Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до курс. роб. ПЕ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
209.41 Кб
Скачать

3. Складання плану роботи

Найважливішим етапом роботи є складання плану теми. План – це основа, кістяк письмової роботи, від правильного його складання багато в чому залежить структура, зміст, логічний зв’язок окремих частин роботи. Водночас це – важливий показник того, наскільки глибоко студент вивчив літературні джерела і весь необхідний матеріал, відібрав з нього головне, суттєве. Тому правильно складений план певною мірою свідчить про розуміння студентом частини чи всієї проблеми, яка має розглядатися в роботі. Отже, якість плану має суттєвий вплив і на оцінку роботи.

План роботи відображає знання і систему поглядів студента, рівень підготовки його до висвітлення теми. План може бути складений по-різному, проте в будь-якому випадку він повинен відображати вузлові питання теми, бути чітким, логічно побудованим, простим чи складним.

Звичайно структура плану така: вступ, основна частина, висновки.

У вступі обґрунтовується актуальність проблеми, що досліджується, формується мета і основні завдання курсової роботи, окреслюється ступінь розробки теми в економічній літературі, дається пояснення загальної логіки викладення матеріалу, зазначаються предмет й об`єкт дослідження та основні джерела інформації. Слід зазначити, що мета курсової роботи тісно пов’язана з назвою її теми. Завдання мають конкретизувати основну мету роботи; їх визначення пов’язане з назвами основних розділів.

Основну частину пропонуємо подати у вигляді 2 – 3 найбільш важливих розділів, котрі логічно, послідовно відображають зміст проведеного дослідження; кожний наступний розділ має розвивати і доповнювати попередній. Ця частина плану повинна бути розгорнутою: кожен розділ має бути деталізований за допомогою виділення відповідних підрозділів, параграфів (додаток 2). Перший розділ обов’язково розкриває теоретичні положення теми: зміст відповідних категорій, термінів, законів, теорій, моделей. У разі необхідності потрібно ґрунтовно розкрити альтернативні теоретичні підходи до аналізу досліджуваної проблеми й окреслити особисту позицію до них. Цієї позиції необхідно додержуватися і при подальшому написанні роботи.

Другий розділ носить переважно аналітичний характер. У ньому головну увагу приділяють особливостям прояву економічних процесів й явищ, що досліджуються в економіці України. Для цього необхідно зробити порівняльний аналіз розвитку об’єкта дослідження в Україні (регіоні) та інших країнах, визначити основні фактори та тенденції його розвитку.

Основна частина завершується третім розділом, який відображає нормативні підходи, тобто має “виходи” на практичну реалізацію теорій, економічну політику. У цьому розділі визначають форми й методи регулювання досліджуваного об`єкта, адекватні сучасним умовам ринкової економіки, а також існуючі проблеми й перспективи його подальшого розвитку.

У висновках автор повинен чітко сформулювати результати досліджень, які органічно випливають із кожного питання його роботи та показують вирішення поставлених завдань. Бажано, щоб висновки супроводжувалися авторськими пропозиціями щодо розв’язання проблем, які аналізуються в роботі.

При складанні плану зважують й на те, що він повинен бути оптимальним і компактним, не перевантаженим великою кількістю питань, бо це може призвести до поверхового викладення матеріалу.

Самостійно складений попередній план курсової роботи студенту доцільно узгодити з керівником. Цінність такої консультації полягає в тому, що за допомогою викладача можна уникнути серйозних помилок у структурі роботи, у послідовності розглядання питань та ін.

Практика свідчить, що студенти нерідко самостійно успішно справляються з визначенням структури роботи, а зауваження викладача носять у таких випадках косметичний, рекомендаційний характер. Але якщо студент проігнорує консультацію на цьому етапі і в структурі його роботи в подальшому будуть виявлені серйозні недоліки, то таку роботу викладач не зможе оцінити навіть на «задовільно», і студент буде змушений витратити багато додаткових зусиль на її переробку.

Під час складання плану роботи доцільно намітити графік її виконання, визначити час, потрібний на підбір літератури, її вивчення та опрацювання, на охайне оформлення тексту. Графік допоможе уникнути поспіху при написанні, дисциплінуватиме і допоможе подати підготовлену роботу у визначений термін.