Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

право соц.забезп

..pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
629.3 Кб
Скачать

Тема № 10 Соціальні пенсії й допомоги

1.В основних напрямках реформування пенсійного забезпечення в Україні підкреслюється, що інститут соціальних пенсій буде трансформований у систему соціальних допомога на основі закону «Про соціальну допомогу». З 01.01.04 соціальні допомоги виплачуються за рахунок коштів державного й місцевого бюджетів обласними, міськими відділами праці й соціального захисту. Державою прийнятий ряд законодавчих документів: Закон України «Про соціальні послуги», яким визначені форми соціальних послуг, соціальна матеріальна допомога й соціальне обслуговування.

Матеріальна допомога надається у вигляді грошової або натуральної допомоги (продуктів харчування, одягу, взуття й ін. предметів першої необхідності).

Соціальне обслуговування здійснюється шляхом надання соціальних послуг: побутовий^-побутові-соціально-побутові, психологічні, медичні, юридичні й т.д.

Із прийняттям Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на трудову пенсію й інвалідам», уведення з 01.01.05, «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим родинам», «Про державну соціальну допомогу дитятам-інвалідам, інвалідам з дитинства», дає можливість підсилити державні гарантії соціального захисту непрацездатних і малозабезпечених громадян.

2.Підставою для призначення соціальної допомоги є непрацездатність

івідсутність права на трудову пенсію.

До осіб, що мають право на соціальну допомогу ставляться:

-інваліди Й, ІІ й ІІІ груп, у тому числі інваліди з дитинства;

-діти у випадку втрати годувальника (якщо годувальник не мав виробничого стажу);

-діти інваліди у віці до 18 років;

-діти (не досягли 18 років або старше цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років);

-особи, що досягли пенсійного віку (чоловіка 60 років, жінки 55 років)

іне права, що мають, на трудову пенсію.

При призначенні даних допомог ураховується соціальна незахищеність непрацездатних громадян, а повним пенсіонерам причини відсутності права на трудову пенсію.

Соціальна допомога надається громадянам у тих випадках, коли вони в ній бідують. Вона надається найменш захищеним категоріям населення в індивідуальному порядку, залежно від сукупного доходу на кожного члена родини, що щорічно затверджується при прийнятті Державного бюджету України.

Звичайно ці допомоги призначаються у вигляді допомоги. Допомоги - це грошові періодичні соціальні виплати, що носять характер державної

допомоги, які надаються у випадках і на умовах, передбачених законодавством.

Допомоги надаються в грошовій формі й носять в основному цільовий характер. Призначення виплат їх може провадитися певний час і носити характер щомісячних виплат або у вигляді единоразового допомоги (при народженні дитини, допомога на піклування, допомогу на поховання).

Розрізняють наступні види допомог:

-І група допомог - в основі яких лежить тимчасова непрацездатність, ті допомоги, призначувані у випадку хвороби, при необхідності догляду за хворим членом родини, при карантині й т.д.

-Друга група допомог - у випадку безробіття по незалежним від громадян обставин.

-До Третьої групи ставляться допомоги, пов'язані з дітородінням, необхідністю підтримки державою родини. До них ставляться: допомога з вагітності й родів; допомога з догляду за дитиною.

-Допомоги четвертої групи призначаються на неповнолітніх дітей малозабезпечених родин, самотнім матерям, на дітей, що перебувають під опікою.

-П'ята група допомог покликана забезпечувати проживання самотніх непрацездатних громадян з мінімальними доходами.

-Шоста група допомог - потреба підтримки бюджету родини при неординарних обставинах. В основному це единоразовые виплати у випадку смерті, хвороби, потреби в оплаті лікування й т.д.

Законодавство про допомоги постійно розвивається, з'являються нові види допомог як адресна соціальна допомога, змінюються строки, порядок призначення й виплати, підвищуються розміри.

3. Порядок й умови призначення окремих видів допомог родинам з дітьми.

Правове регулювання призначення й виплати допомог здійснюється Законом України «Про державну допомогу родинам з дітьми» від 22.03.2001р. №2334. Даний Закон передбачає 6 видів допомог. Порядок призначення й виплати допомог родинам з дітьми встановлюється постановою КМУ від 27.12.2001 №1751. Виплата допомог згідно вищевказаного Закону провадиться за рахунок коштів Державного бюджету України у вигляді субвенцій місцевим бюджетам.

Всі види державної допомоги призначаються й виплачуються відділами праці й соціального захисту за місцем проживання. Виплата провадиться громадянам, не застрахованим у системі соціального страхування.

