Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до курс. роб. ПЕ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
209.41 Кб
Скачать

4. Вивчення літературних джерел і підготовка матеріалів до написання тексту

Після того, як літературу підібрано, приступають до її вивчення. У кожного студента згодом виробляються свої, індивідуальні навички роботи з книжкою. Важлива умова ефективності цієї роботи – її правильна організація. Звичайно, вивчення починають з праць, які безпосередньо стосуються теми, а вже потім знайомляться з іншими матеріалами. Бажано використовувати видання не лише вітчизняних, а й зарубіжних авторів.

Існують різні методи роботи з літературою: підкреслення, складання плану, тез, виписок, конспекту.

Як свідчить досвід, найбільш ефективним методом роботи над літературою є складання тематичного конспекту, який повинен містити необхідний матеріал з кожного питання плану курсової роботи. Цей матеріал може бути поданий у вигляді найбільш важливих визначень і доказів, фактів і цифрових даних або у вигляді короткого власного викладення концептуальної позиції автора, робота якого вивчається. В останньому випадку це можуть бути критичні зауваження, сумніви щодо правильності положень, додаткова аргументація для посилення тієї чи іншої точки зору, міркування про систематизацію зібраних даних, висновки з проаналізованих робіт тощо. Складаючи такий конспект, доцільно вказувати повну назву джерела, прізвище та ініціали автора, видавництво, місце і рік видання книжки, журналу, сторінки, на яких розміщений цей матеріал. Без цих відомостей неможливо буде правильно оформити курсову роботу.

При складанні конспекту матеріал запам’ятовується краще, відокремлюються деталі, з’ясовується структура статті, монографії, їхні головні положення, аргументація автора. Конспект повинен бути лаконічним, з точним формулюванням і виділенням основних досліджуваних положень твору. Оскільки це особистий робочий запис, то в ньому можна використовувати скорочення слів, умовні позначки. Бажано залишати місце (обереги) для подальших записів, куди в разі необхідності заноситься додатковий матеріал.

Поряд із конспектуванням матеріалу часто доводиться записувати дослівно окремі уривки роботи, тобто виписувати цитати. Такі виписки, на відміну від конспекту та тез, не претендують на повне відображення змісту роботи, що вивчається. Проте виписки, цитати дозволяють при порівняно невеликих витратах часу накопичувати відомості з різних джерел за темою.

Цитати виписують тоді, коли думки автора висловлені стисло, чітко, яскраво, іншими словами, а також у разі, коли здається, краще й не сказати.

При опрацьовуванні власної літератури застосовують метод підкреслень (окреслювань), маючи за мету відмітити ту чи іншу думку автора, вдалі вирази, найбільш цікаві місця, точні визначення, яскраві формулювання, що безпосередньо розкривають тему.

Важливу роль для курсової роботи відіграють правильно підібрані та опрацьовані вірогідні фактичні та статистичні дані. Їх аналіз дозволяє краще розкрити зв’язок теорії з практикою, адже практика – єдиний критерій, який підтверджує правильність теорії. Студенту слід ретельно відібрати фактичний матеріал, статистичні дані для аналізу економічних процесів і закономірностей. Важливо навчитися правильно аналізувати такий матеріал, вміти його науково обробити, згрупувати, привести до порівняльних показників.

Для збирання фактичних даних, зазвичай, використовують інформацію державних, в тому числі й обласних, статистичних органів, статистичний матеріал недержавних інституцій, фактичні матеріали монографій, періодичних видань, збірників і довідників.

Особливу цінність мають оригінальні фактичні дані, зібрані автором на підприємствах, в організаціях та установах і самостійно опрацьовані.