Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до курс. роб. ПЕ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
209.41 Кб
Скачать

2. Підбір літератури й ознайомлення з нею

Після вибору теми складають план курсової роботи. У ньому зазначають основні питання, що розглядатимуться в роботі. Але щоб правильно скласти план, попередньо знайомляться з проблемою, усвідомлюють її основні питання. Це потребує підбору та перегляду літературних джерел з обраної теми.

Літературу до курсової роботи студент підбирає самостійно. У разі необхідності він звертається за допомогою до наукового керівника. Слід мати на увазі, що частина основної літератури щодо теми курсової роботи береться зі списку літератури, яка рекомендувалася кафедрою для вивчення відповідних тем на семінарських заняттях. Плани семінарських занять знаходяться на кафедрі.

Важливе значення при підготовці курсової роботи відіграє вивчення державних законів і нормативних актів, які в значній мірі сприяють визначенню актуальності вибраної теми, головних напрямків і принципів її дослідження, практичної значимості.

Фундаментальні теоретичні дослідження економічних проблем викладені у монографіях. Тому старанно опрацьовують нову монографічну літературу стосовно досліджуваної теми.

Велике значення має вивчення робіт видатних економістів-класиків економічної науки: А. Сміта, Д. Рікардо, М. І. Туган-Барановського, Дж. М. Кейнса, М. Фрідмена, Р. Солоу, Р. Лукаса, Г. Беккера, С. Кузнеца, П. Самуельсона та інших. Треба вивчати й знати роботи представників сучасної економічної науки в Україні: А. А. Чухна, С. В. Мочерного, Л. Ю. Мельника, В. Г. Гейця, А. С. Гальчинського, Б.Й. Пасхавера, П. Т. Саблука, А. Г. Савченка, В. В. Юрчишина та ін. Особливу увагу слід приділити періодичним виданням, в яких публікують аналітичну інформацію і результати наукових досліджень. В Україні видається ціла низка періодичних видань, з якими повинен працювати студент у процесі виконання курсової роботи. Це перш за все такі наукові журнали, як «Економіка України», «Економіка АПК» «Фінанси України», «Україна: аспекти праці», «Вісник Національного банку України», «Банківська справа», «Гроші та кредит», «Економіка і право», «Людина і праця», «Бізнес-інформ», «Статистика України», «Вопросы экономики», «Мировая экономика и международные отношения» та ін. При вивченні наукових журналів потрібно враховувати, що в останньому номері журналу завжди публікується перелік статей, які були опубліковані в журналі за весь рік. Важливу інформацію студент може також знайти на сайтах: http://www.ukrstat.gov.ua; http://www.rada.gov.ua; http://www.kmu.gov.ua та ін.

Питання методичного характеру викладені у спеціальній літературі: (статтях, рекомендаціях, інструкціях, надрукованих в галузевих журналах, в довідниках, в нормативних документах).

Підбір цифрового матеріалу доцільно здійснювати на основі використання статистичних збірників, довідників та інформаційних бюлетенів.

Для прискорення й полегшення пошуку першоджерел користуються алфавітними й систематичними каталогами, реферативними журналами, бібліографічними довідниками.

Підбираючи спеціальну економічну літературу (монографії, брошури, журнальні та газетні статті, статистичні дані, фактичні матеріали підприємств та ін.) студентам слід пам`ятати, що економічна наука і господарське життя не стоять на місці, а постійно розвиваються та збагачуються новими положеннями. Тому необхідно враховувати час видання книжок, журналів тощо і в першу чергу залучати найновіші матеріали. У разі необхідності звертаються і до більш ранніх публікацій і матеріалів за темою. Використання застарілої літератури знижує якість виконуваних робіт, призводить до неправильного викладу окремих питань, а іноді навіть суперечить практиці сучасного економічного розвитку.

Особливо уважно студенту слід поставитись до газетних і журнальних публікацій: багато з них носять публіцистичний характер, нерідко їх автори не відзначаються суворістю та точністю у викладанні матеріалу, достатнім рівнем компетентності.

На цьому етапі роботи з літературою студенту не слід надто глибоко вдаватись в подробиці різноманітних питань, що стосуються теми дослідження. Потрібно лише визначити коло питань, які обов`язково потребують висвітлення в курсовій роботі. Ознайомлення з літературою полягає спочатку в побіжному перегляді статті, монографії тощо. При цьому бажано робити записи щодо автора твору, його назви, року видання, сторінок, на яких розміщене досліджуване питання, і т. п. У своїх помітках студент відмічає, які сторінки (пункти, параграфи, абзаци) необхідно прочитати особливо ретельно, які дані слід зіставити з матеріалом інших джерел, що і як записати (повністю чи скорочено) та ін.

Такі помітки корисні тоді, коли виникає необхідність у підборі матеріалу з декількох джерел, в яких викладені суперечливі дані або матеріал різної повноти й глибини викладення, популярності й яскравості.