1) Допомоги у зв'язку з вагітністю й родами. На дану допомогу мають право:

- жінки із числа військовослужбовців Збройних Сил, СБУ, цивільної оборони й інших військових формувань із числа осіб начальницького й

рядового складу органів внутрішніх справ у розмірі 100% грошового забезпечення;

-жінки, зареєстровані в центрі зайнятості, як безробітні в розмірі 100% мінімального розміру допомоги по безробіттю;

-жінки, звільнені з роботи у зв'язку з Ліквідацією, за умови, що вагітна жінка була звільнена не раніше, ніж за 6 місяців до придбання права рятуйте!

урозмірі 100% середньомісячного доходу;

-студентки ВУЗІВ I-IV рівня акредитації, аспірантки, докторантки, учні професійно-технічних закладів у розмірі місячної стипендії;

-непрацюючі жінки - у розмірі 25% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи розраховуючи на місяць.

Підставою для призначення допомоги є виданою лікувальною установою листок тимчасової непрацездатності, заява матері й довідка з основного місця служби, навчання, ліквідаційної комісії, центра зайнятості, Жэка, непрацюючої. Особи, які всиновили або взяли дитини під опіку протягом 2 місяців від дня народження надає рішення про всиновлення або встановлення опіки.

Допомога у зв'язку з вагітністю й родами призначаються, якщо обіг надійшов не пізніше чим через 6 місяців від дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю й родами й виплачується жінці за весь період відпустки, тривалістю 70 календарних днів до пологів й 56 (у випадку ускладнень пологів або народженні 2 дітей - 70) календарних днів після пологів.

Жінці - Чорнобильцеві 1-4 категорії - 180 к.буд. (90 до пологів, 90 після). Допомога нараховується сумарно, не залежно від днів використаних до пологів. Військовослужбовцем допомога виплачується за місцем основної роботи.

2)единоразовое допомога при народженні дитини надається одному з батьків не застрахованих у системі страхування на підставі заяви, копії свідоцтва про народження дитини, копії трудових книжок обох батьків, довідки з місця служби, навчання й т.д.; довідки про склад родини. Усиновителі копію рішення про всиновлення або встановлення опіки. Допомога призначається, якщо обіг надійшов не пізніше чим через 6 місяців від дня народження дитини. У випадку народження мертвої дитини допомога не призначається.

Допомога виплачується в розмірі, установленим КМУ. У випадку народження 2 дітей і більше допомога виплачується на кожну дитину. У випадку якщо один з батьків застрахований у системі соціального страхування, допомога виплачується за місцем роботи застрахованої особи.

3)допомога по догляду до досягнення дитиною 3-місячного віку. Допомога з догляду призначається від дня обігу, але не раніше

закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю й родами одному з батьків або особі, що здійснює фактичний догляд не застрахованому в системі соціального страхування.

Удень обігу вважається день прийняття органами праці й соц. зашиті заяви з усіма необхідними документами. Допомога виплачується щомісяця по день досягнення зазначеного віку на підставі: заяви, копії наказу по місці служби про надання відпустки, копії свідоцтва про народження, довідки з місця проживання, копії трудової книжки особи, що здійснює догляд за дитиною, довідки з місця навчання, ликвид. комісії й т.д., непрацюючі - довідку про те, що не займаються підприємницькою діяльністю. Допомога призначається в розмірі 25% прожиткового мінімуму для працездатної особи. Допомога призначається на кожну дитину. Студентам допомога призначається в повному обсязі, якщо вони одночасно продовжують учитися

звідривом від виробництва.

4)Допомога на дітей находящихся під опікою або на піклуванні призначається на дітей оставшихся без батьків, особам певним у встановленому порядку опікунами або піклувальниками. Допомога не призначається якщо дитина перебуває на повному державному змісті, тільки на період літніх канікул може бути призначена допомога на період перебування будинку.

Дана допомога призначається, якщо середньомісячний розмір отриманих на дитину аліментів і пенсії за попередніх 6 місяців не перевищує прожиткового мінімуму встановленого для дитини відповідного віку. Дана допомога призначається на 6 місяців у розмірі рівному різниці між установленим прожитковим мінімумом і середньомісячним розміром одержуваних на дитину коштів, але не менше 25% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи. Питання про продовження зважується на підставі довідки про місячні розміри аліментів і пенсій, одержуваних на дитину й заяви. Дана допомога виплачується до 18 літнього віку.

5)Допомога малозабезпеченим родинам з дітьми у віці до 16 років, учнів до 18 років призначається, якщо середньомісячний сукупний доход родини нижче чим прожитковий мінімум, установлений для родини. Дана допомога призначається строком на 6 місяців від дня подачі заяви з необхідними документами й виплачується щомісяця. Допомога виплачується в розмірі, рівному різниці між установленим прожитковим мінімумом для родини і її середньомісячним сукупним доходом за попередніх 6 місяців, але не менш 25% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи.

6)Допомога самотнім матерям, які не перебувають у шлюбі і якщо у свідоцтві про народження відсутній запис про батька або запис зроблена зі слів матері.