Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

право соц.забезп

..pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
629.3 Кб
Скачать

заяву про спрямування їх на свій накопичувальний пейсійний рахунок у Накопичувальному фонді. У такому разі зазначені кошти не будуть оподатковуватись.

У разі відсутності у померлої особи спадкоємців, належні їй кошти, акумульовані у Накопичувальному фонді, враховуються у складі інвестиційного доходу Накопичовального фонду, про що робиться позначка в її персональні обліковій картці в системі персоніфікованого обліку та надаєтеся повідомлення зберігачу.

Для отримання одноразової виплати застрахована особа або члени її сім'ї чи спадкоємці повинні подати до територіального органу Пенсійного фонду заяву та документи, що підтверджують їх право на отримання цієї виплати, яка повинна бути виплачена їм протягом п'яти робочих днів з дня подання заяви та необхідних документів.

ТЕМА 5 СТРАХОВИЙ СТАЖ

1.Поняття виробничого стажу, його види й значення страхового стажу

Виробничий стаж у найбільш загальній формі визначається як тривалість

трудової діяльності працівника. Таке визначення вірно, але не конкретно. Для більше повного визначення пропонується вказувати додатково на оплачуваний характер трудової діяльності й виконання її в певній формі.

Устаж роботи включається, як правило, час оплачуваної суспільно корисної діяльності; час виконання роботи (або іншої суспільно корисної діяльності) без оплати у виробничий стаж не включається (виключення встановлені в деяких випадках, наприклад, час навчання у вищих навчальних закладах і т.п.).

Усоціальному забезпеченні громадян велике значення має класифікація виробничого стажу на окремі види. Розрізняють стаж загальний, спеціальний

ібезперервний. Така класифікація виробничого стажу дозволяє диференційоване підходити до призначенню різних видів пенсій. Але сьогодні не всі види виробничого стажу застосовуються. Втрачає своє колишнє значення безперервний трудовий стаж, але зате зростає роль загального й спеціального стажу роботи, а в майбутньому - страхового стажу.

Для призначення пенсії за віком на загальних підставах потрібен загальний стаж роботи, а для встановлення пенсії на пільгових умовах - спеціальний.

Загальний виробничий стаж — це загальна сумарна тривалість трудової й іншої суспільно корисної діяльності, незалежно від місця роботи, строку й наявних перерв. Він є визначальною умовою пенсійного забезпечення кожного працівника найманої праці.

Спеціальний стаж - сумарна тривалість трудової діяльності

(державної служби), але виділена із загального стажу або по її змісту, або за умовами праці, у тому числі по займаній посаді, професії, у яких вона протікала. Спеціальний стаж є однією з важливих умов для пенсійного забезпечення на пільгових умовах, за вислугу років. Найбільш пільгові умови виходу на пенсію надаються тим, хто трудився на підземних роботах, на роботах зі шкідливими умовами праці й у гарячих цехах.

Безперервний стаж - це тривалість безперервної трудової діяльності працівника на тому самому підприємстві, в установі, організації. Однак у цей час безперервний стаж не має визначального значення в праві соціального забезпечення.

2.Правила вирахування стажу роботи.

Законодавством установлений певний порядок вирахування стажу й включення в нього різних видів трудовий й іншої суспільно корисної діяльності. Розглянемо цей порядок по видах стажу.

З визначення поняття загального стажу роботи видно, що в нього включається всяка робота, виконувана працівником на підставі трудового договору (контракту), на підприємствах, в установах, організаціях, а також на

підставі членства в колективних і кооперативних господарствах, незалежно від форм власності й тривалості роботи.

Законом встановлено правило, що в стаж роботи зараховується будь-яка робота, на якій працівник підлягав обов'язковому державному соціальному страхуванню.

