Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiNI_2.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Трихінельоз і фіноз

Трихінельоз – це гельмінтозне захворювання всеїдних і м’ясоїдних тварин. Збудником захворювання є живонароджуюча нематода Трихінела спіралі. Статевозрілий гельмінт паразитує у кишечнику людей і тварин, а личинкова стадія – у поперечно-смугастих м'язах.

Хворіють трихінельозом домашні та дикі свині, собаки, коти, ведмеді, вовки, лисиці, їжаки, пацюки та інші всеїдні та м’ясоїдні ссавці, а також люди. Тварини заражаються при поїданні інвазійного личинками трихінел м'яса та незаражених продуктів забою свиней (обрізь, кухонні відходи, субпродукти), тушок хутрових звірів, а також інвазованих трупів собак, котів, пацюків. Поширенню інвазії сприяють не обладнані належним чином скотомогильники, звалища.

Через 2-7 діб після вживання інвазованого м'яса у шлунково-кишковому тракті тварини гельмінт стає статевозрілим і паразитує в середньому до 1500 личинок, які мігрують з током крові і лімфи, проникають під сарколему м’язового волокна, швидко ростуть, стають інвазійними через 16-17 днів і мають S-подібну форму. Через 30-35 днів навколо личинок формується сполучнотканинна капсула, яка через три місяці починає кальцинуватися.

Для прижиттєвої діагностики трихінельозу запропоновані – біопсія, алергічна реакція, реакція преципітації та імуноферментна реакція (реакція Елайза).

Діагноз ставлять після забою тварин. Дослідженню на трихінельоз підлягають туші свиней, тушки нутрій, коней, а також м'ясо диких промислових тварин (ведмедів, кабанів, борсуків і ін..).

Відбір проб для аналізу

Для проведення трихінелоскопії м'яса домашніх свиней, беруть дві проби поперечносмугастих м'язів по 80г кожна із ніжок діафрагми на місці переходу їх у сухожилля. За відсутності ніжок діафрагми у туш свиней проби беруть із м’язової реберної частини діафрагми, язика, м'язів гортані, стравоходу, міжреберних, шийних, жувальних м'язів у такій самій кількості.

Від туш диких свиней – ніжки діафрагми; від туш ведмедів – ніжки діафрагми, частини жувальних або міжреберних м'язів, від туш інших всеїдних і м’ясоїдних – проби ікро ножних та інших м'язів.

Імпортну свинину (у тушах, напівтушах) досліджують не менше 10% від партії м'яса. Проби беруть із залишків ніжок діафрагми або міжреберних м'язів. Маса проби м'язів від туші, напівтуші повинна скласти не менше 1г, загальна маса проби для дослідження не менше 80г.

Імпортну свинину у блоках досліджують у кількості не менше 1% від партії м'ясних блоків. Проби відбирають по 80 виїмок (1г кожна) від блоку, загальною масою не менше 80г.

Від туш коней – м'язи кореня язика, діафрагми, жувальні м'язи, міжреберні та плечо-лопаткової частини.

При дослідженні сала із прошарків м’язової тканини – з кожного шматка масою 20г.

Субпродукти свинячі (язики, голови, ніжки, хвости) за відсутності ветеринарного підтвердження про їх походження від туш, підданих трихінелоскопії, досліджують у такий спосіб: від 3% пакувальних одиниць беруть по 10-15 виїмок із кожної і роблять об’єднану пробу масою не менше 80г.

У разі потреби , проби копченостей, сирокопчених ковбас, соленого сала, тощо відбирають від 3% пакувальних одиниць, роблячи по 10-15 виїмок із кожної пакувальної одиниці, з яких складають об'єднану пробу, що має бути не менше 80г. проби відбирають із різних місць (з обох кінців батонів і з середини).

Порядок та методи дослідження м'яса і м’ясопродуктів на трихінельоз

Дослідження відібраних зразків м'яса і м’ясопродуктів на трихінельоз може бути проведено:

  • трихінелоскопією

  • методом перетравлення проб м’язової тканини у штучному шлунковому соку.

При дослідженні проб на забійних та м’ясопереробних підприємствах, а також туш коней, пріоритетним є метод перетравлення м'язів у штучному шлунковому соку.