Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до курс. роб. ПЕ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
209.41 Кб
Скачать

7. Порядок захисту курсової роботи і критерії її оцінки

Підготовлену курсову роботу здають на кафедру для реєстрації. Якщо робота написана не за обраною темою, не відповідає вимогам щодо обсягу й оформлення, подана пізніше встановленого терміну, до захисту не приймається.

Курсову роботу перевіряє викладач, який робить висновок про її зміст, рівень викладеного матеріалу, оформлення. Робота, яка заслуговує попередньої позитивної оцінки, допускається до захисту. Якщо робота оцінена незадовільно, то вона повертається студенту для суттєвої переробки, або усунення зауважень викладача. Студент має право на обрання нової теми курсової роботи.

Найкращі курсові роботи можуть бути подані на конкурс кращих студентських робіт, стати основою для доповідей на наукових студентських конференціях. Науково-теоретичні положення, погляди, викладені студентом у роботі, можна використати у виступах на семінарах, при підготовці до заліків і екзаменів, ширше розкрити у дипломних роботах, надрукувати у журналі «Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету» або в інших виданнях. Отже, буде зроблено ще один крок у вивченні політичної економії й закріпленні знань із цього предмету.

Заключний етап виконання курсової роботи – її захист. Форму захисту курсових робіт студентами визначає кафедра. Найбільш поширеним є захист перед спеціально створеною на кафедрі комісією, до якої обов’язково входить і науковий керівник роботи.

У ході короткої доповіді (5 – 10 хвилин) студент:

– оголошує тему курсової роботи, її актуальність і значущість;

– формулює основну мету і завдання дослідження;

– стисло розкриває зміст роботи;

– доповідає про результати роботи, зроблені висновки і внесені пропозиції.

Далі студент відповідає на запитання викладачів.

Під час захисту курсової роботи оцінюються: якість виконаної студентом курсової роботи, рівень знань і набутих навичок щодо висвітленої теми, вміння аналізувати практичну діяльність організацій, логічно і аргументовано викладати думки, відповідати на запитання, обґрунтовувати власну точку зору. Як правило, студент відповідає на критичні зауваження викладачів, додатково аргументує чи розвиває ті чи інші положення, висвітлені в курсовій роботі. У процесі захисту члени комісії мають можливість більш об’єктивно її оцінити.

Результати захисту суттєво впливають на остаточну оцінку курсової роботи. Якщо студент плідно працював над матеріалом, сумлінно готувався до захисту, давав вичерпні відповіді на поставлені запитання, то остаточна оцінка курсової роботи може бути вища за попередню, і навпаки.

Не виключена можливість таких ситуацій, коли робота написана і оформлена на досить високому рівні, але виступ студента під час захисту роботи має помилки, відповіді на запитання поверхні, непродумані. Зрозуміло, що в таких випадках оцінка може бути значно знижена.

Добре виконана курсова робота дає студенту глибоке моральне задоволення і є важливим етапом в його становленні як високоосвіченого фахівця.

Оцінювання виконання курсової роботи здійснюється за чотирьохбальною шкалою та шкалою за системою ECTS.

Об’єктами оцінки є п’ять основних елементів:

1 – ступінь розкриття актуальності, теоретичних та правових засад досліджуваної теми;

2 – глибина аналізу та рівня його інформаційного забезпечення;

3 – рівень самостійності та обґрунтованості висновків і пропозицій;

4 – якість ілюстративного матеріалу і оформлення роботи;

5 – якість презентації роботи під час її захисту та повнота відповідей на запитання членів комісії.

Для оцінки кожного елементу об’єкта оцінювання застосовуються критерії, наведені в таблиці 1.

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в національну та шкалу за системою ECTS здійснюється у порядку, наведеному в таблиці 2.