У стаж роботи включається:

1.творча діяльність письменників, художників, композиторів й інших творчих працівників;

2.військова служба й служба в органах безпеки й внутрішніх справ,

увоєнізованій охороні й спеціальному зв'язку, у гірничорятувальних частинах незалежно від відомчої підпорядкованості й наявності спеціального або військового звання;

3.навчання у вищих установах утворення, у школах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації, в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі;

4.час догляду за деякими категоріями непрацездатних. Мається на увазі час догляду за інвалідом у віці до 16 років, а також за пенсіонером, що за висновком медичної установи має потребу в постійному сторонньому відході;

5.час перебування на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійному захворюванні;

6.час нагляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не більш ніж до досягнення кожною дитиною віку 3-х років при призначенні пенсії за віком;

7.період проживання дружин військовослужбовців офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і надстрокової служби із чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їхнього працевлаштування за фахом.

Стаж обчислюється по фактичній тривалості трудової діяльності, тобто від дня наймання на роботу роботодавцем і до дня її припинення (звільнення), але іноді він може обчислюватися й у пільговому порядку. Таке вирахування стажу, необхідного для призначення пенсії, установлено насамперед для військовослужбовців, що брали участь у бойових діях, у тому числі при виконанні миротворчих операцій за рішенням ООН. Вирахування стажу виробляється на умовах й у порядку, установленому для вирахування строків цієї служби при призначенні пенсій за вислугу років військовослужбовцем. Застосовується пільговий порядок вирахування стажу - один місяць - за три.

Спеціальний стаж. При призначенні трудової пенсії розрізняються два види спеціального стажу, з обліком яких здійснюється пільгове пенсійне забезпечення. Підставою для їхнього виділення служать відповідно особливі умови праці й зміст роботи, тобто ті сфери народного господарства й державного життя, де протікала трудова діяльність.

Спеціальний стаж, виділений по особливих умовах праці, підрозділяється у свою чергу на два підвиди:

-стаж на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо тяжкими умовами праці (Список № 1);

-стаж на інших роботах зі шкідливими й тяжкими умовами праці (Список

2).

Списки виробництв, робіт, професій, посад показників зі шкідливими й тяжкими умовами праці затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 1994 р.

Списки № 1 № 2 виробництв із особливо шкідливими й особливо тяжкими умовами праці, робота в які надає право на пенсію на пільгових умовах, застосовується поза залежністю від відомчого підпорядкування підприємств, де працювали або працюють працівники, що звернулися за пенсією, професії або посади яких пойменовані в цих списках по відповідних виробництвах і цехам.

Вислуга років як спеціальний стаж роботи, застосовуваний у пенсійному забезпеченні.

Вислуга років - це особливий вид спеціального стажу окремих категорій працівників, що передбачає пільгове пенсійне забезпечення у зв'язку із втратою професійної працездатності й виходом на пенсію до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

При вислузі років призначення пенсії зв'язується не у зв'язку з досягненням пенсійного віку й наявністю загального стажу роботи, а у зв'язку із втратою професійних якостей, коли працівник не може повноцінно працювати по своїй спеціальності до встановленого пенсійного віку. Тому йому призначається пенсія як часткова компенсація втраченої працездатності за фахом.

У цей час вислуга років як норма-пільга застосовується до багатьом категоріям державних службовців, у тому числі військовослужбовців, працівників органів внутрішніх справ, прокуратури, суддів, митних органів, цивільної авіації й льотно-іспитового складу, інших фахівців народного господарства. Перелік державних органів, установ, підприємств, організацій і посад, служба або робота в які надає право на пенсію за вислугу років, а також тривалість вислуги, встановлюється законодавством по кожній категорії осіб.

Доказ загального й спеціального стажу роботи.

Як доказ виробничого стажу, необхідного для призначення пенсії, приймаються різні документи. Основним документом, що підтверджує трудову діяльність працівника (її тривалість, характер і т.д.), є трудова книжка.

Крім трудової книжки, доказом виробничого стажу можуть служити інші документи, видані за місцем роботи, служби, а також архівними установами.

Документами, що підтверджують виробничий стаж (при відсутності трудової книжки), можуть бути: довідки, виписки з наказів, особові рахунки й відомості на видачу заробітної плати, архівні довідки, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори й угоди з оцінками про їхнє виконання й інші документи, що містять відомості про періоди роботи. При

відсутності зазначених документів приймаються членські квитки профспілки. При цьому підтверджуються періоди роботи лише за час, про яке є оцінки про сплату членських внесків.

