представлення тексту при різних розмірах шрифту.

Шрифт розміром 16 пт.

Шрифт розміром 12 пт.

Шрифт розміром 8 пт.

Окрім нормального (звичайного) зображення символів, зазвичай застосовують жирне, курсивне, жирне курсивне. Можна встановити додаткові параметри форматування символів: підкреслення символів лініями різних типів, зміна виду символів (підведений, втоплений), зміна відстані між символами (розріджений, ущільнений) та ін. Якщо планується багатоколірний друк документу, то для різних груп символів доцільно задати різні кольори, вибрані з пропонованої текстовим редактором палітри.

3.3. Форматування абзаців

Абзац є одним з основних об'єктів текстового документу. Абзац з літературної точки зору - це частина тексту, що є закінченим за суттю фрагментом твору, закінчення якого служить природною паузою для переходу до нової думки. У комп'ютерних документах абзацом вважається будь-який текст, що закінчується символом (маркером) кінця абзацу, що управляє. Введення кінця абзацу забезпечується натисненням клавіші Enter і відображається символом ¶, якщо включений режим відображення недрукованих символів. Цей режим включається і відключається натисненням кнопки на панелі інструментів Стандартна.

Абзац може складатися з будь-якого набору символів, малюнків і об'єктів інших додатків. Форматування абзаців дозволяє підготувати правильно і красиво оформлений документ. Діалогове вікно форматування абзацу відкривається за допомогою команди ФорматАбзац. Так само команда Абзац розташовується в контекстному меню, якщо вказати на виділений фрагмент тексту і натиснути праву кнопку миші. На Рис. 10 показана одна з вкладок діалогового вікна Абзац.

Рис. 10. Вкладка "Відступи і інтервали" діалогового вікна Абзац.

Важливим параметром при наборі тексту є його вирівнювання. Вирівнювання відбиває розташування тексту відносно меж полів сторінки. Існує чотири способи вирівнювання абзаців:

  • по лівому краю - лівий край рівний, а правий рваний;

  • по центру - обидва краї мають нерівні контури, проте кожен рядок абзацу симетричний відносно середини;

  • по правому краю - правий край рівний, а лівий рваний;

  • по ширині - обидва краї рівні, тобто розташоуються точно по межах сторінки.

Команди вирівнювання абзацу знаходяться на панелі інструментів Форматування.

Найчастіше абзац починається відступом першого рядка. Відступ може бути різних типів:

  • Позитивний відступ (додатнє значення), коли перший рядок виходить вліво відносно інших рядків абзацу застосовується у звичайному тексті

  • Негативний відступ (від'ємне значення), коли перший рядок виходе вліво відносно решти рядків абзацу застосовується в словниках і визначеннях.

  • Нульовий відступ, застосовується для абзаців, вырівнянних по центру

Увесь абзац цілком може мати відступи ліворуч і справа, які відміряються від меж полів сторінки. Так, епіграф до художнього твору або реквізити адресата в заяві мають відступ ліворуч, а при виготовленні кутового штампу можна використовувати відступ справа. Також може бути необхідно відокремити текст абзацу від попереднього і наступного тексту.

Для вирівнювання абзацу слід виконати команду Формат →Абзац і в діалоговому вікні Абзац, що з'явилося, зробити необхідні установки на вкладці Вирівнювання. Для установки типу вирівнювання виділених абзаців необхідно вибрати відповідний елемент списку Вирівнювання, що розкривається. Змінити вирівнювання абзацу можливо і за допомогою кнопок на панелі інструментів Форматування.

Для установки типу відступу першого рядка абзацу знадобиться встановити необхідне значення в списку Перший рядок і задати конкретне числове значення відступу за допомогою лічильника справа. Для завдання відступу абзацу від меж полів сторінки слід вибрати потрібне значення відступу за допомогою лічильників Відступ ліворуч і Відступ справа. Для того, щоб текст виходив на ліве (праве) поле сторінки, доведеться задати від'ємне значення відступу.

Відстань між рядками документу можна змінювати, задаючи різні значення міжрядкових інтервалів (одинарний, подвійний і так далі). Для візуального відділення абзаців один від одного або одного абзацу від інших треба встановлювати збільшені інтервали між абзацами. Міжрядковий інтервал вибирають за допомогою списку, що розкривається, Міжрядковий, а інтервал перед (після) абзацу - за допомогою лічильників Міжсимвольний Інтервал перед абзацом і після абзацу.

Вкладка Положення на сторінці дозволяє встановити необхідний розподіл абзаців по сторінкам, тобто заборонити розривати абзац між сторінками, залишати на сторінці перший або останній рядок (рядок, що висить) і так далі.