Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до курс. роб. ПЕ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
209.41 Кб
Скачать

Вимоги до змісту курсової роботи

Курсова робота, як самостійне дослідження за обраною темою, повинна відповідати певним вимогам.

1. Актуальність теми. Актуальність у перекладі з латинської мови означає важливість, практичну значущість проблеми, яка розглядається. Курсова робота може претендувати на той чи інший ступінь актуальності тільки тоді, коли її тема відповідає сучасним потребам розвитку економічної науки, а питання, що розкриваються в роботі, сприяють правильному розумінню економічних проблем та практики господарювання.

2. Достатній теоретичний рівень. Це означає, що в центрі уваги повинні знаходитись економічні відносини, об`єктивні закономірності їх становлення і розвитку, їх взаємодія і взаємозв’язок, економічні закони. Студент повинен розкрити обрану тему курсової роботи з урахуванням сучасного рівня розвитку економіки, використовуючи такі підходи й наукові знання, що пояснюють різні явища і події у практиці господарювання з позицій сьогодення. Крім того, студент повинен достатньо повно розкрити основні поняття і терміни, що стосуються проблеми курсової роботи, включити у зміст матеріалу тільки об’єктивні факти та реальні практичні приклади.

3. Дослідницький характер. У курсовій роботі повинні бути присутні такі елементи дослідження:

– вивчення достатньої кількості опублікованих джерел (книг, журнальних статей та інших розробок) вітчизняних і зарубіжних авторів, законодавчих і нормативних актів, статистичних матеріалів тощо;

– систематизація та аналіз різних думок і підходів, формування власної точки зору на проблему, що досліджується;

– економічний аналіз темпів, тенденцій, пропорцій та структури досліджуваного об’єкта та економіки в цілому;

– з’ясування закономірностей зміни економічних показників у динаміці;

– аналіз впливу окремих факторів, які визначають зміну показників у перспективі;

– порівняння теоретичних поглядів різних вчених і практичної діяльності вітчизняних і зарубіжних суб’єктів економіки;

– формування висновків і рекомендацій.

4. Грамотність оформлення. Це важлива вимога до курсової роботи, що підвищить її якість. Робота повинна мати чітке, послідовне викладення матеріалу, бути правильно оформленою. У ній не повинно бути граматичних (орфографічних і стилістичних) помилок. Необхідно дотримуватись правил цитування, оформлення посилок на використані літературні джерела (ГОСТ 7.1-84). Виконання цієї вимоги допоможе студенту в оформленні наукових праць, що може знадобитись йому у подальшій практичній діяльності.

Основні етапи підготовки й написання курсової роботи Процес виконання курсової роботи складається з таких основних етапів:

– вибір теми;

– підбір літератури та ознайомлення з нею;

– складання плану роботи;

– вивчення літературних джерел і підготовка матеріалів до написання тексту;

– написання курсової роботи;

– оформлення роботи;

– захист курсової роботи.

1. Вибір теми

Тематика курсових робіт з дисципліни «Політична економія» розробляється і затверджується кафедрою на основі програми курсу, включає актуальні питання економічного розвитку нашої країни і практики світового господарювання. Вона є підставою для самостійного вибору студентами теми курсової роботи. Не допускається вибір однакової теми двома студентами на одному потоці. За узгодженням із керівником роботи і завідувачем кафедри студент може обрати тему, яка не входить до рекомендованого переліку, а також дещо видозмінити її, однак вибір кожної конкретної теми повинен бути обґрунтованим.

Вибір теми є першим і важливим етапом самостійної роботи. Від цього багато у чому залежить рівень та якість написання курсової роботи, тому до її вибору студент повинен поставитись серйозно і відповідально.

Чим керуватись під час вибору теми?

Рекомендуємо при цьому скористатися попередньою консультацією викладача і взяти до уваги такі поради:

– тема курсової роботи повинна відображати особисті наукові інтереси студента, які сформувалися в процесі вивчення дисципліни «Політична економія»;

– тема дослідження має відтінити пристрасті студента до тієї чи іншої проблеми розвитку економіки України. Одним із напрямків вибору теми роботи можуть бути реферати, доповіді, повідомлення, з якими студент виступав на семінарських заняттях, на засіданнях науково-дослідних гуртків, студентських науково-теоретичних конференціях;

– вибір теми студенту доцільно пов`язати з майбутньою практичною діяльністю, щоб при виконанні курсової роботи можна було б використати фактичні дані про господарську діяльність підприємства чи установи, де студент проходив виробничу практику;

– логічно, що на вибір теми студентом-заочником повинен впливати характер його діяльності. Практика свідчить, що робота над темою курсової роботи, яка тісно пов`язана з професійною діяльністю автора, викликає у нього велику зацікавленість, носить більш творчий характер, нерідко сприяє появі корисних і цікавих пропозицій, спрямованих на покращення економічної діяльності свого підприємства, установи або на підвищення власної професійної компетенції.

Виходячи з того факту, що теми курсових робіт тісно взаємопов`язані між собою, тема може бути правильно обрана лише тоді, коли студент прослухав цикл лекцій, вивчив відповідні розділи дисципліни «Політична економія» по навчальних посібниках, ознайомився з літературою, рекомендованою до кожного розділу. Це дасть змогу студенту краще уявити собі зміст, обсяг і основні питання обраної теми дослідження.