Час роботи осіб, що займаються підприємницькою діяльністю, заснованої на приватній власності й винятково на їхній праці (оренді або особистому селянському (фермерському господарстві), встановлюється по довідках Пенсійного фонду України про сплату страхових зборів у фонд.

На підтвердження творчої діяльності працівників приймаються довідки про періоди сплати страхових зборів у Пенсійний фонд України.

Доказом військової служби, служби в органах державної безпеки є: військові квитки, довідки військових комісаріатів, військових частин й установ системи Міноборони, Прикордонних військ, Управління державної охорони, інших військових формувань, створених Верховною Радою України, службою безпеки України, а також довідки архівних і військоволікувальних установ колишніх Збройних Сил Союзу РСР, служби безпеки, органів внутрішніх справ.

Час навчання у вищих установах утворення професійно-технічних училищах, на курсах підвищення кваліфікації й перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідченнями, а також довідками й іншими документами, виданими на підставі архівних даних й утримуючих відомостей про періоди навчання. При відсутності в документах таких відомостей як доказ строку навчання можуть прийматися довідки про тривалість навчання в навчальній установі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

Як документи, що підтверджують знаходження на інвалідності, можуть бути виписка з акту огляду медико-соціальної експертної комісії, медичний висновок, пенсійний посвідчення, посвідчення одержувача допомоги або довідка управління соціального захисту населення й інші документи.

Строк догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми встановлюється на підставі свідоцтва про народження дитини або виписки з паспорта (у випадку смерті дитини — посвідчення про смерті), а також документів про те, що до досягненні дитиною 3-літнього віку мати не працювала (виписка із трудової книжки, довідка органів управління житловим фондом або довідка сільської, селищної ради).

Період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків,

мічманів і військовослужбовців надстрокової служби із чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їхнього працевлаштування за фахом, підтверджується довідками, виданими командирами (начальниками) військово-навчальних (навчальних) установ, підприємств й організацій у порядку, встановленому Міноборони України.

У тих випадках, коли документи, що підтверджують виробничий стаж, не збереглися, періоди роботи можуть підтверджуватися на підставі

показань свідків. При цьому законодавець виходить із того, що документи

можуть бути відсутні по двох основних групах причин:

1)у зв'язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями;

2)у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи, організації або відсутність архівних даних з інших причин.

Обчислення страхового стажу

Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

До страхового стажу для обчислення пенсії враховуватимуться :

періоді роботи після набрання чинності Законом "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" - за умови сплати страхових внесків;

час строкової військової служби у Збройних Силах України, Службі безпеки України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, а також в органах Міністерства внутрішніх справ України;

час догляду за детьми до досягнення З-річного віку;

час догляду одному з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику за дитиною-інвалідом, а також непрацюючим працездатним особам час догляду за інвалідом 1 групи, за престарілим, який потребує постійного стороннього догляду або досяг 80річноговіку, якщо працездатні особи, які здійснюють догляд за зазначеними особами отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства;

час професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за направленням підприємств, установ, організацій (без збереження заробітної плати та з отриманням стипендії);

періоди отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності;

періоди отримання допомоги по безробіттю.

Як видно із викладеного, періоди навчання після 1 січня 2004 року в учбових закладах зараховуватися до страхового стажу не будуть.

Страховий стаж обчислюватиметься територіальними органами Пенсійного фонду за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі документів та в порядку, визначеному раніше діючим законодавством.

Страховий стаж обчислюватиметься в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому

державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язковому державного пенсійного страхування, зараховуватиметься до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок (мінімальний страховий внесок - сума коштів, що визначається розрахункове як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір страхового внеску, встановлених законом на день отримання заробітної плати (доходу).

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати до суми. страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць булла не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

У разі якщо зазначену доплату не було здійснено, страховий стаж визначатиметься пропорційно сплаченим внескам за встановленою формулою (визначається за кожний місяць сплати страхових внесків).

Наприклад, особа працювала повний робочий з посадовим окладом, який дорівнював мінімальній .зарплаті 185грн.» потім 6 місяців працювала на 6,5 ставки з оплатою 92,50грн. У цьому разі місяці, коли особа працювала з вкладом І85грн. зараховуватимуться як повні, а шість місяців з оплатою 92,50грн. - буде враховано як три місяці роботи. Або ж ця особа може доплатити страхові внески за цей період виходячи з повного страхового тарифу (нині це 34%) з решти 92,50 грн. (щоб в загальній сумі за місяцьбули сплачені внески з мінімальної зарплати 185,00грн.) і тоді всі місяці роботи враховуватимуться як повні місяці.

Страховий стаж враховуватиметься в одинарному розмірі, крім витіадків, передбачених Законом. При цьому за кожний повний рік стажу роботи, до набрання чинності цим Законом, на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад І показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призигачения пенсії до набрання чинності цим Законом, тобто до 01.01.2004р., зараховуватимуться до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Нагадаємо, що відповідно до статті 56 Закону України "Про пенсійне абезпечення" до стажу роботи зараховувалася робота, виконувана на ідставі трудового договору на підприємствах, в установах, організаціях і ооперативах, незалежно від 'використовуваних форм власності та осподарювання, а також на підставі членства в колгоспах та інших оперативах, незалежно від характеру й тривалості роботи і ривалості перерв.

При обчисленні стажу роботи в колгоспі за період після 1965 року, якщо лен колгоспу не виконував без поважних причин встановленого

мінімуму рудової участі в громадському господарстві, враховується час роботи за актичною тривалістю.

До стажу роботи зараховувалася також:

а) будь-яка інша робота, на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню, або за умови сплати страхових внесків, період одержання допомоги по безробіттю, а також робота в'язнів і робота за угодами цивільно-правового Характеру за умови сплати страхових внесків;

б) творча діяльність осіб, передбачених пунктом "в" статті з цього Закону. При цьому творча діяльність членів Спілки письменників України, Спілки художників України, Спілки композиторів України, Спілки кінематографістів України, Спілки театральних діячів України, інших ворчих працівників, які не є членами творчих спілок, але об'єднані ідповідними професійними комітетами, до введення в дію цього Закону зараховується в стаж роботи незалежно від сплати страхових внесків, у цих випадках стаж творчої діяльності встановлюється секретаріатами правлінь творчих спілок республіки починаючи з дня опублікування або першого публічного виконання чи публічного показу твору даного автора;

в) військова служба та перебування в партизанських загонах і з'єднаннях, служба в органах державної безпеки та органах внутрішніх справ, лезалежновід місця проходження служби;

г) служба у воєнізованій охороні, в органах спеціального зв'язку і в гірничорятувальних частинах, незалежно від відомчої підпорядкованості та наявності спеціального або військового звання; д) навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах

і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі;,

е) тимчасова непрацездатність, що почалася у період роботи; є) час догляду за інвалідом І групи або дитиною - інвалідом віком до 16

років, а також за пенсіонером, який за висновком медичнеє закладу потребує постійного стороннього догляду;

ж) час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку;

з) період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, але не більше 10 років.

Час перебування на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховувався до трудового стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах.

Окремі періоди до набрання чинності Законом враховуватимуться з урахуванням пільгового обчислення стажу як це було передбачено законом України “Про пенсійне забезпечення”, тобто:

військова служба у складі діючої армії у період бойових дій, у тому числі при виконанні інтернаціонального обов'язку,, а також перебування в партизанських загонах і з'єднаннях зараховується до стажу роботи на пільгових умовах у порядку, встановленому для обчислення строків цієї служби при призначенні пенсій за вислугу років військовослужбовцям — в потрійному розмірі;

громадянам, необгрунтована притягнутим до кримінальної відповідальності, необгрунтована репресованим і згодом реабілітованим, час тримання під вартою, час відбування покарання в місцях позбавлення волі та заслання, а також перебування на примусовому лікуванні зараховується до стажу у потрійному розмірі;

робота, незалежно від віку, в тому числі як вільнонайманого складу у військових частинах, і служба, крім військової служби, передбаченої статтею 57 цього Закону, в роки Великої Вітчизняної війни та в інші періоди ведення бойових дій, зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі, а час перебування у фашистських концтаборах, гетто та інших місцях примусового утримання в період війни осіб, у тому числі дітей, насильно вивезених з тимчасово окупованої території у період Великої Вітчизняної війни, у потрійному розмірі;

робота в м. Ленінграді в період його блокади в роки Великої Вітчизняної війни з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року зараховується в стаж роботи у потрійному розмірі, час проживання в м. Ленінграді в цей період у подвійному розмірі;

робота в лепрозорнюс і протичумних закладах, у закладах (відділеннях) по лікуванню осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, у патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях лікувальних закладів зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі.

Коефіцієнт страхового стажу.

Для

визначення

розміру

пенсії

у

солідарній

системі

загальнообов'язкового

державного

пенсійного

страхування

застосовуватиметься коефіцієнт страхового стажу, який визначатиметься із заокругленням до п'яти знаків після коми за формулою:

Кс = (См х Вс) : (100% х 12), де:

Кс - коефіцієнт страхового стажу; См - сума місяців страхового стажу;

Вс - визначена відповідно до цього Закону величина оцінки одного року страхового стажу (у відсотках). Коефіцієнт страхового стажу визначатиметься залежно від того, у якій системі пенсійного страхування застрахована особа прийшеучасть: тільки у солідарній чи у солідарній та у накопичувальній. Для тих осіб, які приймають участь тільки у солідарній

системі величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1%, а за період участі як у солідарній так і у накопичувальній системах - 0,8%.

Коефіцієнт страхового стажу з урахуванням періодів до набрання чинності Законом не може перевищувати 0,75, а з урахуванням страхового стажу на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких дає право на пенсію на пільгових умовах, - 0,8%. Наприклад, особа має стаж роботи 36 років. У даному випадку можна і без застосування формули назвати коефіцієнт страхового стажу, який буде 0,36. Однак, якщо крім повних років є ще ї певна кількість місяців роботи, то потрібно коефіцієнт визначати за формулою. Припустимо е стаж роботи 42 роки 7 місяців або 511 місяців. Розрахуємо коефіцієнт:

Кс = (511 міс. х 1): (100 х 12).= 0,42583

Коефіцієнт страхового стажу складатиме 0,42583.

ТЕМА 6 ПЕНСІЇ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

1Види суб'єктів права на пенсію за вислугу років

Категорії громадян, що мають право на пенсію за вислугу років. Це:

1)військовослужбовці й службовці (працівники) органів внутрішніх

справ;

2)працівники цивільної авіації й льотно-випробувального складу;

3)державні що служать, судді, працівники прокуратури й митних органів, науковці, журналісти;

4)окремі категорії фахівців інших галузей народного господарства. Першої із зазначених категорій пенсії призначаються при наявності

обов'язкової вислуги термінів служби й, як правило, незалежно від віку. Іноді в сукупності з віком й іншими обставинами (хворобою, скороченням штатів військових формувань).

Удругої групи працівників умовою призначення пенсії за вислугу років є наявність певного стажу роботи зі спеціальності (вислуги років) і припинення її вчасно обігу за пенсією.

Утретьої групи працівників право на пенсію виникає при наявності вислуги років (спеціального стажу) роботи, у посадах, зазначених у законі й досягненні пенсійного віку).

Учетвертої групи працівників умовами призначення пенсії за вислугу років є встановлена законодавством робота (професія, спеціальність), її тривалість, а також досягнення певного віку або незалежно від віку (плавсклад окремих видів судів, працівники утворення, охорони здоров'я й соціального забезпечення, творчі працівники - артисти, заслужені спортсмени).